Het oog
Anatomie
Kan je zien hoe je oog kan bewegen?
De verschillende onderdelen van je oog. Probeer ze te onthouden zodat je zodadelijk het testje hieronder helemaal goed maakt.
Toets: De opbouw van je oog
Start
Nu zijn er nog twee dingen niet besproken:
De blinde en de gele vlek. Dat zijn bijzondere plekjes op je netvlies.
Je gele vlek is het stukje netvlies dat direct achter je lens ligt. Daar zitten zituigcellen waarmee je kleuren kan zien. Met je staafjes zie je licht en donker en die zitten als een bolletje helemaal rond.
Je blinde vlek? Kijk naar de plaatjes hieronder. Kan je dan bedenken wat het is?
Om je blinde vlek te 'zien' moet je de afbeeling met de stip en het kruis zo houden als de meneer in het plaatje hieronder. En als je het iets verschuift verdwijnt de stip. De stip valt dan precies op je blinde vlek. Daar heb je geen zintuigcellen dus zie je de stip niet meer.
Doe als de meneer om je blinde vlek te 'zien'.
De blinde vlek is dus de plek waar geen lichtzintuigen zitten.
Daar verlaat je oogzenuw je oog naar je hersenen.
Scherp zien
Scherp zien. Het licht dat van een voorwerp komt moet door je lens zo worden afgebogen dat je een scherp plaatje op je netvlies krijgt.
Hieronder staan twee plaatjes die er net even anders uit zien dat het eerdere plaatje van hoe de lens ervoor zorgt dat je scherp kan zien.
Wat zijn de verschillen?
bijziend
verziend
Als je goed kijkt dan zie je dat het plaatje van het scherpe beeld van het kaarsje in het rechterplaatje voor het netvlies valt. De lens buigt het licht te sterk af. Je kan de lens nog wel boller maken, maar dan buigt het nog meer af en dan wordt het beeld nog vager.
Bij het linkerplaatje is het scherpe beeld achter het netvlies. Ook deze persoon ziet dingen vaag. De lens kan het licht niet genoeg afbuigen omdat de lens niet bol genoeg kan worden.
Dus iemand die bijziend is kan alleen dingen van dichtbij goed zien en heeft een bril nodig voor veraf. Iemand die verziend is kan dingen van dichtbij niet goed zien en heeft een bril nodig voor dichtbij.
Kleurenblind
Wat zie je als je kleurenblind bent
Ooit zij iemand tegen een agent dat hij kleurenblind was en daarom niet kon zien of het verkeerslicht op rood stond toen hij door rood reed. Wat klopt er niet aan zijn redenering?
De zintuigcellen waarmee we kleuren kunnen zien zijn de kegeltjes. Er zijn drie soorten. Kegeltjes die rood licht waarnemen; kegeltjes die groen licht waarnemen; kegeltjes die blauw licht waarnemen.
Bedenk dat als je licht van een rode lamp, van een blauwe lamp en van een groene lamp over elkaar heen laat schijnen dan krijg je wit licht. De regenboog ontstaat als je de verschillende kleuren licht uit elkaar haalt door waterdruppeltjes.... waardoor elke kleur iets anders afbuigt....
Kun jij de cijfers lezen? (7, 13, 16, 8, 12, 9)
Links boven daar werken de rode kegeltjes niet; links onder daar werken de groene kegeltjes niet; en rechts onder daar werken de blauwe niet. Dit is wat zij dan zien.
Hoe je hersenen je voor de gek houden.
Twee kleine filmpjes over optische illusie. (Optisch is 'met licht' illusie is 'nep'.)
Optische illusies 1
Optische illusies 2
Tijd voor je boek en de vragen
Maak uit je boek bij paragraaf 5.3 (horen en zien) de opdrachten 3 t/m 5, 8 en 10.
De docent kan zien of je ze gemaakt hebt. Je moet ze dus af hebben.