Bacteriën en virussen: het onzichtbare kwaad

Bacteriën en virussen: het onzichtbare kwaad

Inleiding

Het is iets waar we allemaal last van hebben: het uitbreken van een virus. Maar wat zijn virusen en bacteriën eigenlijk? Wat kan je er tegen doen? En is er een verschil tussen bacteriën en virusen? Deze site gaat je hier hopelijk een antwoord op geven. 

Je kan verder gaan op deze site door op de pijltjes onderin te drukken. Als je naar rechts drukt, ga je verder. Als je naar links drukt, ga je terug

Leerdoelen

Na het maken van deze site:

  • Weet je het verschil tussen een virus en een bacterie
  • Weet je hoe je jezelf kan beschermen tegen ziektes
  • Weet je wat een vaccin is
  • Weet je wat anti-biotica is

Wat zijn bacteriën en virussen?

Bacteriën zijn een soort kleine dieren. Zij kunnen goed of slecht zijn. Slechte bacteriën kunnen je ziek maken. Dit kunnen ze door bijvoorbeeld een infectie of een ontsteking. Virussen zijn ook klein en kunnen je ziek maken, maar zijn geen diertjes. Het zijn kleine eiwitten. Bacteriën zijn te bestrijden met antibiotica. Virussen niet.

 

Je kunt jezelf beschermen tegen ziektes. Dit kun je doen door bijvoorbeeld goed je handen te wassen, veel bewegen en gezond eten. In de volgende opdracht ga je zelf kiezen wat goed voor je is, en wat niet

Oefentoets

Extra lesstof

Extra: wat is een vaccin?

Je las het woord net al: vaccinatie of vaccin. Wat is een vaccin eigenlijk? Een vaccin is een prik met daarin een zwak virus of een dode bacterie. Het zorgt ervoor dat je lichaam een ziekte sneller herkent. Daardoor wordt je niet doodziek als je dan toch de ziekte krijgt. Denk bijvoorbeeld aan waterpokken. Waterpokken waren vroeger dodelijk. Tegenwoordig krijgt bijna ieder kind het zonder ernstig ziek te worden. 

Sommige mensen denken dat vaccins slecht voor je zijn. Ze denken dat je juist ziek wordt van vaccins. Maar dit is heel vaak getest. Alle vaccins die nu worden gebruikt zijn ongevaarlijk.

Herhaling

In dit filmpje word alles wat is verteld nog een keer herhaald. Let goed op, want tijdens het filmpje worden vragen gesteld!

Kruiswoordpuzzel

Eindtoets

  • Het arrangement Bacteriën en virussen: het onzichtbare kwaad is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Storm Verberne Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-05-28 17:18:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Carr, J. H. (2006). Scanning Electron Micrograph of Pseudomonas aeruginosa [Foto]. Geraadpleegd van https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:Pseudomonas_aeruginosa_SEM.jpg

    Gilray, J. (1815). The Cow-Pock—or—the Wonderful Effects of the New Inoculation!—vide. the Publications of ye Anti-Vaccine Society [Foto]. Geraadpleegd van https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bestand:The_cow_pock.jpg

    Rivas, M. A. (2016). 3D representation of a Zika virus [Foto]. Geraadpleegd van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zika-virus-3D.png

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les leer je wat bacteriën en virussen zijn en hoe je hiermee om moet gaan
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    bacteriën, praktijkonderwijs, vaccin, vaccinatie, virussen, ziekte verwekkers
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Wat maakt je beter? en wat maakt je ziek?

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.