09. Beoordeling van studenten

09. Beoordeling van studenten

9. Beoordeling van Studenten

In dit hoofdstuk beschrijven we hoe we de VU-studenten hebben beoordeeld in het vak Street Law. We gaan in op de beoordelingscriteria, het portfolio, het individuele eindgesprek en de mogelijkheid tot herkansing.

9.1 Beoordelingswijze en -criteria

Het vak Street Law is een 6 ECTS vak binnen de bachelor rechtsgeleerdheid aan de VU. Voor die 6 ECTS werden studenten beoordeeld op basis van:

  • een portfolio;
  • deelname aan de tweedaagse training en de wekelijkse bijeenkomsten;
  • de lessen op de middelbare scholen (waarvan er minstens één bijgewoond door een Street Law docent)
  • het individuele eindgesprek

De beoordeling vond plaats aan de hand van een beoordelingsschema waarin per leerdoel is aangegeven wanneer het werk van de student als onvoldoende, voldoende of goed wordt beoordeeld.

De eindbeoordeling van de studenten was een ‘onvoldoende’, ‘voldoende’ of ‘goed’. Studenten vonden het jammer dat zij geen cijfer kregen. Zo schreef één van hen:

Ik vind ook dat studenten een cijfer moeten kunnen krijgen voor dit vak. Dit is een vak waar elke student die hier serieus aan deelneemt veel tijd en moeite in steekt. Bovendien verdienen studenten die aan dit vak harder hun best doen dan anderen een hoog cijfer. Het zou oneerlijk zijn als twee studenten beide een ‘goed’ krijgen terwijl de één meer energie heeft gestopt in het vak. Ik vind ook niet dat het werk goed gemeten kan worden met een ‘voldoende’ of ‘goed’. Een ‘goed’ biedt nou eenmaal dezelfde satisfaction aan als bijvoorbeeld een 8 of 9 als cijfer. Dat zullen sommigen ook merken in hun gemiddelde.

We overwegen daarom om in volgende jaren wel een cijfer tussen 1 en 10 toe te kennen. Het is ook mogelijk om op basis van het portfolio, het individuele gesprek de gegeven lessen en de deelname van de studenten aan de bijeenkomsten een cijfer te geven.

9.2 Het portfolio

Doel van het portfolio is drieledig. Het is een ontwikkelingsportfolio dat de groei van de studenten in beeld brengt: het laat zien hoe de student zich heeft ontwikkeld en bevat daartoe een aantal producten waaraan de student op basis van eerdere feedback verbeteringen heeft kunnen aanbrengen. Het is ook een showcase in de zin dat het producten bevat die laten zien hoe bekwaam de student is, bv. in het ontwerpen van lesplannen of het reflecteren over het eigen kunnen. Tot slot is het portfolio ook een evaluatie-instrument dat toelaat de competenties van de studenten te beoordelen.

Het portfolio bestond uit verschillende onderdelen:

  • Persoonlijke gegevens;
  • Informatie over de scholen en hoe de studenten met de docenten en leerlingen/MBO-studenten zijn omgegaan (verwachtingen, afspraken, samenwerking);
  • Reflecties over de uitvoering van de lessen;
  • De voorbereidende opdrachten die de studenten voorafgaand aan de bijeenkomsten hadden gemaakt;
  • Een eindreflectie;
  • De lesplannen en bijbehorend materiaal;
  • Overige bijlagen: feedback formulieren ingevuld door docenten, feedback van medestudenten.

9.3 Het individuele eindgesprek

Twee docenten (de mentor die de student had begeleid en de coördinator van het vak) voerden ter afsluiting van het vak een individueel gesprek van een half uur met iedere student. Het gesprek werd gevoerd op basis van het door de student ingediende portfolio. De docenten vroegen door over de inhoud van het portfolio en vooral de eindreflectie en daagden de student uit om nog iets verder te reflecteren over bijvoorbeeld specifieke situaties die zij hadden meegemaakt of de manier waarop zij zich hadden ontwikkeld. De docenten gaven ook feedback op het portfolio en de deelname van de student aan het vak. De student kreeg de ruimte om feedback te geven op het vak.

Na het individuele gesprek vulden de docenten voor iedere student een beoordelingsformulier in dat was gebaseerd op het beoordelingsschema. Dit beoordelingsformulier hebben de studenten samen met hun beoordeling gekregen.

9.4 Herkansing

Van de 11 studenten hebben 9 studenten het vak in februari met succes afgerond. Twee studenten hadden vanwege ziekte nog geen zes lesplannen gemaakt en uitgevoerd. Zij moesten die twee lessen inhalen, wat lastig te plannen was. Zij kunnen het vak alsnog afronden met een vervangende opdracht of door de lessen in het volgend studiejaar in te halen.

  • Het arrangement 09. Beoordeling van studenten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-04 12:00:30
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit hoofdstuk beschrijven we op basis waarvan we de VU-studenten hebben beoordeeld in het vak Street Law.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.