Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - kopie 1

Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - kopie 1

Algemeen

Planning schooljaar 2019 - 2020

In havo 4 ga je 6 boeken lezen. Bij elk boek update je het leeslogboek

Hieronder vind je een schema met deadlines. Wanneer je dit schema volgt, weet je zeker dat je tijd genoeg hebt om alle boeken te lezen en je leeslogboek tijdig bij te werken. Je docent zal aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. Op deze momenten kun je feedback ontvangen over de gelezen boeken en over de inhoud van je leeslogboek.

 

Leeslogboek starten       zorg dat je leeslogboek uiterlijk vrijdag 31 augustus gemaakt is
Boek 1                            periode 1 - week 39 - 23 tm 29 september
Boek 2                            periode 2 - week 46 - 11 tm 17 november
Boek 3                            periode 2 - week 3 - 13 tm 19 januari
Boek 4                            periode 3 - week 8 - 17 tm 23 februari
Boek 5                            periode 3 - week 14 - 30 maart tm 5 april
Boek 6                            periode 4 - week 20 - 11 tm 17 mei
Leeslogboek compleet   periode 4 - week 25 - 19 juni

Voorwaarden boekkeuzes

In havo 4 lees je 6 boeken. Geef altijd aan je docent door welk boek je gaat lezen. Op deze manier kan de docent
tijdig adviseren om eventueel een ander boek te kiezen.

De boeken op je leeslijst moeten aan een aantal eisen voldoen:
- De boeken moeten oorspronkelijk in de Nederlandse taal zijn geschreven. Dus geen vertaalde werken.
- Je leeslijst mag 1 literaire thriller bevatten.
- Er moet een ontwikkeling zichtbaar zijn in het niveau van de boeken die je leest.
Gebruik hiervoor https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html

Lezen voor de lijst
Op de website Lezen voor de lijst vind je 6 verschillende leesniveaus (https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst/de-niveaus.html) Probeer te bepalen welk niveau bij de start van havo 4 het beste bij jou past. Probeer om in havo 4 in elk geval één boek van een hoger niveau te lezen. Bij het mondeling in havo 5 komt de ontwikkeling ook ter sprake. Wil je een boek lezen dat je niet terug kunt vinden op Lezen voor de lijst? Overleg dan met je docent over het niveau van het boek.

Instructie leeslogboek

Hoe ziet je leeslogboek eruit?

Je leest in havo 4 in totaal zes boeken. Bij elk boek moet je je leeslogboek updaten. Maak de opdracht in Wikiwijs en niet via een bestand als bijlage!

 

Bij elk gelezen boek moet er een reflectie terug te vinden zijn in je leeslogboek. Hiervoor moet je de volgende stappen doorlopen:

1. Zorg er eerst voor dat je een eigen leeslogboek aanmaakt. De instructie die je stap voor stap uitlegt hoe dit moet, vind je in de studiewijzer.
2. De gemaakte opdrachten moeten direct zichtbaar zijn. Dat betekent dat je de teksten typt in Wikiwijs of kopieert vaunit Word. Je mag geen Worddocument toevoegen als bijlage!
3. Geef op het tabblad  'boekenoverzicht' een volledig overzicht van de gelezen boeken. Zo kun je in één oogopslag zien welke boeken je gelezen hebt. Noteer van elk boek: de titel, de auteur, het niveau van het boek en het aantal sterren dat je het boek zou geven. Hierbij geldt dat 5 sterren maximaal is. Houd dit overzicht up-to-date!
2. Voor elk boek maak je vervolgens een verwerkingsopdracht bij het gelezen boek. De opdrachten waar je uit kunt kiezen, vind je bij het tabblad 'opdrachten'.
3. Aan het begin en aan het einde van het schooljaar maak je de startopdracht en de eindopdracht.

Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal hij/zij letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

 

 

Een Wikiwijspagina maken

Je gaat je leeslogboek maken in je eigen Wikiwijspagina. Je hebt hiervoor deze Wikiwijspagina nodig. Deze ga je kopiëren naar je eigen Wikiwijsaccount. Daar kun je de pagina wijzigen door steeds je eigen verwerkingsopdrachten toe te voegen.
Hoe je deze Wikiwijspagina naar je eigen account kunt kopiëren, vind je hier

 

 

Verwerkingsopdrachten

In je leeslogboek is het van belang dat je bij elk gelezen boek vooral aangeeft wat je ervan vond en waarom. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal vaste opdrachten of je maakt een eigen verslag waarin de voor jou belangrijkste informatie is opgenomen.

Neem bij elk boek sowieso op: titel - auteur
Op deze manier is het voor jouzelf en voor je docent direct duidelijk over welk boek het verslag gaat.

 

Je mag bij elk boek kiezen uit onderstaande verwerkingsopdrachten:

Standaardverslag

Het standaardverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
- samenvatting van het boek
- overzichtelijke analyse met de belangrijkste elementen uit de verhaalanalyse
- informatie over de schrijver
- je eigen mening over het gelezen boek
Bij deze opdracht geldt dat je alle informatie (met uitzondering van je eigen mening) letterlijk van internet mag overnemen. Vermeld in dat geval bij elk onderdeel de gebruikte bron. Wees kritisch in de bronnen die je gebruikt. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de verwerkingsopdracht.

Recensieopdracht

Schrijf een recensie waarin je elementen uit de samenvatting, de analyse, de schrijversinformatie en je eigen mening combineert. Let hierbij op het volgende:
- Je schrijft de recensie voor iemand die het boek niet gelezen heeft. Laat de lezer van de recensie dus eerst kennismaken met het boek. Vertel kort waar het over gaat / neem een stukje uit het boek letterlijk over. Maak de lezer nieuwsgierig naar het verhaal
- Vertel in de kern meer over de analyse en de schrijver. Combineer deze informatie met je eigen mening. Leg dus steeds uit wat jij ergens van vindt.
- In het slot geef je je eindoordeel. Je vertelt wat je uiteindelijk ‘over-all’ van het boek vond. Je geeft een tip aan mogelijke lezers of reageert op de verwachting die je had voordat je ging lezen.
- Je recensie krijgt een passende en pakkende titel. Dat kan een quote zijn uit het boek, het mag al iets zeggen over je eindoordeel. Als het maar origineel is en de aandacht trekt.
- Markeer in je recensie de zinnen / zinsdelen waarin je je eigen mening verwoordt.

 

Opdracht van Lezen voor de Lijst

Maak de opdrachten die op de site www.lezenvoordelijst.nl horen bij jouw boek. Als er bij jouw boek opdrachten horen op verschillende niveaus, kies dan de opdracht die het beste bij jou past. Neem bij de uitwerking van de opdracht telkens de opdracht over en het bijbehorende antwoord. Geef tot slot kort aan waarom je voor deze opdracht gekozen hebt.

 

Juryrapport

Je doet alsof het boek dat je hebt gelezen is ingezonden voor een landelijke boekenwedstrijd. Bij deze wedstrijd ben je als jurylid op zoek naar het beste Nederlandstalige boek. Om dit beste boek te kunnen kiezen, moet je eerst bepalen aan welke eisen het moet voldoen. 2 eisen zijn al bekend, namelijk: - het boek moet een verrassend einde hebben EN - de titel moet perfect de strekking van het verhaal weergeven.
Wat ga jij als jurylid op papier zetten:
- Je vult de gegeven eisen aan met 3 eigen eisen waarvan jij vindt dat het beste boek daaraan moet voldoen. Geef ook een korte motivatie / verantwoording bij elke eis: waarom vind je deze eis belangrijk?
- Uiteindelijk heb je een lijst van 5 eisen verzameld die je nu moet gaan koppelen aan het gelezen boek. Dit doe je door bij elke eis een omschrijving te geven van jouw boek. Dus bijvoorbeeld: heeft het boek een verrassend einde? Waarom wel of waarom niet? De antwoorden hoeven niet altijd positief te zijn.
- De laatste stap is bepalen of jouw boek het beste Nederlandstalige boek is. Dit doe je door een conclusie te schrijven bij de 5 eisen. Je geeft een korte samenvatting van jouw bevindingen en komt tot een eindoordeel. Dit eindoordeel hoeft niet altijd positief te zijn!

 

Brief van de uitgever

Bij deze opdracht kruip je in de huid van de uitgever. Je doet je alsof het boek dat je gelezen hebt, nog niet is uitgegeven.
Stel je voor: je werkt bij een uitgeverij. De schrijver van jouw boek komt binnen met zijn verhaal en vraagt of jij het werk wilt uitgeven. Je bent best enthousiast, maar je ziet nog wel ruimte voor verbeteringen. Je besluit om jouw reactie op papier te zetten en naar de schrijver te sturen.
De opdracht:
- Schrijf een brief aan de schrijver. Je begint natuurlijk met een korte inleiding.
- Vervolgens geef je jouw persoonlijke oordeel over het boek. Het is jouw oordeel, dat betekent dat het zowel positief als negatief kan zijn.
- Daarna ga je aangeven waarom je op dit moment het boek nog niet wilt uitgeven. Je geeft 3 elementen waarvan je vindt dat deze aangepast moeten worden en waarom. Denk bij elementen aan de theorie van verhaalanlyse.
- Als je hebt aangegeven wat je aangepast wilt hebben en waarom, ga je de schrijver advies geven in hoe hij/zij het moet aanpassen. Je hebt hier als uitgever natuurlijk een visie in. Dus: wat zou de schrijver moeten doen om ervoor te zorgen dat je het boek wel uitgeeft.
- Je rondt de brief netjes af.

 

Brief aan de uitgeverij

Stel je voor: het werk dat je gelezen hebt, heb je zelf geschreven. Je blijkt over bijzonder schrijftalent te beschikken. Het verhaal is nog niet gepubliceerd, maar je wilt graag dat een uitgeverij het uit gaat geven. Je besluit een uitgeverij te schrijven om je verhaal te promoten!
- Je schrijft een brief aan een uitgeverij. Ga eerst eens op zoek naar bestaande uitgeverijen en kies een geschikte uit voor jouw boek.
- Je introduceert jezelf als schrijver en je vertet kort waarom je deze brief schrijft.
- In de kern introduceer je het verhaal. Je geeft informatie over de titel, het thema, het plot en het perspectief.
- Je legt uit voor welk publiek jouw boek geschikt is. Koppel dit aan de niveaus van Lezen voor de Lijst en leg uit waarom dit het geschikte publiek is.
- Rond je brief netjes af.

Beoordeling

Algemeen

In havo 4 ben je verantwoordelijk voor het eerste deel van je leeslogboek. Aan het einde van het schooljaar moeten er 6 boeken terug te vinden zijn in je logboek. Je docent zal tussentijds aangeven wanneer zij de leeslogboeken bekijkt. In havo 5 vul je het leeslogboek aan met nog 4 boeken. Aan het einde van havo 5 vindt tot slot het mondeling plaats over de 10 gelezen boeken. Voor dit mondeling krijg je een cijfer. Het leeslogboek dat je in havo 4 hebt opgebouwd wordt beoordeeld met een cijfer. Dit cijfer is onderdeel van het PTA van Nederlands.


Tussentijdse 'beoordeling'
Wanneer je docent tussentijds je leeslogboek bekijkt, zal ze letten op de volgende aspecten:

- Kwaliteit: heb je de juiste opdrachten gekozen die passen bij jouw visie op het gelezen boek? Heb je ook niet altijd de makkelijkste weg gekozen?
- Ontwikkeling: is er in de gelezen boeken een ontwikkeling in niveau waar te nemen? Zoek je uitdaging en ontwikkeling in de boeken die je leest?
- Volledigheid: geeft je opdracht een volledig beeld van jouw visie op het gelezen boek?
- Taalgebruik: heb je niet te veel spel- en taalfouten gemaakt?

Je krijgt feedback van je docente zodat je eventueel de gemaakte opdrachten kunt aanpassen. Natuurlijk kun je de feedback altijd gebruiken bij de komende opdrachten.

Startopdracht

Wat is je startpositie?

Het is natuurlijk niet zo dat je pas in havo 4 begint met lezen. Jullie hebben allemaal al eerder boeken gelezen. De één misschien wat meer boeken dan de ander. De één leest alleen, omdat het moet, terwijl de ander ook voor zijn of haar ontspanning leest.

Eén van de doelen die we in havo 4 en 5 met lezen hebben, is dat je je ontwikkelt op het gebied van literatuur. Je gaat nog beter ontdekken welk type boek past bij jou en waarom. Aan het einde van havo 5 moet je een beargumenteerde mening kunnen geven over jouw gelezen boeken.

We hebben dus een doel in havo 5, maar om een doel te hebben, moet je ook weten waar je gestart bent. Daarom de volgende opdracht voor jullie:
 

1. Denk eens terug aan de boeken die je de afgelopen jaren gelezen hebt. Denk je dat dit literatuur of lectuur is? Wat is eigenlijk het verschil tussen literatuur en lectuur? Kies één van de boeken uit die je recentelijk gelezen hebt. Welk boek kies je en waarom? Raad je mensen dit boek aan of juist niet? En waarom?

Beantwoord de vorige vragen en maak van je antwoorden een mooie tekst.

2. In de les maak je een opdracht die gaat over welk type lezer je bent. Wat voor type ben jij?

Verwerk de uitkomst van deze opdracht ook in je tekst.


 

 

 

Plan

Lees de tekst die je bij de startopdracht hebt gemaakt, nog eens goed door. Beantwoord de volgende vragen.

 

1. Welk soort boeken wil je gaan lezen dit jaar? Waaraan moet een leuk boek vooor jou voldoen?

2. Ga naar https://15-18.jeugdbibliotheek.nl/lezen/lezen-voor-de-lijst.html en bekijk welke titel je aanspreken. Maak hieronder een overzicht van de boeken die je wel aardig lijken om te lezen.

3. Je moet 6 boeken lezen en het is verstandig je aan de planning van de docent te houden. Hoe ga je er voor zorgen dat je dit jaar op schema blijft?

Boeken

Boekenoverzicht

Maak hier een overzicht van alle boeken die je hebt gelezen. Vul het overzicht steeds aan. Doe het als volgt:

Ex-Drummer – Herman Brusselmans – 1994 – 3 sterren – niveau 1

De Renner - Tim Krabbé -  1978 - 4 sterren - niveau 2

De laatste zaterdag - Boudewijn Smid - 2016 - 4 sterren - niveau 2

De man die alles achterliet - Tanya Commandeur - 2015 - 3 sterren - niveau 2

Het gouden ei - Tim Krabbé - 1984 - 5 sterren - niveau 3

De klucht van de koe – G. A. Bredero – 1612 – 2 sterren – niveau 3

Boek 1 - havo 4

Ex-Drummer – Herman Brusselmans – 1994 – 3 sterren – niveau 1

https://www.scholieren.com/verslag/boekverslag-nederlands-ex-drummer-door-herman-brusselmans-50530

Standaardverslag

Het ik-personage wordt door drie gehandicapte mannen gevraagd om samen met hen een rockgroep te beginnen en deel te nemen aan een prijskamp. Ze noemen hun band « The Feminists », een groep waarin alle leden een handicap hebben. De bassist heeft een stijve arm, de zanger slist, de tweede gitarist is bijna doof en het ik-personage is de drummer, zijn handicap is dat hij niet kan drummen. Als ze bekend maken welke liedjes ze gaan spelen, blijkt één liedje dezelfde titel te hebben als dat van een concurrerende band, en die willen hun lied niet veranderen. Als het ik-personage met de leider van die groep gaat praten, schrijft hij ineens voor hen een nieuw lied, waarna iedereen tevreden is. Behalve het hoofdpersonage zelf dan, want later in het verhaal komt dit lied in de top dertig. Voor ze aan de prijskamp kunnen beginnen wisselen ze regelmatig van roadie, want telkens weer bleek het een homo te zijn, en het ik-personage wou met homo’s zo weinig mogelijk te maken hebben. Als ze dan eindelijk deelnemen winnen ze nog ook. Maar als de anderen van de groep door willen gaan met concerten geven, besluit het hoofdpersonage op te stappen. Het ik-personage is geen drummer meer, De Geyter en de moeder van Vanderbeeck sterven. Verder wordt de groep die eerst nogal wat succes had, na het verdwijnen van de drummer niets meer.

Het thema van het verhaal is rock drugs en seks. Dit is eigenlijk waar het hele verhaal over gaat. Elk onderwerp in de tekst is een van deze drie.

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans komt uit België. Hij was een goede voetballer vroeger. Hij heeft in het professioneel voetbal gespeeld in België. Hij is ook nog coach geweest. Na zijn voetbal carrière zocht hij een nieuwe hobby en wilde gaan schrijven. Nu heeft hij veel romans geschreven. Naast romans schrijft hij ook columns en stukken voor televisie.

Mijn mening:

Ik vind het een leuk boek over het algemeen waarin veel scheldwoorden worden gebruikt. Ik vind het leuk om te lezen dat de schrijver niet bang is om scheldwoorden te gebruiken. Het maakt alles makkelijker om te lezen en daardoor kun je er sneller doorheen lezen. Verder vind ik dat het boek geen logische dingen heeft, wat ik soms leuk vind maar vaak verwarrend. Hierdoor wordt het minder leuk om te lezen op veel momenten.

Boek 2 - havo 4

De Renner – Tim Krabbe – 1978 – 4 sterren

Beste uitgeverij Boekscout,

Mijn naam in Tim Krabbe en ik ben schrijver van het boek De Renner. Ik schrijf vaker boeken en dit is ook niet mijn eerste boek die uitgegeven is. Ik schrijf deze brief aan jullie omdat ik denk dat dit boek potentie heeft en dat mensen van dit boek gaan houden.

Het boek De Renner gaat over Tim Krabbé. Hij is één van de 53 renners die deelnemen aan de Ronde van de Mont Aigoual in Frankrijk. Krabbé zit bij de club van Anduze. Het boek is niet geschreven in hoofdstukken, maar in kilometers. Per kilometer is er een ander verhaal. Hij vertelt vaak over zichzelf of herinneringen die hij heeft meegemaakt. Hij begint bij kilometer 1, en het eindigt bij kilometer 137. Hij vertelt wel veel verhalen over zichzelf, maar tegelijk is hij bezig met een wedstrijd en is zijn doel nog steeds om te winnen. Op het einde wordt het nog erg spannend, of hij zal winnen.

Het publiek dat geschikt is voor mijn boek zijn de sportliefhebbers. Vaak zijn dit volwassen mensen, omdat ze vaak meer verstand van wielrennen hebben. Ook de algemene sportliefhebber is geschikt voor mijn boek. Het leesniveau is niveau 2. Dit is makkelijk te lezen voor volwassenen, maar dus ook voor jongeren.

Ik hoop dat u naar dit boek zou willen kijken.

Ik zie graag een reactie tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Tim Krabbé

Boek 3 - havo 4

Standaardverslag

De laatste Zaterdag - Boudewijn Smid - 2016 - 4 sterren

Samenvatting:

Het verhaal heeft twee delen. Een over de afscheidswedstrijd en een over hem voor zijn voetbalcariëre. Het eerste deel en het tweede deel gaan door elkaar heen.

Het gaat over Sjaak Viever, hij woont in Amsterdam. Hij krijgt zaterdag zijn afscheidswedstrijd. Zijn team gaan hoger spelen en halen talenten binnen. Het idee was om een reunie wedstrijd aan te bieden. Er wordt niet aan de gemaakte afspraken gehouden. Sjaak zou in de basis starten, echter kwam hij de eerste helft niet in het veld. Sjaak valt in in de rust, het is moeilijk voor hem om nog te voetballen. Hij zag dat Foort langs de lijn stond, hij had foort al 15 jaar niet gezien. Na de wedstrijd kreeg Sjaak een zilveren speld en heeft hij het levensverhaal van Foort gehoord. Ze lopen over straat. Onderweg zien ze een mercedes met een duits nummerbord. Ze besluiten er een spiegel van af te trappen. Ze worden alleen betrapt door de politie en Foort wordt hardhandig aangepakt. Sjaak besluit in te grijpen door de politieagent te slaan. Hij wordt daarna in zijn zij geschoten. Hij valt op straat echt blijft maar dromen.

Sjaak Viever komt uit Zwolle en kwam naar Amsterdam om te studeren, hij begint met een aantal andere studenten in een amsterdamse vereniging te spelen. Er kwam een jongen bij hem spelen die ook erg goed was. Foort, hij had het zwaar thuis. Hierna worden ze kampioen en promoveren ze dus. Cinta is de vriendin van Floris. Floris is een van de teamspelers van het team van Sjaak. Cinta nodigt Sjaak uit thuis, Sjaak duikt met haar in bed en daarna ging het uit met zijn vriendin Hannah. Later die week hoort Foort dat zijn vader in de gierput is gevonden en zelfmoord heeft gepleegd. Foort krijgt MS. Een ziekte, het gaat steeds minder goed met hem. Sjaak ziet hem nooit meer.

Het thema van het verhaal is voetbal. De hoofdpersonage is Sjaak. Als bijpersonages heb je Foort, Floris, Hannah en Cinta. Het is in ik-perspectief geschreven. Het eerste deel van het verhaal wordt in 2004 afgespeeld en het tweede deel in de jaren 80 tot 2004. Het boek heeft een open eind.

Boudewijn Smid komt uit zwolle. Hij is schrijver en jounalist. Hij heeft verschillende boeken geschreven. Zoals: De geur van gras, het voetbalhandboek voor de amateur, op de helling, een goede zoon en als laatste: de laatste zaterdag.

Het boek is een roman. Het boek is geschreven voor voetbaliefhebbers. Spelsituaties worden heel duidelijk beschreven en daardoor is het belangrijk dat je de kennis hebt over voetbal. Het verhaal gaat over amateur voetbal, wat ik leuk vind omdat ik daar ook mee te maken heb. Elk boek gaat vaak over professioneel voetbal maar nu kiezen ze ervoor om amateurvoetbal te gebruiken. Ik vond het toch spannend, bij de wedstrijden. Ik hoop dat hij dan zou winnen. Verder vond ik het makkelijk om te lezen en dus vind ik het een leuk boek. Ik geef het boek 4 sterren.

Boek 4 - havo 4

De man die alles achterliet – Tanya Commandeur – 2015 – 3 sterren – niveau 2

Recensie

Waargebeurde Roman

Toen ik het boek ging lezen sprak de titel en de kaft me aan. Daardoor ben ik de achterkant gaan lezen en was ik gelijk onder de indruk van het boek. Wat ik moest verwachten van het boek, wist ik niet zo goed.

Ik vond het boek al leuk naar een paar hoofdstukken. Het boek heeft een duidelijk begin en is dus makkelijk te snappen. Het is niet verwarrend zoals vele boeken. Ook het midden en het eind zijn erg duidelijk. Het verhaal is vaak logisch wat ik fijner vind om te lezen. Er zitten geen flashbacks, of choquerende beelden in. Wat ik jammer vind omdat die dingen een boek mooi kan maken.

Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20e eeuw. Het is een roman over dromen. Het gaat over David. David zijn vader is naar Amerika verhuisd. De vader van David wilde altijd artiest worden, en David wilde zijn vader opzoeken omdat hij hem had achtergelaten. David besloot om ook naar Amerika te gaan om zijn vader te zoeken maar hij had hierbij een schuld gevoel omdat hij het zelfde deed als zijn vader.

Ik vond het verhaal op sommige punten wel grappig, er zijn veel dingen die lijken op hoe het nu is. Het verhaal is realiteit omdat het gaat over het verleden van de schrijver.

Ik vond het boek leuk, maar het kon beter. Flashbacks hadden het boek nog beter kunnen maken. Ik zou dit boek aanraden als je houd van waargebeurde verhalen, want dit verhaal is waargebeurd. Er zit niet erg veel spanning in maar overall is het een leuk boek. Ik geef dit boek 3 sterren.

Boek 5 - havo 4

Het gouden ei - Tim Krabbé - 1984 - 5 sterren

Lezen voor de lijst opdracht

A


Bekijk een of meer filmpjes van Opsporing verzocht (bron 1). Probeer een antwoord te krijgen op de volgende vragen.


Vraag 1


Hoeveel en welk soort informatie wordt over de vermiste persoon gegeven?

Hoe hij reisde naar het land waar hij is vermist, en waar hij is geweest voordat hij vermist werd. Ook werd beschreven wat voor persoon hij was en wat hij betekende voor de familie. Er worden foto’s laten zien van hoe hij er uit ziet.

Vraag 2


Hoeveel en welk soort informatie wordt over de omstandigheden van de verdwijning gegeven?

Er wordt beschreven wat de persoon de dag ervoor heeft gedaan en waar hij is gezien. Er wordt beschreven dat er geen contact was tussen hem en de familie. Verder wordt er verteld waar zijn auto is aangetroffen en later ook waar zijn lichaam is aangetroffen.


B


Noteer samen puntsgewijs welke informatie jullie over Saskia en Rex gaan geven.

Saskia is een vrouw die altijd vrolijk is. Ze is voor het laatst gezien bij het tankstation. Ze was onderweg op vakantie naar Frankrijk. Op dit moment is ze vermist bij een tankstation in Frankrijk. Ze was onderweg om koffie te gaan halen. Ze kwam alleen nooit terug.

Rex is een man die voor het laatst gezien is bij zijn eigen huis. Er was een man die tegen hem praatte. Deze man nam hem mee in de auto en daarna is Rex nooit meer gezien. Rex was ook altijd vrolijk. Er werd gezegd dat ook deze auto richting Frankrijk reed.


C


Schrijf allebei je eigen autocue uit. Ga daarbij uit van de gemiddelde lengte van de filmpjes van Opsporing verzocht.

 

 

Na de vermiste Saskia is ook Rex vermist. Rex was de man van Saskia. Saskia is vermist nadat ze voor het laatst gezien was bij een tankstation in Frankrijk. Hier ging ze koffie halen zoals Rex had verteld. Ze is alleen nooit teruggekomen. Nu een paar jaar later is Rex ook vermist. Hij is gezien voor zijn eigen huis, waar een man met een Frans uiterlijk hem aansprak. Hij nam Rex mee in zijn auto, Rex leek er toestemming voor te geven. De auto is gezien, het leek dat de auto ook richting Frankrijk reed. Verder is Rex niet meer gezien.

Weet U meer over Saskia en Rex, bel dan zo snel mogelijk de onderstaande nummers. Dankjewel en een fijne avond.

 

Boek 6 - havo 4

De klucht van de koe – G. A. Bredero – 1612 – 2 sterren – niveau 3

Brief van de uitgever

Beste G. A. Bredero,

Ik heb uw boek ontvangen en beoordeelt. Ik wil u mededelen dat ik enthousiast ben over het boek maar dat er wel nog ruimte voor verbeteringen is.

Ik heb het boek gelezen en beoordeelt. Het idee van het verhaal is erg goed. De verhaallijn is ook erg goed. Het is een verhaal dat snel de aandacht trekt van de lezer. Verder vind ik het lastig om te lezen. Door al het rijm wat erin zit is het geen duidelijk verhaal. Er worden hier en daar ook lastige woorden gebruikt die de gemiddelde lezer niet zal weten. Het boek is een toneelstuk waardoor meerdere scenes op één bladzijde staat. Hierdoor maakt dit het alleen maar meer verwarrend. Het verhaal is niet spannend, het is heel kort wat prima is. Maar doordat het kort is kan het niet erg spannend zijn. Het verhaal liep wel goed in elkaar over.

Ik wil het boek momenteel nog niet uitgeven. Ik vind dat het boek verbeterd kan worden op taalgebruik. Het is erg lastig te lezen. Er wordt veel rijm gebruikt, ook veel lastige woorden die veel mensen niet zullen snappen, vervolgens kan het verbeterd worden op spanning. Op dit moment zit er geen spanning in het boek en wordt het daardoor niet leuk om te lezen omdat het boek als ‘saai’ kan worden ervaren. Als laatste zou ik geen verschillende scenes op één bladzijde zetten en het verspreiden. Door het te verspreiden maak je het makkelijker voor de lezer.

Dus gebruik makkelijker taalgebruik zodat de gemiddelde lezer het zal begrijpen, verder zou ik minder rijm in het boek doen. Ook zou ik er meer spanning inbrengen, daardoor trek je nog meer de aandacht van de lezer. Als laatste zou ik de scenes verspreiden over verschillende bladzijdes om het makkelijker te maken om te lezen.

Met vriendelijke groet,

De Uitgeverij

Boek 7 - havo 5

Boek 8 - havo 5

Boek 9 - havo 5

Boek 10 - havo 5

Eindopdracht havo 4

Boekenoverzicht en boekenplan

 

In havo 5 rond je het onderdeel literatuur af met een presentatie over 10 gelezen boeken. Bij deze presentatie is het vooral de bedoeling dat je je mening geeft over de boeken en dat je laat zien dat je als lezer gegroeid bent. Dit kan betekenen dat je in leesniveaus gestegen bent, maar ook dat je beter ontdekt hebt welke boeken bij je passen.

Om daar vast bewust over na te denken, maken jullie de volgende opdracht.

Wat moet je doen?

Je maakt een overzicht van de boeken die je gelezen hebt in havo 4. Het overzicht eindigt bij je plan voor de boeken die je nog gaat lezen in H5. Dus: op basis van wat je gelezen hebt en hoe je boeken gekozen hebt, maak je een plan voor de boeken die je nog gaat lezen in havo 5.


Hoe moet je het doen?

Maak een mindmap of schema van de gelezen boeken.
Werk zoveel mogelijk met afbeeldingen en kleuren en zo min mogelijk met woorden. Gebruik altijd alleen maar steekwoorden! Je mag de mindmap digitaal maken, je mag ook op papier werken en de opdracht inscannen.

In de mindmap moeten de volgende onderdelen terugkomen:

Per boek
- Hoe / waarom heb je dit boek gekozen?
- Waarom heb je op deze manier het boek gekozen?
- Wat vond je na het lezen van het boek?
- Wat leerde dit boek je over de volgende boeken die je ging lezen? Wil je bijvoorbeeld juist wel/niet meer boeken lezen over het onderwerp van dit boek? Zou je nog een boek van deze schrijver willen lezen? Waarom wel / niet?

Totaal over alle boeken
- Valt je iets op als je naar de gelezen boeken kijkt? Hebben ze overeenkomsten of zijn ze juist erg verschillend? (dit kun je met kleuren gemakkelijk aangeven in je mindmap)

Slotvraag

Het is belangrijk dat je boeken kiest die bij je passen en niet zomaar boeken die ‘iedereen leest’. Dus:
- Hoe ga je je boeken volgend jaar kiezen?
- Waar wil je nog graag over lezen?
- Probeer een omschrijving te geven van de boeken die erg goed bij jou passen.

 

Sla het resultaat van deze opdracht op in je leeslogboek.

Sla de opdracht op in je leeslogboek. Indien je op papier gewerkt hebt, lever je de papieren versie in en sla je een foto van het werk op in het leeslogboek.

Eindopdracht havo 5

Visie op literatuur

Je hebt 10 boeken gelezen. In de les heb je geleerd wat literatuur is en wat niet. Ook heb je gemerkt dat er binnen de literatuur nog veel verschillen zijn. En dat er verschillend gedacht wordt over wat literatuur is.

In de volgende link vind je een proef: je onderzoekt wie of wat bepaalt wat literatuur is. Maak deze proef: https://litlab.nl/proef/literaire-kwaliteit/.

Wanneer je klaar bent met het maken van deze proef voeg je je antwoorden hier toe. Vervolgens beantwoord je de volgende vragen.

Wat is volgens jou literatuur? Wanneer mag je een boek literair noemen volgens jou?

  • Het arrangement Leeslogboek havo 4 - 2019/2020 - kopie 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Stef Verstegen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-19 19:00:23
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    HAVO 4;
    Leerinhoud en doelen
    Nederlands; Literatuur;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    40 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    havo4, havo5, leeslogboek, literatuur, nederlands

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van der Ven, Jolanda. (z.d.).

    Leeslogboek havo 4 - 2019/2020

    https://maken.wikiwijs.nl/145170/Leeslogboek_havo_4___2019_2020

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.