Afrika

Afrika

Afrika H3

Afrika
Afrika

Afrika is het grootste continent van de aarde. Het hart van Afrika is nog steeds niet ontdekt, er zijn gigantische stukken bossen waar nog geen mens is gekomen. Helaas wordt dit steeds minder door de jaren heen. Mensen kappen grote stukken bos weg voor de schatten onder de aarde. Je zou denken dat Afrika een rijk continent is. Helaas is dat niet zo. In deze wikiwijs ga je lerend onderzoeken hoe het in Afrika aan toe gaat met betrekking tot de grondstoffen en armoede.

 

In deze wikiwijs ga je oefenen met Word en Excel. Hierbij maak je opdrachten in Word en Excel welke je aan het einde van de wikiwijs naar het volgende mail adres gaat sturen:

Lessonup Afrika H3
Klik op de link hierboven om naar LessonUp te gaan.

Leerdoelen

Leerdoelen van deze wikiwijs die stapgewijs aan bod komen.

-Je kunt de verschillen in landschappen van Afrika beschrijven.

-Je kunt ontwikkelingskenmerken koppelen aan armoede/basisbehoeften.

-Je kunt bevolkingsdiagrammen van Afrika herkennen/vergelijken met die van Nederland.

-Je kunt de nadelige (negatieve) gevolgen van buitenlandse investeerders beschrijven voor Afrika.

- Na deze les kun je beter overweg met WORD en EXCEL.

 

Aan het einde van deze lessenreeks krijg je een oefentoets en een toets, het cijfer voor de toets is ook je cijfer wat op magister komt te staan.

Kennisclip Afrika

Landschappen van Afrika H3.1

Landschappen in Afrika

De tropische regenwouden zijn belangrijk. Er komen veel producten vandaan die wij dagelijks gebruiken. Het tropische regenwoud zorgt voor voedsel. Veel vruchten zijn afkomstig uit het tropische regenwoud, zoals banaan, ananas. Ook peper, kaneel en andere specerijen groeien in het tropische regenwoud. Een kwart van alle medicijnen is gemaakt van planten uit het tropische regenwoud.

De bomen in een tropische regenwoud zijn erg gewild, ze rotten namelijk niet. Dit maakt het hout uitermate geschikt voor raamkozijnen en tuinmeubels.

 

Het topische regenwoud is ook heel belangrijk voor onze zuurstof.

Afbeeldingsresultaat voor tropische regenwoud

De savanne: een overgangsgebied

Als we vanuit het tropische regenwoud in Afrika naar het noorden of het zuiden reist, dan kom je in de savanne. Een savanne is een overgangsgebied tussen bomen en grasland. Denk aan Simba, de film speelt zich af in een savanne. De savanne is het hele jaar warm maar het regent niet het hele jaar door. Er valt een paar maanden per jaar geen regen. De savanne heeft wel bomen en hoge struiken. Deze bomen en hoge struiken moeten tegen droogtes kunnen. In een droge periode verliezen ze hun bladeren en wordt het hoge gras ook geel.

 

De savanne is het woongebied van wilde dieren, zoals leeuwen, giraffen, olifanten, zebra's en antilopen.  

Afbeeldingsresultaat voor savanne

De steppe: een droog gebied

Hoe verder van de evenaar hoe droger het wordt in Afrika. Ten noorden en ten zuiden van de savanne valt nog maar in drie maanden van het jaar een beetje regen. De rest van de tijd is het droog. Hierdoor groeien er geen bomen, maar alleen grassen zo'n boomloze grasvlakte heet een steppe.

 

Op de droge steppe is het leven moeilijk. Toch wonen er mensen. Dat zijn meestal nomaden, mensen die geen vaste woonplaats hebben.

Nomaden wonen in tenten en leven van hun vee, zoals kamelen, schapen en geiten. Het vee graast op plekken waar gras groeit. als het op is, trekken de nomaden verder.

Afbeeldingsresultaat voor steppe

De droge woestijn

Na de steppe richting het noorden en zuiden komen we de woestijnen tegen. Hier groeit er niets en er valt zelden regen. Toch leven er dieren, dit is mogelijk doordat er in woestijnen oase's zijn. Een oase is een gebied in een woestijn waar water te vinden is. De nomaden maken hier ook gebruik van wanneer ze rondtrekken door de steppe's.

 

Afbeeldingsresultaat voor woestijn'

Oase

Afbeeldingsresultaat voor oase

Oefen met de begrippen met de volgende puzzel. Succes!

Landschappen in Afrika

Bekijk eerst het filmpje hierboven.

 

Afrika kunnen we indelen in 4 landschapzones. Deze landschappen zijn ingedeeld op temperatuur en begroeiing. Je kunt dit zelf opzoeken door middel van Google Earth.

 

Stap 1

Open Google Chrome.

Stap 2

Tik in de zoekbalk Afrika

Stap 3

Klik op Maps

Stap 4

Verander het beeld naar Statalietbeeld

Stap 5

Kijk naar het continent Afrika en schrijf in je Word document wat je opvalt. (Denk aan groen en grootte van landschapzone)

Stap 6

Zoek afbeeldingen bij de landschappen die voorkomen in Afrika.

Stap 7

Probeer de namen van de landschappen te herinneren en schrijf ze per afbeelding die je hebt gevonden online op in je word document sla je afbeeldigen ook op. (Als je dit vergeten bent ga terug naar de lessonUp om deze weer door te nemen).

Zie voorbeeld hieronder.

Afbeeldingsresultaat voor woestijn afrika

Voorbeeld van een landschap in Afrika.

Welk landschap is dit?

 

 

 

 

Antwoord: woestijn

Ga verder met je word document door de onderstaande zinnen af te maken. Je neemt het hele verhaal over met de juiste woorden die ontbreken.

Opdrachten Landschappen
Opdrachten Landschappen

 

Opdracht 1 landschappen

Hiernaast zie je een kaart van Afrika. Het is een blanco kaart met alleen de uitlijningAfrika. Klik op de kaart om een vergroot beeld te krijgen. Neem de gebieden over in je Word document en schrijf de juiste landschappen per gebied op. (Je mag gebruik maken van google maps en je word document van je eerder gemaakte opdrachten.)

Om jezelf te controleren ga je naar de LessonUp die onder het kopje LEERDOELEN staat.

Je kunt nu de quiz maken.

 

Toets: Landschappen Afrika D toets

Start

Bevolking van Afrika H3.2

Afrika heeft 1.26 miljard inwoners. Dat zijn bijna evenveel inwoners als dat er in China wonen. Het lijkt heel veel maar Afrika is ook veel groter dan China, zelfs drie keer zo groot. Je gaat leren hoe oud de mensen worden in Afrika en hoe de gezondheid per Afrikaanse land eruit ziet. Het is aan te raden om een atlas te gebruiken. Je kan de informatie ook opzoeken via internet. Dit noemen ze ook wel ontwikkelingskenmerken 

opdracht 2 bevolking van Afrika

Je gaat zelf van drie Afrikaanse landen informatie opzoeken. Je zoekt de informatie op voor de volgende landen: Zimbabwe, Marokko en Congo.

 

 

Je gaat de landen vergelijken op basis van; gemiddelde leeftijd BNP en analfabetisme.

 

Dit voer je in de onderstaande Google forms.

\

Wanneer je klaar bent met landen vergelijken dan klik je op onderstaande toets om de tussentijdse toets te maken. Succes!

Toets: Afrika

Start

Bevolkingsdiagrammen H3.3

Landen hebben te maken met een bevolking. Ieder land heeft zo zijn eigen bevolkingsopbouw in leeftijd. Zo kan een land in Afrika te maken hebben met een jong of heel oud bevolking. . We gaan nu even kijken naar verschillende bevolkingsdiagrammen. Zo kunnen we meer informatie verkrijgen over de opbouw van een land. Dankzij de beolkingsdiagrammen kun je zien of een land te maken heeft met vergrijzing of juist veel jongeren heeft.

 

Bevolkingspiramide - Wikipedia
(Bevolkingsdiagram,Wikipedia, 2020)

 

Hierboven zien we drie verschillende soorten bevolkingsdiagrammen.

Op de Y-as kun je aflezen wat de gemiddelde leeftijd is.

De X-as geeft het aantal inwoners aan in een land, je moet een denkbeeldige lijn trekken van boven naar onder in het midden van de vormen zo krijg je dus dat de linkerhelft voor vrouwen staat en de rechterhelft voor mannen.

Extra verdiepend

Afrika en grondstoffen

Afrika heeft veel natuurlijke grondstoffen. Helaas kunnen de Afrikaanse overheden niet zelf de grondstoffen uit de grond halen. De kennis is hier niet beschikbaar om dat zelf te doen. Hierdoor kunnen buitenlandse investeerders in Afrika veel geld verdienen. Grote bedrijven zoals Shell kunnen grote stukken grond kopen om zo olie en gas uit de grond te halen. De Afrikaanse bevolking krijgt hierdoor wel werkgelegenheid maar helaas kunnen ze niet veel van profiteren. De arbeiders doen vaak ongeschoold werk wat weinig geld oplevert voor het land zelf.

 

Hieronder zie je hoe veel China in Afrikaanse landen investeert.

china2

 

Groene hart van Afrika

Het groene hart van Afrika wordt steeds kleiner door alle investeringen in het gebied maar ook door andere oorzaken.

 

Het gevolg voor het landschap en het klimaat is enorm. De bomen zorgen voor voedsel maar ook verkoeling en regen. De bossen rond de evenaar zijn heel belangrijk voor de neerslag in de savanne en steppe landschappen. Deze landschappen zijn al heel kwetsbaar door de geringe hoeveelheid neerslag. Menselijke activiteiten zorgen voor snellere vermindering van de bossen.

Menselijke activiteiten zorgen ook voor een kleiner leefgebied van de wilde dieren.

 

Houtkap, winning van kostbare mineralen en stroperij zorgen ervoor dat het gebied steeds meer en meer onder druk komt te staan. De dieren en de lokale bevolking gaan in de toekomst de nadelige effecten merken.

Minder regen voor de omliggende gebieden.

Minder dieren.

Minder plek voor landbouw.

 

Verlies van tropische regenwoud

Bekijk het filmpje.

 

 

Remediërend materiaal

Herhaling

Klik op de LessonUp om de les terug te bekijken maar ook om te oefenen met de vragen in de LessonUp. Succes!

LessonUp herhaling
Om alles terug te bekijken klik op de LessonUp link.

Begrippenlijst

Klik op het plaatje om de begrippen te vergroten. Neem even de tijd om de begrippen door te nemen. Ben je klaar met het doornemen, dan kun je op de onderstaande link klikken om te oefenen met begrippen. Succes!

Quizlet
Open deze opdracht en oefen de begrippen tot je bij het einde bent.

Doe deze Quizlet!

Je hebt net kunnen oefenen met de begrippen nu mag je de toets maken.

Je bent nu op Quizlet en je kunt links klikken op toets maken/test maken.

Succes!

 

Vergeet niet al je documenten nog op te sturen via MAGISTER-ELO-OPDRACHTEN. Lukt dit niet dan steek je vinger op.

Toets

Je mag nu je toets maken, de toets is meteen je SO cijfer voor periode 2. Succes!

SO Afrika
Zie je hierboven geen toets dan kun je ook op de link klikken. Je klikt op de link alleen als je hierboven geen toets ziet. Maak de toets Je krijgt hiervoor een cijfer en dit cijfer is meteen ook je SO cijfer

Bronnen

ten Brinke, W. B., de Jong, Chr., & Padmos, J. H. A. (2017). De Geo Lesboek 2 kgt (9de editie). Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.

ten Brinke, W. B., de Jong, Chr., & Padmos, J. H. A. (2017). De Geo Lesboek 1 kgt (9de editie). Amersfoort: ThiemeMeulenhoff.

 

Video

The Beauty of Africa | landscapes and wildlife

https://www.youtube.com/watch?v=lugard7P0nw

https://www.youtube.com/watch?v=gkQB5RnUQ20

NOS op 3. (2019, 3 augustus). Hoe de Amazone elke 15 seconden een voetbalveld verliest. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=gkQB5RnUQ20

 

Juf flohr (Versie 1). (2020). [Educaplay matching words]. Educaplay. https://www.educaplay.com/learning-resources/1161576-wat_hoort_bij_wat_droge_en_tropische_klimaten.html

 

Afbeeldingen

Auteursrechtvrije afbeeldingen via Google advanced search, Wikipedia en De Geo bronnenbank.