Opdracht 'SOA' & 'Wat vind jij?'

Opdracht 'SOA' & 'Wat vind jij?'

Opdracht - SOA & 'Wat vind jij?'

Welkom bij de opdracht!

Deze opdracht is ontwikkeld voor leerlingen uit havo en vwo 3 van het Over Betuwe College te Bemmel. Met behulp van deze opdracht ga je je meer verdiepen in één specifieke SOA. Ook werk je aan een korte opdracht over normen en waarden. Vooral je eigen mening is hierbij belangrijk.

Deze opdracht is de afsluiting van hoofdstuk 8. 

 

 

Inleiding

"Twee jaar geleden had ik seks met mijn ex. Zonder condoom dus. Een week later kreeg ik koorts. Plassen deed pijn. En ik kreeg blaasjes op mijn schaamlippen. Ik ging naar de huisarts voor een soa-test. Mijn vermoeden werd bevestigd: herpes genitalis. De aanval zou wel overgaan zei de huisarts nog. Een regelrechte misvatting. De blaasjes werden alleen maar erger. Twee dagen later ging ik naar een soa-poli van de GGD. Ik kreeg meteen medicijnen.

Het virus zal nooit meer uit mijn lichaam verdwijnen. Sommige mensen krijgen nooit meer een herpesaanval. Dan zijn ze alleen drager van het virus. Maar ik kreeg elke maand wel een aanval. Anderhalf jaar lang. Daarom slik ik nu dagelijks medicijnen. Leuk is dat niet. Maar sindsdien heb ik geen last meer. Helaas betekent het niet dat ik andere mensen niet meer kan besmetten. Zo lang ik medicijnen slik en geen aanval krijg, is de kans op besmetting wel heel klein.

De nadelen van condooms wegen niet op tegen voordelen. Mensen zijn alleen bang voor hiv. Terwijl andere soa’s ook verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Ik zit de rest van mijn leven vast aan herpes. Dat is geen enkele vrijpartij waard." (...)

Dit is een van de vele ervaringsverhalen over het krijgen van een SOA. SOA is de afkorting voor een Seksueel Overdraagbare Aandoening, ook wel geslachtsziekte genoemd (ze komen vaak tot uiting in een geslachtsdeel). Voorbeelden van SOA's zijn AIDS, genitale wratten of chlamydia.

In deze opdracht je jezelf verdiepen in één van de volgende 8 SOA's: aids, candida, chlamydia, druiper, genitale wratten, hepatitis B, herpes of syfilis. Je haalt hierbij informatie uit je boek of van internet. Let op dat je hierbij zelf moet beoordelen of deze site wel betrouwbaar is!  Een paar betrouwbare websites vind je bij het kopje 'Informatiebronnen'.
Door het opzoeken van deze informatie kom je als het goed is op de antwoorden van de gestelde vragen. Je maakt hiervan een folder, verslag of verhaal dat je bij je docent inlevert via magister (als opdracht in ELO).

Ook werk je aan een korte opdracht over normen en waarden. Je reageert op een aantal stellingen door met argumenten aan te geven of je het er wel of niet mee eens bent.

 

Opdracht

De eerste opdracht is om een folder, verslag of verhaal te maken over de SOA die jij toegewezen krijgt. Je mag dus zelf één van deze drie mogelijke producten kiezen. Zorg ervoor dat je een product kiest dat bij je past.

Je gaat een product maken door informatie op te zoeken op internet, je tekstboek of andere boeken en door je eigen creativiteit te gebruiken. In elk product moeten dezelfde theorievragen beantwoord worden, deze staan onderaan op deze pagina.

Hieronder staat kort de producten beschreven. Lees ze alle drie door en kom er meer over te weten bij het kopje Werkwijze.

  1. De folder komt op een A4-tje met de tekst verdeelt in drie kolommen, zodat je hem mooi kan vouwen als een echte folder als je hem zou uitprinten. Met de folder die jij maakt weet iemand snel alle belangrijke informatie. De folder ziet er aantrekkelijk uit en zou zo echt in een dokterspraktijk kunnen liggen.
  2. Het verslag bestaat uit theorie, waar je veel tekst en afbeeldingen kwijt kan om uitgebreid antwoord te kunnen geven op de vragen. Het bestaat uit een voorkant, inhoudsopgave, inleiding, antwoord op de vragen + afbeeldingen en een nawoord.
  3. Het verhaal gaat over een persoon die denkt dat hij of zij de SOA heeft. Je mag zelf beslissen wat voor persoon het is en welke kant je met je verhaal opgaat, zolang je de antwoorden op de vragen maar verwerkt.

Je geeft dus in je product antwoord op de vragen hieronder.

  1. Hoe kan je de SOA oplopen? Noem twee manieren.
  2. Wat zijn de symptomen van de SOA? Noem er minstens twee.
  3. Wat moet je doen als je de SOA denkt te hebben?
  4. Wat gebeurt er als iemand te lang wacht met behandelen? Oftewel: wat zijn de gevolgen van de SOA voor het lichaam?
  5. Hoe genees je van de SOA?
  6. Geef 2 tips om condoomgebruik bespreekbaar te maken.
  7. Noem twee interessante weetjes over de SOA die niet uit het boek komen.

Bij de tweede opdracht kies je uit een lijst 2 stellingen. Je geeft per stelling aan of je het wel of niet eens bent en geeft met minstens 2 argumenten aan waarom.

Werkwijze opdracht 'SOA'

Hieronder staat wat er precies van je verwacht wordt bij elk product. Lever het product op tijd in via de ELO!

Folder

De folder bevat weinig tekst, maar de tekst die er in staat is belangrijk en moet volledig zijn. Je geeft kort maar krachtig antwoord op alle vragen, en vergeet de feitjes niet!

Bij het maken van de folder kan je aan de volgende punten denken:

  • Hoe ziet een uitgevouwen folder van een A4 er uit? Hoe staat de tekst geordend? Klik voor hulp op deze website: http://hoe-maak-ik-een.webkwestie.nl/home/folder.
  • Je mag 2 pagina's gebruiken voor de folder (dus een 'voor- en achterkant').
  • De folder moet er aantrekkelijk uitzien; een pakkende titel, duidelijk afbeeldingen en een mooie lay-out helpen hierbij.
  • Vergeet de bronnenlijst niet!
  • Zorg ervoor dat het lettertype duidelijk leesbaar is.

Verslag

Het verslag bestaat uit alle belangrijke onderdelen, wat je in de opdracht ook kon lezen. Het is de bedoeling dat je uitgebreid antwoord geeft op de vragen, en ook de feitjes mogen uitgebreid zijn.

  • Hier is een link naar het document ‘Hoe maak ik een verslag?’: https://fictietalentstad.weebly.com/hoe-maak-je-een-verslag.html
  • Deze uitleg kan je helpen bij het schrijven van het verslag. Let er op dat je per theorievraag ongeveer een alinea van 50 tot 100 woorden schrijft, en dat deze niet allemaal op een andere pagina hoeven te komen. De afbeeldingen die je gebruikt mogen er niet alleen in staan voor de vorm, maar moeten ook inhoudelijk iets toevoegen.

Verhaal

Bij het schrijven van een verhaal komt vaak nog meer kijken dan je denkt. Zo moeten jullie nadenken over het hoofdpersonage, en wat hij of zij allemaal meemaakt.

  • Deze link kan je daarbij helpen: http://artikelen.foobie.nl/vrije-tijd/hoe-schrijf-je-een-verhaal-stappenplan/. In vijf stappen staat beschreven hoe je het best een verhaal kan schrijven. Belangrijk is dus dat je in je verhaal antwoord geeft op de theorievragen en twee leuke feitjes noemt.
  • Vergeet niet een bronnenlijst toe te voegen!
  • Je verhaal moet 1 tot 1,5 A4-tje lang zijn, met lettertype Arial 11.
  • Er mag een afbeelding in staan. Bedenk ook een mooie titel voor jullie verhaal!

 

Werkwijze opdracht 'Wat vind jij?'

Hoe ga je te werk?

  1. Je kiest uit de lijst 2 stellingen.
  2. Je kopieert de stellingen in een pagina na jouw verslag/folder/verhaal. Dus je zorgt dat de SOA opdracht en de 'Wat vind jij?' opdracht achter elkaar in één document komen te staan.
  3. Je geeft minstens 2 goed onderbouwde argumenten per stelling waarom je het eens of oneens bent. Je laat je eigen mening duidelijk naar voren komen bij elke stelling (zie voorbeeld).
  4. Je mag bij een stelling een of meerdere bronnen (een boek, tijdschrift, website bijvoorbeeld) gebruiken die jouw argument ondersteunt. Er staan een aantal betrouwbare websites bij het kopje 'Informatiebronnen'
  5. Ter info: geen andere leerlingen krijgen jouw stellingen + mening te zien, alleen je docent.

 

Voorbeeld (met 2 bronnen):

Ik ben het eens met de stelling 'masturberen kan gezond en fijn zijn'. Volgens de website https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ is het gezond omdat het je lichaam en geest onstpant. Ook leer je je eigen lichaam goed kennen, wat een voordeel kan zijn als je (later) een relatie met iemand hebt. Zo kan je namelijk beter aangeven wat je fijn vindt tijdens seks. Als je masturbeert, kan je klaarkomen/een orgasme krijgen (maar dat gebeurt niet altijd). Volgens ons lesboek (Nectar, havo-vwo 2) geeft klaarkomen een lekker gevoel.

Stellingen om uit te kiezen:

- Je mag pas seks hebben met iemand hebben als je getrouwd bent.

- Tongzoenen is ook een vorm van seks.

- Liefde is onvoorwaardelijk.

- Het is oké als twee vrouwen met elkaar trouwen.

- Het is oké als twee mannen hand in hand over straat lopen.

- Het is belangrijk dat iemand zijn/haar schaamhaar scheert.

- Je mag maar met één iemand in een liefdesrelatie zitten.

- Het is goed dat iemand die transgender is, operaties mag ondergaan om te veranderen van geslacht.

- Het beroep 'sekswerker' (iemand die geld verdient met seks) zou verboden moeten zijn in Nederland.

- Het is normaal om met je ouders over seks te praten.

- Twee mensen van hetzelfde geslachten mogen samen kinderen krijgen en opvoeden.

- Als je niet met iemand wilt zoenen, moet je duidelijk 'nee' zeggen tegen die persoon als hij/zij het duidelijk wel wilt .

- Meisjes mogen geen korte rokjes dragen.

- Jongens mogen niet huilen waar anderen bij zijn.

- Het is goed dat iemand pas met 18 jaar een tatouage mag zonder toestemming van ouders.

- Zoenen in het openbaar zou verboden moeten worden.

 

 

 

Informatiebronnen

Voor de SOA opdracht:

http://www.geslachtsziekte.nl/content/default.asp

https://www.soaaids.nl/nl

http://www.sense.info/soas/

Het leerboek: Nectar: Biologie, havo/vwo, deel 2

 

Voor de 'Wat vind jij?' opdracht:

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/seksualiteit/

https://sense.info/nl/

Het leerboek: Nectar: Biologie, havo/vwo, deel 2

 

Natuurlijk mag je ook andere bronnen gebruiken! Let hierbij wel op de betrouwbaarheid.

Een bron is waarschijnlijk betrouwbaar als je op meerdere sites dezelfde informatie vindt. Hiermee wordt niet bedoeld dat als je op meerdere websites letterlijk dezelfde tekst tegenkomt, dit betrouwbaar is!  Vaak wordt de informatie die je vindt op weblogs of forums niet als betrouwbaar ervaren. Het komt van één persoon af, die er waarschijnlijk geen onderzoek naar gedaan heeft.

Wanneer je twijfelt over de betrouwbaarheid, vraag je je docent mee te kijken.

Zorg ervoor dat je de tekst altijd in je eigen woorden omzet, anders is het plagiaat en wordt je hierop afgerekend!

Beoordeling

Wat lever je in?

  • Het product (dus de folder, het verslag of verhaal)
  • Het 'wat vind jij?' document

Antwoorden op de vragen

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Beantwoorden deelvragen

0-5 6-10 11-15

 

 

Totaal:

15 punten

 

 

 

 

Opdracht folder

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Informatie is kort maar krachtig en  eigen  (geen plagiaat)

0-3

4-7

8-10

Een persoon kan snel achter belangrijke en duidelijke informatie komen

0-3

4-7

8-10

 

 

Totaal:

20 punten

 

 

 

 

Opdracht verslag

Onvoldoende

Voldoende

Goed

Informatie is theoretisch goed geschreven, volledig en eigen (geen plagiaat)

0-5

6-10

11-15

Alle onderdelen van een verslag zitten er in

0-1

2-3

4-5

 

 

Totaal:

20 punten

 

 

 

 

Opdracht verhaal

Onvoldoende

Voldoende

Goed

De antwoorden op de vragen zijn in het verhaal verwerkt

0-3

4-7

8-10

Het verhaal bevat creativiteit en inlevingsvermogen en is eigen (geen plagiaat)

0-3

4-7

8-10

 

 

Totaal:

20 punten

       
Opdracht 'Wat vind jij?' Onvoldoende Voldoende Goed
Eigen mening komt duidelijk naar voren 0-3 4-7

 

8-10

Er zijn minstens 2 argumenten per stelling

0-1 2-3 4-5
    Totaal te verdienen 15 punten

Te laat inleveren = -5 punten per dag

Geen bronnenlijst = -5 punten

 

 

 

 

 

Totaal te verdienen

50 punten

 

Cijfer: aantal punten x 2 / 10 (telt 1x mee)

Docentpagina

Titel: Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

Onderwerp: SOA’s

Vak: biologie

Niveau: havo/ vwo 3

Doel van de webquest: Elke leerling maakt kennis met een SOA, waar ze vervolgens expert in worden. Ze leren een folder/verslag/verhaal te schrijven, waarin ze antwoord geven op theoretische vragen. Daarnaast leren ze wat een betrouwbare bron kan zijn en wat niet.

De leerdoelen van de leerling

  • De leerling laat zien dat hij/zij expert is geworden op het gebied van een van de SOA’s.
  • De leerling kan met behulp van de links een volledig product maken;
  • De leerling kan relevante informatie vinden en selecteren voor in het product;
  • De leerling weet na deze webquest waar een folder/verslag/verhaal uit is opgebouwd;
  • De leerling kan ...

De leerdoelen van de docent

  • De docent kan een leerling zelf aansturen bij het vinden naar (betrouwbare) informatie
  • De docent kan zorgen voor een veilige sfeer in het lokaal

Uitvoering en afsluiting:

De webquest wordt (normaal gesproken!) gemaakt in een computerlokaal en neemt 1 of 2 lessen van 50 minuten in beslag. Hoeveel contacttijd er is, is docentafhankelijk. Leerlingen kunnen aan de hand van de werkwijze zelf aan de slag. Op een afgesproken tijdstip wordt het product digitaal ingeleverd en de leerling krijgt hier een cijfer voor.

  • Het arrangement Opdracht 'SOA' & 'Wat vind jij?' is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Maaike Galstaun Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-04-07 10:38:22
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Galstaun, . (z.d.).

    Seksueel Overdraagbare Aandoeningen

    https://maken.wikiwijs.nl/36421/Seksueel_Overdraagbare_Aandoeningen