Webquest : Anticonseptiemiddelen

Webquest : Anticonseptiemiddelen

1. Inleiding

Welkom, deze webquest is gemaakt voor leerlingen uit het 4e jaar. Bij deze webquest zal je meer te weten komen over anticonseptiemiddelen. Je zult ze leren toepassen op verschillende situaties.

 

2. Taak

Gefeliciteerd!

Je hebt je eigen kliniek geopend voor jongeren. Jouw doel met deze kliniek is om tieners in te lichten over anticonceptiemiddelen. Er zijn veel verschillende middelen en er is ook veel over te vertellen. Met jouw kennis zul je je jouw patiënten op een goede start zetten van hun seksualiteit.

3. Werkwijze

Je gaat een aantal patiënten helpen met de problemen die ze hebben. Gelukkig heb je voor je deze kliniek hebt geopend een paar handige bronnen met informatie bewaard. Deze kun je vinden op het 'bronnen' pagina. Met behulp van deze informatie bepaal je wat het best past bij jouw patiënten. Lees eerst al je bronnen door. Schrijf daarna de namen van je patiënten op en jouw antwoord voor elk patiënt. Succes, dokter!

#1 - Linda Windmolen (17 jaar) - 2 punten

Linda is van plan om seksueel actief te worden, maar ze heeft problemen met het kiezen welke anticonceptiemiddel ze wilt gebruiken.

'' Ik wil voorkomen dat ik het vergeet te gebruiken. Het liefst iets waarbij ik tijdens het vrijen niet over hoef na te denken, zodat ik het moment niet verpest. Het hoeft mij niet te beschermen tegen soa's, want mijn doel is om een zwangerschap te voorkomen. Ik vind het ook niet erg om eens in de zoveel tijd ervoor naar de dokter te gaan ''

Schrijf een anticonceptiemiddel op voor Linda. Beargumenteer ook waarom deze geschikt is voor haar situatie.

#2 - Martien Wiersma (16 jaar) - 2 punten

Martien heeft al 3 maanden verkering met zijn vriendin. Ze willen nu met elkaar naar bed, maar van Martiens vriendin mag dat pas wanneer hij een condoom gebruikt. Martien weet alleen niet hoe hij een condoom moet gebruiken. . . Zou je het kunnen uitleggen?

Leg stap voor stap uit hoe je een condoom gebruikt. Leg ook uit waar je mee moet opletten wanneer je hem wilt gebruiken.

#3 - Alexis Black (18 jaar) - 2 punten

Alexis heeft al een tijdje aan de pil gezeten, maar ze vind het toch niks. Het elke dag inslikken van zo'n pil is vermoeiend om te gebruiken en nu wilt ze graag overstappen naar een pleister. Deze pleister bevat hormonen, waardoor je toch niet zwanger kan raken.

Wat zijn de voorwaarden als een pleister wilt gebruiken? Zijn dit minder of meer nadelen dan de pil?

#4 - Daan Bergman (17 jaar) - 3 punten

Daan heeft afgelopen weekend het leuk gehad met een jongen die hij had ontmoet op een feest. Nadat ze een tijdje zitten te zoenen zegt hij tegen Daan dat hij HIV heeft. Daan schrok ervan en maakte een einde aan de date. Nu is Daan bang dat hij besmet is.

Is HIV besmettelijk via speeksel? Leg uit waarom wel of niet. Leg ook uit hoe je een soa kan oplopen.

#5 - Zuri Joy (18 jaar) - 3 punten

Zuri is erg geïnteresseerd om een pessarium te gebruiken als anticonceptiemiddel, maar ze heeft wel een paar vragen over dit middel.

''Moet een dokter het voor mij plaatsen? Mag ik alsnog glijmiddel gebruiken? En hoe lang duurt het totdat ik weer vruchtbaar ben?''

Beantwoord de vragen van Zuri.

4. Bronnen

5. Beoordeling

Puntenbeoordeling

Voor antwoorden mail je naar: m.yanku (apenstaartje) berlagelyceum (punt) eu

6. Terugblik

Na een lange dag in de kliniek heb je uiteindelijk 5 patiënten kunnen helpen. Nu weten jij en jouw patiënten meer over het gebruiken van anticonceptiemiddelen. Je hebt nu ook jouw kennis leren toepassen. Je weet nu ook wat de verschillen tussen de middelen zijn.

Heb jij misschien ook voor jezelf al besloten wat bij jou het best past? Of gebruik je al een anticonceptiemiddel?

Schrijf op welke anticonceptiemiddel het best bij jou past. Beargumenteer ook waarom.

7. Docentpagina

Titel: Webquest: Anticonseptiemiddelen

Onderwerp: Seksualiteit/ Anticonseptie

Schooltype: Middelbare School

Bestemd voor de groepen: 4e klas

Vakgebied(en): Biologie

Uitvoering door (hoeveel) leerlingen: Alleen of in een paar

Tijdsinvestering voor leerling(en): 30 minuten

Webkwestiemaker(s): Miriam, Jennifer en Zjenja

Als u opmerkingen heeft ter verbetering van deze webkwestie, dan kunt u een mail naar m.yanku (apenstaartje) berlagelyceum (punt) eu sturen.

  • Het arrangement Webquest : Anticonseptiemiddelen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Miriam Yanku Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-26 20:43:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    MBO, Niveau 2: Basisberoepsopleiding; VMBO gemengde leerweg, 2; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 1; VWO 2; PO groep 3; VO; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 2; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 4; VMBO gemengde leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 1; Primair onderwijs; VMBO theoretische leerweg, 1; PO groep 4; Volwasseneneducatie, Niveau 1; MBO, Niveau 3: Vakopleiding; Volwasseneneducatie, Niveau 4; HAVO 4; HAVO 1; PO groep 1; VMBO theoretische leerweg, 4; VWO 6; VMBO gemengde leerweg, 1; MBO, Niveau 4: Middenkaderopleiding; VMBO theoretische leerweg, 2; PO groep 8; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 2; PO groep 7; MBO, Niveau 1: Assistentenopleiding; PO groep 6; VWO 1; HAVO 3; VWO 3; PO groep 5; PO groep 2; Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie; HAVO 5; Praktijkonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 3; Speciaal basisonderwijs; Volwasseneneducatie, Niveau 2; VWO 4; VMBO theoretische leerweg, 3; VMBO basisberoepsgerichte leerweg, 3; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 4; SO; HAVO 2; VMBO gemengde leerweg, 4; VWO 5; VMBO kaderberoepsgerichte leerweg, 3;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 50 minuten
    Trefwoorden
    anticonseptie, biologie, seksualiteit, webquest

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (2018).

    Sjabloon Webquest 2018

    https://maken.wikiwijs.nl/125479/Sjabloon_Webquest_2018

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.