Begrippenlijst
Amerikaanse projectie
Amerikaanse projectie is een manier van technisch tekenen waarbij het voorwerp in meerdere aanzichten twee-dimensionaal (plat) wordt weergegeven. Meestal worden 3 aanzichten gebruikt, het vooraanzicht (VA), het bovenaanzicht (BA) en het rechterzijaanzicht (RZA).
Symbool Amerikaanse projectie
2D aanzichten
3D
Schetsen
Een schets is een niet-uitgewerkte tekening, bedoeld om snel iets op een eenvoudige manier duidelijk te maken. De tekenaar legt er al bepaalde gedachten in vast, de schets is voor de tekenaar als het klad voor de schrijver. Het is een vorm van studie.
Aanzichten
Vooraanzicht
Rechterzijaanzicht
Bovenaanzicht
A3 papier
A3 is de aanduiding voor een veel gebruikt papierformaat van 297 bij 420 mm. De 3 duidt op het drie maal gehalveerd zijn van een vel A0-papier
Kaderlijn
Kaderlijn ong 10 mm (1cm) vanaf de buitenrand
Schaal
Parallelprojectie
Evenwijdig
In de euclidische meetkunde heten twee lijnen, twee vlakken of een lijn en een vlak evenwijdig of parallel als zij overal even ver van elkaar verwijderd zijn. De precieze definities maken gebruik van een ander kenmerk van evenwijdige objecten, namelijk dat ze geen punt gemeen hebben, hoever ze ook verlengd worden.
Isometrisch tekenen
Twee lijnen in een plat vlak zijn evenwijdig als ze overal even ver van elkaar verwijderd zijn en elkaar dus niet snijden.
Isometrie is een rechthoekige projectie op parralelprojectie waarbij de wijkende lijnen (zie lijn (1)) onder een hoek van 30° worden getekend (zie tekenen); alleen de maten langs de drie hoofdassen of evenwijdig daaraan zijn werkelijke maten of verhoudingen van die maten.
Isometrisch tekenpapier
Isometrische projectie 30 graden
Tweepuntsperspectief
Bij tweepuntsperspectief ga je er van uit dat verticale lijnen loodrecht op het grondvlak staan en dus evenwijdig zijn aan het tafereel. De andere twee richtingen echter niet. Er zijn daarom in eerste instantie twee verdwijnpunten (vluchtpunten). Elke groep evenwijdige lijnen heeft in tweepuntsperspectief echter een eigen verdwijnpunt als ze niet evenwijdig zijn met het tafereel. Bij het tekenen in tweepuntsperspectief blijven rechte lijnen ook in de tekening recht. Evenwijdige lijnen lopen naar een gezamelijk verdwijnpunt. Verhoudingen van de lengte van lijnstukken in 3D veranderen niet als de lijnstukken evenwijdig aan het tafereel liggen. In tweepuntsperspectief is het oogpunt alleen te bepalen als je een grondlijn evenwijdig aan het tafereel hebt met daarop een andere grondlijn die er in werkelijkheid loodrecht op staat. Het snijpunt van die tweede grondlijn met de horizon is het oogpunt.
Ooghoogte
Ooghoogte
Ooghoogte is de hoogte waarop je ogen iets zien. Klinkt logisch toch? Ga je in je huiskamer op je hurken zitten, dan zie je alles heel laag. De eetkamertafel en stoelen zie je dan van onderaf. Ga je op een ladder staan, dan zie je van alles van bovenaf.
De ooghoogte wordt altijd als een rechte, horizontale lijn getekend. Ooghoogte wordt ook wel eens “horizon” genoemd.
Verdwijnpunt
Verdwijnpunten Verdwijnpunten zijn denkbeeldige punten op de ooghoogte lijn. In deze punten komen doorgetrokken parallelle lijnen van rechthoekige voorwerpen samen. Dit klinkt een beetje ingewikkeld, maar ik zal je straks een voorbeeld geven. Een voorbeeld zal veel meer duidelijkheid geven. Verdwijnpunten worden ook wel “vluchtpunten” genoemd.
Schets opwerken
Met het opwerken van een schets wordt bedoeld dat deze netjes afgewerkt moet zijn.
Lijnen die niet meer nodig zijn worden uitgegumd.
Lijnen die extra aandacht verdienen worden dikker opgetekend.
Loodrecht
Met loodrecht werd oorspronkelijk de richting van het schietlood aangeduid. Daarvan afgeleid noemt men twee objecten loodrecht als ze elkaar snijden onder een hoek van 90 graden of π/2 rad. Zo kunnen twee rechte lijnen, vectoren, vlakken, maar ook een rechte en een vlak e.d. loodrecht op elkaar staan.
Schaalstok
De schaalstok is een liniaal met zes verschillende schaalverdelingen. Om deze schalen op een liniaal te kunnen aanbrengen, is de doorsnede van de schaalstok stervormig met drie stralen.
Handtekenen
Thinkercad
Sketchup