Thuisonderwijs en EMB

Thuisonderwijs en EMB

Thuisonderwijs en EMB

Door de coronavirus crisis zijn kinderen aangewezen op thuisonderwijs.  Daarbij denken we aan het maken van schoolwerk en het in contact staan met de leerkracht. Voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking is dit net even anders. Het ineens weken thuis zijn is voor deze kinderen en hun ouders een ingrijpende verandering. Zorg die normaal op school of het dagcentrum plaatsvindt moet nu thuis gebeuren. De eerste prioriteit is dan ook het organiseren van de zorg voor je kind en het met elkaar zoeken naar een nieuw ritme. Dit is voor de meeste ouders een behoorlijke uitdaging. Helaas kunnen niet al deze kinderen thuis zijn, sommige kinderen worden opgevangen in een woongroep. Ook voor de begeleiding daar een enorme verandering. Gelukkig zien we ook mooie beelden en verhalen van ouders en begeleiding om er samen met hun kind thuis wat van te maken.

De laatste weken krijgen we steeds meer vragen en ideeën van ouders en leerkrachten over hoe we deze kinderen thuis of op de woongroep kunnen blijven uitdagen zich te ontwikkelen. Om jezelf te kunnen ontwikkelen is het allereerst belangrijk dat je samen plezier beleeft. Neem dan ook waar mogelijk de tijd om met elkaar te genieten en plezier te maken.

Op deze Wikiwijs kun je tips en ideeën van leerkrachten, ouders en leerlingen vinden ter inspiratie om ook thuis nu een mooi leven te hebben. Met dank aan iedereen die deze tips en ideeën hebben gedeeld.

Deze pagina zal niet volledig zijn. Heb je tips, ideeën of weet je kanalen waarop veel gedeeld wordt geef deze door. Ook kun je zelf een wikiwijs arrangement maken met jouw tips en ideeën.

Contact

Op welke manier je contact houdt is per school verschillend. Kies bij voorkeur de communicatiemiddelen die je al met elkaar gebruikt, zoals Klasbord of Social Schools.

Het is voor ouders, leerkrachten en ondersteunend personeel in deze tijd ook zoeken naar mogelijkheden, heb daar met elkaar begrip voor. Denk mee en zoek samen naar eenvoudige oplossingen die bij jullie passen. Je kunt bijvoorbeeld overleggen om op een vast moment te video bellen. Je kunt ook kiezen om met de leerlingen en ouders een digitale kring op te zetten. Het regelmatig kunnen zien van de leerkracht geeft voor de leerling herkenning en kan rust brengen bij de leerling. Dit is echter per leerling en situatie verschillend, wat vraagt om maatwerk net zoals het contact op school.

Zoek ook contact met collega's van andere scholen. Hoe pakken zij dit aan? Bij De Onderwijsspecialisten wordt regelmatig een 'online EMB café' georganiseerd, waarbij collega's van verschillende scholen via een video verbinding elkaar bijpraten, ideeën uitwisselen en vragen stellen.

Thuisonderwijs met plezier

Naast contact is het hebben van plezier erg belangrijk. Plezier zorgt voor ontspanning en stelt je brein open om te kunnen leren.

Berke en zijn ouder(s) laten in video's zien hoe zij op een creatieve manier vorm geven aan het thuisonderwijs. Juf Pienel is daarbij op afstand nauw betrokken. Iedere week delen wij in overleg met zijn ouder(s) een aantal van deze video's ter inspiratie.

 

Week 4

Berke houdt van koken:

Open bestand Komkommer snijden

Open bestand Salade maken

Zemen en tientallen schrijven:

Open bestand Zemen

Turks tellen in scheerschuim:

Open bestand Turks tellen in scheerschuim

Samen buiten steppen:

Open bestand Steppen

Samen trampoline springen:

Open bestand Trampoline springen

Week 5

Koken is nog steeds Berke's favoriete bezigheid:

Open bestand Koken

Waterbalonnen maken:

Open bestand Waterballonnen

Open bestand Waterballonnen laten klappen

Oefenen met fietsen:

Open bestand Oefenen met fietsen

Toren bouwen met munten:

Open bestand Toren bouwen met munten

Interactie met Putty:

 

Quarantaine vloggers

In het land zijn meerdere leerlingen die in deze periode samen met hun ouders vloggen over datgene wat ze meemaken tijdens hun thuis quarantaine. Volg de vlogs ter inspiratie.

Youtube kanaal Life of Wesley

Live of Wesley - Quarantaine #1

Youtube kanaal De Groentjes

De Groentjes - Thuisonderwijs voor Mirthe?

Youtube kanaal Com in beeld!

Eline vlog 1

Cam on Wheels vlogger Sarah 1ste vlog

Survival box

KDC het Aandachtslab heeft voor de kinderen een survival box gemaakt.

Ik Ga EMB! Speelbox

Facebook tips

Kinderdagcentrum De Blauwe Vogel Amerpoort

Baauwopmij

Ik ga EMB

Pinterest tips

Op de pinterest pagina 'Belevingsgericht aan de slag' van de twentsezorgcentra worden veel tips verzameld en gedeeld.

 

 

Handige websites

Op ixvo.nl delen collega's van De Onderwijsspecialisten tips en informatie voor leerlingen en  ouder(s). Er verschijnt ook regelmatig een item voor de EMB doelgroep.

De reeds verschenen items:

Tips voor EMB

EMB Café

 

Lestips voor ouders/verzorgers

Open bestand Knutselen

Open bestand Sensorisch ervaren

Open bestand Activiteiten voor thuis