Programmeerles online raamwerk

Programmeerles online raamwerk

Introductie

In de introductie introduceer je met een video het onderwerp van de les. Je biedt de leerlingen ook het overzicht hoe de les is opgebouwd. 

Opdracht zonder computer

Bij de opdracht zonder computer introduceer je met een video een unplugged activiteit het programmeerconcept. Je maakt daarna nog een keer duidelijk wat de unplugged opdracht te maken heeft met het programmeerconcept.

Bestaand programma

Op deze pagina laat je door middel van een video de werking van het programma zien. Je laat leerlingen het bestaande project ook bekijken. Met een tweede video laat je de code van het programma zien. 

Om begrip van de code te controleren stel je vragen met behulp van de vraagopties. De vragen kunnen gericht zijn op individuele codeblokken, op de samenwerking van meerdere codeblokken, op de hele code en op het programma zelf. 

Progamma namaken

Door middel van een video leg je uit hoe je het bestaande programma stap voor stap kunt namaken. Deze stap is vooral belangrijk als leerling nog weinig ervaring met programmeren hebben. 

Programma aanpassen

Om de leerlingen de code eigen te laten worden brengen ze in het bestaande of nagemaakte programma een aantal wijzingen aan. Dit kunnen kleine wijzingen zijn of wijzigingen die al bijna lijken op de volgende stap Nieuw programma maken. 

Nieuw programma maken

Je geeft leerlingen de nieuwe opdracht. Hierbij moeten de leerlingen de geleerde programmeerconcepten toepassen in een nieuwe/ aanverwante context. 

Evaluatie

Evalueer door middel van de optie vragen de kennis van de kinderen over de programmeerles. 

  • Het arrangement Programmeerles online raamwerk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Gerard Dummer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-16 11:48:29
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.