2020 Maatschappelijke Zorg

2020 Maatschappelijke Zorg

Opleidingsinformatie

Algemene opleidingsinformatie

Welkom!

Wat heb je praktisch nodig tijdens je studie en hoe hebben we officiële zaken bij Noorderpoort geregeld? In deze wiki en in Weten en regelen vind je daarop het antwoord.

We wensen je een succesvolle en prettige studietijd!  

Studiewijzer

Schoolgids

Klik hier voor meer algemen informatie over jouw opleiding. Je kunt daar digitaal alle informatie vinden over jhet reilen en zeilen op onze locatie Verlengde Vissersstraat in Groningen.

Jaarplanning

Digitale leeromgeving

Tijdens je opleiding maak je gebruik van verschillende digitale leermiddelen in de digitale leeromgeving van Noorderpoort. Bij de start van je opleiding krijg je een emailadres toegewezen met een wachtwoord waarmee je kan inloggen op de digitale omgeving van Noorderpoort: Noorderportal!

Alle correspondentie met klasgenoten en docenten zal gaan via jouw noorderpoort-account. Het is niet gewenst om met prive-mailadressen docenten te mailen. Daarnaast maken klassen vaak een groeps-app aan in bijv Whatsapp. Jullie zullen met elkaar hierover afspraken maken wat je wel en niet stuurt in de groepsapp. Het heeft een informeel karakter en is vooral bedoeld om snel korte berichten aan elkaar te sturen over bijvoorbeeld een lokaalwissel. Het is niet verplicht om deel te nemen aan de groepsapp. Naast persoonlijk contact kun je docenten mailen, bellen en (de meesten) ook een appje sturen.

TEAMS

Vanuit het Noorderpoort worden er naast fysieke lessen op school, ook online lessen gegeven. Deze vinden plaats via Microsoft TEAMS. Iedereen kan dit zelf op zijn laptop installeren. Zorg dat je voor aanvang van de online les je laptop opgeladen is en dat alle updates zijn uitgevoerd. Daarnaast zijn een werkende camera en microfoon verplicht tijdens online lessen.

ITSLEARNING

Op de Noorderportal vind je een tegel Itslearning. Hier kun je bijvboorbeeld opdrachten inleveren of een toets digitaal maken. Docenten kijken de opdrachten ook na in Itslearning zodat jij vervolgens je beoordeling kunt lezen. Itslearning is vaak gekoppeld aan WIKI's.

WIKI's

Het Noorderpoort maakt gebruik van WIKI's. Voor jouw opleiding maken we gebruik van de WIKI cohort 2020 MZ (Maatschappelijke Zorg). Hier kun je alle belangrijke informatie vinden over de lessen, de indeling, wat er van je verwacht wordt en welke beoordelingscriteria's er gelden. Maak de WIKI favoriet of maak een snelkoppeling van de link (want zo heb je hem altijd bij de hand). Daarnaast zijn er ook WIKI's van Examinering voor studenten, BPV en de generieke vakken.

 

Instructievideo's van de opleiding

Instructie PIT

Instructie KD

Instructie Wiki

 

Gepersonaliseerd onderwijs

 

Leerplanschema

 

 

Kwalificatiedossier & Onderwijs- en Examenreglement (OER)

Bronvermelding & plagiaat

Misschien heb je binnen de opleiding wel eens van het woord plagiaat gehoord. Plagiaat is het (letterlijk) overnemen van andermans werk zonder juiste bronvermelding. Plagiaat plegen is een vorm van fraude.

Wanneer jij je verslag of examen inlevert, controleert de docent deze altijd op plagiaat. Wanneer je een verslag bijv. via It's Learning inlevert, gaat dit automatisch. Er wordt dan gecontroleerd of jouw verslag overeenkomsten vertoont met werk wat andere studenten hebben ingeleverd, en of het overeenkomsten vertoont met andere publicaties (bijv. boeken en websites). Als de docent ontdekt dat je plagiaat hebt gepleegd, is je verslag automatisch onvoldoende. De docent kan echter ook besluiten dat je voor het vak helemaal niet meer beoordeelbaar bent. Je hebt dan ook geen recht meer op een herkansing. In geval van plagiaat binnen een examen, worden alle bewijsstukken verzemeld en naar de schoolexamencommissie gestuurd. Deze maken vervolgens een besluit over het vervolg van je studie/examens.

Veel studenten vinden het moeilijk om te bepalen wanneer iets nu plagiaat is, en wanneer niet. Wanneer je (grote) delen van iemand anders werk kopieert en plakt, noemen we dat plagiaat. Je mag wel kleine stukjes van iemand anders werk gebruiken (bijv. uit een boek of van een website), maar schrijf het dan altijd in je eigen woorden. Als je een tekst geschreven hebt, moet je hier altijd een bron bij noteren.

Een paar tips om plagiaat te voorkomen:

  • Lees het stuk tekst dat je wilt gebruiken goed door en leg het weg. Probeer dan in eigen woorden samen te vatten wat je zojuist hebt gelezen.
  • Als je een citaat gebruikt, geef dan duidelijk aan dat het om een citaat gaat en schrijf ook wie je citeert.
  • Noteer altijd de bronnen (gesorteerd per hoofdstuk) in een bronnenlijkst achterin je verslag.

Maatschappelijke Zorg

Onderwijs

Leerplanschema

In het leerplanschema vind je een overzicht van welke vakken er in welke periode worden aangeboden.

 

In onderstaande video wordt uitgelegd wat een leerplanschema precies is en wat je ermee kunt.

 

 

 

 

 

Koppeling pits aan de werkprocessen

Portfolio

He!

Wat leuk dat je dit leest! Je maakt een begin met het in aanraking komen met het begrip portfolio. In deze inleiding proberen wij je uit te leggen waarom we werken met het portfolio, wat er in moet en wat uiteindelijk het belang is. Hiervoor is het goed om te beginnen bij het einde.

De opleiding duurt 3 jaar. Het is de bedoeling dat jij aan het einde van deze 3 jaren wegloopt met een diploma. Om dit diploma te behalen ga jij voldoen aan het kwalificatiedossier van de opleiding. Ok, wat??? Kwalificatiedossier…. Deze leggen we uit.

Kwalificatiedossier:
Elke opleiding heeft een achterliggend kwalificatiedossier. Op S-BB.nl kan je zoeken naar het KD (afkorting voor kwalificatiedossier) van je opleiding. In dit KD lees jij wat je moet kunnen om je diploma te halen. Als je in het dossier zit van je opleiding zie je een lange lijst aan werkprocessen. Werkprocessen zijn opgebouwd door een code en een naam. Bijvoorbeeld: B1-K1-W5: Reageert op onvoorziene en crisissituaties
Gevolgd door een omschrijving. Daarin lees je ook welke Kennis, vaardigheden en houding je moet bezitten om aan dit werkproces te voldoen. Dit toetsen we doormiddel van examens.

Examens:
Eind jaar 2 en eind jaar 3 ga je examineren. Je examineert in je stage de werkprocessen vanuit bovengenoemde KD. Door middel van vakken, leerervaringen en kennis bouw je een portfolio. Hierdoor laat jij zien dat je er klaar voor bent om het examen uit te voeren. Je maakt zelf een keuze voor welke examens je wilt doen in het 2de jaar en in het 3de jaar. Uiteraard wordt je hierin begeleidt.

Portfolio:
We verwachten dat jij verantwoordelijk bent voor je eigen opleiding. Dit houdt dus in dat jij alle documenten die van belang zijn gaat verzamelen in het portfolio. Dit doe je in een WIKI. Je portfolio is dus een verzameldocument van datgene wat jij kan. Tijdens de portfoliogesprekken met je SLB-er (Studieloopbaanbegeleider) wordt dit portfolio bekeken. Je verzameld in dit portfolio steeds bewijzen. Dit is dus een levend document die je meerdere keren per periode opent en er relevante gegevens inzet.

WIKI:
De term kwam net al even voorbij. Jij maakt een WIKI van je portfolio. Wij werken binnen Maatschappelijke Zorg met een WIKI. Dit is een programma waarin je alles kwijt kan. Denk aan een website, maar dan net in een andere vorm. Deze beveiligde omgeving zorg ervoor dat iedereen van wie jij wilt er toegang tot kan hebben. Je deelt je link en je SLB-er kan er elk gewenst moment in kijken. Dit document zou je in de toekomst ook met je stagebegeleider kunnen delen.
Zoals je dus kan lezen is je portfolio puur digitaal. Soms vul je wel zaken in op papier, maar deze komen allemaal weer terug in je portfolio.
Hoe je deze portfolio maakt leggen we uiteraard uit.

SLB-er:
Dit noemde ik ook al even. Tijdens je gehele opleiding heb je te maken met je studieloopbaanbegeleider. Deze SLB-er zal ook je BPV-er zijn (Beroepspraktijkvormingsdocent). Met andere woorden je stagedocent. Elke 10 weken heb jij met je SLB-er een portfoliogesprek. In dit gesprek wordt er gekeken naar de inhoud van je portfolio en de vorderingen die je hierin maakt. Uiteraard is er ook ruimte om rustig met elkaar in gesprek te gaan.

Waarom een portfolio?
Zojuist hebben we al veel begrippen uitgelegd. We hopen dat je door dit te hebben gelezen al een beeld hebt gekregen van hoe wij werken. Door een portfolio wordt jij verantwoordelijk / eigenaar van je opleiding. Jij levert je eigen bewijzen aan. Op basis van dit portfolio beslissen wij als team of jij door kan gaan met de examinering.

Het laat zien wie jij bent. Wat belangrijke waardes zijn in je leven, waar je SLB-er of BPV-er rekening mee moet houden.

We wensen je heel veel plezier en een beetje succes met het maken van je portfolio!

 

Docententeam Maatschappelijke Zorg & Sociaal Werk - cohort 2020:

Berthe Toonder - Carlijn Tuinstra - Koen Steinhauer - Jeanet Huising-Moorlag - Gea Huttinga  

Paul Beijert - Margriet Everts - Marielle Huisman - Dana Wolters - Floor van Soest - Lydia van Hes - Anne

Emmelkamp

Wiki Portfolio

filmpje uitleg

Alle informatie over jouw portfolio kun je vinden in de wiki

 

Overgangsnormen naar leerjaar 2

BOL - basis

Beste student,
Om over te gaan naar het tweede leerjaar hebben wij eisen gesteld aan de overgang.
In onderstaand overzicht lees je wat er af moet.

Schoolzaken:

Ik – boek

Zie wiki - portfolio

Portfolio hoofdstuk 1 - IK

Onder de urenverantwoording schrijf je ook een reflectie

BO vakken
(inclusief generiek)
Zie wiki portfolio, hoofdstuk 4

Alle vakken die je hebt gehad zet je erin. Bij elk vak geef je de eindbeoordeling aan en schrijf je wat je aan dit vak hebt gehad, in relatie tot de beroepspraktijk.


Stagezaken:

Startopdracht

Zie wiki, onder kopje BPV opdrachten

Oefenexamen 1*

Inventariseert de ondersteuningsvraag van de client

Oefenexamen 2*

Keuze vanuit de digi bib

360 graden feedback

Deze vul je zelf in en laat je door je stagebegeleider invullen. Je schrijft hierover een reflectie.

 

Indien alles nog niet af is, is er een extra inhaaldag in de bufferweek van 12 juli

Vanaf 21 juni worden er gesprekken gevoerd met jou, de slb-er en eventueel de BATTER om samen te kijken of alles is behaald.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

*Examens vanuit de digibib worden ook gemaakt indien een student geen stage loopt. Aanpassingen moeten dan wel worden gemaakt, maar dit gaat in overleg met de SLB-er

BOL - direct

Beste student,
Om over te gaan naar het tweede leerjaar hebben wij eisen gesteld aan de overgang.
In onderstaand overzicht lees je wat er af moet.

Schoolzaken:

Ik – boek

Zie wiki - portfolio

Portfolio hoofdstuk 1 - IK

Onder de urenverantwoording schrijf je ook een reflectie

BO vakken
(inclusief generiek)
Zie wiki portfolio, hoofdstuk 4

Alle vakken die je hebt gehad zet je erin. Bij elk vak geef je de eindbeoordeling aan en schrijf je wat je aan dit vak hebt gehad, in relatie tot de beroepspraktijk.

Leerdoel 2de jaar

Wat wil je leren in jaar 2.


Stagezaken:

   

Oefenexamen 1*

Inventariseert de ondersteuningsvraag van de client

Oefenexamen 2*

Stemt werkzaamheden af

   

Oefenexamen 3*

Keuze vanuit de digibib

360 graden feedback

Deze vul je zelf in en laat je door je stagebegeleider invullen. Je schrijft hierover een reflectie.

Wat te doen bij geen stage:

De 3 Oefenexamens maak je een verslag d.m.v. de leervragen te beantwoorden(zie portfolio Hoofdstuk 3). Dit verslag lever je in bij je slber.

Wat te doen bij geen stage

De 360 gr vul je zelf in en laat je ook invullen door een klas genoot hierover schrijf je een reflectie verslag

 

Indien alles nog niet af is, is er een extra inhaaldag in de bufferweek van 12 juli

Vanaf 21 juni worden er gesprekken gevoerd met jou, de slb-er en eventueel de BATTER om samen te kijken of alles is behaald.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

*Examens vanuit de digibib worden ook gemaakt indien een student geen stage loopt. Aanpassingen moeten dan wel worden gemaakt, maar dit gaat in overleg met de SLB-er


 

BAT Begeleidings- en Adviesteam

Begeleidings- en Adviesteam BAT

BAT staat voor Begeleidings- en Adviesteam. Dit team begeleidt studenten die wat extra ondersteuning nodig hebben tijdens hun studie. Dit kan gaan bijvoorbeeld gaan over; doorverwijzing, BOP's, planning, faciliteitspassen, beroepskeuzetest, kwaliteitenonderzoek, of dyslexie en dyscalculie. Voor alle informatie over het BAT klik hier.

De BAT-coördinatoren zijn:

Lydia van Hes

T: 06 256 811 79

E: ll.vanhes@noorderpoort.nl

 

Jooske van Rossum

T: 06 256 819 19

E: j.vanrossum@noorderpoort.nl

Gepersonaliseerd Passend Onderwijs

Voor wie?
  • Je hebt aantoonbaar medische of geestelijke klachten waardoor je niet volledig naar school kunt gaan
Voorwaarden en afspraken:
  • De studentbegeleider geeft goedkeuring en zet notitie met afspraken in Studievolg
  • De leerplicht of RMC is betrokken en op de hoogte
  • Elke periode vindt een evaluatie moment met SLB-er plaats
  • Je krijgt een Begeleidings en OndersteuningPlan (BOP)
Hoe?
  • Samen met jou wordt er gekeken naar jouw draaglast en draagkracht
  • Je maakt een passend rooster met jouw SLB-er en studentbegeleider
  • Met je SLB-er bespreek je voor welk vak je in aanmerking komt voor de alternatieve eindopdracht
  • Je spreekt een vast begeleidingsmoment met je SLB-er af. Dit kan via Skype of op school

BPV

Informatie BPV

Gedurende je opleiding Maatschappelijke Zorg loop je naast je lesdagen op school ook stage in de praktijk. Alle belangrijke informatie over de beroepspraktijk vorming (stage) kun je vinden op deze wiki.

BPV coördinatoren

Maartje Visser

tel: 06-28561979

mj.visser@noorderpoort.nl

Koen Steinhauer

tel: 06-25681716

k.steinhauer@noorderpoort.nl

 

 

Loopbaan en Burgerschap

Onderwijs op het mbo kent een drievoudige kwalificering en leidt studenten op voor een beroep, een eventuele vervolgopleiding en tot burgers die volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Daarom gelden voor iedereen die een mbo-diploma wil halen naast beroepskwalificatie-eisen ook algemene eisen: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan en burgerschap.

Het vak Loopbaan en Burgerschap heeft 4 onderdelen, dit worden de 'dimensies' genoemd:

1. Politiek-juridisch

2. Economisch

3. Sociaal Juridisch

4. Vitaal burgerschap


https://maken.wikiwijs.nl/93621/Burgerschap_MZ_SW

link burgerschapswiki

BPV opdrachten

Beste studenten,

Jullie gaan de komende tijd opdrachten maken op je stage. Zie hieronder voor de schema`s.

Je gebruikt hiervoor het programma Digibieb. Een licentie moet je kopen. (€40,00)

https://digibib.consortiumbo.nl/aanmelden/

planning BOL - direct groepen (volwassen klassen Koen en Frank)

Wat ga je doen?

Welke opdracht is dit?

Wanneer lever jij dit in?

Oefenopdracht 1

Inventariseert de ondersteuningsvragen van de client

6 april 2021

Oefenopdracht 2

Stemt de werkzaamheden af

17 mei 2021

Oefenopdracht 3

Vrije keuze uit de digibib

28 juni 2021

Oefenopdracht 4

Vrije keuze uit de digibib

18 oktober 2021

Planning BOL - basis groepen (jongerengroepen Jeanet, Floor, Margriet en Berthe)

Wat ga je doen?

Welke opdracht is dit?

Wanneer lever jij dit in?

startopdracht

Zie opdracht in de wiki

19 april 2021

Oefenopdracht 1

Inventariseert de ondersteuningsvragen van de client

6  april 2021

Oefenopdracht 2

Keuze uit:
- Ondersteunt de client bij persoonlijke verzorging
- Ondersteunt de client bij wonen en huishouden
- Ondersteunt de client bij de dagbesteding

28 juni  2021

Oefenopdracht 3

Keuze uit:
- Ondersteunt de client bij persoonlijke verzorging
- Ondersteunt de client bij wonen en huishouden
- Ondersteunt de client bij de dagbesteding

28 juni 2021

Oefenopdracht 4

Vrije keuze uit de digibib

18 oktober 2021

Startopdracht (voor BOL-basis)

Beste student,

De meeste studenten lopen stage. Om deze plek goed te leren kennen start je met deze opdracht. In deze opdracht ga je de basis zaken omtrent je stageplek ontdekken.

Geen stage? Zoek een plek uit die je interessant lijkt, maak alsnog het verslag.
Toch wel een stage? Dan start je overnieuw met het schrijven van het verslag.
Verslag af en dan een stage? Dan maak je het verslag nogmaals.

Je laat dit verslag lezen aan je stagebegeleider. Je stagebegeleider geeft je feedback. Als je het verslag inlevert op school (in de bufferweek van periode 3 is het ondertekend door je stage.

Wat is ondertekenen?
Op de onderkant van je bestand maak jij een regel met alvast getypt de naam van je stagebegeleider. Dit kan je doen door een voetnoot toe te voegen. Je stagebegeleider hoeft alleen een handtekening of een paraaf toe te voegen.


Je levert het verslag in via It`s learning. Dit houdt in dat je een foto maakt van de opdracht inclusief de handtekening.

Veel succes!

 

Beantwoordt onderstaande vragen. Voeg veel informatie toe! Het moet een duidelijk en uitgebreidt verslag worden.

Opdracht 1  Stage

1. Waar loop je stage?

2. Geef een omschrijving van je stageadres. (Denk aan locaties, grootte etc..)

3. Om welke reden is je stageadres ontstaan? (wat is de oorsprong van je stageadres?)

4. Wat is de missie en visie van de instelling? (Hoe denk jij hierover? Kan je je erin vinden? Wat betekend dit voor het werk?)

5. Vanuit welke benaderingswijze/methodieken werkt je instelling? Zorg ervoor dat je literatur, zoals je boeken,  gebruikt om dit uit te werken.

6. Welke houding wordt er van jou verwacht? Denk aan telefoongebruik / sociaal media / kleding / taalgebruik etc..)

 

 

Opdracht 2  Doelgroep verkennen

1. Onder welke doelgroep(en) valt je stage?

2. Geef aan waarom deze cliënten bij je stageadres komen.

3. Benoem alle problematiek en of stoornissen  of handicappen van je cliënten.

4. Leg uit wat deze verschillende problematiek en of stoornissen inhouden. Let erop dat je dit onderbouwd met vakliteratuur en bronvermelding

5. Interview een cliënt. Stel vragen op die passend zijn bij je cliënt. Wees nieuwsgierig! Vraag bijvoorbeeld naar wie de client is, of als hij / zij het leuk vindt op de locatie. Zorg ervoor dat je geen echte namen gebruikt.

 

Opdracht  3 Jezelf verkennen

1. Hoe is je ervaring tot nu toe? Loop je ergens tegenaan? Vind je het leuk / niet leuk?

2. Maak minimaal 2 SMART leerdoelen

3. Wat denk jij de komende tijd te gaan leren?

4. Wat heb jij nodig van je stagebegeleider / collega`s om je goed te voelen op je stage?

Keuzedelen

Introductie Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met het keuzedeel kan de student zich verbreden of verdiepen.Tijdens je opleiding Maatschappelijke Zorg ga je 3 keuzedelen volgen. In jaar 1 heb je de keuze tussen Zorginnovaties en technologie (ZIT) of Expressief talent (EXTL) Deze keuzedelen starten halverwege jaar 1 en eindigen in jaar 2 (in totaal 40 weken). Daarna volg je allemaal het keuzedeel Persoonlijk Profileren (dit is verplicht).

In jaar 3 kun je je specialiseren en verdiepen in 1 keuzedeel die passend is bij jouw opleiding en interesse.

Alle informatie rondom keuzedelen krijg je van je slb'er en/of kun je vinden op de wiki.

 

Expressief talent

Inleiding

Met dit keuzedeel kun je je specialiseren in het begeleiden en ontwikkelen van de doelgroep via het aanbieden van expressieve/creatieve activiteiten. Door het gebruik van onder andere beeld, muziek, dans, taal, drama, spel en beweging wordt de creatieve ontwikkeling, maar ook de motorische, zintuigelijke, sociale en cognitieve ontwikkeling van de doelgroep gestimuleerd.

Om expressievormen goed te kunnen inzetten is het van belang dat je als beginnend beroepsbeoefenaar inzicht krijgt in je eigen creatieve/expressieve talenten en vaardigheden, je zelf (verder) ontwikkelt op dit terrein en een eigen stijl ontwikkelt. Dit keuzedeel bestaat om die reden uit twee pijlers.

De eerste pijler is de creatieve/expressieve ontwikkeling van de student zelf.

De tweede pijler bestaat uit het kunnen toepassen van expressievormen om de (creatieve) ontwikkeling van de doelgroep te begeleiden en stimuleren. ‘Beleven’ van kunst en cultuur en van diverse expressievormen is voor het ontdekken en verwerven van expressieve/creatieve talenten en vaardigheden een noodzakelijke voorwaarde.

Om eigen talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen is in dit keuzedeel veel ruimte voor 'beleving' van kunst en cultuur, het exploreren van diverse kunst/expressievormen en het (zelf) doorlopen van een creatief proces op het gebied van beeld, dans, drama, muziek en spel en beweging. Voor de uitvoering van dit keuzedeel betekent dit: aan-de-slag en eropuit!

Toelichting examen K0152 Expressief talent

D1-K1: Ontwikkelen en inzetten van het eigen expressief talent

Werkproces:
D1-K1-W1: Ontdekt en ontwikkelt eigen creatieve en expressieve talenten en vaardigheden

D1-K1-W2: Biedt expressieve/creatieve activiteiten aan

 

Klik op onderstaande links voor de wiki van Expressief talent:                                                  

Module A

Module B     

                                                                         

 

ZIT - Zorginnovaties en -technologie

De technologische ontwikkelingen in de zorg gaan snel en hebben invloed op de werkwijze en het
handelen van medewerkers in de zorg. Door deze ontwikkelingen kan er effectiever en efficiënter
zorg worden geleverd. Gegeven de gespannen arbeidsmarkt in de zorg zijn deze ontwikkelingen gewenst
om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Dat betekent echter wel dat medewerkers in de zorg om moeten
gaan met deze nieuwe technieken. De keuzedelen spelen in op deze ontwikkelingen. Met een
certificaat wordt het civiel effect vergroot.

Klik hier voor de wiki van ZIT.

Examinering

 

Wanneer jullie te maken gaan krijgen met examinering (in jaar 2 en 3)  is het handig om deze link te gebruiken:

Wiki examinering studenten

 

Wanneer je alles nog eens rustig wilt nalezen, kun je onderstaande Studiewijzer Examinering bekijken. 

Taal en Rekenen

Wil je een mbo-diploma behalen dan moet je kunnen rekenen en het Nederlands en Engels beheersen op een door het Ministerie van Onderwijs vastgesteld niveau. De vastgestelde niveaus heten referentieniveaus. Welk referentieniveau je moet halen hangt af van het niveau van je mbo-opleiding.

  • Voor je niveau 4-opleiding moet je voor Nederlands en rekenen niveau 3F halen.
  • Engels wordt geëxamineerd op A2 voor schrijven, gesprekken en spreken, en op B1 voor lezen en luisteren.

Aan het begin van je opleiding maak je een instaptoets (TOA)

Klik hier voor de wiki Taal en rekenen

Wil je thuis oefenen met taal, rekenen of Engels? Dat kan bijvoorbeeld op onderstaande websites! Klik daar op oefeningen op 3F-niveau.

Beter Spellen

Beter Rekenen

Beter Engels

 

Noordersport

Noorderpoort is ervan overtuigd dat een gezonde samenleving ook een duurzame samenleving is. Mensen die regelmatig bewegen en sporten, zijn minder vaak ziek en zitten lekker in hun vel. Het Noorderpoort zet zich daarom in om sport voor haar studenten en medewerkers leuk en toegankelijk te maken.

Tijdens de sportlessen wordt er gebruik gemaakt van keuzevrijheid. Deze keuze wordt online aangegeven via Its Learning.
Studenten uit het eerste leerjaar krijgen een sportprogramma gebaseerd op sport oriëntatie. Leerlingen kiezen dan per 3 weken een sport zodat studenten in aanraking komen met verschillende sporten.

Sport (vitaal burgerschap) afronden met een voldoende is een voorwaarde om het diploma te ontvangen. Bij sport is er een aanwezigheidsplicht. Leerlingen moeten 8 van de 10 lessen aanwezig zijn per periode. Daarnaast werken we bij sport met competenties. Aanwezigheid en inhoud binnen de sportles bepaald samen de beoordeling.

Sportcentrum Europapark
Samen met de gemeente Groningen heeft Noorderpoort een modern en duurzaam sportcentrum gebouwd naast de Euroborg: het Sportcentrum Europapark. Alle studenten die hun opleiding in de stad Groningen volgen, krijgen daar hun sportlessen. Ook medewerkers, sportverenigingen en recreatieve sporters kunnen gebruikmaken van het complex. Hiermee heeft het sportcentrum een belangrijke regionale functie.

In het sportcentrum vind je een sporthal, topsport-turnhal, gymlokaal, dojo voor vechtsporten en een danszaal. Verder heeft het aanvullende faciliteiten voor onderwijs. Buiten zijn sportfaciliteiten aangelegd voor tennis, beachvolleybal en fitness.

 

  • Het arrangement 2020 Maatschappelijke Zorg is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    MZ Noorderpoort
    Laatst gewijzigd
    2021-06-22 15:49:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    filmpje uitleg
    https://maken.wikiwijs.nl/bestanden/1016133/filmpje%20leervragen.mp4
    Link
    link burgerschapswiki
    https://maken.wikiwijs.nl/93621/Burgerschap_MZ_SW
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Noorderpoort, MZ. (z.d.).

    2018 Maatschappelijke Zorg

    https://maken.wikiwijs.nl/129270/2018_Maatschappelijke_Zorg

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.