03. De Street Law Pilot

03. De Street Law Pilot

3. De Street Law Pilot

Dit hoodstuk beschrijft de Street Law pilot op de VU Amsterdam die is begonnen in oktober 2019 met de training van de VU-studenten en begin februari is afgerond met de individuele eindgesprekken met de studenten. We gaan in op de wijze waarop we de pilot hebben voorbereid, uitgevoerd en geëvalueerd.

De Street Law pilot aan de VU Amsterdam is gefinancierd door middel van een Comenius Teaching Fellow beurs die in maart 2019 werd toegekend aan Marcelle Reneman, de coördinator van Street Law. Vanaf dat moment zijn de voorbereidingen voor de pilot begonnen.

3.1 Voorbereiding

In het voorjaar van 2019 hebben we scholen geworven voor de pilot. De coördinator heeft contact gelegd met scholen via het Pre-University College van de VU Amsterdam (Hervormd Lyceum West) en via bestaande samenwerkingsverbanden tussen de VU en scholen op het gebied van Community Service Learning (Calvijn College). Daarnaast heeft zij zelf contact gezocht met scholen (onder meer het Mediacollege Amsterdam). Sommige scholen waren geïnteresseerd, maar zagen uiteindelijk van deelname af omdat docenten onvoldoende tijd hadden om aan de pilot mee te doen.

In het voorjaar van 2019 is ook een team van Street Law docenten gevormd. Het team bestond uit:

  • Marcelle Reneman                       coördinator, universitair docent migratierecht
  • Johan Lievens                              universitair docent staatsrecht
  • Hestia van Stein Callenfels          universitair docent strafrecht
  • Cecile Wijnen                               docent staats- en bestuursrecht

In het team waren verschillende rechtsgebieden vertegenwoordigd. Daarnaast hebben verschillende docenten uit het team ervaring die in Street Law goed van pas kwam. Zo heeft Johan Lievens gewerkt in het jeugdwerk en was Cecile Wijnen gedurende tien jaar docent Engels in het voortgezet onderwijs.

Het vak Street Law was al in het najaar van 2018 aangevraagd, zodat bij toekenning van de Comenius beurs het vak meteen in september 2019 van start kon gaan.

Werving van studenten

Omdat Street Law een nieuw vak was en we genoeg studenten nodig hadden om een pilot te draaien, zijn we in het voorjaar van 2019 begonnen met het werven van studenten. We hebben flyers opgehangen op de faculteit, berichten verspreid via Canvas in eerste en tweedejaars vakken en hebben korte praatjes over Street Law gehouden tijdens colleges. Daarnaast hebben we geïnteresseerde studenten uitgenodigd voor een lunchbijeenkomst, waarbij we een kort verteld hebben over het vak Street Law en studenten konden deelnemen aan een demonstratielesje Street Law: daarvoor kozen we het spel Aliens, waarbij deelnemers zich moeten inleven in de situatie dat Aliens de aarde hebben veroverd en slechts vijf van de tien gegeven mensenrechten willen behouden. Nadien blijken ze er zelfs maar drie te willen blijven waarborgen, uiteindelijk zelfs maar één. Aan de deelnemers om te bespreken welke mensenrechten belangrijker zijn en welke minder (zie voor een variant daarvan het lesplan ‘Battle van de mensenrechten’).

Studenten konden zich tot half september aanmelden voor Street Law door middel van een aanmeldingsformulier, waarin zij naast hun persoonlijke gegevens hun motivatie en leerdoelen moesten aangeven. Uiteindelijk hebben zich 14 studenten aangemeld, waarvan er 11 het hele programma hebben doorlopen. Drie studenten zijn uitgevallen omdat zij Street Law rooster-technisch niet konden combineren met hun andere vakken. Ook studenten van andere onderwijsinstellingen waren in beginsel welkom, mits zij zelf de valorisering in ECTS met hun opleiding zouden afstemmen. Uiteindelijk heeft niemand van die mogelijkheid gebruik gemaakt.

Training van VU-docenten: Law Society of Scotland

Eind augustus hebben Rob Marrs, Head of Education van de Law Society of Scotland en Lyndsey Thomson, Careers & Outreach Coordinator van de Law Society of Scotland een tweedaagse Street Law training gegeven op de VU Amsterdam. Naast de vier docenten van het VU Street Law team hebben ook andere geïnteresseerde docenten van de VU Amsterdam en van andere universiteiten met interesse in de Street Law methodologie, deelgenomen aan de training. Tijdens de training hebben alle docenten eerst een aantal Street Law lessen/werkvormen ervaren in de rol van deelnemers en die nabesproken. In het tweede deel van de cursus hebben zij zelf een Street Law lesplan ontworpen en uitgevoerd. Het lesplan ‘Appen op de fiets’ is daar bijvoorbeeld een resultaat van. De training is heel goed ontvangen zowel door de Street Law docenten als door de andere docenten die aan de training deelnamen.

3.2 Uitvoering van de pilot

De pilot liep van begin oktober 2019 tot begin februari 2020 en startte met de training van de VU-studenten op maandag 7 en vrijdag 11 oktober 2019 (zie verder paragraaf 6.1). In onderwijsperiode 2 en 3 (november 2019 t/m januari 2020) hebben we iedere vrijdagochtend een bijeenkomst gehouden. De studenten hebben hun eerste lessen gegeven op 27 november 2019. Begin februari 2020 hebben we de pilot afgerond met een individueel gesprek met elke student.

3.3 Evaluatie van de pilot

Tijdens de gehele pilot hebben wij als VU-docenten wekelijks gesprekken gevoerd, waarin wij de bijeenkomsten en de voortgang van de pilot hebben geëvalueerd. We hebben in een gemeenschappelijk document onze bevindingen bijgehouden. Deze zijn in de verschillende hoofdstukken van dit boek verwerkt. Verder hebben we de pilot geëvalueerd met onze eigen studenten.

Het doel van de Comeniusbeurs is onderwijsinnovatie en het daarmee verbeteren van het onderwijs voor studenten in het hoger onderwijs. De evaluatie focust dit jaar daarom vooral op het effect van Street Law op de ontwikkeling van VU-studenten. In volgende jaren zal de evaluatie ook meer gericht zijn op de docenten en leerlingen/MBO-studenten van de deelnemende scholen. Nu zijn er wel evaluerende gesprekken gevoerd met de docenten van de deelnemende scholen, waaruit enkele verbeterpunten zijn gekomen. In de toekomst hopen wij ook de leerlingen en MBO-studenten actief te kunnen betrekken bij de evaluatie van Street Law.  

SWOT analyse

Met de VU-studenten hebben we in de laatste bijeenkomst een SWOT analyse uitgevoerd van de Street Law pilot. We hebben hen daarna laten vergaderen over suggesties ter verbetering van het vak komend jaar. Het resultaat van de SWOT analyse en de vergadering is verwerkt in de tekst van dit boek.

Anonieme vragenlijsten

De VU-studenten hebben zowel voorafgaand aan de Street Law training in oktober, als na hun afsluitende individuele gesprek in februari een identieke vragenlijst ingevuld met algemene stellingen over hun kijk op het onderwijs aan de VU Amsterdam, hun verbondenheid met medestudenten en met de VU, hun zelfvertrouwen en stellingen waarin ze hun vaardigheden beoordeelden. In de vragenlijst die aan het eind van de pilot is afgenomen, zijn vragen toegevoegd over de bijdrage van Street Law aan de persoonlijke ontwikkeling van de studenten. Daarnaast hebben we een vragenlijst toegevoegd, die gebaseerd is op de SELEB-scale. De SELEB-scale wordt vaak gebruikt om Community Service Learning te evalueren.

De resultaten van de vragenlijsten met algemene stellingen, de beoordeling van hun eigen vaardigheden en de bijdrage van Street Law aan de persoonlijke ontwikkeling van de studenten zijn voornamelijk in Hoofdstuk 10 en 11 verwerkt. Alle uitkomsten van de vragenlijsten en een toelichting daarbij zijn ook te bekijken via de links in de voorgaande zin.

Startopdracht en eindreflectie

Ten slotte hebben we gekeken naar de startopdracht en eindreflecties van de studenten die in hun portfolio’s zijn opgenomen. Ook de analyse van de startopdracht en eindreflectie zijn voornamelijk opgenomen in Hoofdstukken 10 en 11.

  • Het arrangement 03. De Street Law Pilot is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-04 11:13:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In dit hoofdstuk wordt uitgelegd hoe de Street Law pilot op de VU Amsterdam is voorbereid, opgebouwd, uitgevoerd en geëvalueerd.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.