Inleiding Interactievaardigheden
Welkom bij het digitale aanbod van de lessen interactievaardigheden! In de periode van 16 maart tot 6 april kun je hier het lesmateriaal vinden dat je nodig hebt om de lessen te volgen. Volg de opdrachten stap voor stap en lever deze op het afgesproken moment in.
Heel veel succes!
Les 8 - 30 Maart 2020
Jullie zijn vorige week verder gegaan met de interactievaardigheid Respect voor de autonomie. We hebben ons verdiept in de volgende manieren: kinderen dingen zelf laten doen, ruimte geven voor ontdekken en het geven van keuzes. Deze les behandelen wij nog drie manieren om respect voor de autonomie te tonen, en gaan daarna in op hoe je dit aanpakt bij baby's en peuters.
Hoe geef je respect voor de autonomie?
- Eigen ideeën en initatieven versterken
- 'Echt' helpen
- Ruimte geven voor vrij spel
- Respect voor de autonomie bij baby's
- Respect voor de autonomie bij peuters
Eigen ideeën en initiatieven versterken
Kinderen hebben veel eigen ideeën en initiatieven. Door in te gaan op deze initiatieven laat jij als pedagogisch medewerker de kinderen zien en voelen dat de kinderen (en hun ideeën) de moeite waard zijn en dat deze door jou worden gewaardeerd. Je kunt ideeën en initiatieven op de volgende manier vesterken:
- Door ideeën van kinderen daadwerkelijk uit te voeren;
- Door ideeën van kinderen over te nemen;
- Door aandacht te vragen voor de ideeen van andere kinderen;
- Door op ideeën in te gaan;
- Door ideeën te benoemen.
Opdracht eigen ideeën en initiatieven versterken
In het kanaal Algemeen van jouw klas heeft de docent de huiswerkopdracht van deze week klaargezet. Open het Word bestand in de bijlage, en maak daarin de opdrachten.
NB. Je kan daar gewoon in werken, je hoeft dus geen kopie op te slaan of een ander bestand aan te maken!
Opdracht 1
- Denk aan de afgelopen tijd op jouw stage. Welke ideeën of initiatieven van kinderen heb jij gezien en versterkt? Noem er 3.
- Hoe heb jij deze drie ideeën en initiatieven versterkt?
'Echt' helpen
Als je een kind helpt wanneer dat eigenlijk niet echt nodig is, ontneem je dat kind een kans om te leren en zich te ontwikkelen.
'Echt' helpen = alleen helpen als dat echt nodig is, en niet meer doen dan noodzakelijk is.
Als je een kind 'echt' helpt heeft het kind het gevoel dat hij het zelf heeft gedaan. Je neemt dus niets over van het kind, maar helpt door aanwijzingen te geven of het voor te doen om een volgende stap te zetten. Op deze manier doet een kind succeservaringen op die van groot belang zijn voor het zelfvertrouwen van het kind.
Je kunt echt helpen door:
- Te waarderen wat het kind al heeft gedaan of geprobeerd
- Te wachten tot het kind zelf om hulp vraagt
- Te wachten met helpen tot het kind echt zelf niet meer verder kan
- Vragen te stellen die het kind op weg kunnen helpen
- De taak voor het kind in kleine stukjes te hakken
- Samen iets te doen met ruimte voor eigen invulling.
- Foto's op te hangen van de verschillende fases van de handeling
Werk onderstaande opdracht uit in het Word bestand bij de huiswerkopdracht in MS Teams.
Opdracht 2
- Is er in onderstaande video sprake van 'echt' helpen? Waarom wel/waarom niet?
Ruimte geven voor vrij spel
Voor de respect van de autonomie van het kind is het van groot belang dat er gedurende de dag ruimte is voor kinderen om vrij te spelen.
Bij vrij spel komen de ideeën en initiatieven vanuit de kinderen zelf. Het geeft hen de kans om te experimenteren en keuzes te maken. In vrij spel ligt een schat aan ervaringen: zij ontwikkelen zelfstandigheid, leren eigen ideeën in te brengen, ontdekken hoe zij kunnen afstemmen met andere kinderen, onderzoeken materiaal en proberen dingen uit.
Als pedagogisch medewerker is het dus belangrijk om hier ruimte voor te geven. Plan genoeg tijd in voor vrij spel, zorg voor (uitdagende) hoeken waarin de kinderen zich met elkaar terug kunnen trekken, zorg voor inspirerend materiaal en laat de kinderen veiligheid ervaren door wel in de buurt te zijn maar niet leidend in het spel. Stem je aanwezigheid af op de behoefte van de kinderen.
Opdracht 3
Bekijk onderstaande video. In hoeverre voldoet de situatie in de video aan de voorwaarden voor vrij spel? Wat zou jij veranderen? Wat zou jij zo laten? Leg uit.
Respect voor de autonomie van baby's
We hebben het de afgelopen weken gehad over verschillende manieren om respect te tonen voor de autonomie van kinderen. Bij baby's zijn de volgende manieren van belang (zie hoofdstuk 2.2. in het boek):
1. Respectvol aanraken en verzorgen
2. Baby's laten deelnemen aan verzorgingsmomenten
3. Kijken naar wat baby's willen en hun initiatieven bevestigen
4. Zelf laten ontdekken
Opdracht 4:
Geef van elke bovenstaande manier om respectvoor de autonomie van baby's te volgen een voorbeeld uit de praktijk (hoe doe je dat op stage).
Respect voor de autonomie van peuters
Bij respect voor de autonomie van peuters, zijn de volgende zaken van belang:
1. "Zelluf" laten doen.
Peuters zijn heel druk met uitproberen en ontdekken, en ontwikkelen daarbij steeds meer hun eigen manier van doen en hun eigen wil. Ze zoeken daarbij ook grenzen op en kijken wat er gebeurt wanneer ze hun zin doordrijven. Dit is geen gemakkelijke periode voor ouders en pm-ers. Je zoekt naar een balans tussen het geven van ruimte en het bieden van grenzen.
2. Keuzemogelijkheden geven
Een peuter kan bepaalde keuzes goed zelf maken (wat hij op brood wil, welke kleren hij aan wil, voetballen of fietsen bij het buitenspelen). Maar bij teveel keuze kan het vastlopen. Ga maar eens met een peuter naar de speelgoedwinkel: daar wordt de overvloed aan keuze al snel een drama. Belangrijk om de keuzes gemakkelijk te houden door de opties iets te beperken.
3. Ruimte geven voor vrij spel
Ruimte geven aan vrij spel doe je niet alleen door er tijd voor te maken in het dagprogramma en een leuke plek in te richten. Het is ook van belang hoe jij je als pm-er gedraagt! Jonge kinderen vinden het fijn als de pm-er nabij is. Soms hebben ze een steuntje of een aanwijzing nodig. Maar de pm-er is de gast in het spel: het kind bepaalt en de medewerkers stelt zich afwachtend op.
Opdracht 5:
1. Een kind zit meteen moeilijke puzzel aan tafel. Het kind heeft al een tijdje geprobeerd om de puzzel te maken, maar het lukt niet. Het kind kijkt naar jou. Hoe zou je kunnen helpen, terwijl je toch respect geeft voor de autonomie?
2. Je zegt tegen de kinderen dat ze zich mogen aankleden. Een kind zegt “Ik kan het niet, wil je mij helpen” Hoe zou jij kunnen helpen met respect voor de autonomie?
Afronding
Je bent aangekomen bij het einde van deze les. Goed gewerkt!
Zorg ervoor dat je opdracht 1 t/m 5 inlevert op uiterlijk vrijdag 3 april 23:59. Beschrijf onderaan je opdrachten een korte evaluatie. Wat vond je van deze manier van les krijgen? Alvast bedankt voor je feedback!
Tot volgende week!