Data-Detox -2.0

Data-Detox -2.0

Start

Data..

Heb jij het gevoel dat je digitale persoonlijkheid je stilletjes uit handen glipt? Geef je eraan toe om veel apps te installeren? Heb je iets te vaak “Ik ga akkoord” aangeklikt? Ben je de tel kwijt van het aantal accounts dat je hebt aangemaakt? Dan heb je misschien minder controle over je digitale leven dan je eigenlijk zou willen.

Dit kan anders! Deze module is speciaal ontworpen om je bewustwording te vergroten rondom de omgang met data.


Schadelijke dataverzameling?

Als je bedenkt wat één of twee stukjes data over je vertellen lijkt dat misschien geen groot probleem. Wat maakt het immers uit dat je bijvoorbeeld een enorme fan van Beyoncé ben? Of erg van broccoli houdt? Of verliefd bent op Douwe of Annet van de administratie?

Het probleem zit ‘m in wat er met die gegevens gebeurt: want alle data die op onze mobiele apparaten, diensten en accounts staan, worden verzameld, geanalyseerd, gedeeld en verkocht. En na een tijdje komen uit al die data individuele patronen tevoorschijn. Iedereen die deze gegevens verzamelt en gebruikt kent zo onze gewoontes, onze vrienden, wat we leuk vinden. En... onze geheimen.

Terwijl je deze module volgt ervaar je hoe en waarom dit gebeurt. Maar je zet ook praktische stappen om jouw “opgeblazen digitale gevoel” te verminderen. Dat betekent dat je werkt aan het voorkomen van een schadelijke dataverzameling. Die kan op langere termijn namelijk leiden tot ongemakkelijke consequenties.

Colofon

Het arrangement Data-Detox -2.0 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteurs
Sjoerd Beelen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-06-21 14:20:04
Licentie
CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Deze online module is op basis van een CC BY-NC-SA 4.0 overgenomen van het Fries Bibliotheken Netwerk (FERS). De Data Detox Kit is een initiatief van Tactical Technology en Mozilla.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Data-Detox ontwikkeld door de Bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam / Universiteit van Amsterdam. De Data-detox van FERS staat aan de basis van deze editie.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

Beelen, Sjoerd. (z.d.).

Data-Detox (test)

https://maken.wikiwijs.nl/160089/Data_Detox__test_

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open