Groene Whiteboardstiften

Groene Whiteboardstiften

Inleiding

De opdrachtgever

De opdrachtgever is Jeroen Welzen, chemisch onderzoeker bij Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

CHILL is opgericht als een samenwerking tussen de ‘Founding Fathers’ SABIC, DSM, Leeuwenborgh Opleidingen, Arcus College, Zuyd Hogeschool en Maastricht University.

 

  Onze kijk op chemie

innovaties en slimme oplossingen voor thema’s als voedselschaarste en duurzaamheid zijn belangrijker dan ooit. Moderne chemie kan hierin een sleutelrol vervullen, maar chemie is ook een kennis- en kapitaalintensieve sector waardoor vernieuwing soms stagneert. Breng je specialismen en faciliteiten bij elkaar, durf je over grenzen heen te kijken, dan zijn de mogelijkheden ongekend. Laat onderzoekers en eindgebruikers samenwerken, stel faciliteiten beschikbaar en stel vragen. Laat frisse geesten naar ideeën kijken en combineer dat met waardevolle ervaring. Ontwikkel en test. Het resultaat: nieuwe, zinnige, waardevolle en concrete producten die bedrijven in de markt kunnen zetten. Producten die het verschil maken. Voor u. Voor ons. Voor deze wereld.
 

 

Situatie

In bedrijven, scholen en kantoren worden veel whiteboard of flipoverstiften gebruikt. Ook op CHILL gaan er jaarlijks heel wat stiften doorheen. Meestal worden deze stiften als ze leeg of uitgedroogd zijn in de prullenbak gegooid.

In het kader van duurzaamheid is het niet logisch dit een bedrijf wegwerp whiteboardstiften koopt. Vaak bevatten deze stiften ook schadelijke kleurstoffen en oplosmiddelen. CHILL is op zoek naar alternatief voor deze schadelijke stiften en wil graag overgaan op het gebruik van “groene” whiteboardstiften.

Er bestaan al diverse producenten van "groene stiften", stiften die hervulbaar zijn en waarvan de oplosmiddelen en kleurstoffen minder schadelijk zijn en duurzaam zijn geproduceerd. Deze producenten zijn echter in Australië of Amerika gevestigd, voor het transport van deze stiften zijn milieubelastende transportmiddelen nodig, Zijn deze stiften dan nog wel zo groen?

CHILL wil graag zelf zijn eigen groene whiteboardstiften gaan produceren in diverse kleuren.

Opdracht

De opdrachtgever vraagt je om te onderzoeken of het mogelijk is om kleurstoffen uit afvalmaterialen te gebruiken in whiteboardstiften. Dit onderzoek moet resulteren in een nieuwe inkt die gebuikt kan worden in een whiteboardstift.

Deelopdracht 1

Brainstorm
De opdrachtgever verwacht een overzicht van mogelijke afvalproducten die als bron voor kleurstoffen gebruikt kunnen worden.

Deelopdracht 2

Oriëntatie

De opdrachtgever verwacht een vooronderzoek waarbij ingegaan wordt op de volgende punten:

-        Welke oplosmiddelen worden in whiteboardstiften gebruikt en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
-        Welke kleurstoffen kunnen nu al uit afvalproducten worden gehaald en op welke manier?
Geef hierbij minimaal 3 concrete voorbeelden.

Deelopdracht 3

Keuze en werkplan

De opdrachtgever verwacht een beargumenteerde keuze voor de grondstof van jullie inkt, gebaseerd op de eerste twee deelopdrachten. Maak een werkplan voor het maken van deze inkt. Het werkplan moet worden geschreven in de vorm van een “recept”. Denk ook aan een materiaal- en chemicaliënlijst en geef de hoeveelheden aan.

Laat je werkplan goedkeuren voordat je verder gaat met je onderzoek.  

Deelopdracht 4

Experiment 1: Het maken van de inkt:

De opdrachtgever verwacht een door jullie gemaakte inkt op basis van het gekozen afvalproduct. Hiervoor volgen jullie het opgestelde werkplan.

Uitvoering

Noteer tijdens de uitvoering alle waarnemingen en bijzonderheden. (bijvoorbeeld als je afwijkt van het werkplan)

Resultaten

Geef de resultaten van je onderzoek overzichtelijk weer. Maak ook foto’s van het eindresultaat.

Conclusie en discussie

Trek conclusies op basis van de resultaten.

Deelopdracht 5

Testcriteria en werkplan

De opdrachtgever verwacht een onderzoek waarin je aantoont of de gemaakte inkt geschikt is in een whiteboardmarker. Stel hiervoor eerst drie criteria op die je wilt gaan testen (Waar moet de inkt aan voldoen?)

Stel een onderzoeksvraag met deelvragen op en geef jullie hypothese.

Maak een werkplan voor de uitvoering van de test. Laat het werkplan controleren door je docent, voordat je verder gaat met je onderzoek.

Deelopdracht 6

Experiment 2: Het testen van de inkt

Voer de test uit. Leg alle waarnemingen vast, gebruik daarbij ook beeldmateriaal.

Deelopdracht 7

Conclusies en aanbevelingen.

De opdrachtgever verwacht een conclusie op basis van de resultaten van het uitgevoerde onderzoek. Tevens verwacht hij aanbevelingen voor de optimalisering van jullie inkt. Afhankelijk van de tijd kun je deze aanbevelingen nog uitvoeren.

Afronding

De opdrachtgever verwacht een werkende stift met de door jullie ontwikkelde inkt. Voorzie de stift van een etiket waar de bestanddelen van de inkt staan vermeld. Zorg er ook voor dat je naam op het etiket staat. Presenteer je stift aan de opdrachtgever en leg daarbij uit op welke wijze de stift geproduceerd wordt.

Tevens dient een onderzoeksverslag van beide experimenten ingeleverd te worden. Voor de opbouw van het onderzoeksverslag en tips bij het schrijven kun je gebruik maken van:

Hoe maak je een practicumverslag

 

Extra tools

Hoe maak je een onderzoeksverslag

Hoe maak je een bronnenlijst

Als je een werkstuk, presentatie of een boekverslag maakt, ga je op zoek naar informatie en zal je beslist ook gebruik maken van informatie, ideeën en afbeeldingen van allerlei andere mensen. Deze informatie haal je uit boeken, kranten, tijdschriften en websites. Dit zijn allemaal verschillende bronnen. Het is belangrijk dat je bij het gebruiken van deze bronnen opschrijft wat je gebruikt hebt, van wie en waar je het vandaan hebt gehaald. Doe dit vooral tijdens het maken van je werkstuk of presentatie en houd dit goed bij; achteraf zo’n bronnenlijst maken is heel lastig en kost veel tijd.
Wanneer je in je scriptie naar een bron verwijst, voeg dan een bronvermelding toe in de tekst. Dit betekent dat je de achternamen van de auteurs en het jaar van publicatie direct vermeldt in de zin waarin je informatie van anderen gebruikt.
Aan het eind van het (profiel)werkstuk of de presentatie moet je in een overzichtslijst laten zien wat je allemaal gebruikt hebt. Dit heet de bronvermelding, een alfabetische lijst (op achternaam van de auteurs) van al het door jou gebruikte materiaal. Dit helpt niet alleen je lezers om de bronnen te vinden die je gebruikt in je werk, maar zorgt er ook voor dat je geen plagiaat pleegt.


De manier van bronnen noteren zoals je dat hier leert, is gebaseerd op APA richtlijnen. In het hbo en wo wordt het maken van een bronvermelding op dezelfde manier gedaan, dus is dit alvast een goede oefening.
Een handig hulpmiddel hierbij is de APA-generator van de site scribbr.nl. Met een (gratis) eigen account kun je hier voor verschillende werkstukken bronnenlijsten opslaan. Als je werkstuk bijna klaar is, kun je jouw bronnenlijst als Worddocument downloaden en toevoegen aan je werkstuk


start de APA generator van Scribbr.nl

  • Het arrangement Groene Whiteboardstiften is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    O&O
    Laatst gewijzigd
    2020-02-12 17:32:40
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.