Coronavirus
coronavirus
Wat is een virus?
Een virus is een soort piraat. Het is een piepklein deeltje dat, als het in je lichaam komt, een cel in je lichaam kaapt. Het neemt de controle over die cel over en geeft opdracht om nieuw virus aan te maken. Daar kan je ziek van worden. Bekende virusziektes zijn koortslip, waterpokken en verkoudheid. Verkoudheid komt dus niet door de kou, maar door een virus.
Gelukkig kan ons lichaam zich verdedigen tegen virussen, we noemen dat ons afweersysteem. Een leger van cellen gaat het virus te lijf en ruimt het weer op. Als je vaker hetzelfde virus binnenkrijgt, kan je afweersysteem sneller reageren en word je niet ziek.
Wat is dan een coronavirus?
Er bestaan veel verschillende soorten virussen. Van een coronavirus word je verkouden. Dat is niets bijzonders, dat zijn we allemaal wel eens en meestal kan een coronavirus snel door het lichaam worden opgeruimd.
Veel coronavirussen lijken op elkaar en hebben bijna dezelfde vorm. Maar soms ontstaat er een bijzondere vorm van het virus. Ons lichaam kent die vorm nog niet en dan duurt het wat langer voordat het afweersysteem in actie komt. Dan word je toch even flink ziek. Het coronavirus waarvan op dit moment in de hele wereld mensen ziek worden, is een nieuw virus met een bijzondere vorm. Dit coronavirus wordt Covid-19 genoemd.
Maatregelen
Het coronavirus Covid-19 is een nieuw virus. Dit betekent dat het afweersysteem van ons lichaam het virus nog niet kent. De kans dat je er ziek van wordt, is dus erg groot. Veel jonge en gezonde mensen (en ook kinderen) worden alleen verkouden. Voor oudere mensen en voor mensen die al niet helemaal gezond zijn, is het virus erg gevaarlijk. Zij kunnen ernstig ziek worden en zelfs dood gaan.
een lege klas
Het coronavirus is erg besmettelijk. Dat betekent dat het virus heel gemakkelijk wordt doorgegeven van mens tot mens. Daarom zijn er in de hele wereld allerlei maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Als iemand met het coronavirus moet hoesten of niezen, komen er hele kleine druppetjes met virus in de lucht. Als iemand anders vlakbij staat en deze lucht inademt, kan hij besmet raken met het virus. Het doorgeven van het virus kan ook via de handen gaan. Daarom geven we elkaar nu even geen hand en zorgen we ervoor dat we niet te dicht bij elkaar staan. Ook wordt aan volwassenen gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken en niet op een druk kantoor. Er wordt niet gesport, de bioscoop is dicht, grote winkels zijn dicht en... kinderen gaan niet naar school. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk thuis blijft en niet samenkomt in een grote groep.
De regering neemt deze maatregelen om ervoor te zorgen dat niet iedereen tegelijk ziek wordt. Als er teveel mensen ziek worden dan is er niet genoeg plaats in de ziekenhuizen en dat is erg gevaarlijk voor de mensen die ernstig ziek worden.
Gevolgen
In de hele wereld zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat het coronavirus wordt doorgegeven. Maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we niet allemaal tegelijk ziek worden. Één van die maatregelen is dat er geen groepen mensen samen mogen zijn. Daardoor zijn de scholen gesloten en krijgen de kinderen thuisonderwijs. Maar er zijn nog veel meer maatregelen. Fabrieken en kantoren zijn gesloten, mensen werken thuis. Daardoor rijden er veel minder auto's. Ook hebben veel landen hun vliegveld gesloten en zijn er dus minder vliegtuigen in de lucht. Dit alles zorgt ervoor dat er minder broeikasgassen in de lucht komen en dat is gunstig voor het klimaat. Wil je weten hoe dat zit? Druk dan op de link en bekijk het filmpje.
Broeikasgassen gemeten door sateliet Tropomi
De Nederlandse sateliet Tropomi doet klimaatonderzoek in de ruimte en meet hoeveel broeikasgassen er in de lucht zitten. Het is vanuit de ruimte goed te zien dat de hoeveelheid broeikasgassen in de lucht sterk is afgenomen sinds het coronavirus voor het eerst werd ontdekt. Op de afbeelding zie je het land China, waar het coronavirus is begonnen. Hoe meer rood op de kaart, hoe meer broeikasgassen er in de lucht zitten. Zie je het verschil?
De Nederlandse sateliet Tropomi
Je kunt nu het werkblad Coronavirus en het klimaat maken.