BSA leert online les 1

BSA leert online les 1

leestafel

https://www.kidsweek.nl/nieuws/vandaag-het-de-dag-tegen-pesten
om samen te bespreken aan de eettafel

The leader in me

Doorzettingsvermogen trainen, hoe doe je dat?

Een van mijn favoriete (ex)sporters is Inge de Bruin, de meest succesvolle zwemster die Nederland ooit gekend heeft. Ik heb genoten van haar sportprestaties en van haar als mens. In een documentaire is te zien hoe zij ervoor kiest om naar Amerika te gaan en zich daar te onderwerpen aan een enorm zwaar regime van trainen, eten, slapen. Daarbij werd ze gecoacht door een markante trainer die er zijn eigen methodieken op na hield. Haar doel was Olympisch goud. Je ziet hoe elke ochtend de wekker gaat en hoe zij haar trainingen afwerkt. Beelden tonen hoe zij in haar eentje boodschappen doet en teruggetrokken op een kamertje leeft. Uitrustend tot aan de volgende training. Een bestaan waarin zij vele opofferingen heeft gedaan. Meerdere trainingen per dag waarbij er weinig ruimte was voor een sociaal leven, laat staan voor het maken van vrienden of vriendinnen. Alles opzij voor dat ene doel. Maandenlang. Om dit te bereiken heb je niet alleen motivatie nodig, maar ook een grote portie doorzettingsvermogen…

Heb je het of heb je het niet?

Sommige mensen worden geprezen om hun doorzettingsvermogen. Maar wat doen zij dan precies? En wanneer spreken we van weinig of geen doorzettingsvermogen? Ook bij doorzettingsvermogen beweren we graag dat je het ‘hebt’ of niet. Ik geloof ook hier in de ontwikkelbaarheid van dit vermogen. Doorzettingsvermogen is nauw verweven met een aantal competenties. En competenties zijn ontwikkelbaar.

Bijvoorbeeld de startende ondernemer. Iedereen die voor zichzelf begint komt een aantal hindernissen tegen. Je moet dingen regelen die je van nature niet zo goed afgaan zoals zaken met de belastingdienst of offertes maken. Wat je nodig hebt is het vermogen om je hier door heen te slaan. Je laat je niet uit het veld slaan maar je houdt het doel voor ogen. Wanneer je het doel uit het oog verliest ben je namelijk verloren. In ieder geval doe je één ding niet. En dat is opgeven. Je blijft doorgaan. Je blijft in actie. En dat lukt omdat je het doel voor ogen houdt. Sommige literatuur vergelijkt doorzettingsvermogen met een spier. En een spier kun je trainen. En hoe vaker je een spier traint hoe sterker of leniger deze wordt.

 

Hoe train je doorzettingsvermogen?

Oké, hoe train je doorzettingsvermogen? Ook hier weer de vergelijking met sport. Op welke wijze traint een sporter? Elke training start met een doel. Wat wil ik aan het einde van de training bereikt hebben? Of in welke fase bevindt deze training zich ten opzichte van het grote geheel, dan wel het grote doel? Het trainen van doorzettingsvermogen gaat gepaard met handelingen. Je zorgt ervoor dat de handelingen die je al goed kunt worden verbeterd. Wanneer je het doel hebt gesteld om over zes maanden je eerste tien kilometer hard te lopen, start je met een schema wat jou helpt om dat doel te bereiken.

In stukjes hakken

Door het traject wat je hebt uitgedacht in stukjes te hakken doe je per stukje ervaring op. In negatieve of positieve zin. Is je innerlijke dialoog positief of negatief? Moedigt het je aan of stuurt het aan op opgeven? Het zijn de gevechten tijdens de eerste kilometers. Dus door jezelf veel uit te dagen kun je jouw doorzettingsvermogen vergroten. In de sportschool, waar ik train voor mijn expedities, is met grote verfletters een quote op de muur geschilderd: If it doesn’t challenge you, it doesn’t change you!

Je moet jezelf dus durven uitdagen. Vanuit je comfortzone naar de naastgelegen zone; de stretchzone. In het grensgebied van deze twee zones zit het groeipotentieel. Wanneer je jezelf niet uitdaagt, blijf je de dingen doen die je doet. Het is veilig en het zorgt voor comfort. Geen probleem. Tenzij je verder wilt. Tenzij je wilt groeien.

De eerste stappen

Bij doorzettingsvermogen draait het om de eerste stappen. Deze eerste stappen helpen je letterlijk op weg. Begin niet groot, de eerste stappen mogen klein zijn. Zorg voor succeservaringen in deze fase!

Oefening:woordenschat

onderzoek

1000 stappen te doen? start met stap 1

boekenclub

https://kinderboekenweek.nl/kinderjury/
Kies één boek en schrijf een recensie online. Maak een foto van jouw recensie Stuur deze foto naar je juf

  • Het arrangement BSA leert online les 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    BSA Tiel Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-21 14:01:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Wat heb je nodig om op school goed te kunnen presteren?" Welke vaardigheden zijn handig? Of anders gezegd: welke excecutieve functies zijn handig? Na deze les weet jij wat jouw zwakke en goed ontwikkelde excecutieve functies zijn.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.kidsweek.nl/nieuws/vandaag-het-de-dag-tegen-pesten
    https://www.kidsweek.nl/nieuws/vandaag-het-de-dag-tegen-pesten
    Link
    1000 stappen te doen? start met stap 1
    https://www.youtube.com/watch?v=YYb4h8U7Ljw
    Video
    https://kinderboekenweek.nl/kinderjury/
    https://kinderboekenweek.nl/kinderjury/
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    woordenschat

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.