Introductie
De aankomende periode gaan we aan de slag met het thema Botten, Verbindingen en Bewegingen. Hierin gaan we ontdekken hoe botten en spieren werken en waarom we ze eigenlijk hebben. Voor de aankomende lessen heb ik een mooie E-book in elkaar gezet. Hierin staan de PowerPoints, Kahoots, Prezi's en de vragen die bij elk hoofdstuk aansluiten.
Heel veel succes allemaal met de opdrachten en uiteindelijk de toets!
Les 1: Tekenen van het skelet.
De komende periode gaan we aan de slag met het thema: Botten, verbindingen en bewegingen.
Voor deze eerste les gaan we het hebben over het skelet en de botten. We gaan hierbij een tekening maken van een mens en zijn skelet. Na de les krijgen jullie als huiswerk mee een filmpje die jullie moeten bekijken en een paar vragen die je erover moet beantwoorden.
Maak groepjes van maximaal 4 leerlingen en haal met je groepje een groot vel wit papier + verschillende kleuren stiften bij de docent. Maak daarna als eerste een omtrek van een man of vrouw, vervolgens proberen jullie alle botten erin te tekenen. Als dit niet lukt mogen jullie met toestemming de botten opzoeken uit je leerboek of internet.
Als jullie groepje klaar is met de opdracht mag er verder worden gewerkt aan de opdrachten uit het werkboek, voor deze week is dat hoofdstuk 3.1 en volgende week 3.2, hier mag ook al aan gewerkt worden.
Huiswerk
Huiswerk Filmpje
Maak nu voor jezelf de volgende opdrachten.
1. Waar bestaan de beenderen uit?
2. Hoe noemen we onze armen en benen ook wel?
3. Zit de ellepijp bij de pink of juist bij de duim?
4. Noem 4 functies van het skelet.
Om dit verder te oefenen kan je gebruik maken van deze ICT Tools;
Het Geraamte ICT Tool
Hier kan je oefenen hoe de verschillende botten in je lichaam heten!
Les 2: Botten, Het skelet en de verbindingen.
Bij deze les gaan we een Prezi bekijken die door de docent wordt toegelicht. De theorie die wordt gegeven in de Prezi is verbonden met jullie boeken, dus maak hier gebruik van!
Ga verder met de opdrachten uit je werkboek hoofdstuk 3.2, als je klaar bent mag je het antwoorden blad vragen bij de docent. Dit wordt wel serieus na gekeken want de docent controleert bij sommige leerlingen.
Aan het einde van de les gaan we een leuke Kahoot doen met de klas, de Kahoot is een kleine test of de theorie uit hoofdstuk 3.1 en 3.2 er al een beetje in zit. Als je na de Kahoot tot de conclusie komt dat het er nog niet goed genoeg in zit., kijk de Prezi en het filmpje weer terug.
Voor de volgende les moeten jullie in iedergeval hoofdstuk 3.1 af hebben. Dit wordt gecontroleerd, dus succes allemaal!
Prezi Botten
Prezi botten en verbindingen
Kahoot Botten
Kahoot botten en gewrichten
Les 3: Spieren, Welke zijn er allemaal?
Bij de les van vandaag gaan we kennismaken met de spieren en hoe deze werken. Er wordt vandaag veel uit het werkboek aan de opdrachten gewerkt, zodat er voor volgende week een kleine test kan worden gemaakt.
Voor de volgende les moeten we de vragen van hoofdstuk 3.1 t/m 3.4 afhebben. Is iets niet af na deze les? Dan is dat huiswerk voor volgende week.
Deze les mogen jullie ook filmpjes gaan opzoeken op internet over hoofdstuk 3.1 t/m 3.4 dit is ter voorbereiding voor de presentatie in lesweek 5.
Voor volgende week moeten jullie het huiswerk afhebben en het filmpje hebben gekeken over spieren. Dit filmpje wordt volgende week uitgebreidt behandeld in de Powerpoint over spieren en hun werking.
Succes allemaal met het leren en maken van de opdrachten.
Huiswerk
Les 4: Spieren, Hoe werken ze?
Voor deze les zijn er door jullie voorbereidingen gemaakt over deze les, dus als je aan deze les mee wilt doen dan moet alles af zijn van het huiswerk. Dat betekent de vragen van hoofdstuk 3.1 t/m 3.4 zijn af in je werkboek. Bekijk dus voor je deze les instapt het filmpje. Dit wordt gecontroleerd door de docent, zowel op school maar ook op de site van het filmpje. Succes allemaal.
Voor de leerlingen die het afhebben:
Als alles is gemaakt en bekeken kan je aan de slag met het laatste hoofdstuk uit het boek 3.5 en mee doen aan de Kahoot aan het einde van de les. Tijdens deze Kahoot is er natuurlijk een lekkere prijs te verdienen dus doe allemaal je best om zo goed mogelijk te scoren! Een tip; bekijk de Powerpoint die hieronder staat, deze is gekoppeld aan de theorie en de vragen uit het boek.
Voor de leerlingen die het niet afhebben:
Deze gaan aan de slag met het huiswerk en bekijken het filmpje. Pas als alles af is mag er mee worden gedaan aan de Kahoot.
Als er een filmpje wordt bekeken vergeet dan niet oordopjes te gebruiken, heb jij er geen? Vraag dan je buurman of buurvrouw of die ze kan lenen.
PowerPoint Spieren
Ingesproken Les 4: Spieren, Houding en Blessures
Hierboven is Les 4: Spieren, Houding en Blessures weergegeven. Neem deze goed door!
Hieronder is de PowerPoint weer gegeven voor als iemand die zelf wilt doornemen.
Spieren ICT Tool
Naast deze les kunnen jullie ook kijken naar deze ICT Tool die nog een keer stapsgewijs de spieren uitlegd met verschillende animaties!
Spieren ICT Tool
Kahoot spieren
Kahoot Spieren
Les 5: Eindopdracht
Nu alle theorie behandeld is gaan we aan de slag met een eindopdracht. De eindopdracht voor thema 3 is het maken van een poster over een hoofdstuk die we hebben gehad in de 4 lessen voorafgaand. De poster wordt dan door een groepje van 3 á 4 gemaakt en gepresenteerd aan het einde van deze les. De poster wordt gemaakt op papier en deze wordt gepresenteerd, voor extra punten mag er een eventuele Powerpoint of Prezi worden gebruikt als ondersteuning van je poster. Dit wordt dan ingeleverd aan het eind van de les bij de google drive van de klas. De presentaties zijn klassikaal en iedereen komt aan de beurt, De presentatie mag niet langer duren dan 10 minuten. Jullie groepje kan ook Google docs. gebruiken voor alle theoretische kennis die is gevonden over het onderwerp, hier kan jullie groepje ter aller tijden samen in werken.
De links van de drive,docs en Prezi worden hieronder neergezet.
https://prezi.com
https://drive.google.com/drive/folders/1XsvhOVX7EHc0hn2e5E8ho-iOSOLDZf8u?usp=sharing
https://www.google.nl/intl/nl/docs/about/
Kort samengevat:
-Maak met je groepje een poster en presenteer die aan de klas (je mag eventueel een PowerPoint of Prezi ter ondersteuning gebruiken).
-Zorg dat de presentatie niet langer duurt dan 10 minuten.
-En je mag gebruik maken van Google docs. als verzamelpunt van jullie gevonden leerstof.
Googledrive link voor eindopdracht van les 5
Afsluiting E-Book
Dit was de laatste opdracht en les van het hoofdstuk botten en spieren. Hopelijk vonden jullie het een leuke lessenreeks!
Mochten jullie nog een aantal tips en tops hebben kunnen jullie die ook in de drive zetten. De tips en tops moeten worden toegevoegd bij de laatste opdracht als 2e bestand.
Hierdoor wordt deze les nog beter en leuker voor de volgende 1e jaars leerlingen. Heel erg bedankt voor het helpen en op naar het volgende thema!