Wat is jouw favoriete kunstwerk uit het Stedelijk Museum in Amsterdam?

Wat is jouw favoriete kunstwerk uit het Stedelijk Museum in Amsterdam?

Introductie

Over deze quest...

Nu we allemaal thuis zitten zie je dat musea online te bezoeken zijn. Zo ook het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete kunstwerk in het Stedelijk is! Daar gaat deze quest over! Veel plezier!

 

Begeleiding Heb je een vraag, ik help je graag:

Nu via Teams of berichten op dezelfde momenten als in het rooster hieronder.

 

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

   

Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet en welk kunstwerk je kiest. Wel wil ik graag een kunstbeschrijving van jouw kunstwerk zodat je oefent met kunstanalyse!

 

Leerspier

Centraal in deze quest staat de leerspier logisch redeneren. Je gaat de stappen van de kunstanalyse volgen en daarmee jouw kunstwerk beschrijven.

Routeplanner

Route planning

Tijd Onderdelen

0. Motivatiemotor Kunst

  • Seesaw: motivatiemotor

1. Online tour Stedelijk museum

Seesaw: jouw gekozen kunstwerk 

2. Kunstanalyse

 Seesaw: de kunstanalyse van jouw kunstwerk

3. Terugkijker

  • Seesaw: terugkijker

 

 

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik kan enorm genieten van musea bezoeken." "Ik wil een kunstwerk goed kunnen beschrijven." "Het Stedelijk welke kunstwerken zijn daar?" "Begrijpen hoe ik een kunstanalyse moet maken."

 

Zet in Seesaw welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze quest tot een goed einde te brengen en waarom. Plaats je blog in het mapje Kunst en geef het de naam: MM Stedelijk.

Verderkijker

De kunst quest 'wat is jouw favoriete kunstwerk uit het Stedelijk' eindigt in een show waarin jij de kunstanalyse van jouw kunstwerk presenteert.

Om deze presentatie te kunnen maken zijn er twee onderwerpen waarover je kennis moet verzamelen:

Welke kunstwerken hangen er in het Stedelijk?

Waaruit bestaat een kunstanalyse?

Reis(blog)

Het Stedelijk online

INTRODUCTIE STEDELIJK MUSEUM

Eind negentiende eeuw is het Museumplein nog een kaal weiland aan de rand van Amsterdam. In tien jaar verrijzen er drie belangrijke culturele gebouwen: het Rijksmuseum (1885), het Concertgebouw (1888) en het Stedelijk Museum (1895). In de jaren 70 komt daar nog het Van Goghmuseum bij.

Het Stedelijk is een museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, opgericht in 1874.

Vanaf 1909 betrof het verzamelgebied de moderne en hedendaagse kunst en later ook fotografie en design. In de loop van de twintigste eeuw werd het museum internationaal beschouwd als een van de meest invloedrijke musea voor twintigste-eeuwse kunst.

Als motto hanteert het een citaat van Bertold Brecht: 'Het is democratisch om van een kleine kring van kenners een grote kring van kenners te maken'

In deze video laat de directeur van het Stedelijk je de basis collectie van het Stedelijk zien. Deze video is je eerste introductie op de kunstwerken in het Stedelijk!

The Collection - Stedelijk BASE a live tour by Director Rein Wolfs

Kunstwerken uitgelicht!

Er is natuurlijk heel veel werk in het Stedelijk.

Op de website van het museum kun je op allerlei manieren werken opzoeken en bekijken.

https://www.stedelijk.nl/nl

Ik heb een paar kunstenaars/kunstwerken hieronder wat verder uitgelicht maar je bent vrij om welk kunstwerk dan ook uit de collectie van het Stedelijk te kiezen voor deze quest!

Keith Haring (4 mei 1958 - 16 februari 1990)

De kunst die Keith Haring maakte wordt soms popart genoemd, maar ook de termen graffiti-art en moderne kunst worden gebruikt. Zijn cartoonachtige schilderijen gingen onder andere over aids, drugs en apartheid. In 1986 had Keith Haring een solotentoonstelling in het Stedelijk. Voor deze tentoonstelling beschilderde hij een groot transparant doek, het velum, dat in het trappenhuis bij de centrale hal van Stedelijk kwam te hangen. Na lange afwezigheid is dit werk gerestaureerd en sinds oktober 2017 hangt het er weer. Over de restauratie gaat de video hieronder.

Keith Haring, Zonder titel, acryl op tarp (zeildoek), 1984.
Keith Haring, Zonder titel, acryl op tarp (zeildoek), 1984.

Keith Haring Canopy Restoration

Kazimir Malevich (23 feb 1879 - 15 mei 1935)

In ‘Suprematistische compositie (met acht rode rechthoeken)’ lijkt de zwaartekracht opgeheven. De geometrische vormen, elk werelden op zichzelf, schijnen te zweven in een oneindige ruimte. Dit is een van de vroege suprematistische schilderijen die Malevich maakte. Het werk werd voor de eerste maal tentoongesteld in de befaamde ‘De laatste futuristische tentoonstelling van schilderijen “0,10” (nul-tien)’. Malevich toonde hier voor het eerst een groep objectloze schilderijen die blijk gaven van zijn inzichten over een nieuwe kunst die hij de benaming suprematisme gaf. Malevich zocht een kunstvorm die niet gelegen was in voorgaande opvattingen over kleur, vorm en perspectief. Het zuivere picturale van de schilderkunst was volgens Malevich’ opvattingen superieur. Zij diende wel losgemaakt te zijn van herkenbare verschijningsvormen van de werkelijkheid. Het suprematisme was beïnvloed door het Russische kubo-futurisme. Belangrijke elementen waren beweging, gelijktijdigheid en kosmische inzichten.

https://soundcloud.com/stedelijk-museum/sets/blikopeners-x-base
Nummer 3 Puck over Kazimir Malevich

Kazimir Malevich and the Russian Avant Garde

Barnett Newman (29 jan 1905 - 4 juli 1970)

De Amerikaanse abstract expressionist Barnett Newman gaf de bezoekers van zijn solotentoonstelling in Betty Parsons Gallery in 1951 advies over de manier waarop ze zijn werk het beste konden ervaren. Een tekst aan de wand luidde: 'De grote schilderijen op deze tentoonstelling moeten van dichtbij worden bekeken'. Daarmee bedoelde hij dat een beschouwer heel dicht op zijn werk moest gaan staan, zelfs zodanig dat het werk niet langer in een blik kon worden overzien.

Newman wilde dat zijn schilderijen een emotie zouden opwekken. Hij wilde bereiken dat de beschouwer, staande voor zijn werk, zich bewust werd van zichzelf en zijn plaats in het universum. Om dit te bereiken schilderde hij enorme kleurvlakken, waar de beschouwer automatisch deel van zou gaan uitmaken als hij maar dicht genoeg op het werk ging staan. Opdat de toeschouwer zich er niet volledig in zou verliezen, bracht Newman spaarzaam verticale kleurbanen aan. Deze noemde hij ‘zips’. Ze sturen het kijken en bieden de beschouwer enig houvast. 

De intensiteit van Cathedra ontstond doordat Barnett Newman het blauw van het schilderij opbouwde in zes afzonderlijke lagen verf van verschillende blauwpigmenten. Zo creëerde hij een diep en rijkgeschakeerd kleurvlak, dat een ruimtelijke illusie oproept.Cathedra, dat in 1951 is geschilderd, verwijst naar het Oude Testament: het blauwe hemelgewelf en de troon van God. De spiritueel ingestelde Newman wilde met de titel duidelijk maken, hoe hij zich tijdens het schilderen van Cathedra verbonden voelde met het hogere en het mysterie van het leven.

In 1997 werd Cathedra zwaar beschadigd door een bezoeker van het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar het monumentale doek zich bevindt. Bij de restauratie is er naar gestreefd Newmans kleuropbouw en penseelvoering zo goed mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen.

Barnett Newman wordt binnen de geschiedenis van de moderne kunst gerekend tot de kunstschilders van het Amerikaanse abstract expressionisme.

https://soundcloud.com/stedelijk-museum/sets/blikopeners-x-base
Nummer 6 Ischa over Barnett Newman

Zie je wel! Aflevering 1: Barnett Newman - Cathedra

Jeff Koons

Er is veel controversie over Jeff Koons. Maakt hij visionaire kunst? Of pure kitsch? Is hij een van de meest prominente kunstenaars van onze tijd? Of gewoon een slimme zakenman die een fabriek leidt met honderden assistenten?

Ushering in Banality is een uitvergrote sculptuur die weinig verschilt van de inspiratiebronnen voor dit werk, namelijk de kleine beeldjes die vaak als interieurdecoratie worden gebruikt. De sculptuur onderscheidt zich van de oorspronkelijke beeldjes door de schaal die is toegepast. Door de uitvergroting en de gekozen titel stelt de kunstenaar de relatie tussen kunst en commerciële producten, maar ook tussen kunst en kitsch ter discussie. Volgens Koons is het werk niet ironisch bedoeld. Hij wil het grote publiek geven wat het wil zonder de populaire smaak in twijfel te trekken. Koons beweert dat hij dit type beeldjes niet als smakeloos beschouwt: “Ik vind het mooi. Ik zie en reageer op de sentimentaliteit van het werk. Ik houd van de afwerking, hoe simpel de kleur groen kan worden geschilderd. Ik houd ervan als dingen op hun eigen waarde worden geschat.” Ushering in Banality wordt in verband gebracht met de ‘readymade’, omdat het werk nauwelijks is aangepast.

https://soundcloud.com/stedelijk-museum/sets/blikopeners-x-base
Nummer 10 Lois over Jeff Koons

Jeff Koons

Kunstanalyse

Bij het analyseren van beeldende kunst wordt gebruik gemaakt van een vast begrippenapparaat. Je zult horen dat deze begrippen ook gebruikt worden in de filmpjes die je bekijkt en in de teksten die je leest. Zelf ga jij deze begrippen in je show gebruiken.

BEELDENDE KUNST EN VORMGEVING. Uitwerking van de analyse elementen:

  • Beeldende kunst of autonome kunst: schilderkunst, beeldhouwkunst, fotografie, video etc.

  • Vormgeving of toegepaste kunst: architectuur, design, affiches, mode etc.

  • BEELDENDE KUNST, ARCHITECTUUR EN VORMGEVING

  • I. Voorstelling: Wat is er te zien op een schilderij? Wat geeft een sculptuur weer? Wat is er te zien op een object?
  • I. Inhoud: waar gaat het werk over: wat is het onderwerp, het verhaal, het thema, het idee of concept? Wat is de boodschap of (diepere) betekenis?
  • II. Vormgeving: hoe wordt de voorstelling vormgegeven door middel van beeld? Hoe wordt het gebouw/object/affiche vormgegeven?
  • III. Materiaal/techniek: waarmee, met welke materialen en technieken, wordt de voorstelling/het gebouw/object/affiche vormgegeven?
  •  
  • I. Voorstelling Wat is er te zien op een schilderij? Wat geeft een sculptuur weer? Wat is er te zien op een object, zoals een servies of op een kledingstuk? De voorstelling is een beschrijving van de ‘dingen’ die zijn weergegeven op het schilderij, in de sculptuur of op het object. Bijvoorbeeld: een mens, een interieur, een landschap, (kleur)vlakken of een combinatie daarvan.
  •  
  • I. Inhoud Waar gaat het werk over: wat is het onderwerp, het verhaal, het thema, het idee of concept? Wat is de boodschap of (diepere) betekenis? Een onderwerp of thema kan bijvoorbeeld bijbels, mythologisch, historisch, literair, maatschappelijk of politiek zijn. Een idee of concept kan bijvoorbeeld het uitdrukken van evenwicht en harmonie zijn (zoals bij Mondriaan). Als het onderwerp verhalend is, kun je het werk analyseren aan de hand van de 5 w’s uit Drama. wie Wie zijn de personages in het stuk? Een personage kan een type zijn, bijvoorbeeld Batman en de Joker (personages met één of hoogstens twee karaktereigenschappen) of een karakter zoals Gijsbrecht van Amstel of Mutter Courage (personages met meerdere karaktereigenschappen, vaak met een karakterontwikkeling). wat Wat zijn de personages aan het doen, wat gebeurt er in het stuk? Het gaat hier het plot, het conflict, de spanningsopbouw (bijvoorbeeld: inleiding, opbouw, climax, afloop). waar Waar speelt het stuk of de scène zich af? Het gaat om de plaats, ruimte, locatie waar het stuk zich afspeelt. Bijvoorbeeld: buiten op een berg, in een kamer in een huis of op de maan. De locatie kan ook onbestemd of abstract zijn. wanneer Wanneer speelt het stuk of de scène zich af, in welke tijd? Het gaat over plaatsing in de historische tijd en over de tijdsverloop in het stuk. Bijvoorbeeld: chronologisch, fragmentarisch, tijdsprongen, flash back, flash forward. waarom Wat is het motief van de personages? Het gaat over de beweegreden van de handeling. Bijvoorbeeld: waarom is de Joker de eeuwige vijand van Batman? Waarom wil Mutter Courage geen vrede? (Ze verdient namelijk haar geld met de oorlog.) De beweegreden kan ook onduidelijk of zelfs afwezig zijn. Bijvoorbeeld in het stuk Wachten op Godot van Samuel Beckett is het onduidelijk waarom twee mannen wachten op Godot. De boodschap of (diepere) betekenis kan gezocht worden in de cultuurhistorische context van het kunstwerk en/of in de intentie van de maker. In het geval van een voorstelling van een (bedroefde) vrouw met een liggende man op schoot, kan het onderwerp Maria en Jezus zijn, of specifieker nog een piëta of een beweningsscène. De boodschap of (diepere) betekenis van dit onderwerp is vaak (mede)lijden of verdriet.
  •  
  • II. Vormgeving Hoe wordt de voorstelling vormgegeven door middel van beeld? Aspecten van beeldende vormgeving zijn vorm, ruimte, licht, kleur en compositie.
    • vorm Denk daarbij aan tweedimensionale (vlak, plat) en driedimensionale vormen (ruimtelijk, plastisch), abstracte of figuratieve vormen, schematische, gestileerde, organische, geometrische vormen (zoals Mondriaan gebruikte) etc.
    • ruimte Dit gaat over ruimtelijkheid en plasticiteit bij driedimensionale vormen en de suggestie van dieptewerking of plasticiteit in tweedimensionale werken. Suggestie van dieptewerking ontstaat vooral door overlapping en (lijn)perspectief (met als bijzondere varianten het vogelvlucht- en het kikvorsperspectief). Suggestie van plasticiteit ontstaat door licht en schaduw.
    • licht Dit gaat over de werking van echt licht op driedimensionale vormen en de effecten van licht bij architectuur (glas) en over de suggestie van licht in tweedimensionale werken: natuurlijk licht, kunstlicht (kaars, lamp); licht-donkercontrasten (clair-obscur, bijv. bij Rembrandt), schaduw, plasticiteit, stofuitdrukking (suggestie van textuur van stoffen als fluweel, marmer, glas etc. door virtuoze lichtbehandeling).
    • kleur Denk daarbij aan kleursoort (primaire kleuren, gemengde kleuren), kleurhelderheid, kleurverzadiging, kleurcontrasten, kleursymboliek, verschillende soorten van kleurmening, kleurencirkel
    • compositie Dit is de ordening/plaatsing/groepering van vormgevingsaspecten tot een beeldend geheel (bijvoorbeeld een symmetrische compositie, een dynamische compositie), of de plaatsing van driedimensionale vormen binnen een installatie
    •  
  • III. Materiaal en techniek
    • materiaal Met welke materialen is het schilderij/ de sculptuur/het gebouw/het object gemaakt? De kunstenaar/architect of vormgever heeft gewerkt met bijvoorbeeld: verf, hout, klei, marmer, metaal, glas, (bak)steen, drukinkt, textiel. Het materiaal betreft ook de gereedschappen waarmee de kunstenaar heeft gewerkt zoals hamer, kwast, poltood etc.
    • techniek Met welke technieken is het schilderij/ de sculptuur/het gebouw/het object (bijvoorbeeld servies of kledingstuk) vormgegeven? De techniek is de manier waarop (met gereedschap) het materiaal wordt verwerkt. Bijvoorbeeld: schilderen, tekenen, hakken, boetseren, metselen, drukken, naaien of breien.
    • hanteringswijze De hanteringswijze is de manier waarop de kunstenaar zijn gereedschap en materiaal gebruikt, bijvoorbeeld: grof of fijn, glad of ruw, snel of doordacht.

Show

Stappenplan SHOW Wat is jouw favoriete kunstwerk uit het Stedelijk?

1. Kies jouw favoriete kunstwerk

2. Maak een goede foto van jouw favoriete kunstwerk en plaats deze in Keynote.

3. Maak een kunstanalyse van jouw kunstwerk. Denk aan de basisgegevens van het kunstwerk: naam kunstenaar, naam kunstwerk, datum waarop het gemaakt is, afmetingen e.d. Gebruik verder de indeling uit de kunstanalyse:

  • I. Voorstelling: Wat is er te zien op een schilderij? Wat geeft een sculptuur weer? Wat is er te zien op een object?
  • I. Inhoud: waar gaat het werk over: wat is het onderwerp, het verhaal, het thema, het idee of concept? Wat is de boodschap of (diepere) betekenis? Hoe past het in het werk van de kunstenaar?
  • II. Vormgeving: hoe wordt de voorstelling vormgegeven door middel van beeld? Hoe wordt het gebouw/object/affiche vormgegeven?
  • III. Materiaal/techniek: waarmee, met welke materialen en technieken, wordt de voorstelling/het gebouw/object/affiche vormgegeven?

De toelichting bij al deze onderdelen vind je onder het hoofstuk Kunstanalyse in deze quest.

4. Lever deze Keynote in als PFD.

https://actuelekunsteducatie.wordpress.com/2013/10/31/bijlage-3-bij-visiestuk-kunsteducatie/
Voorbeeld Kunstanalyse

Voorbeeld kunstanalyse aan de hand van een schilderij uit het Rijksmuseum.

Terugkijker

Maak een van deze zinnen af:

Ik begrijp nu .....

Ik realiseer me ......

Een verbinding die ik nu maak .....