"Er is geen schoonheid die mooier is dan kennis"- Profeet Mohammed (vzmh.)
Welkom op de wikiwijspagina over de Islam. Deze digitale les is onderdeel van een lessenreeks over religie voor het praktijkonderwijs voor het vak Geschiedenis.
In de vorige lessen hebben jullie les gehad over het Jodendom en Christendom. In deze wikiwijs ga je leren over een andere religie, de Islam, aan de hand van uitleg, afbeeldingen en filmpjes. Wat je hebt geleerd komt daarna terug in een proeftoets en een eindtoets die je gaat maken.
Veel plezier en succes met het lezen van deze wikiwijs en het maken van de toets!
-Juf van Buren
Ps: Achter de naam van de profeet Mohammed zie je in deze wikiwijs steeds '(vzmh.)' staan, dit betekent 'vrede zij met hem'. Uit respect voor de Islamitische regels zul je deze afkorting dus elke keer bij zijn naam zien staan.
Lesdoelen
Na het volgen van deze digitale les...
1. Weet je hoe de Islam is ontstaan en hoe het verbonden is met het leven van Profeet Mohammed (vzmh.).
2. Weet je wat het heilige boek is dat bij de Islam hoort en wat de belangrijkste regels uit dit boek zijn.
3. Ken je de vijf zuilen uit je hoofd en weet je wat deze zuilen inhouden.
4. Weet je wat de term 'moslim' inhoudt en wat het verschil is tussen soennieten en sjiieten.
5. Kun je de verschillen en overeenkomsten tussen de Islam en het Christendom benoemen.
Lesstof
Het ontstaan van de Islam
De Islam is een religie die 1400 jaar geleden is ontstaan, rond het jaar 620, in een gebied dat nu in het land 'Saoedi-Arabië' ligt. In dit jaar kreeg Mohammed (vzmh.) een opdracht van de engel Djibriel om de boodschap van god (Allah) te vertellen aan de mensen.
Mohammed (vzmh.) werd hierdoor gezien als een profeet, een profeet is iemand die de boodschappen van god doorgeeft aan de mensen. Er waren naast Mohammed (vzmh.) nog een aantal profeten in de geschiedenis van de Islam, maar Mohammed (vzmh.) was de laatste en belangrijkste profeet.
Vanuit Saoedi-Arabië verspreidde de Islam zich over steeds meer landen en gebieden. De Islam is tegenwoordig een van de grootste religies in de wereld en heeft 1,5 miljard aanhangers die zich overal in de wereld bevinden.
Kaart van Saoedi-Arabië (Einstein, 2007)
Het leven van profeet Mohammed (vzmh.)
Over het leven van de Profeet Mohammed (vzmh.) heb ik voor jullie een kennisclipje gemaakt. Deze kan je hieronder kijken. De informatie uit deze kennisclip komt terug in de toets, dus ik raad je zeker aan hem echt te kijken.
Mekka
Mekka is een stad in Saudi-Arabië. Voor moslims is Mekka de meest heilige stad omdat profeet Mohammed hier is geboren en de Kaaba in Mekka staat.
De Kaaba is een heilig, vierkant gebouw met een groot zwart doek eroverheen. 1 keer per jaar komen er ongeveer een miljoen moslims naar de Kaaba en naar Mekka toe. Deze moslims zijn op bedevaart.
Een bedevaart is een reis die je maakt vanuit je geloof en iemand die zo'n reis maakt wordt een 'pelgrim' genoemd.
De bedevaart naar Mekka die moslims maken heet in het Arabisch de 'Hadj'.
In de hoek van de Kaaba zit een grote zwarte steen die volgens de Islam uit het paradijs komt. De steen was eerst wit, maar door de slechte daden van de mens is de steen zwart geworden.
Omdat de Kaaba in Mekka staat en Mekka dus de heiligste plaats is voor moslims, bidden moslims altijd in de richting van Mekka.
Hieronder zie je een afbeelding van de Kaaba. Als je op de witte bolletjes klikt krijg je extra informatie.
De Koran
De Koran is het heiligste boek binnen de Islam. De Koran is voor Moslims wat de Bijbel is voor Christenen.
Zoals jullie in de kennisclip over het leven van Profeet Mohammed (vzmh.) al hebben gehoord, kreeg hij boodschappen van de Engel Djibriel. Deze boodschappen kwamen van god en al deze boodschappen samen vormen de Koran. Moslims geloven dus dat de teksten uit de Koran direct van God komen.
Naast de Koran zijn er nog meer heilige boeken binnen de Islam, 1 hiervan is de Thora. We hebben al geleerd dat de Thora het heilige boek is van de Joden en hetzelfde is als het Oude Testament van de Bijbel. Moslims, Joden en Christenen geloven dus voor een deel in hetzelfde heilige boek.
De vijf zuilen
De vijf zuilen zijn de belangrijkste regels/onderdelen van de Islam waar iedere Moslim zich zo veel mogelijk aan moet proberen te houden. Hieronder staat per zuil uitgelegd wat de zuil inhoudt. Ik heb bij elke zuil steeds tussen haakjes gezet wat de Arabische naam is van de zuil, deze hoef je niet te kennen voor de toets.
De 1e zuil is: geloofsbelijdenis (Sjahada). Deze zuil houdt in dat Moslims moeten uitspreken dat Allah de enige god is en dat profeet Mohammed (vzmh.) zijn boodschapper is.
De 2e zuil(Salat) gaat over het gebed en houdt in dat moslims vijf keer per dag moeten bidden in de richting van Mekka.
De 3e zuil (Zakat) gaat over het geven aan armen of goede doelen, met een moeilijk woord wordt dit geven 'aalmoezen' genoemd.
De 4e zuil (Saum) is de ramadan. Moslims mogen de hele maand van de ramadan niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang. Niet eten en drinken wordt met een moeilijk woord 'vasten' genoemd. Door het vasten voelen moslims hoe het leven is voor de armen die niet altijd te eten hebben, dit zorgt voor dankbaarheid en respect naar de medemens en god.
De 5e zuil is de Hadj en houdt in dat elke moslim minimaal 1 keer in zijn/ haar leven de bedevaart moet maken naar de heiligste stad: Mekka. Dit wordt alleen van de moslims verwacht die hier genoeg geld voor hebben en gezond zijn.
Hieronder staat een opdracht over de vijf Zuilen. Wanneer je op 'start' drukt zie je een tekst over de zuilen met lege plekken erin. Op deze lege plekken moet je de goede woorden invullen, je kunt kiezen uit de woorden die aan de zijkant staan. Als je iets niet meer helemaal weet kun je dit natuurlijk gewoon teruglezen in de tekst. Als je klaar bent druk je op 'check' en kun je zien hoeveel woorden je goed hebt.
Moslims (Soennieten en Sjiieten)
Mensen die geloven in de Islam worden 'Moslims' genoemd. 'Moslim' betekent letterlijk: "Iemand die zich overgeeft (aan God/Allah)".
Zoals er binnen het Christelijke geloof meerdere groepen zijn, zijn er binnen de Islam ook meerdere stromingen.
De twee grootste zijn het 'Soennisme' en het 'Sjiisme'. Het grote verschil tussen de groepen is dat ze allebei een ander persoon zien als de juiste opvolger van Profeet Mohammed (vzmh.) na zijn dood.
Ongeveer 90% van de moslims zijn Soenniet en ongeveer 10 tot 15% van de Moslims zijn Sjiiet.
Overeenkomsten met het Christendom
De Islam en het Christendom zijn twee verschillende geloven, maar toch zijn er ook veel overeenkomsten te vinden tussen de twee.
Ten eerste zijn er de heilige boeken. Het oude testament van de Christelijke bijbel en het heilige boek van de Joden: de Thora, is ook een heilig boek binnen de Islam.
Doordat hetzelfde boek terugkomt in alledrie de geloven zie je ook dezelfde personen terugkomen, hieronder heb ik er een paar op een rijtje gezet.
Christendom: Islam:
Abraham - Ibrahim
Jezus - Isa
Maria - Maryam
Gabriël - Djibriel
Mozes - Musa
Het verschil is wel dat in het Christendom, Jezus de grootste rol speelt en in de Islam niet Isa, maar. Mohammed (vzmh.) de belangrijkste profeet is.
Ook geloven zowel Christenen als Moslims in 1 god en geloven ze ook beiden in een hemel of paradijs.
Verder hebben ze ook ongeveer dezelfde regels, bijvoorbeeld dat je niet mag doden of stelen.
Oefentoets
Oefentoets: Oefentoets Islam
0%
Voordat jullie aan de echte toets beginnen, gaan jullie eerst deze oefentoets maken. Deze oefentoets telt niet mee voor een cijfer, maar is er voor bedoeld dat jullie kunnen zien of je alles hebt begrepen. Wanneer je goed scoort kan je gelijk door naar de echte toets, wanneer je wat minder scoort is het misschien handig om nog wat vragen te stellen of bepaalde onderwerpen nog een keertje te bekijken.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
5 zuilen van de Islam. (z.d.). Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://www.vraagislam.nl/5-zuilen-van-de-islam/+
Alrimawi, T. (z.d.). Figure 52 [Illustratie]. Geraadpleegd van https://www.researchgate.net/figure/Prophet-Mohammed-and-his-close-friend-Abu-Baker-are-inside-a-caveProphet-Muhammad-DVD_fig45_320016247
Bruijnsters-Smets, L. (z.d.). Straatverkopers in beeld [Illustratie]. Geraadpleegd van https://helletocht.wordpress.com/2019/09/07/marskramers-in-beeld/
Einstein, N. (2007). Riyadh, Saudi Arabia locator map.png [Kaart]. Geraadpleegd van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Riyadh%2C_Saudi_Arabia_locator_map.png
Herdersjongen. (z.d.). [Illustratie]. Geraadpleegd van https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/02/Herdersjongen_Rijksmuseum_SK-A-1823.jpeg
Het leven van de profeet. (z.d.). Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://www.vraagislam.nl/mohammed-vzmh/het-leven-van-de-profeet/+
Het leven van Mohammed. (z.d.). Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://www.beleven.org/verhaal/het_leven_van_mohammed
Ka’aba. (2019, 6 augustus). Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://wikikids.nl/Ka%27aba
Koran - Wikikids. (2019, 20 december). Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://wikikids.nl/Koran
Missio Nederland. (z.d.). Missiokids - Islam - Verhaal - de vlucht van Mohammed. Geraadpleegd op 22 april 2020, van http://missiokids.nl/Islam/Verhaal-VluchtMohammed.html
Polderislam. (2015, 1 september). Ontstaan van de islam. Geraadpleegd op 22 april 2020, van http://www.polderislam.nl/achtergronden/korte-informatie-over-de-islam-en-de-belangrijkste-islamitische-stromingen/ontstaan-van-de-islam+
Visser, L. (2018, 14 maart). Mohammed (± 570-632). Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://historiek.net/mohammed-p-570-632/883/
Wikipedia-bijdragers. (2019, 25 januari). Khadija. Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Khadija
Wikipedia-bijdragers. (2020, 5 maart). Vijf zuilen van de islam+ - Wikipedia. Geraadpleegd op 22 april 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Vijf_zuilen_van_de_islam+
Het arrangement De Islam is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Anne van Buren
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-04-23 15:21:11
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefentoets Islam
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.