Waarom zou je moslim zijn?

Waarom zou je moslim zijn?

Introductie

In deze quest maak je kennis met de basis van wat een moslim gelooft. Je leert over de geschiedenis van de Islam, welke belangrijke stromingen er zijn in deze godsdienst en hoe het dagelijkse leven van een moslim eruit ziet.

Deze quest is de eerste quest van een serie quests over de wereldgodsdiensten.

Tijdbesteding

 

Mate van vrijheid

 

Dit is een gecontroleerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. De lesonderdelen, de vraagstelling en de leerstof zijn bepaald door de docent. Voor de show kies jij zelf een deelonderwerp waar jij mee aan de slag wilt.

Skills

Wereldgodsdiensten_islam: je kunt basiskennis over de islam (oorsprong, stromingen, dagelijkse praktijk van gelovigen) toepassen in een zelf gekozen show en je maakt zichtbaar dat je je inleeft in de vraag wat een persoon motiveert om moslim te zijn.

Ondersteuning

Heb je moeite met het lezen van de (soms lange) teksten? Jouw iPad kan deze teksten voor je voorlezen. Daarvoor moet je de volgende dingen doen.

1. Ga naar je instellingen.

2. Kies 'Toegankelijkheid'.

3. Kies 'Spraak'.

4. Tik op het schuifje achter 'Spreek selectie uit'. Het balkje wordt groen.

5. Selecteer de tekst in de wikiwijspagina die je wilt laten voorlezen.

6. Kies 'Spreek uit'.

Reisblog

Het reisblog van deze quest bestaat uit drie 'haltes' met de volgende deelvragen:

- Hoe is de islam ontstaan?

- Welke stromingen zijn er binnen de islam? Lever de opdracht in via Seesaw - Godsdienst.

- Hoe ziet de dagelijkse praktijk van een moslim eruit?

Je rondt deze quest af met een show die je deelt via Seesaw - Godsdienst.

Hoe is de islam ontstaan?

De islam telt wereldwijd ongeveer 1 miljard gelovigen. Het is de op één na grootste godsdienst ter wereld, na het christendom. In Nederland wonen ongeveer 1 miljoen moslims. Hun families komen oorspronkelijk vooral uit Suriname, Irak, Afghanistan, Marokko, Turkije en Somalië. Sommige gebruiken van moslims horen bij hun godsdienst, maar er zijn ook veel gebruiken die horen bij de arabische cultuur.

De islam is ontstaan in Saoedi-Arabië. Vroeger heette dit land Arabië en woonden er vooral nomaden. De meeste mensen geloofden in meerdere goden. De stad Mekka bestond voor het ontstaan van de islam ook al en was al een belangrijke bedevaartsplaats.

Je gaat in deze stap meer leren over de ontstaansgeschiedenis en de inhoud van de islam. Dat kun je doen door de video te kijken of door de tekst te lezen. Maak in ieder geval de oefeningen om te testen of je de stof goed begrepen hebt.

 

De profeet Mohammed is de stichter van de islam. Hij werd in het jaar 570 na Christus geboren in Mekka. Hij groeide op in armoede. Toen hij 25 jaar was, gaf Chadiedja hem de leiding over een groep rondtrekkende handelaren. Mohammed trouwde later met haar en ze kregen samen 4 dochters. Mohammed zocht vaak de eenzaamheid van de woestijn op om na te denken en te mediteren.

In het jaar 610 (Mohammed was toen 40) gebeurde er iets bijzonders. In de grot Hira werd Mohammed bezocht door de engel Djibril. Djibril geeft Mohammed de opdracht op de mensen in Mekka te vertellen dat er één God is die de wereld en de mensen heeft geschapen. De mensen moeten daarnaast goed zorgen voor armen en zwakken. Djibril heeft Mohammed vaker bezocht en wat hij verteld heeft, is later door Mohammed opgenomen in de tekst van de Koran. Het was niet makkelijk voor Mohammed om zijn opdracht uit te voeren. De mensen in Mekka geloofden namelijk in meerdere goden en verdienden goed geld aan de handel in godenbeelden. De eerste volgelingen van Mohammed waren daarom vooral familieleden en vrienden. Later gingen een paar invloedrijke mannen Mohammed volgen, dat zijn Aboe Bakr en Omar.

Omdat het leven in Mekka steeds moeilijker werd, verhuisde Mohammed in 622 naar Medina. Daar werd Mohammed een gerespecteerde leider en rechter van de stad. Hij kreeg meer volgers en in deze stad werd de eerste moskee gebouwd. Het jaar 622 is daarom voor moslims het eerste jaar van hun jaartelling. In Medina trouwt Mohammed met Aisja, de dochter van Aboe Bakr. Zij werd zijn lievelingsvrouw en was de enige die hem tegen durfde te spreken. Het werd ook moeilijk voor Mohammed in Medina. De grote groepen joden die daar woonden erkenden hem namelijk niet als profeet. Mohammed heeft deze groepen uit Medina verdreven en honderden van hen zijn terecht gesteld. 

In het jaar 630 keert Mohammed terug naar Mekka om deze stad te veroveren. Hij haalt daar alle godenbeelden uit de Kaaba en Mekka werd de belangrijkste stad voor moslims. In 632 stierf Mohammed. Aboe Bakr werd zijn opvolger.

De Koran is het heilige boek van moslims. De Koran bestaat uit 114 hoofdstukken, die soera's genoemd worden. In de Koran staan veel voorschriften om goed te leven. Hoe die voorschriften begrepen moeten worden, heel letterlijk of juist vrij, dat is voor moslims verschillend.

In Soera 2, 282 staat het volgende:
"...en roep twee getuigen op uit het midden van jullie mannen. En als er geen twee mannen zijn, dan één man en twee vrouwen. Zodat als één van beide vrouwen zich vergitst, de andere haar kan herinneren..."

Nahed Salim schrijft hierover:

'De getuigenis van een vrouw in de rechtbank is dus de helft waard van de getuigenis van een man! En als reden voor deze discriminatie stelt de Koran dat vrouwen vergeetachtig zijn; meer dan mannen kennelijk! Naar mijn weten is het nooit wetenschappelijk aangetoond dat vrouwen een slechter geheugen hebben dan mannen. En wat betekent dit in de praktijk, bijvoorbeeld in situaties waarin het gaat om 'zijn woord tegen haar woord'? Denk maar aan zaken van seksuele intimidatie of verkrachting. De man wordt hier automatisch geloofd en zij niet. De getuigenis van de vrouw, al was zij een professor aan de universiteit, is dus altijd minder waard dan die van een man, al was hij analfabeet. Wanneer de vrouw de enige getuige is een moordzaak, om maar een voorbeeld te noemen, en de verdachte een man is, dan is haar getuigenis niet voldoende.'

Het is dus best lastig om de voorschriften van de Koran goed te volgen. Om de Koran beter te begrijpen, maken moslims gebruik van de Hadieth. Dit is een verhaal over wat Mohammed heeft gezegd of gedaan. Naast de Hadieth zijn er veel tradities ontstaan binnen de islam. De verzamelnaam voor al deze gebruike is de Soenna. Sommige moslims laten volgens de Soenna bijvoorbeeld hun baard staan. En volgens de Soenna moeten moslims vijf keer per dag tot Allah bidden. 

Welke stromingen zijn er binnen de islam?

Zoals je inmiddels weet werd Aboe Bakr de opvolger van Mohammed na zijn dood. Hij wordt kalief genoemd. Aboe Bakr maakt met zijn legers ook de rest van Arabië islamitisch. Omar is de tweede kalief en breidt dit gebied verder uit naar Egypte, Palestina en Iran. Het islamitische rijk wordt ook onder de volgende kaliefs steeds verder uitgebreid. Van ongeveer 700-1400 horen ook Portugal en Spanje bij het islamitische rijk.

Ten tijde van de vierde kalief, Ali, ontstond er een splitsing in de Islam. Hieruit zijn twee belangrijke stromingen in de islam ontstaan: de sjiieten en de soennieten.

Beantwoord de volgende vragen:

1. Uit welk meningsverschil ontstonden deze twee stromingen?
2. Hoeveel procent van de moslims is sjiiet en hoeveel soenniet?
3. Waar komen de namen 'sjiiet' en 'soenniet' vandaan?
4. In soennitische landen is er een scheiding tussen de staat en de godsdienst. In een sjiietische landen is die scheiding er niet. Leg uit wat fundamentalisme is en bij welke stroming binnen de islam deze term het meeste past.
5. Welke bronnen heb je gebruikt om deze vragen te beantwoorden?

Deel jouw antwoorden in Seesaw - Godsdienst.

Hoe ziet het dagelijkse leven van een moslim eruit?

Een moslim houdt zich meer bezig met wat hij volgens zijn godsdienst moet doen, in plaats van wat hij moet denken. De vaste regels voor het dagelijkse leven van moslims noemen we ook wel de vijf zuilen. Elke moslim, overal ter wereld, moet deze plichten naleven.

Sjahada

De kern van het islamitische geloof is de geloofsbelijdenis. Een geloofsbelijdenis is een tekst die de basis van het geloof weergeeft.
Tijdens dit gebed wordt in het Arabisch gezegd:
‘Er is geen god buiten Allah en Mohammed is zijn profeet’.
De woorden zijn een vers uit de Koran. Iemand die zich tot de islam wil bekeren, moet deze tekst met overtuiging uitspreken.

Weetjes

  • Veel baby's in een moslimgezin krijgen de sjahada direct na hun geboorte in hun oor gefluisterd.
  • De sjahada is onderdeel van een aantal nationale en regionale vlaggen, waaronder de vlag van Afghanistan en van Saoedi-Arabië.
  • De sjahada is onderdeel van vlag van de Jihad, gevoerd door jihadistische bewegingen als Islamitische Staat en Al Qaida.
  • Ook wordt de sjahada als laatste woorden gereciteerd (oftewel opgezegd) door moslims die hun dood zien naderen en nog de gelegenheid hebben om deze woorden uit te spreken.

 

Salat

Vijfmaal per dag klinkt in Islamitische landen de oproep tot gebed.

Het Arabische woord voor bidden is salat (letterlijk: oproepen).
Als je door school of werk niet op de voorgeschreven tijden kunt bidden, mag je het later inhalen.

Voor het bidden moet een moslim zijn gezicht, handen en voeten ritueel wassen.
Ook de plek waar gebeden wordt moet rein zijn.
De richting waarin men bidt is altijd met het gezicht richting Mekka.
 

Beantwoord nu de volgende drie vragen:

Zakat

Iedere moslim is verplicht de armen in de gemeenschap met geld te steunen.

In de Koran staat niet hoeveel geld een moslim moet geven.
In de wetgeving is later vastgelegd dat het 2,5% van het jaarinkomen moet zijn.
Het is een soort belasting.

Mohammed groeide op in een omgeving waar mensen niet goed voor elkaar zorgden.
Hij dacht dat dat kwam doordat de mensen in meerdere goden geloofden.
Tijdens zijn reizen zag hij dat Joden en Christenen wel beter voor elkaar zorgden.
Een van zijn belangrijkste boodschappen was dan ook: geloof in één God en zorg voor de armen in de gemeenschap.

Beantwoord de volgende twee vragen:

Sawm

Ramadan is de maand waarin moslims vasten. Het is de negende maand in de islamitische kalender.

Bekijk het filmpje over hoe het is te vasten.

Hadj

Iedere moslim die gezond is en genoeg geld heeft, is verplicht om eens in zijn leven op bedevaart naar Mekka te gaan.
Mekka was al voor het ontstaan van de Islam een belangrijke handelsstad.
En de Kaäba was ook voor de tijd van Mohammed al een heiligdom.
De hadj kent een beperkte duur, slechts vijf dagen.
Tijdens die dagen heerst er een enorme drukte in en rondom Mekka.
Het is vaak zelfs zo druk, dat er als gevolg van paniek meerdere keren mensen in de menigte vertrapt zijn.

Beantwoord de volgende twee vragen:

Show

Je hebt in deze quest een hoop geleerd over de islam. In de show van deze quest geef je antwoord op de vraag "Waarom zou je moslim zijn?"

Stap 1 - Kies een van de volgende vormen voor jouw show

- Interview een moslim en deel een verslag/video van dit interview in Seesaw;
- Leef een dag als moslim en maak daarvan een vlog;
- Doe een bronnenonderzoek naar een feest of ritueel binnen de islam;
- Verdiep je in een bekende moslim en maak een verslag over hem of haar;
- Bezoek een gebedsbijeenkomst in een moskee of een iftarmaaltijd tijdens de Ramadan.

Stap 2 - Zorg ervoor dat je in jouw show in ieder geval ...

... laat zien dat jij je hebt ingeleefd in de vraag "Waarom zou je moslim zijn?"
... laat zien dat je kennis hebt verzameld over de oorsprong, stromingen en dagelijkse praktijk van de islam

Stap 3 - Lever jouw show in via Seesaw - Godsdienst.

Terugkijker

Geef in een comment bij jouw show in Seesaw antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe verliep het werken aan deze quest?
2. Hoeveel sterren zou jij jezelf voor deze quest geven? Geef jezelf 1-4 sterren voor de inhoud van je quest. Kun je basiskennis over de islam (oorsprong, stromingen, dagelijkse praktijk van gelovigen) toepassen in een zelf gekozen show en heb je zichtbaar gemaakt dat je je inleeft in de vraag wat een persoon motiveert om moslim te zijn?
3. Welke leerspier(en) heb je ingezet om deze quest tot een goed einde te brengen? Op welke manier heb je dat gedaan?
  • Het arrangement Waarom zou je moslim zijn? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-01-06 09:29:07
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 1; VMBO gemengde leerweg, 1; VMBO theoretische leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2;
    Leerinhoud en doelen
    Mens en maatschappij;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://youtu.be/2Zk0TxuafTw
    https://youtu.be/2Zk0TxuafTw
    Video
    https://youtu.be/Zdz0YY6wmBU
    https://youtu.be/Zdz0YY6wmBU
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Denekamp, Koen. (2020).

    Islam: opdrachten

    https://maken.wikiwijs.nl/156364/Islam__opdrachten