EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt en zegt iets over hoe zuinig een gebouw is. Hoe zuiniger een gebouw, hoe lager de EPC-waarde.
De overheid vindt het belangrijk dat gebouwen zo zuinig mogelijk zijn, daarom is er in 1995 een wet in het leven geroepen die verplicht dat alle nieuwbouw minimaal aan een bepaalde EPC-norm moet voldoen.
De EPC-norm is vastgesteld aan de hand van de energetische efficiëntie van een typisch woonhuis uit 1990. Deze ‘modelwoning’ heeft als EPC-waarde 1,0 meegekregen en wordt sindsdien als referentie aangehouden.
Wanneer de EPC waarde van een huis 0,6 is, betekent dit dat het huis 60% van de energie gebruikt ten opzichte van dit huis uit 1990. Om de EPC-waarde te bepalen, wordt alleen het energieverbruik gemeten dat direct te maken heeft met het gebouw. Denk daarbij aan:
Isolatie
Verwarmen en koelen
Ventileren
Warm tapwater
Verlichting
Al het andere verbruik is geen onderdeel van de EPC van het gebouw, zoals het gebruik van televisie, keukenapparatuur, of in het geval van bedrijven de productie of andere elektrische apparaten.
EPC eis
De EPC-eis voor huizen is in de loop der jaren steeds naar beneden aangepast. Om een bouwvergunning te krijgen voor een nieuwbouwhuis is het behalen van de EPC verplicht.
1-1-1996 1,4
1-1-1998 1,2
1-1-2000 1,0
1-1-2006 0,8
1-1-2011 0,6
1-1-2015 0,4
1-1-2020 0,2 (= BENG, Bijna Energie Neutraal Gebouwen)
Voor wie is de EPC belangrijk?
EPC score
Zowel voor kopers als verkopers is de EPC score belangrijk. Een goede score duidt op een laag energieverbruik wat gunstig is voor de verkoopwaarde.
De energiescore wordt berekend door data die door energiedeskundigen tijdens hun inspectie is verzameld. Er wordt onder andere gelet op:
Type woning
Bouwjaar
Bouwmaterialen
Soort isolatie
Verwarmingssysteem
Warmwatersysteem
Als je een woning met een minder goede score wil verkopen, is het altijd aan te raden om je energiefacturen goed te bewaren. Een hoog berekend verbruik wil niet zeggen dat het energieverbruik in werkelijkheid ook zeer hoog is.
Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de energiedeskundige de dikte van de dakisolatie of spouwmuurisolatie verkeerd heeft ingeschat. Dit beïnvloedt uiteraard de score. Door je bewaarde energiefacturen kan je aantonen wat het werkelijke energieverbruik is, dit in tegenstelling tot het theoretische verbruik zoals op het EPC attest wordt vermeld.
BENG bijna-energieneutraal gebouw
Wat is de BENG?
‘BENG’ staat voor ‘bijna-energieneutraal gebouw’.
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna-energieneutraal zijn, een gevolg van de Europese richtlijn EPBD uit 2010 en het Nederlandse Energieakkoord uit 2013.
Na 2020 zullen in alle landen van de Europese Unie BENG-eisen gelden.
Wat is het verschil tussen de EPC en de BENG?
Zo is het nu …
De huidige EPC is een getal zonder dimensie, zoals een aanduiding in kWh of joule. De EPC-waarde wordt berekend aan de hand van het primaire energiegebruik van een gebouw en een aantal correctiefactoren, zoals gebouweigenschappen, installaties en gebruikersgedrag.
… en zo wordt het
Vanaf 1 januari 2021 moeten alle nieuwe gebouwen in Nederland een ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ zijn. Ofwel: BENG. De BENG-norm komt in grote lijnen overeen met een EPC-waarde van 0,2. BENG kent drie eisen:
maximale energiebehoefte (uit te drukken in kWh per m2 per jaar);
maximaal primaire fossiele energiegebruik (uit te drukken in kWh per m2 per jaar);
minimaal aandeel hernieuwbaar op te wekken energie (uit te drukken in %).
Wat vind jij?
De verschillen tussen EPC en BENG
De verschillen tussen EPC en BENG zitten hem voornamelijk in de volgende aspecten:
• Eenheid
Bij EPC gaat het om één eis die wordt uitgedrukt in een getal zonder dimensie (bijvoorbeeld: 0,2). Bij BENG gaat het om drie eisen, uitgedrukt in twee waarden: kWh/m2/jaar en %.
Ontwerp van het gebouw
Bij EPC is het gebouwontwerp minder relevant, bij BENG wordt het gebouwontwerp belangrijker.
Inzicht in energiegebruik
Het inzicht in het primaire energiegebruik van de woning wordt wel meegenomen in de EPC-berekening, maar niet expliciet vermeld. Bij BENG wordt het energieverbruik (als een waarde in kWh/m2/jaar) wél expliciet genoemd.
Eisen aan hernieuwbare bronnen
Ook de eisen die worden gesteld aan hernieuwbare bronnen worden bij EPC wel meegenomen in de EPC-berekening, maar niet expliciet vermeld. Bij BENG geldt als eis dat het aandeel hernieuwbare bronnen minstens 50% moet uitmaken van het totale energiegebruik.
Wat vind jij?
CO2 neutraliteit
Op weg naar CO2 neutraliteit
Grote stappen zijn onontkoombaar om in 2050 CO2-neutraal te zijn.
De opgave is immens, de capaciteit in de bouw- en installatiesector gering. Met kleine stappen zullen we er niet komen, nog afgezien van de valkuil van een lock-in bij een onverstandige keuze voor een tussenstap. Bovendien ontstaat een sluitende, of zelfs positieve, businesscase in een aantal belangrijke marktsegmenten als gekozen wordt voor vergaande verduurzaming: direct naar CO2-neutraal, bijvoorbeeld via Nul-op-de-Meter. Vanzelfsprekend zijn die oplossingen aardgasvrij en wordt gekozen voor een lage energiebehoefte als uitgangspunt voor het energie- en comfortconcept.
Waarmee kan er een goede BENG worden behaald?
Stap 1- Betrokken bij ontwerpfase
Wanneer gekozen wordt voor luchtdicht bouwen moet er in een vroeg stadium al rekening gehouden worden met het op de juiste manier ontwerpen van details. Dit om luchtlekken te voorkomen.
Kritieke situaties voor luchtlekken
Aansluitingen tussen raam- en deurkozijnen en gevels
Aansluitingen van daken op gevels en muren
Daknokken
Dak- en geveldoorvoeringen
Aansluitingen rondom dakkapellen
Aansluitingen met begane grondvloer en doorvoeren door begane grondvloer
Hoekaansluitingen
Stap 2-Technisch advies
Aan de hand van bouwfysische berekeningen kan tremco illbruck een technisch advies aanbieden en op deze manier kunnen mogelijke luchtlekken worden voorkomen. Ongeacht de bouwmethode is tremco illbruck in staat om een aanbeveling te maken dat volledig gericht is op uw project
Stap 3- begeleiding op de bouwplaats
tremco illbruck ondersteunt bedrijven op de bouwplaats met kennisoverdracht en advies op maat. De technisch adviseur geeft toolboxmeetings en voert tussentijdse controles uit.
De details uit het adviesrapport worden tijdens een toolboxmeeting met de applicateur besproken. Daarnaast gaan aannemers, uitvoerders en werkvoorbereiders tijdens een producttraining zelf aan de slag met de voorgeschreven producten uit het illbruck assortiment. Op deze manier heeft de verwerking op de bouwplaats geen verrassingen meer voor hen.
Gedurende het project verricht tremco illbruck op de bouwplaats tussentijdse controles. De technisch adviseur bespreekt en beoordeelt de werkzaamheden die tot op dat moment zijn uitgevoerd. Hierbij wordt gekeken of de producten daadwerkelijk volgens de voorgeschreven verwerkingsrichtlijnen uit het adviesrapport worden verwerkt en aangebracht. Tevens wordt er gekeken of er tussentijdse aanpassingen nodig zijn. De waarnemingen, onderbouwd met verwerkingsfoto‘s, en mogelijke wijzigingen worden vastgelegd in een rapport voor de opdrachtgever.
Stap 4- luchtdichtheidsmetingen, blowerdoortest en thermografische scans
Stap 5- garantplan
Nu luchtdichtheid van gebouwen tegenwoordig niet alleen wordt voorgeschreven, maar bij opleveringen ook uitvoerig wordt getest, kiest men met tremco illbruck voor een gegarandeerde kwaliteit. Binnen het concept luchtdicht bouwen worden twee garanties gegeven: de i3-productgarantie en het Luchtdicht Bouwen Garantplan voor een termijn van 10 jaar!
i3-productgarantie
Op alle afdichtingen die zijn gemaakt met producten uit het i3-concept wordt 10 jaar productgarantie gegeven door illbruck!
Luchtdicht Garantplan
Bij toepassing van producten uit het i3-concept én verwerking daarvan door één van onze Luchtdicht Bouwen Garantplan partners geeft tremco illbruck tien jaar systeemgarantie. Deze tienjarige systeemgarantie is absoluut uniek in de markt!
Voor beide garanties geldt dat de producten gebrekenvrij en volgens de voorgeschreven verwerkingsrichtlijnen van tremco illbruck zijn aangebracht.
Het arrangement Energiepresentatie van EPC naar BENG is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.