MDK 2.4 Schildklier

MDK 2.4 Schildklier

Schildklier

Het doel van de les is dat jullie op een professionele manier voorlichting kunnen geven aan patiënten wanneer ze vragen hebben over de werking van de schildklier of klachten die hierbij horen. Bij de PRS les gaan jullie casussen spelen die betrekking hebben op de schildklier en waarbij je patiënten moet kunnen adviseren volgende de NHG richtlijnen.

Lees de volgende tekst goed door zodat je gaat begrijpen hoe de schildklier werkt.

Schildklierwerking
Probeer de volgende basis informatie te begrijpen over de werking van de schildklier. Hierna kun je pas de volgende stappen begrijpen.

Een goed werkende schildklier is essentieel voor een goed werkend lichaam. De schildklier is een vlindervormig orgaan in de hals. De schildklier maakt schildklierhormonen aan: T4 (thyroxine) en een beetje T3 (tri-joodthyronine). De schildklier geeft deze hormonen af aan het bloed, dat het transport naar alle organen en weefsels verzorgt. Een goed werkende schildklier maakt precies genoeg schildklierhormoon aan, je merkt dan niets van je schildklier. Ook wordt er schildklierhormoon opgeslagen en afgegeven.

Schildklier werking
Schildklier werking

De hersenen sturen de schildklier aan:

De werking van de schildklier wordt geregeld vanuit de hersenen, door twee kleine organen :

  • de hypothalamus
  • de hypofyse

Als er te weinig schildklierhormoon in het bloed zit dan zorgen de hypothalamus en de hypofyse ervoor dat de schildklier meer schildklierhormoon gaat aanmaken. En omgekeerd als er te veel schildklierhormoon in het bloed zit dan zorgen de hypothalamus en de hypofyse ervoor dat de schildklier minder schildklierhormoon gaat aanmaken.

Door dit terugkoppelingsmechanisme is bij een gezonde schildklier de juiste hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed aanwezig. De hypothalamus maakt voor dat doel TRH aan en de hypofyse TSH.

De schildklier vergelijken met een thermostaat:

Vergelijking met een thermostaat:

Dit terugkoppelingsmechanisme kan het beste worden vergeleken met de thermostaat van de centrale verwarming: als het kouder is dan de ingestelde temperatuur dan gaat de verwarming aan. Als het warmer is dan gaat de verwarming lager of uit.

Klik op de afbeelding: schildklier thermostaat
Klik op de afbeelding: schildklier thermostaat

Schildklierwerking
Klik op bovenstaande link om nog een video te bestuderen over de werking van de schildklier.

Schildklierproblemen

Als een zieke schildklier te veel schildklierhormoon aanmaakt (hyperthyreoïdie) zal de productie van TRH en TSH verminderen. Maar omdat deze zieke schildklier niet meer onder controle staat van de hypothalamus en de hypofyse zal de schildklier de hormoonproductie niet verminderen.

Als een zieke schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt (hypothyreoïdie) zal de productie van TRH en TSH toenemen, in een poging de traag werkende schildklier weer aan de gang te krijgen.

Bekijk deze video over schildklierproblemen

Te trage werking van de schildklier:

Te trage schildklier:

Te weinig schildklierhormoon (hypothyreoïdie):

Als de schildklier te weinig hormonen aanmaakt, krijg je een trage stofwisseling: de verschillende processen in het lichaam verlopen langzamer. De medische term is hypothyreoïdie, maar wordt ook wel langzame, trage of langzaam werkende schildklier genoemd. Hypothyreoïdie kan tijdelijk zijn, maar is meestal blijvend. In Nederland zijn naar schatting 500.000 mensen met een te trage schildklier.

Oorzaken trage schildklier:

Er zijn verschillende oorzaken van hypothyreoïdie. De meest voorkomende is de ziekte van Hashimoto. Deze auto-immuunziekte is niet te genezen.

Klik op de afbeelding: trage schildklier symptomen
Klik op de afbeelding: trage schildklier symptomen

Behandeling trage schildklier:

De behandeling bestaat uit medicijnen met synthetisch schildklierhormoon, levothyroxine. Als de schildklier nog gedeeltelijk werkt, vullen de medicijnen het tekort aan. Wanneer de schildklier niet meer werkt, vervangen de tabletten de functie van de hele schildklier. Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Als je goed bent ingesteld op medicijnen kun je in het algemeen een normaal leven leiden.

Te snelle werking van de schildklier:

Te snelle schildklier:

Te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie):

Bij hyperthyreoïdie maakt de schildklier te veel schildklierhormoon. Vaak wordt het een te snelle of te snel werkende schildklier genoemd. Als de schildklier te veel hormonen aanmaakt, krijg je een te snelle stofwisseling. De verschillende processen in het lichaam verlopen dan sneller. Soms is de te snelle werking van de schildklier tijdelijk. De schildklier gaat daarna weer normaal werken. Het komt ook voor dat hij daarna te weinig hormoon maakt (hypothyreoïdie).

Oorzaken (vormen) snelle schildklier:

De te snelle werking van de schildklier kan verschillende oorzaken hebben, maar in ongeveer 70-80% van de gevallen is de ziekte van Graves de oorzaak, een auto-immuunziekte.

Klik op deze link en bekijk de video over de te snel werkende schildklier

Lang niet alle patiënten met de schildklierziekte van Graves krijgen ook de oogziekte van Graves.

Bij de oogziekte van Graves is er sprake van een ontsteking van het weefsel achter en rond de ogen, dat meestal vrij typische veranderingen in het uiterlijk geeft:

 

De oogziekte van Graves
De oogziekte van Graves

Door verdikking van de oogspieren, toename van vetweefsel en littekenvorming neemt de druk in één of beide oogkassen toe. Hierdoor gaan de oogleden opzwellen en de ogen uitpuilen. De ogen kunnen daardoor niet goed meer sluiten en de oogspieren kunnen niet goed meer bewegen waardoor dubbel- of scheelzien ontstaat. Soms wordt de druk op de oogzenuw daarbij zo groot, dat het zien verstoord raakt.

Behandeling snelle schildklier:

De behandeling hangt af van de oorzaak van de ziekte. De meest voorkomende oorzaak (de ziekte van Graves) wordt behandeld met

  • medicijnen
  • radioactief jodium en/of
  • een operatie

De keuze hangt af van de ernst en/of aanwezigheid van de oogziekte.

  • Het arrangement MDK 2.4 Schildklier is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Marieke Lagerweij Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-04-10 09:41:56
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Werking schildklier en schildklieraandoeningen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 40 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Schildklierwerking
    http://www.youtube.com/watch?v=7FGI-uLv6EE
    Link
    Schildklierwerking
    https://www.cyberpoli.nl/schildklier/
    Link
    Bekijk deze video over schildklierproblemen
    https://www.youtube.com/watch?v=g08qoOShR28
    Link
    Klik op deze link en bekijk de video over de te snel werkende schildklier
    https://www.youtube.com/watch?v=kUNA3Otpf8o&feature=emb_rel_end
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.