06. Training van studenten

06. Training van studenten

6. Training van VU-studenten

In dit hoofdstuk beschrijven we hoe we de VU-studenten hebben getraind om op scholen Street Law lessen te geven. We geven een overzicht van het programma van de tweedaagse training en lichten de diverse onderdelen van het programma, zoals de icebreakers, de demonstratielessen, de theoretische onderdelen en de brainstorm over onderwerpen van Street Law lessen toe.

Zie hieronder een video van de training van de Street Law-studenten van de Law Society of Scotland.

Zie voor een uitgebreide beschrijving van hoe een Street Law trainingsweekend eruit kan zien: https://www.northumbriajournals.co.uk/index.php/ijcle/article/view/599.

6.1 Introductie en programma van de training

Het vak Street Law ving aan met een tweedaagse training, waarin we de studenten leerden een Street Law lesplan te ontwerpen en uit te voeren. Net als voor Street Law in het algemeen was het doel van de training het opbouwen van community (studenten leren elkaar kennen en vormen een groep), capacity (studenten leren de Street Law methodologie toepassen) en confidence (studenten hebben het vertrouwen dat zij zelfstandig een Street Law lesplan kunnen ontwikkelen en uitvoeren).  

Het eerste deel van de training bestond uit het meedoen aan, en nabespreken van Street Law lessen die door de Street Law docenten werden gegeven. We hebben gekozen voor drie verschillende soorten Street Law lessen met verschillende werkvormen en leerdoelen. Studenten hebben ook samen gebrainstormd over mogelijke onderwerpen voor Street Law lessen. Daarnaast kregen zij korte presentaties waarin Street Law geïntroduceerd werd en ze leerden hoe je een lesplan opbouwt.

In het tweede deel van de training ontwierpen de studenten in groepjes zelf een lesplan en hebben zij de les aan hun medestudenten en docenten gegeven.

Tussen de verschillende onderdelen door hebben we met de studenten ice-breakers gedaan, waarvan het doel was elkaar beter te leren kennen. Ook werkten de studenten steeds in verschillende groepjes samen in de demonstratielessen en bij het voorbereiden en uitvoeren van het lesplan.

Hieronder wordt het programma van de tweedaagse training voor studenten weergegeven en uitleg gegeven bij de verschillende onderdelen.

Programma Street Law Training Studenten

Dag 1

9.30

Introductie Street Law

10.00

Icebreaker 1

10.15

Appen op de fiets

11.15

Pauze

11.30

Theorie van het leren, Bloom’s taxonomy, leerdoelen opstellen, lesplan opstellen

12.30

Lunch

13.30

Icebreaker 2

13.45

Aliens

14.45

Pauze

15.00

Feed back geven/ontvangen (uiteindelijk niet uitgevoerd vanwege uitloop, verplaatst naar een vrijdagbijeenkomst)

16.00

Indeling en voorbereiding lesplan

16.30

Einde

 

Dag 2

9.30

Icebreaker 3

9.45

Michael Morton

10.45

Pauze

11.00

Voorbereiding voorbeeldles + lunch

13.30

Geven van voorbeeldlessen + feed-back van de groep

16.30

Afsluiting

 

 

6.2 Icebreakers

Het doel van de icebreakers was om elkaar beter te leren kennen en een hechte groep te vormen. Een icebreaker is bovendien een gepaste start voor elke Street Law les. Om elkaar sneller bij naam te kennen, is het gebruik van naamstickers voor alle studenten en docenten ook handig.

Icebreaker 1 (30 minuten voor 14 studenten)

Docenten vertellen aan de hand van een foto iets over zichzelf. Daarna kiezen studenten een foto van hun eigen telefoon, op basis waarvan ze zich kort voorstellen aan één medestudent. De studenten mailen de gekozen foto’s naar een docent die ze op een Power Point slide zet. De foto’s zijn hierdoor voor alle studenten zichtbaar. Na een voorstelrondje per twee, presenteert iedere student de foto van zijn/haar medestudent.

Icebreaker 2 (minimaal 10 minuten, duur afhankelijk van het aantal vragen)

Studenten gaan op een lijn staan en kiezen steeds tussen twee antwoorden op de vraag zou je liever….

·        netflixen of naar de bioscoop gaan

·        vlees of vegetarisch eten

·        thuis wonen of op kamers

·        etc

Telkens kan een of meer studenten om een toelichting van hun keuze worden gevraagd.

Icebreaker 3 (5-10 minuten)

Studenten en docenten gooien een bal/propje naar elkaar en noemen de naam van degene naar wie zij de bal/het propje gooien. Vervolgens kan er nog een of meer ballen/propjes in het spel gebracht worden, die tegelijk worden rondgegooid.

Icebreaker: Bal gooien, namen leren kennen

Er zijn talloze icebreakers die geschikt zijn voor Street Law. Van veel icebreakers zijn filmpjes op Youtube beschikbaar. Een voorbeeld is het spel 'twee waarheden, een leugen'. 

Icebreaker: Twee waarheden en een leugen

6.3 Demonstratielessen

De Street Law docenten hebben drie volledige Street Law lessen gedemonstreerd aan de VU-studenten. De studenten voerden de opdrachten uit alsof zij leerlingen waren. De lessen werden vervolgens nabesproken. We hebben ervoor gekozen lessen met verschillende leerdoelen en werkvormen te laten zien, zodat de studenten zouden zien wat er allemaal mogelijk is in Street Law. In de hier volgende lessen gingen studenten aan de slag met onder meer het schrijven van een wetstekst, het beoordelen of een situatie binnen definitie valt, het maken van een rangorde van mensenrechten, het beoordelen van bewijs. Er kwamen ook verschillende rollen in het rechtssysteem aan de orde: wetgever, rechter, politie, advocaat, officier van justitie.

Appen op de fiets

In de les appen op de fiets werd ingegaan op het verbod om een telefoon te gebruiken tijdens het fietsen dat in juli 2019 is ingegaan. Aan de hand van dit onderwerp werd aandacht besteed aan de drie machten: wetgevende macht, rechterlijke macht en uitvoerende macht. De studenten namen gedurende de les steeds de rol van een van de machten aan. Tijdens de icebreaker moesten studenten in een aangegeven vak door elkaar lopen en tegelijkertijd een tekst appen. Vervolgens werd besproken hoe dat was en waarom studenten dachten dat er een verbod op appen op de fiets is. Daarna gingen we aan de gang met de volgende activiteiten:

  • Kruip in de huid van de wetgever en bedenk hoe het app-verbod zou moeten luiden: bedenk een wettekst waarmee appen op de fiets verboden wordt.
  • Kruip in de huid van de rechter: kijk naar de werkelijke wettekst van het app-verbod en bedenk welke woorden onduidelijk zijn en/of uitleg van de rechter nodig hebben.
  • Kruip in de huid van de politie: beoordeel een aantal voorgelegde situaties en bedenk of die onder het app-verbod vallen en zo ja of je hierop zou controleren en een boete zou uitdelen.

Aliens

In Aliens stond zowel de betekenis en afweging van verschillende mensenrechten centraal als de wijze waarop studenten onderling tot een besluit komen. In de icebreaker kregen studenten een papier met een mensenrecht erop. Studenten moesten andere studenten met hetzelfde mensenrecht zoeken, door het mensenrecht voor elkaar uit te beelden. Op die manier werden groepen gevormd. Ieder groepje kreeg een setje mensenrechten (zie de handout). Vervolgens werd besproken wat mensenrechten zijn, waar zij vandaan komen, wie over mensenrechten beslist en of mensenrechten kunnen worden beperkt/afgenomen. Vervolgens kregen de studenten te horen dat Aliens de wereld hebben overgenomen en dat zij eisen dat een aantal mensenrechten wordt ingeleverd. De groepjes moesten samen beslissen welke mensenrechten zij hielden en welke zij inleverden. Vervolgens eisten de Aliens dat er meer mensenrechten werden ingeleverd, totdat er uiteindelijk maar één overbleef.

Michael Morton

In deze les verplaatsten de studenten zich in de rol van een advocaat, officier van justitie of rechter in het strafproces. Vanuit het perspectief van hun rol gingen zij aan de gang met het waarderen van bewijsstukken. De les begon met een foto van een badkamer waarin een briefje op de spiegel is geplakt. Studenten moesten de foto duiden en bedenken wat hen opviel. Vervolgens lazen zij de tekst van het briefje en gingen zij in groepjes in discussie over wat er aan de hand zou kunnen zijn. De docenten gaven vervolgens uitleg over de moord op Christine, de vrouw van Michael Morton. Michael Morton werd als verdachte voor de moord gearresteerd, maar is hij ook schuldig? Aan de muur hadden de docenten foto’s van verschillende bewijsstukken gehangen met een korte uitleg erbij. Studenten gingen in groepjes langs alle bewijsstukken en beoordeelden of het bewijsstuk kon worden gebruikt om Michael Morton schuldig te verklaren, of juist ter onderbouwing van zijn onschuld, of dat het niet relevant was. Vervolgens maakten de studenten een betoog in de rol van advocaat of officier van justitie of bedachten ze als rechter wat zij van de zaak vonden. Hierna werden de groepjes ingedeeld in nieuwe groepjes van drie, zodat telkens een advocaat, een officier van justitie en een rechter bij elkaar kwamen. Per drie wisselden de studenten in een mini-moot court hun standpunten uit. Ten slotte werden de argumenten plenair nabesproken en de uitkomst van de echte Michael Morton zaak uit de doeken gedaan.  

6.4 Theorie

De training bevatte ook twee meer theoretische blokjes, waarbij we hebben geprobeerd om deze zo interactief mogelijk te houden. In het eerste blokje hebben we heel kort Street Law als beweging en als vak geïntroduceerd. We hebben uitgelegd wat de studenten zouden gaan leren en wat er van hen werd verwacht.

Het tweede blokje ging over hoe mensen leren (Blooms taxonomy), hoe je effectief les geeft (Constructive Alignment) en hoe je een lesplan opbouwt. Het blokje begon met een opdracht waarin de VU-studenten individueel opschreven wat voor hen de meest effectieve leeractiviteit was die zij in hun schooltijd/studie zijn tegengekomen en waarom deze zo effectief was. Vervolgens wisselden zij hun ervaringen uit in paren en werden deze plenair besproken.

 

6.5 Voorbereiding en uitvoering eigen lesplan

Aan het eind van de eerste dag hebben de studenten in groepjes gebrainstormd over onderwerpen voor Street Law lessen. Als voorzet vroegen we hen onder meer te denken aan de leefwereld van jongeren, interessante thema’s uit hun eigen rechtenopleiding, en de actualiteit. De studenten kwamen met een groot aantal ideeën, waarvan we een lijst hebben gemaakt. Deze lijst hebben we ook aan de scholen voorgelegd om voorbeelden te geven van mogelijke onderwerpen.

 

Vervolgens hebben studenten per twee of per drie hun eerste eigen lesplan uitgewerkt. Zij hebben daarvoor zelf een onderwerp gekozen uit de lijst van onderwerpen die zij zelf bedacht hebben. Zij hebben tijdens de training tijd gekregen om een plan te ontwerpen voor een les van ongeveer 20 minuten (een icebreaker en een leeractiviteit). Alle studenten hebben met succes een les gegeven. Zij kregen feedback op hun les van hun medestudenten en docenten aan de hand van een feedback formulier dat we voor dat doel hadden gemaakt. Later hebben we aan de hand van suggesties van studenten een nieuw feedback formulier ontwikkeld.

6.6 Evaluatie

De doelen van de training zijn behaald. Tijdens de twee trainingsdagen hebben de studenten en docenten elkaar leren kennen. Er ontstond een informele en ontspannen sfeer, die in het vervolg van het Street Law programma is voortgezet. De studenten bleken na de training goed in staat om een lesplan te ontwikkelen. Hoewel sommige studenten het erg spannend vonden om vervolgens echt voor de klas te staan, heeft dit geen problemen opgeleverd.

Sommige studenten vonden de training lang en vermoeiend en hadden liever training gehad in vier kortere blokken. Daarnaast gaven studenten aan dat zij gedurende de opvolgende Street Law bijeenkomsten graag bepaalde elementen uit de training hadden herhaald. Zij hadden bijvoorbeeld samen willen nadenken over werkvormen of icebreakers. Zij gaven aan dat zij naar verloop van tijd wat inspiratie misten om nieuwe werkvormen te bedenken.  

Zie voor de uitgebreide evaluatie van het trainingsweekend van de Law Society of Scotland:

https://www.northumbriajournals.co.uk/index.php/ijple/article/view/639

  • Het arrangement 06. Training van studenten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-04 11:44:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit hoofdstuk beschrijven we hoe we de VU-studenten hebben getraind om op scholen Street Law lessen te geven.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Icebreaker: Bal gooien, namen leren kennen
    https://www.youtube.com/watch?v=9XuYux7KUU0
    Video
    Icebreaker: Twee waarheden en een leugen
    https://www.youtube.com/watch?v=R-i3WnGaatA
    Video