Je bent terecht gekomen op de site over vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen. Na het doorlopen van deze site kun je vermenigvuldingen en delen met negatieve getallen. Daarnaast kun je ook de voorrangsregels toepassen als er negatieve getallen voorkomen in een som.
Hoe volg ik deze site op de juiste manier, zodat ik de doelen kan behalen?
Je start met het ophalen van jouw voorkennis (onder kopje lesstof) over vermenigvuldigen van decimale getallen, want deze kennis ga je nodig hebben bij het maken van de oefeningen en toetsen. Daarna start je aan de lesstof (negatieve getallen vermenigvuldigen, negatieve getallen delen en negatieve getallen en voorrangsregels). Heb je de lesstof onder de knie? Dan maak je de oefentoets. Het resultaat geeft aan dat je nog moet oefenen (ga naar kopje herhalend) of dat je de moeilijkere opgaven kunt gaan maken (ga naar kopje verdiepend). Om het onderwerp vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen af te sluiten maak je deeindtoets.
Welke spullen heb ik nodig?
Op deze site zul je veel kennisclips tegenkomen. Pak jouw koptelefoon erbij, zodat je andere mensen niet stoort. Daarnaast maak je de oefeningen zonder rekenmachine, dus zorg dat je spullen hebt om mee/op te schrijven.
Hoelang ben ik met deze site bezig?
Je kunt deze site in ongeveer 50 minuten (een lesuur) doorwerken, alleen de eindtoets is voor een ander moment.
Als je vragen hebt, kun je die altijd stellen aan een ander (klasgenoot/docent/verzorger). Veel plezier en succes bij het doorwerken van deze site over vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen.
Lesstof
Voorkennis: decimale getallen vermenigvuldigen
In de oefeningen en toetsen op deze site kom je het vermenigvuldigen van decimale getallen tegen. Het is dus belangrijk dat je deze kennis opfrist. In onderstaande oefening ga je de sommen aan de juiste uitkomsten koppelen. Pak jouw schrijfspullen erbij en start de oefening:
Is het je gelukt alle sommen en uitkomsten foutloos aan elkaar te koppelen? Goedzo! Als het niet is gelukt, kun je de oefening nogmaals proberen. Je kunt ook eerst de theorie opnieuw bekijken. Klik dan op onderstaande video:
Negatieve getallen vermenigvuldigen
In onderstaande kennisclip wordt het eerste gedeelte van de nieuwe lesstof negatieve getallen vermenigvuldigen uitgelegd. Bekijk de kennisclip en maak daarna de oefeningen onder de kennisclip. Heb je dit gedeelte voldoende geoefend dan ga je naarhet volgende onderdeel negatieve getallen delen.
Negatieve getallen delen
In onderstaande kennisclip wordt het onderdeel negatieve getallendelen uitgelegd. Bekijk deze kennisclip tot 1.15 en maak daarna de oefeningen onder de kennisclip. Begrijp je dit onderdeel helemaal dan kun je door naar het volgende onderdeel negatieve getallen en voorrrangsregels. Je kunt er ook voor kiezen de gehele kennisclip te kijken, want de rest van de kennisclip gaat over de voorrangsregels. Deze kennisclip staat dus ook bij het onderdeel negatieve getallen en voorrangsregels. Vergeet dan niet bij beide onderdelen de oefeningen te maken.
Negatieve getallen en voorrangsregels
In onderstaande kennisclip, die je zult herkennen van het onderdeel negatieve getallen delen, wordt het laatste gedeelte negatieve getallen en voorrangsregels uitgelegd. De voorrangsregels met negatieve getallen zijn hetzelfde als de voorrangsregels die je al kent. In de kennisclip zitten veel voorbeelden (waarbij ook regels voor vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen worden gebruikt), dus kijk de kennisclip wel. Maak daarna de oefeningen. Ben je zeker over alle onderdelen? Begin dan met de oefentoets.
Oefentoets
Test: Oefentoets over vermenigvuldigen, delen en voorrangsregels met negatieve getallen
0%
Je gaat nu de oefentoes maken. Deze oefentoets is verdeeld in verschillende onderdelen. Als je de oefentoes afrond kun je zien welke onderdelen je goed beheerst en welke onderdelen je minder goed beheerst. Bij het knopje bewijs van deelname/overzicht kun je de antwoorden terugzien.
De toets bestaat uit 8 vragen. Bij elke vraag staat er aangegeven wat je moet doen. Ook de toets maak je zonder rekenmachine, dus pak jouw schrijfspullen erbij.
Algemene Informatie
Titel
Oefentoets over vermenigvuldigen, delen en voorrangsregels met negatieve getallen
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Jouw resultaat bepaalt met welk onderdeel je het beste verder kunt gaan.
Heb je bij 2 of meer onderdelen als resultaat: verder met herhalend. Dan kun je het beste naar het kopje herhalend gaan (onder kopje extra lesstof). Of je kunt de lesstof nog een keer goed doorkijken.
Heb je bij 2 of meer onderdelen als resultaat: verder met verdiepend. Dan kun je het beste naar het kopje verdiepend gaan (onder het kopje extra lesstof).
Extra lesstof
Herhalend
Herhaling vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen
Om te beginnen een kennisclip waarin vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen wordt besproken. Omdat beide tegelijk voorkomen in de kennisclip, kun je sneller de overeenkomsten zien.
Regels voor vermenigvuldigen
positief x positief = positief
positief x negatief = negatief
negatief x positief = negatief
negatief x negatief = positief
Regels voor delen
positief : positief = positief
positief : negatief = negatief
negatief : positief = negatief
negatief : negatief = positief
Bij vermenigvuldigen en delen geldt: is één van beide negatief dan is het antwoord ook negatief.
Met onderstaande oefening kun je vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen herhalen. Koppel de juiste kaarten aan elkaar. Je moet rekenen, dus pak jouw schrijfspullen erbij.
Herhaling voorrangsregels
Als je een lange som moet uitwerken dan moet je rekening houden met de voorrangsregels:
Uitrekenen wat er tussen de haakjes staat.
Vermenigvuldigen en delen van links naar rechts.
Optellen en aftrekken van links naar rechts.
Met onderstaande oefeningen kun je het toepassen van de voorrangsregels nog een keer herhalen. Je moet rekenen, dus pak jouw schrijfspullen erbij.
Verdiepend
Je hebt leren vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen. Daarnaast kun je de voorrangsregels toepassen op sommen met negatieve getallen. Om je uit te dagen, staat hierdonder een verdiepende oefening. Lukt het niet? Geen zorgen dit is geen onderdeel van de eindtoets.
Het arrangement Vermenigvuldigen en delen met negatieve getallen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Nina Vermeulen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-04-22 22:02:52
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefentoets over vermenigvuldigen, delen en voorrangsregels met negatieve getallen
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.