Wat regelt de overheid ?

Welkom

Online lesmateriaal bij Hoofdstuk 6 ' Wat regelt de overheid voor ons ' ?

Inleiding

Welkom bij dit leerarrangement voor hoofdstuk 6 'Wat regelt de overheid voor ons' van jouw economieboek. We gaan in dit leerarrangement kijken naar de theorie en de praktijk van hoofdstuk 6. Dit doen we natuurlijk normaal gesproken uit het boek maar nu gaan we naar de theorie en de praktijk kijken met behulp van dit leerarrangement. Jullie gaan dus zelfstandig door dit arrangement heen en als jullie dit leerarrangement doorlopen hebben zijn jullie een expert geworden in hoofdstuk 6! ​

Na het doorlopen van dit leerarrangement ben jij dus een expert geworden! Of je jezelf echt een expert mag gaan noemen wordt beoordeeld door een eindtoets aan het einde van dit leerarrangement.

Bij het beantwoorden van de vragen die je tegenkomt mag je natuurlijk je economieboek gebruiken. Je zult ook filmpjes en artikelen tegenkomen in dit arrangement, die zullen je ook helpen om alle vragen te kunnen beantwoorden.

 

Succes en veel plezier met de opdrachten!

 

Groetjes,

 

Mw. Veira

Inleiding

Thema en Leerdoelen

'Waarom bemoeit de overheid zich met de burgers' ? 

De overheid

Je hoort best vaak over de de overheid. Maar wie is de overheid nu eigenlijk en wat regelt de overheid nu allemaal ? Dit zijn voorbeelden van vragen die in deze les centraal staan.

De overheid speelt een belangrijke rol in de economie en zeker in deze rare tijden tijdens de Corona crisis is de overheid erg aanwezig in ons dagelijks leven. Op een subtiele manier beïnvloed de overheid ook jouw dagelijkse leven.

We gaan dit thema in deze les wat beter uitdiepen zodat jij aan het einde van deze les de leerdoelen jezelf helemaal eigen gemaakt hebt.

Aan het einde van deze les:

- Weet je wie de overheid is en uit welke onderdelen de overheid bestaat;

- Weet je wat de Rijksoverheid is en wat zij doet;

- Weet je wat er bedoeld wordt met collectieve voorzieningen en de collectieve sector;

- Kan je met voorbeelden uitleggen wat sociale zekerheid is;

- Benoem je tenslotte het verschil uit te leggen tussen de particuliere en de collectieve sector.

Klik hier links in de navigatiebalk op het volgende tabblad: 'werkplan'. Daar wordt uitgelegd wat het stappenplan is van deze online les. Of klik onderin de pagina op het rechter pijltje om door te gaan naar het volgende tabblad.

Werkplan

Op dit tabblad wordt uitgelegd uit welke onderdelen deze online les allemaal bestaat. Lees het goed door, dan weet je een beetje wat je kan verwachten van deze online les.

Het thema 'de overheid' bestaat uit de volgende onderdelen:

Onderdeel A: de overheid wie is dat ?

Een instructiefilmpje

Theorie

Opdracht 1

Oefentoets

Onderdeel B: collectief of particulier ?

Een instructiefilmpje

Theorie

Opdracht 2

Onderdeel C: Eindtoets

 

Klik hier links in de navigatiebalk op het volgende tabblad: 'Overheid en Economie'. Daar gaan we beginnen met het eerste stukje van deze les. Of klik onderin de pagina op het rechter pijltje om door te gaan naar het volgende tabblad.

Onderdeel A: de overheid wie is dat ?

Instructiefilmpje

Instructiefilmpje

Voordat je gaat beginnen kijk je eerst het instructiefilmpje dat hieronder staat: 'Wat regelt de overheid' ? Het filmpje duurt ongeveer 7 minuten. Nadat je het filmpje gekeken hebt maak je de 'check jezelf vragen'.

Deze vragen staan op het volgende tabblad. Je kan in de navigatiebalk klikken op: 'check jezelf instructiefilmpje' of je kan onderaan de pagina op het rechterpijltje klikken.

Veel kijk en luisterplezier!

Instructiefilmpje 'Wat regelt de overheid ?'

Check jezelf instructiefilmpje

Oefening:Check jezelf instructiefilmpje

Theorie

In dit tabblad krijg je meer uitleg over hoofdstuk 6. Lees de onderstaande theorie goed door, deze theorie heb je straks nodig om de vragen te kunnen beantwoorden!

Inleiding

De overheid is een verzamelbegrip. De overheid bestaat namelijk uit drie verschillende onderdelen of niveaus.

1. De Gemeentes

2. De Provincies

3. De Rijksoverheid

Alle drie de onderdelen samen noemen we dus: de overheid. Ze hebben allemaal verschillende taken en houden zich dus met verschillende zaken bezig, zoals: onze veiligheid, infrastructuur, straatverlichting, watervoorzieningen, veiligheid, onderwijs, huisvesting en gezondheid. Maar misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan, de overheid betaald bijvoorbeeld ook voor de gevangenissen in Nederland. Om al dat werk uit te kunnen voeren heeft de overheid veel mensen in dienst. Werknemers die voor de overheid werken noemen we ambtenaren.

Hieronder gaan we alle drie de onderdelen van de overheid wat beter bekijken. We beginnen met de gemeente.

1. De gemeente

De gemeente heeft veel verschillende taken. De gemeente is de overheid die het dichts bij jou in de buurt staat. Je komt zonder dat je het weet vaak in aanraking met de gemeente. Bijvoorbeeld als het afval wordt opgehaald of als je een ID kaart gaat aanvragen. De gemeente heeft taken op het gebied van: burgerzaken, openbare orde & veiligheid, economische zaken, zorg en volksgezondheid en nog bji veel meer gebieden. Als je wilt weten waar je de gemeente nog meer kan vinden, kijk dan even op: https://prodemos.nl/kennis-en-debat/publicaties/informatie-over-politiek/de-gemeente/wat-doet-de-gemeente/.

2. De provincie

Het is voor veel mensen niet duidelijk wat de provincie doet. Er is weinig rechtstreeks contact tussen provincies en burgers.

De invulling van de taken ligt voor provincies niet vast. Op een aantal terreinen hebben provincies wel vaste taken, omdat deze in concrete wetgeving is uitgewerkt. In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) is bijvoorbeeld vastgelegd dat de provincie in hoofdlijnen bepaalt of steden en dorpen kunnen uitbreiden en waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd.

Maar de provincie regelt bijvoorbeeld ook zaken als het openbaar vervoer en de drinkwatervoorzieningen. Dit zijn dingen waar jij waarschijnlijk ook veel gebruik van maakt! Ook is de provincie verantwoordelijk voor een deel van de infrastructuur. Infrastructuur is een breed begrip. Het begrip omvat alle voorzieningen die nodig zijn voor vervoer en communicatie. Bijvoorbeeld: wegen, spoorlijnen, vliegvelden, havens, internet en het elektriciteitsnetwerk maar ook het internet valt eronder.

3. De rijksoverheid

De rijksoverheid noemen we ook wel Het Rijk. Het Rijk is de centrale overheid die vanuit Den Haag alle zaken regelt die voor heel Nederland van belang zijn. Dit klinkt misschien een beetje vaag maar Het Rijk regelt bijvoorbeeld de veiligheid voor alle burgers in Nederland. Het Rijk is daarom verantwoordelijk voor de politie, het leger, maar ook voor de dijken. Nederland heeft veel water, als de dijken niet stevig genoeg zijn in Nederland dan overstroomt een groot gedeelte van het land en brengt dus de veiligheid van de burgers in Nederland in gevaar.

Het Rijk wordt dus vanuit Den Haag bestuurd, dit gebeurt door de regering. De regering bestaat uit de koning en de ministers. Op dit moment heeft Nederland Mark Rutte als minister president en hij is het eerste aanspreekpunt als het gaat om het bestuur van Het Rijk.

 

Nu je de theorie gelezen hebt kan je in de navigatiebalk klikken op het volgende tabblad 'opdracht 1' of je kan hier onderaan de pagina op het rechterpijltje klikken om door te gaan naar het volgende tabblad.

 

Opdracht 1

Je hebt nu het instructiefilmpje gekeken, je hebt jezelf gecontroleerd met de 'check jezelf vragen' en je hebt net de theorie gelezen. Je bent er dus helemaal klaar voor om met opdracht 1 te beginnen !

We gaan opdracht 1 in de vorm van een Powerpoint Presentatie maken. Je maakt elke opdracht op een aparte dia. Let op! Zorg ervoor dat je Powerpoint er netjes uit ziet. Dit betekent dat je de presentatie maakt met een voorpagina, inleiding en conclusie.

Wat ga je nu doen ?

1. Klik hieronder op het document 'opdracht 1: wie is dat'

2. Het document opent op een aparte pagina als een Word document.

3. Maar de opdracht in PowerPoint. Opdracht 1 maak je dus op dia 1 en opdracht 2 maak je op dia 2 enzovoort.

4. Ben je klaar met je PowerPoint presentatie dan lever je de presentatie in.

5. Je levert je presentatie in op het volgende tabblad 'inleveren opdracht 1'

6. Vergeet niet je naam en je klas op je voor - pagina te zetten!

Veel succes !

Inleveren opdracht 1

Inleveren opdracht 1, de overheid wie is dat ?
Dit is een link naar Google Classroom. Zoek je eigen klas op en lever je opdracht in bij opdracht 1: de overheid, wie is dat ?

Oefentoets

Oefening:Check jezelf!

Onderdeel B: collectief of particulier ?

Instructiefilmpje

Collectief of Particulier ?

Je bent goed bezig!

Je bent alweer bij je volgende onderwerp en meteen laatste onderwerp beland.

We gaan eerst een kort instructiefilmpje bekijken. Daarna klik je links op theorie of klik je onderin het scherm op het rechterpijltje om door te gaan naar de volgende pagina.

In dit instructiefilmpje wordt het verschil uitgelegd  tussen de collectieve en particuliere sector.

Klik nu hieronder op play om het filmpje te starten.

 

Theorie

We gaan de theorie behandelen met behulp van de digitale tool: padlet.

Na de theorie uitleg die je vindt op padlet kan je het verschil uitleggen tussen de collectieve sector en de particuliere sector en hier voorbeelden van geven.

Wat ga je nu doen ?

Stap 1: scan de QR code die hieronder afgebeeld staat. Lukt dit niet ? dan kan je de Padlet ook openen via Google Classroom.

QR code padlet

Stap 2: je hebt een wachtwoord nodig om in te kunnen loggen. Deze krijg je van de docent uitgedeeld.

Stap 3: je komt nu automatische op het padlet bord. Je ziet hier 4 kolommen staan.

Lees de kolommen van links naar rechts en maak de opdrachten.

Succes!

Ben je klaar met de opdrachten in Padlet dan klik je links op opdracht 2 of je klikt hieronder op het rechterpijltje om verder te gaan.

Opdracht 2

Inleveren opdracht 2

Inleveren opdracht 2: collectief of particulier
Zoek je eigen klas op en lever je opdracht in.

Check jezelf: quizlet!

Je hebt de theorie van onderdeel B 'collectief of particulier' gelezen. Er zijn veel verschillende begrippen voorbij gekomen. Ik kan mij voorstellen dat dit veel om te onthouden is. We gaan hier deze begrippen nog een keertje oefenen. Deze oefening kan je zo vaak doen als je zelf wilt! Als je het na een keer oefenen nog niet helemaal onder de knie hebt, dan die je de oefening gewoon nog een keertje!

We gaan de oefening maken in Quizlet.

Wat ga je nu doen ?

1. Ga naar www.quizlet.com

2. Klik op: begin met leren

3. Er verschijnt nu een pop up. Hier maak je een nieuw account.

4. Log in met Google. Je kan dus hier je school-account gebruiken.

5. Als je dat hebt gedaan ben je ingelogd en kan je de pagina sluiten.

6. Nu heb je een account van Quizlet!

7. De oefening staat klaar in jouw Google Classroom omgeving.

8. Ga naar Google Classroom en klik op: 'Quizlet'

9. Klik vervolgens op 'leren' aan de linkerkant in de omgeving van Quizlet en start met de oefening!

 

Onder het tabblad: 'link quizlet' is de link voor de oefening ook nog een keer te vinden.

Ben je klaar met de oefening ? ga dan verder naar het volgende tabblad 'Opdracht 2' of klik onderaan de pagina op het rechterpijltje om naar de volgende pagina te gaan.

 

Link quizlet

Quizlet

Eindtoets

Eindtoets
Heb je alle opdrachten ingeleverd en heb je jezelf getest ? Dan ben je klaar voor de eindtoets. De eindtoets bestaat uit 8 vragen. De antwoorden worden automatisch naar mij doorgestuurd dus je hoeft daar zelf niets voor te doen. Je ziet hierboven de link staan naar de eindtoets. Klik nu op de link bovenaan de pagina en de eindtoets wordt gestart. Als je straks klaar bent met de eindtoets en je hebt de toets netjes afgesloten dan kan je deze online lessenreeks afsluiten. Heel veel succes met de eindtoets !

  • Het arrangement Wat regelt de overheid ? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Lisa Veira
    Laatst gewijzigd
    2020-07-01 11:01:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Een online les over Hoofdstuk 6.1. en 6.2. (Pincode) Mavo leerjaar 2. Met als onderwerp: wat regelt de overheid?
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten
    Trefwoorden
    collectieve voorzieningen, infrastructuur, leerjaar 2, mavo, overheid, pincode, rijksoverheid

    Bronnen

    Bron Type
    Instructiefilmpje 'Wat regelt de overheid ?'
    https://youtu.be/k1h8XSski50
    Video
    Inleveren opdracht 1, de overheid wie is dat ?
    https://classroom.google.com/h
    Link
    Inleveren opdracht 2: collectief of particulier
    https://classroom.google.com/h
    Link
    Quizlet
    https://quizlet.com/nl/511939153/collectief-of-particulier-flash-cards/?i=2x3f8y&x=1qqW
    Link
    Eindtoets
    https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=0Zhn0uXqbEecL0WRtdJ4rug7bqoKq0VGly0SFGAxZyRUNUwwUUJaVUlQTTk4Rk83NTJBS0ZZT1RUSS4u
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Check jezelf instructiefilmpje

    Check jezelf!

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.