Lessenreeks ICT RSG Tromp Meesters

Lessenreeks ICT RSG Tromp Meesters

Home

Hoi!

Met deze website ga je leren hoe je met een computer of laptop om moet gaan op school. Bij deze reeks gaan we het hebben over een aantal basisonderwerpen zodat je op school direct gebruik kunt maken van je laptop, want werken met de computer/laptop is belangrijk op school, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe.


Je werkt deze cursus door met behulp van je coach. Dus als je iets niet helemaal snapt mag altijd hem of haar om hulp vragen!

Oh ja, ben jij zelf heel goed met ict? Doorloop dan toch alsnog alle stappen, sommige zaken zijn op school wellicht anders dan je thuis gewend bent. Wat wel heel mooi zou zijn is dat je klasgenoten helpt mochten zij het moeilijk vinden.

 

Tijdens deze lessen ga je leren....

 

 

.... wat een Microsoft account is en waarvoor je het gaat gebruiken.

.... wat Magister is en wanneer je Magister nodig hebt (tip: Magister heb je heeeeel vaak nodig!).

.... wat OneDrive is en hoe je dat gebruikt op school.

.... hoe je kunt printen op school.

.... hoe je WiFi van school kunt gebruiken.

 

Les 1: Hardware (alleen laptop)

 

In dit onderdeel leer je over de hardware van jouw laptop.

Bij deze les leer je hoe je makkelijk Wifi aan en uit zet, hoe je het geluid harder en zachter kunt zetten of het geluid snel kunt uitzetten. Daarnaast leer je ook om 2 vensters naast elkaar te zetten op 1 scherm.

Bovenkant

Bekijk in deze opdracht je laptop goed. Als voorbeeld hebben we hier de laptop die je van school krijgt. Iedere (zelf meegebrachte) laptop is anders. Kijk dus goed naar je eigen laptop, zodat je weet waar alles zit!

 

 

Bovenkant


Zijkanten

Je laptop heeft aan beide zijkanten een hoop 'uitgangen'. Op deze bladzijde worden ze allemaal even genoemd. De belangrijkste voor jou zijn de audio uitgang en de uitgang voor de oplader.

Zijkanten

 

  1. Hoofdtelefoon aansluiting
  2. Ingang voor een speciaal computerslot
  3. Voeding (oplader)
  4. HDMI ingang
  5. USB ingang

Afmetingen Laptop

 

 

 

Functietoetsen

Functie toetsen

 

De toets met het Fn gebruik je samen met de toetsen bovenaan je toetsenbord. De blauwe icoontjes kunnen ook witte icoontjes zijn met een wit randje er omheen.

 

Soms moet je voor school een screenshot maken, dit is een foto van jouw beeldscherm zoals het er op dat moment uitziet. Dit doe je door op Fn+ PrtScr te drukken. Zoek die combinatie maar eens op en maak een screenshot. Als je dan bijv het programma "Paint" opent kan je hem plakken (druk dan op Ctrl + V) en dan kan je hem bewaren, hoe dat moet komt later.

 

Naast de functietoetsen met Fn, heb je ook nog een handige manier om 2 vensters naast elkaar te hebben. Als je bijvoorbeeld een website en een Wordbestand naast elkaar wilt hebben zoals dit:

 

Je doet dit bijvoorbeeld zodat je niet de hele tijd van het ene scherm naar het andere scherm hoeft te klikken. Twee vensters naast elkaar doe je door de Windowsknop en een pijltje in te drukken bij elk scherm. Bij het word bestand doe je dan Windows + pijltje naar links, bij de website doe je dan Windows + pijltje naar rechts. De Windows knop ziet er zo uit, hij zit linksonder op je toetsenbord:

Hardware tips!

Je laptop heeft normaal gesproken een accu die, wanneer hij opgeladen is, de hele dag mee moet kunnen gaan. Toch raden we je aan om altijd je oplader mee te hebben, mocht het nodig zijn, kan je in ieder geval tussendoor even de laptop opladen. Let op! Niet elk lokaal is voorzien van voldoende stopcontacten om de laptops op te laden.

Je zorgt er natuurlijk wel voor dat je de laptop elke avond kan opladen zodat hij voor de volgende schooldag weer helemaal opgeladen is.

Andere tips:

  • Wees voorzichtig met je laptop, laat hem niet zomaar ergens staan en als je er mee gaat lopen, doe hem dan in de hoes.
  • Jouw laptop is van jou, dat betekent dat iemand anders niet zomaar op jouw laptop mag en jij niet zomaar op de laptop van iemand anders.

Les 2: WiFi

WiFi op je laptop

Ok. Je hebt nu natuurlijk al verbinding met WiFi, anders kon je niet op deze site komen. Toch helpen we je nog even door het nog een keer op te schrijven.

 

Stap 1:

Onderaan in je taakbalk (aan de rechterkant) heb je naast de tijd een hoop icoontjes staan. Zoek de wifi icoon. Dan opent dit menu. Kies dan voor 'RSG' en klik op Automatisch verbinding maken.

Stap 2:

Vul als gebruikersnaam in:EDU\leerlingnummer (v.b. EDU\8544)
en als wachtwoord, het wachtwoord wat vermeld staat in de inlogbrief.

Stap 3:

Het duurt even voordat je verbinding hebt. Je ziet dat je verbinding hebt als je WiFi tekentje onderin helder wit is (bij stap 1 is het nog wat grijzer) en als je er op klikt zie in het blauwe veld staan dat je verbonden bent met de WiFi. Je kan het ook altijd even checken door naar een website te gaan. Gelukt!

WiFi op je telefoon

Zonder WiFi kunnen we eigenlijk niet meer. Zowel op je laptop als op je mobiele telefoon.

Nu heb je verbinding met je laptop, maar het is ook wel fijn als je WiFi op je telefoon hebt toch? Gaan we dat nu even doen!

 

 

Ga op je telefoon naar je WiFi instellingen toe. Help elkaar even als iemand dit even niet zo weet. Maak dan verbinding met 'RSG'. Log dan in met je schoolaccount (EDU/leerlingnummer en het wachtwoord in de welkomsbrief). Als het goed is gaat hij even laden en heb je daarna WiFi verbinding.

 

Vanaf nu weet je dus ook, zowel voor op de laptop als op de mobiel:

Altijd RSG kiezen bij WiFi en inloggen met je schoolaccount!

Les 3: Magister

Dan zijn we nu aanbeland bij Magister. Je zal al snel merken dat je Magister elke dag, meerdere keren per dag, gebruikt. Je kan je rooster vinden in Magister, je huiswerk, je proefwerken, hoe vaak je afwezig bent geweest. Alle dagelijke schoolzaken staan hier in. Belangrijk dus dat je weet hoe je er mee moet werken. Op de volgende pagina's gaan we het stap voor stap doornemen.

 

Inloggen

Ok, je komt Magister niet zomaar in. Het is een beveiligde omgeving van school. Al je cijfers staan hier in, dus daar moeten we goed mee omgaan! Maar gelukkig hebben we het school account en kan je er zo in.

Ook kun je hiermee inloggen bij Magister Me

Je kunt via de Website http://www.rsgtrompmeesters.nl ook snel naar Magister

 

 

Rooster & huiswerk

Als je op de beginpagina van Magister staat zie je al een stukje van je rooster aan de rechterkant (inclusief roosterwijzigingen). Daaronder zie je de laatste cijfers die je hebt gehaald.

Als je in het linkermenu op 'Agenda' klikt (het icoontje onder de homepagina) zie je je hele rooster. Dit rooster is altijd up to date, alle roosterwijzigingen zie je in Magister terug. Je ziet hier ook al een overzicht van je huiswerk. Aan de linkerkant zie je wat details over de les (zoals bijvoorbeeld de hele naam van de docent).

 

Als je dan op het huiswerk drukt, zie je details over het huiswerk. Eventuele uitleg van de opdracht zou je dan hier kunnen lezen. Zoals hier:

 

NAW gegevens

De NAW gegevens zijn jouw persoonlijke gegevens zoals deze bekend zijn bij de school. Je komt bij deze gegevens door op de poppetjes te klikken in het menu aan de linkerkant. Hier kan je controleren of al je gegevens kloppen. Kloppen je gegevens niet? Dan kan je dat doorgeven bij de administratie (mail naar info@rsgtrompmeesters.nl).

 

 

Magister op je telefoon

Je kan Magister ook downloaden op je telefoon. Als je in de App Store of Play Store zoekt op 'Magister' vind je hem direct, met dit logo:

 

Stappenplan:

1. Installeer  de app en open de app

2. Klik op 'doorgaan naar Magister'

3. Zoek op 'RSG Tromp Meesters'

4. Log in met je account (leerlingnummer)

5. Vul je wachtwoord in. (wachtwoord heb je in je brief gekregen)

Je bent nu ingelogd in Magister en kan ook vanaf hier de belangrijkste dingen bekijken.

Les 4: Magister.me

Inloggen in Magister Me

Magister me is de omgeving waar de docenten informatie over hun lessen en de studiewijzers zetten.

Je kan op 2 manieren inloggen, direct via de site of met een snelkoppeling via Magister.

Om in te loggen via de website: Ga naar http://www.magister.me.

 

1:  Kies de juiste school.

2: Gebruik je eigen afkorting en wachtwoord die je in je brief hebt gekregen.

3: Je komt vervolgens in jouw beginscherm.

 

 

Optie 2:

 

Starten met Magister Me

 

Welke opdrachten moet je nog doen?

Als je een opdracht hebt gekregen van je docent, zie je deze direct in Magister.me. De belangrijkste openstaande opdrachten voor alle vakken zijn meteen zichtbaar in het Vandaagscherm bij het openen van Magister.me. Achter het tegeltje ‘vakken’ staan de opdrachten van een specifiek vak.

 

Stappen voor het inleveren van een opdracht

Als je een opdracht hebt gemaakt, dan lever je deze in via Magister.me. Je kan het  document met de opdracht uploaden en/of een link naar bijvoorbeeld een youtube filmpje toevoegen.

Je kan ook een bijgaand bericht aan de docent sturen en aangeven wat hij/zij van de opdracht vond.

Stap voor stap de schermen die je ziet

Stap 1: bekijk de opdracht en ga ermee aan de slag

Stap 2: Lever je gemaakt werk in via de voeg toe knop

Stap 3: Geef feedback voor de docent en geef aan hoe moeilijk je de opdracht vond

Stap 4: Lever eventueel de opdracht opnieuw in als deze moet worden aangepast.

5. De opdracht is gedaan, er zijn geen andere opdrachten meer.

 

 

 

KLAAR!

 

 

Hieronder nog de instructievideo's voor als je er echt niet uit komt:

 

Inloggen en starten Magister Me: https://vimeo.com/354884277

Opdracht inleveren: https://vimeo.com/354883119

 

 

Les 5: Inloggen bij Microsoft

Inloggen op je Microsoft account

Je gaat je MICROSOFT account gebruiken voor alles dat met school te maken heeft. Sowieso zijn alle standaard programma's van school ingesteld met denk bijvoorbeeld aan:

  • Magister (de plek voor je rooster, huiswerk en cijfers)
  • Office365 (waar je Word, Excel, Powerpoint van gebruikt).
  • Printen op school

 

Je krijgt nog uitleg tijdens de volgende lessen over al deze programma's. Maar naast deze programma's gebruik je ook altijd je Microsoft account als je voor school je ergens aan moet melden. Wanneer een docent bijvoorbeeld zegt dat je naar een website moet en je daar aan moet melden, dan doe je dat ook met Microsoft. Dat is namelijk de meest veilige optie.

Je inloggegevens voor je Microsoft account zien er als volgt uit:
Gebruikersnaam:  leerlingnummer@mail.rsgtrompmeesters.nl (bijv. 1234@mail.rsgtrompmeesters.nl)

Wachtwoord: in je welkomstbrief (bijv. JDiekdn827 )

 

We gaan nu inloggen bij je Microsoft account op de laptop.

Klik op Start ( linksonderin je beeldscherm,      ) en klik op “Word”. Er opent een nieuw scherm op je laptop, klik hier op 'Aanmelden'. Daarna zie je het scherm dat hieronder staat:

Vul je e-mail adres van school in (leerlingnummer@mail.rsgtrompmeesters.nl) en klik op “Volgende”.
Voer daarna het wachtwoord in van de inlogbrief en klik op “Aanmelden”.
Klik op “Accepteren en Word starten” om de gebruikersovereenkomst te accepteren.

Daarna opent zich het volgende scherm:

Selecteer “Office Open XML-indelingen” en klik op “OK”.
Alle andere Office programma's zijn nu gereed voor gebruik.

Ga naar www.rsgtrompmeesters.nl en klik op Its Learning.
Log in met je leerlingnummer als gebruikersnaam en het wachtwoord dat in de welkomstbrief staat.

In Its Learning vind je informatie over elk vak. Je docent plaatst belangrijke informatie hier.
In Its learning kun je ook een bericht sturen naar je docent.

 

 

Hier log je in met je leerlingnummer en je wachtwoord. Je krijgt dan dit scherm.

 

Ga naar het wolkje rechtsbovenin en klik op 'nieuw'

Je kunt hier de naam van een medeleerling of de achternaam van de docent intypen om een gesprek te starten.

 

Tip!

Als er in een gesprek in een bericht iets vervelends wordt gezegd is het belangrijk om dit te melden bij je mentor/ vakdocent.
Maak ook direct een screenshot van wat er gezegd is.

Je kunt ook een melding maken bij de beheerder van Its Learning door op het driehoekje met het puntje naar beneden te klikken (helemaal bovenaan in beeld - naast de naam) en op 'misbruik melden' te klikken.

Les 6: OneDrive algemeen

Werken in de 'cloud'. Heb je dat ooit wel eens gehoord? Nou, jij gaat dat vanaf nu ook doen. Je slaat je bestanden niet meer op je computer, je iPad of op een USB-stick op. We gebruiken OneDrive om alle bestanden voor school op te slaan.. Daarop sla je alles op, en je kunt er overal bij, omdat je overal via het internet kunt inloggen op jouw OneDrive. Op je laptop, computer, telefoon, thuis en op school. Ik vind het fantastisch. Jij straks hopelijk ook!

Voorbeeldje: Je maakt een foto van je tuin voor Biologie en je moet hem uploaden naar je documenten. Dan kan je dat bijvoorbeeld via je telefoon gewoon doen en dan op de computer er mee verder werken en/of uitprinten op de computer van de Mediatheek.

 

Klinkt moeilijk he? Dat is het begin ook wel, daarna valt het wel mee. We gaan tijdens deze les:

  • OneDrive op je laptop
  • OneDrive online bekijken
  • Mappen aanmaken
  • Bestand aanmaken
  • OneDrive installeren op je telefoon

OneDrive op je laptop

Je gaat leren hoe je een document kunt opslaan op je OneDrive op je laptop.

Ga naar Word en selecteer de optie 'Leeg document'.

 

•Typ de zin: mijn coach is de beste!

•Klik daarna op Bestand -> Opslaan als (1)

•Selecteer OneDrive – RSG Tromp Meesters (2)

•Geef het document een naam (3)

•Klik op Opslaan (4)

Je gaat nu leren hoe je een overzicht van je bestand kunt vinden en deze kunt openen.

Klik op je taakbalk op de map (naast de pijl).

In het overzicht dat je nu te zien krijgt kun je:

  • links klikken waar je wilt zoeken (Deze computer, OneDrive )
  • in het midden staan alle mappen van de locatie waar jij zoekt.
  • klik links op OneDrive.
  • nu zie je het bestand staan dat je net hebt aangemaakt in Word.

Inloggen OneDrive online

Je kunt OneDrive altijd online opzoeken, bijvoorbeeld vanaf een andere computer. Dat gaan we nu doen. Om bij OneDrive te komen ga je naar https://onedrive.live.com/about/nl-nl/signin/.
Log in met je Microsoft account (leerlingnummer@mail.rsgtrompmeesters.nl ).

Je krijgt nu alle bestanden in je OneDrive te zien. Door linksboven op de negen puntjes te klikken kun je snel naar de andere programma's van Office 365.

 

 

Ga door naar de volgende stap.

Mappen maken

In OneDrive ga je dus al je bestanden voor school opslaan. Elk verslag, elke presentatie, elk plaatje, alles komt in OneDrive. Dan moet je wel makkelijk je spullen weer kunnen vinden. Daarom gaan we mappen aanmaken. Dit gaat heel simpel.

Klik op het pijltje naast nieuw, en kies dan voor map:

Dan geef je je map een naam en klik je op 'maken'.

Je gaat dit nu doen voor elk vak. Tip: je kunt in je rooster in Magister precies zien welke vakken je allemaal hebt.

Je OneDrive komt er dan (ongeveer) zo uit te zien, met jouw eigen vakken:

 

Je hebt nu mappen gemaakt binnen OneDrive. Sla vanaf nu al het werk voor het vak op in de map die daarbij hoort!

We gaan even een oefenbestandje maken. Open het programma Word op je laptop. Klik op het vergrootglas in je taakbalk links onderin.

 

 

Met dat vergrootglas kan je alle programma's opzoeken op je laptop/computer. Er opent zich een menu'tje. Als je onderin dan 'word' intypt, komt bovenin Word tevoorschijn. Klik er op en Word opent.

 

Klik in Word op 'leeg document'. Typ even wat in, bijv. je naam en in welke klas je zit. Sla dan het bestand op. Ga naar bestand > opslaan als. Klik onderaan op bladeren.

 

Je 'verkenner' opent. Als je dan in het menu links bovenaan kijkt in dit scherm zie je ergens OneDrive staan. Als je daarop klikt zie je al je mappen staan. Sla dit bestand op onder 'oefening + je naam'.

 

Je hebt nu een bestand gemaakt met Word en direct opgeslagen op OneDrive.

In OneDrive Online werken

Je kan altijd online in OneDrive (Office365) werken. Het voordeel is dat je bestanden dan automatisch opgeslagen worden op de OneDrive zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Je kunt ook vanuit OneDrive online nieuwe bestanden maken. Laten we het eens proberen.

Ga naar 'Office365'. Kies dan voor OneDrive. Je komt dan op deze pagina:

 

Als je iets voor een vak zou maken, zou je eerst op een vak moeten klikken. Dat doen we niet, omdat we testen. Je gaat nu naar 'Nieuw' en dan 'Powerpoint-presentatie'. Automatisch opent dan het programma Powerpoint.

 

Vanaf hier kan je je presentatie gaan maken. Klik op de tekst in de dia en verander wat. Je ziet dan helemaal bovenin in het midden dat hij meteen jouw presentatie heeft opgeslagen. Waar nu presentatie staat, daar klik je op, dan kan je de naam aanpassen. Geef het de naam 'Test + je naam'. (Je kunt dit ook doen door te klikken op 'bestand' en te kiezen voor Opslaan.)

Sluit het bestand af. Als je op de OneDrive pagina bent druk je op F5 bovenaan je toetsenbord, je ververst dan de pagina. Wat zie je dan in het scherm?Als het goed is dit(je moet misschien even naar onder scrollen):

 

Je powerpoint is meteen opgeslagen! Handig.

OneDrive installeren op je telefoon

Je kan OneDrive ook installeren op je telefoon. Enorm handig. Stel je voor dat je een filmpje moet maken voor school, of een foto wil gebruiken. Dan kan je de foto uploaden naar OneDrive op je telefoon en staat je filmpje of foto ook meteen op je laptop of op OneDrive online.

Ga naar de App Store of de Google Play Store op je telefoon en zoek naar OneDrive. Je moet dan dit logo hebben:

 

Als de app is gedownload open je de app, en kies je voor aanmelden.

 

Stap 1: Klik op 'Aanmelden'

Stap 2: Vul je e-mailadres in (leerlingnummer@mail.rsgtrompmeesters.nl)

Stap 3: Vul het wachtwoord in dat in je inlogbrief staat.

Stap 4: Je ziet nu al je mappen.

 

Het ziet er nu ongeveer zo uit (maar dan natuurlijk met alle mappen van jouw vakken):

 

Als je op het oranje rondje met het plusje drukt kan je bestanden vanaf je telefoon toevoegen. Voeg een foto toe aan OneDrive om te proberen.

Onedrive koppelen met Its Learning

Nu gaan we nog Itslearning koppelen aan Onedrive.

 

* Ga naar Its Learning

  • Klik rechtsboven op jouw naam.
  • klik op uw Instellingen.
  • Klik op gekoppelde accounts:

  • klik bij Onedrive op koppelen met uw account.
  • Klik op koppelen.
  • Log in met je leerlingnummer@mail.rsgtrompmeesters.nl
  • klik op volgende
  • vul het wachtwoord in wat in de inlogbrief staat
  • klik op aanmelden
  • klik op accepteren

 

Klaar!

 

Les 7: Printen en scannen op school

Je kan niet printen vanaf je laptop, maar wel vanaf de vaste computers in de mediatheek. Zorg ervoor dat je jouw bestand hebt opgeslagen op je ONEDRIVE, dan kun je deze vervolgens openen op de vaste computer (zoals bijvoorbeeld de test powerpoint die je hebt gemaakt).

Klik dan op 'bestand':

 

Kies dan voor 'Afdrukken' en kies één van de opties (bijv. Hand outs afdrukken).

 

Er opent een scherm, hoef je verder niks te veranderen kies je voor 'Afdrukken', (let op de kleurinstellingen kleur of zwart/wit !!) jouw bestand wordt dan naar de printer gestuurd.

 

 

Dan ga je naar de printer met je schoolpas (hierop staat €5,-)

 

1. Je legt de pas op de reader

2. Je klikt op Print.

3. Je pakt je printjes.

4. Je meld je af bij de printer en vervolgens bij de Desktop.

 

Er is voor het printen zelf bij de printer altijd iemand die jou wel even wil helpen de eerste keren!

 

Printen vanaf de schoolcomputer

Les 8: Updates voor je laptop

Updaten: Windows

Updaten: Microsoft365

Updaten: Dell laptop

Updaten: Overige software

Einde

Dit is het einde van de eerste cursus. Je hebt nu veel informatie gehad over de basis van werken met ict op onze school.

Voor nu hopen we dat je er veel van geleerd hebt en je een beetje weet wat er van je verwacht wordt. Vandaag of morgen gaan we kijken of het ook in de praktijk lukt om wat je net geleerd hebt toe te passen.

 

 

  • Het arrangement Lessenreeks ICT RSG Tromp Meesters is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Stefan Witwerts Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-06-19 10:15:32
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze basisvaardigheden website is gericht op leerlingen van alle leerjaren om bekend te raken met basis ict vaardigheden voor op school. (RSG Tromp Meesters)
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    magister, onedrive, printen, rsg tromp meesters, wifi

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    van Iersel, J. (2019).

    Lessenreeks ICT brugklas

    https://maken.wikiwijs.nl/146191/Lessenreeks_ICT_brugklas