Deze paar weken gaan we aan de slag met het thema 'Gedrag' zoals dat beschreven staat als hoofdstuk 4 in jullie boek (Nectar, 1HAVO/VWO, 4e editie). De behandeling van dit thema zal ik nu uitleggen.
De hoofdopdracht van dit thema zal een verslag en presentatie zijn die jullie gaan doen nadat jullie een eigen onderzoek hebben gedaan naar het gedrag van een zelf uitgekozen dier. Jullie zullen dit dier gaan observeren op de kinderboerderij in Almelo. dit betekend dat we een les nodig zullen hebben voor de voorbereiding, een les voor de uitvoering en 1 of meerder lessen voor de verwerking van jullie onderzoek. Vervolgens zullen jullie de resultaten van jullie dier aan de rest van de klas presenteren. Hier zullen we dus ook een 2-tal lessen aan besteden.
Het uiteindelijke cijfer die jullie krijgen in dit thema zijn een cijfer voor het verslag en presentatie (1 cijfer).
Gebruik de middelen die jullie op deze pagina kunnen vinden en natuurlijk kan je altijd vragen stellen aan meneer Van Harten.
De stof die jullie hebben gehad bij de introductie staat beschreven in paragraaf 4.1 van jullie boek. wat hier nog meer staat beschreven is Ethologie.
Ethologie is een woord dat bestaat uit 2 delen. Etho staat voor gedrag, Logie voor wetenschap. Eigenlijk betekend Ethologie dus gedragswetenschap.
Een etholoog is een wetenschapper/bioloog die zich met gedrag bezig houd. Hij gebruikt daarvoor in zijn onderzoek een ethogram. in het filmpje hieronder zal ik uitleggen wat een ethogram is.
(Het maken van) Een ethogram
In het filmpje hierboven wordt uitgelegd wat jullie moeten weten over (het maken van) een ethogram. LET OP: Alle afkortingen moeten anders zijn, anders kan je ze niet gebruiken in je onderzoek. Ook moet elke handeling die kan gebeuren bij jou diersoort in de ethogram staan.
Het onderzoek
In dit onderdeel van het thema zullen we ons bezighouden met het onderzoek dat jullie gaan doen op de kinderboerderij. Dit onderzoek bestaat uit 3 delen:
1. De voorbereiding van het onderzoek.
2. De uitvoering van het onderzoek.
3. De verwerking van het onderzoek.
Aan de hand van deze 3 onderdelen zal op deze pagina uitgelegd worden wat je moet doen. Klik op kopje 1, 2 of 3 om extra uitleg te krijgen over wat er van je verwacht wordt tijdens dit onderdeel van het onderzoek.
We gaan een onderzoek naar diergedrag doen op Stadsboerderij Beeklust in Almelo. Op deze pagina kunnen jullie de link vinden naar de website van deze boerderij en wordt er in het filmpje uitgelegd wat er van jullie verwacht wordt tijdens de voorbereidende fase van jullie onderzoek.
Website van Stadsboerderij Beeklust
Dit is de link naar de website van de boerderij waar wij met de klas heen gaan om onderzoek te doen naar diergedrag.
Diersoort kiezen
Neem voor de les de pagina's van dit thema door over Ethologie en 1. De voorbereiding van dit onderzoek. Kies per 2-tal een diersoort uit. de mensen die als eerste met een 2-tal en een diersoort komen aan het begin van de les krijgen dit diersoort toegewezen. Het kan dus handig zijn een top 3 te maken.
Tijdens de les kunnen we nu aan de slag met het invullen van een ethogram voor jullie diersoort. Daarom is het belangrijk dat jullie vantevoren het filmpje over de ethogram hebben gekeken. Je kunt deze tijdens de les nogmaals gebruiken om een ethogram voor jullie diersoort te maken, je kan natuurlijk ook altijd hulp vragen aan meneer Van Harten. Aan het einde van deze les hebben jullie als het goed is een ethogram die jullie kunnen gebruiken met jullie onderzoek.
2. De uitvoering van het onderzoek.
De aankomende les gaan wij met zijn allen naar de de stadsboerderij. Het is belangrijk dat je weet wat je daar moet doen. Lees daarom het onderstaande bestand goed door en print het uit zodat iedereen een eigen formulier heeft. In dit bestand staat precies uitgelegd wat je moet doen.
Tijdens het reisje naar de stadboerderij moeten jullie je livelocatie delen in de whatsappgroep van de klas! Op die manier kunnen jullie hulp aan de docent vragen wanneer jullie op de boerderij zijn en kan hij naar jullie toe komen om te helpen.
3. De verwerking van het onderzoek.
Je krijgt bij dit onderwerp een cijfer voor een verslag en een presentatie van jullie onderzoek. In de PowerPoint hieronder staat uitgelegd welke eisen er aan je verslag zijn en hoe je het schrijven ervan het beste aan kunt pakken. Het eerste filmpje op deze pagina laat zien, hoe je samen met je partner kunt samenwerken aan hetzelfde verslag. Het is belangrijk dat je dit filmpje al voor de les bekijkt, zodat we in de les zoveel mogelijk aandacht en tijd kunnen besteden aan de dataverwerking.
Tijdens de les bij de stadsboerderij heb je als is goed is het protocol, want zo heet die tabel, ingevuld. De informatie die je bij een eigen onderzoek verzamelt noemen we data. Deze data heb je nodig om een resultaat te krijgen van je onderzoek en uiteindelijk een conclusie te kunnen trekken. Op deze pagina staat hoe je deze data op de juiste manier kunt verwerken. Kijk daarvoor de onderstaande filmpjes.
Dataverwerking onderzoek
Presenteren
Je hebt nu als het goed is een mooi verslag over jullie onderzoekje of bent hier in ieder geval al een heel eind mee. De volgende les zullen jullie jullie onderzoekje en de resultaten gaan presenteren aan de rest van de klas. Hierbij mag je gebruik maken van PowerPoint of Prezi. Jullie hebben al eerder gewerkt met PowerPoint, maar het voordeel van prezi is in dit geval dat jullie er, net als bij het verslag, samen aan kunnen werken. De link hieronder leidt je naar een Prezi die uitlegt hoe je samen aan een presentatie kunt werken. Eronder heb ik een kort filmpje voor jullie gemaakt wat het toevoegen van andere personen (je partner in dit geval) laat zien bij Prezi. Bekijk de Prezi en het filmpje ter voorbereiding van de les, zodat we de les vooral kunnen gebruiken om aan de presentatie te werken.
Bereid met je partner een presenatie voor voor de volgende les waarin duidelijk wordt hoe je je onderzoek gedaan hebt, wat de resultaten en conclusie is en hoe de samenwerking was. Gebruik de foto's die je gemaakt hebt! De presentatie mag niet langer dan 10 minuten duren.
(Huiswerk)opdrachten
De opdrachten die je moet maken van dit Thema zijn te vinden in het activiteitenboek van Nectar HAVO/VWO 1B. We beginnen hiervoor in hoofdstuk 4, dat begint op pagina 7 van het activiteitenboek.
Het is de bedoeling dat je zelf je tijd indeelt. Op deze manier kan je de opdrachten maken tijdens de behandeling van dit thema wanneer je zelf wilt. Je kan er dus voor kiezen per onderwerp de opdrachen te maken of zelf eerst alle stof te behandelen en vervolgens aan de opdrachten te gaan.
Het huiswerk wordt wel door de leraar gecontroleerd in de week dat het hoofdstuk wordt afgesloten. Je kunt dan ook de opgaven voor jezelf nakijken.
Introductie Thema 'Gedrag'
De opdrachten die je moet maken aan de hand van de introductie van het Thema 'Gedrag' zijn de eerste 12 opdrachten.
Maak opdracht 1 tot en met 12 van paragraaf 4.1 (pagina 7)met de volgende afwijkingen:
Opdracht 4a: Schrijf de worden op die ze hier vragen om weg te strepen.
Opdracht 5: Schrijf dit op als: a. Inwendige/uitwendige prikkel, b. Inwendige/uitwendige prikkel, enzv.
Opdracht 12: Teken de proefopstelling na in je schrift.
Ethologie
De opdrachten die je moet maken aan de hand van het onderdeel 'Ethologie' van het Thema 'Gedrag' zijn opdracht 13 tot en met 18 van paragraag 4.1 in je activiteitenboek. Dit begint op pagina 10.
Maak opdracht 13 tot en met 18 van paragraaf 4.1 met de volgende afwijkingen:
Opdracht 15b: Schrijf de tabel over in je schrift.
Het arrangement Biologie met ICT is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Arne van Harten
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-03-19 12:50:07
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Product voor de module "Biologie met ICT'
Met de lessenreeks die hiervoor gemaakt is wordt er gebruik gemaakt van verschillende digitale middelen om het onderwerp "Gedrag' te behandelen met de brugklas HAVO/VWO op de Passie in Wierden.
Product voor de module "Biologie met ICT'
Met de lessenreeks die hiervoor gemaakt is wordt er gebruik gemaakt van verschillende digitale middelen om het onderwerp "Gedrag' te behandelen met de brugklas HAVO/VWO op de Passie in Wierden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.