5.2. Harde cijfers

5.2. Harde cijfers

5.1. Inleiding

De Tweede Wereldoorlog heeft enorme sporen nagelaten die tot de dag van vandaag doorzinderen op wereldvlak. In dit onderdeel onderzoeken we enkele gevolgen die de oorlog had op de wereld.

De overlevenden moesten zware trauma’s verwerken en hun leven terug proberen op te bouwen, landen moesten heropgebouwd worden, grenzen herbekeken. Om te beginnen waren er de tientallen miljoenen slachtoffers. Voor de families van de doden begon een moeilijk verwerkingsproces.

Wat alleszins duidelijk werd was dat er tijdens de oorlog vele onmenselijke wreedheden gebeurd waren.  De werkelijke omvang van de Holocaust werd duidelijk wanneer de vele vernietigingskampen werden bevrijd. Maar oorlogsmisdaden werden niet enkel door de asmogendheden gepleegd, ook de geallieerden hadden onvoorstelbaar veel overbodige burgerslachtoffers gemaakt.

Bovenal moest alles in het werk gesteld worden om te vermijden dat dit zich ooit zou kunnen herhalen. Daarvoor leek het belangrijk dat de 'schuldigen' gestraft konden worden. De meningen hoe dit best kon gebeuren liepen uiteen, maar uiteindelijk werd het proces van Neurenberg ingesteld, dat nazikopstukken moest berechten.

Ook werd de volkenbond nieuw leven in geblazen en werden de Verenigde Naties (VN) opgericht, een supranationale organisatie die streefde naar wereldvrede. In deze lessenreeks onderzoeken we het ontstaan en de werking van de VN. Op een 'kleiner niveau' begon er ook een intensieve samenwerking tussen de Europese landen. Na twee grote oorlogen binnen dezelfde eeuw besloten de europese landen om de EU op te richten, een nauwe samenwerking tussen de landen, in de hoop om vrede op het continent te bekomen. Hierover krijgen jullie een workshop van een expert.

Maar op het internationale politieke toneel rolden de grootmachten al snel met hun spieren. Gelijktijdig met de bevrijding van Europa begon er een machtstrijd tussen de VS en de Sovjet-Unie, die zou uitmonden in een nieuwe, internationale bipolaire orde. In de afloop van de tweede wereldoorlog lag er al een nieuw conflict besloten, de koude oorlog.

 

Colofon

Het arrangement 5.2. Harde cijfers is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
jef schokkaert
Laatst gewijzigd
2020-06-19 15:33:02
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Bronnen

Bron Type
Een geslaagde 3D voorstelling van de slachtoffers van verschillende landen
https://www.youtube.com/watch?v=7cgRwDkP6vk
Video

Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

schokkaert, jef. (z.d.).

5. De nasleep van de tweede wereldoorlog

https://maken.wikiwijs.nl/133835/5__De_nasleep_van_de_tweede_wereldoorlog

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

Voor developers

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open