Hulpmiddelen inzetten bij aandoeningen/ opdracht KDZ
Hulpmiddelen inzetten bij aandoeningen/ opdracht KDZ
Hulpmiddelen inzetten bij aandoeningen
Op deze website kunt u lezen over COPD, Diabetes mellitus, CVA en Parkinson. Wat deze aandoeningen zijn en welke hulpmiddelen er zijn.
COPD
Wat is COPD?
Wat houd COPD in?
COPD is een engelse afkorting en staat voor chronic obstructive pulnomary disease ( chronische obstructive long ziekte). Bij COPD zijn de longen beschadigd en vernauwen erg. U krijgt veel last van ademhalen en u heeft ook minder energie.
wat gebeurt er in je longen bij COPD
Oorzaken van COPD
Wat zijn de oorzaken COPD?
Roken
Schadelijke stoffen als lijm, houtstof en verfdampen. Dus als je veel werkt met deze stoffen heb je meer kans op COPD.
Erfelijke ziekten
Luchtvervuiling
Ander ziekten zoals astm
ziekteverloop
ziekte verloop
Bij COPD is het vaak zo dat je er pas later achterkomt dat je COPD hebt. Dit komt omdat er meestal eerst andere ziekte zoals astma of longontsteking vastgesteld worden. COPD is een chronische ziekte en is dus niet te genezen. Maar u kunt de klachten van de ziekten wel verminderen. Je kan het voorkomen door zo min mogelijk in contact te komen met parfumluchten, want dat heeft er invloed op. Ook temperatuurwisseling en mist hebben invloed op COPD. De kortademigheid word steeds erger uiteindelijk kun je zelfs kortademig worden als je alleen nog maar zit. De kwaliteit van leven word ook steeds minder en u heeft steeds meer medicijnen nodig.
Wat kunnen de redenen zijn dat de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft?
Wat kunnen de redenen zijn dat de zorgvrager een hulpmiddel nodig heeft?
Aangezien de COPD patiënt al meer moeite krijgt om dingen te doen omdat die steeds minder energie heeft. Dus zou handig zijn om een hulpmiddel te hebben om makkelijker je te verplaatsen zonder dat je te veel energie nodig hebt. De mensen met COPD hebben meer kracht nodig om dingen te doen ze zijn namelijk door de copd sneller buiten adem en hebben minder energie. Daarom zou het handig zijn als er een technologisch hulpmiddel zou zijn die iemand met COPD ondersteund. Ook kan het fijn zijn voor die mensen dat ze iets hebben waardoor ze kunnen zien wat ze moeten doen en wanneer ze wat moeten zonder dat er altijd een zorgverlener bij moet zijn.
hulpmiddelen COPD
technologische hulpmiddel bij COPD
Robot stofzuiger:
De robot stofzuiger kan automatisch stofzuigen en kan zichzelf een route bereken. Dit kan helpen bij het huishouden waardoor u zich minder hoeft in te spannen. Je bent hier ongeveer 200 euro voor kwijt.
Traploop hulpmiddel:
De trap hulpmiddel is een soort van stang voor steun die je helpt bij het ondersteunen met traplopen. De trap hulpmiddel kan helpen omdat voor iemand met copd traplopen vrij zwaar kan zijn en hierdoor minder zwaar word.
Irobi robot:
De irobi robot heeft verschillende taken zoals:
De meting van het zuurstofgehalte,
Het geforceerd expiratievolume en de hartslag.
De robot gebruikte ook een vragenlijst om op de hoogte te blijven van de geestelijke toestand van de patiënten.
De robot helpt patiënten aan de inname van medicatie en aan het doen van lichamelijke oefeningen herinneren.
De robots waren uitgerust met een “I am feeling unwell” –knop in geval van acute nood.
Er werd een alert gestuurd wanneer de parameters van de patiënt niet klopten of wanneer lichamelijke oefeningen voor de derde keer op rij niet werden uitgevoerd.
BRISE C200 Luchtreiniger
Veilig ademen in je eigen huis is enorm belangrijk. Daarom zijn er aanpasbare luchtfilters ontwikkeld, zodat je zelf kan bepalen hoeveel je thuis wil filteren. Dit product is niet alleen handig voor mensen met ademhalingsproblemen. Maar ook voor iedereen die graag zelf in de hand heeft wat je inademt.
Productinformatie
De BRISE C200 Luchtreiniger is de eerste luchtreiniger met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld tegen astma en allergische aandoeningen aan de luchtwegen. Het is een intelligente beschermer voor gezonde lucht in je woonomgeving, hoe meer de app van je leert, hoe meer hij je vervolgens een gepersonaliseerde schone omgeving kan bieden tijdens de dagelijkse bezigheden. Het systeem is gebaseerd op het ontwerp van HEPASmart® en integreert allerlei filtertechnologieën in één multi-integrale filter dat zeer goede resultaten behaalt en daarnaast makkelijk te vervangen is. Het multifunctioneel samengesteld reinigingssysteem bestaat uit wel 5 lagen, waarmee allerlei schadelijke stoffen uit de lucht worden gefilterd. A.I. rekent de levensduur van het filter dynamisch uit, zodat je precies weet wanneer je het luchtfilter het beste kunt vervangen!
Voor deze luchtfilter ben je ongeveer 425 euro kwijt.
Diabetes mellitus
Wat is diabetes mellitus
Wat houd Diabetes mellitus in?
Diabetes mellitus is een stofwisselingsziekte met teveel glucose in het bloed. Vroeger werd het suikerziekte genoemd omdat glucose een vorm van suiker is. Insulie heeft een belangrijke rol bij het op pijl houden van glusoce in het bloed. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en zorg er voor dat glucose in de weefsels opgenomen wordt. Diabetes mellitus is er in twee vormen: diabetes mellitus type 1 en diabetes mellitus type 2.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vergist zich en ruimt in plaats van de verkeerde de goede cellen op. Er is al veel onderzoek naar gedaan, maar wetenschappers kunnen de oorzaak van diabetes type 1 helaas nog niet helemaal verklaren. Mogelijk speelt aanleg een oorzaak – wat overigens niet hoeft te betekenen dat je familie de aandoening ook heeft. Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn gluten of koemelk in flesvoeding voor baby’s, maar ook een virus (zoals bijvoorbeeld verkoudheid) zou de boosdoener kunnen zijn. Er is echter meer onderzoek nodig om hier uitsluitsel over te kunnen geven. Je vindt meer informatie op de pagina de oorzaak van diabetes type 1.
Oorzaak van diabetes type 2
Bij diabetes type 2 speelt erfelijkheid een grotere rol dan bij diabetes type 2. Komt deze aandoening in de familie voor? Dan heb je helaas zelf ook een grotere kans om diabetes te krijgen. Vroeger werd diabetes type 2 ook wel ‘ouderdomssuiker’ genoemd. Nog steeds geldt dat ouder worden een oorzaak van diabetes kan zijn, echter is de naam allang niet meer toereikend. De afgelopen jaren zien we namelijk een trend van mensen die op steeds jongere leeftijd diabetes type 2 ontwikkelen. Dat heeft onder andere te maken met een ongezonde levensstijl. Lees meer op de pagina de oorzaak van diabetes type 2.
Of je daadwerkelijk diabetes zult ontwikkelen, is mede afhankelijk van een aantal factoren met betrekking tot je levensstijl:
Overgewicht
Mensen met overgewicht zijn minder gevoelig voor insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel in evenwicht houdt. Hierdoor is het lichaam lastiger voor je lichaam om de suikerspiegel op pijl te houden, waardoor je diabetes kunt ontwikkelen. Het is dus belangrijk om ervoor te waken dat je geen overgewicht ontwikkelt. Een BMI (Body Mass Index) tussen de 18.5 en 25 wordt als gezond beschouwd.
Weinig lichaamsbeweging en ongezond eten
Weinig lichaamsbeweging en ongezond eten zijn eigenlijk de oorzaken van overgewicht. Daarnaast is dagelijks bewegen en gezond eten belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat suiker makkelijker uit het bloed wordt gehaald en de bloedsuikerspiegel daalt. Hierdoor verklein je de kans op diabetes, en als je al diabetes hebt, verklein je de kans op lichamelijke gevolgen.
Roken
We kennen inmiddels allemaal wel de risico’s van roken, maar wist je al dat roken ook een oorzaak van diabetes is? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken minder goed reageren op insuline. De kans op diabetes type 2 is hiermee aanzienlijk groter dan voor niet-rokers! Heb je al diabetes type 2? Stop met roken, zodat je het niet verergert.
Kortom: een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ongevoelig wordt voor insuline, waardoor je last krijgt van verhoogde bloedsuikerspiegels. Een ongezonde leefstijl is daarmee een belangrijke oorzaak van diabetes mellitus. Er is echter nog één aparte vorm van diabetes die we graag onder de aandacht willen brengen:
Oorzaak van zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes komt ongeveer bij 1 op de 10 tot 20 zwangerschappen voor en gaat na de zwangerschap weer over. De oorzaken van dit type diabetes lopen uiteen: te veel vruchtwater, diabetes in de familie of een te snelle groei van het kind kunnen de boosdoener zijn, echter kan (fors) overgewicht ook bij dit type diabetes weer een rol spelen. De etnische achtergrond speelt ook een rol in de kans op zwangerschapsdiabetes.
Ziekteverloop
Diabetes kan leiden tot verschillende nadelige complicaties op lange termijn. Het bereiken van een zo goed mogelijke bloedglucosewaarden kan de kans op complicaties verminderen.
Complicaties ontstaan doordat diabetes na verloop van tijd de bloedvaatjes en zenuwen in het lichaam aantast. Voor een groot deel komt dat door jarenlange hoge bloedsuikers.
De complicaties als gevolg van diabetes zijn afwijkingen aan:
ogen (retinopathie)
hart- en bloedvaten (hoge bloeddruk, hartinfarct, beroerte)
nieren (nefropathie)
zenuwen (neuropathie)
voeten (diabetische voet)
maagklachten
erectiestoornissen
Hulpmiddelen diabetes
Voor diabetes zijn er hulpmiddelen om uw bloedsuiker te meten en insuline te spuiten.
Prikpen
Een prikpen gebruikt u om een druppel bloed uit uw vinger te prikken. Dit wordt ook wel de ‘vingerprik’ genoemd. Deze druppel bloed gebruikt u om uw bloedsuiker te meten. U gebruikt de prikpen in combinatie met lancetten.
Lancetten
Lancetten zijn kleine naaldjes die u in de prikpen doet. Daarna spant u de prikpen en plaatst deze op uw vinger. U prikt met de lancet in uw vinger om een druppel bloed te krijgen.
Veiligheidslancetten
Veiligheidslancetten zijn lancetten die extra bescherming geven. Veiligheidslancetten worden aangeraden als iemand anders dan uzelf de vingerprik uitvoert, bijvoorbeeld een zorgverlener of mantelzorger. Veiligheidslancetten zorgen ervoor dat de ander zich niet kan prikken aan uw lancet. Veiligheidslancetten zitten in een beschermend omhulsel met een dop. Zo hoeft er geen los naaldje in de prikpen geplaatst te worden. Het naaldje komt vanzelf uit het omhulsel zodra de dop eraf wordt afgedraaid.
Teststrips
Op teststrips plaatst u de bloeddruppel van uw vingerprik. De teststrip stopt u in een bloedglucosemeter. Zo meet u de hoogte van uw bloedsuiker.
Bloedglucosemeter
Een bloedglucosemeter is een apparaat waarmee u uw bloedsuikerwaarde kunt meten. In de bloedglucosemeter stopt u een teststrip met uw bloed.
Diabetesmaterialen om insuline in te spuiten
Insuline-pen
Een insuline-pen is een soort injectiespuit waarmee u uzelf insuline kunt geven. De insuline-pen heeft een knopje om de juiste dosis insuline in te stellen.
Er zijn twee soorten insulinepennen:
- Voorgevulde insulinepennen bevatten één dosis insuline. Ze zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Na gebruik is de pen leeg en gooit u deze weg.
- Losse (navulbare) insulinepennen kunt u steeds opnieuw gebruiken. Hier moet u zelf steeds een nieuwe ampul met insuline in plaatsen.
Pennaalden
Pennaalden zijn dunne naalden die u op de insulinepen draait. Daarna kunt u de insuline inspuiten in uw lichaam.
Veiligheidspennaalden
Veiligheidspennaalden zijn pennaalden met een dubbele bescherming. Veiligheidspennaalden worden aangeraden als iemand anders de insuline bij u inspuit, bijvoorbeeld een zorgverlener of een mantelzorger. Veiligheidspennaalden zorgen ervoor dat de ander zich niet kan prikken aan uw pennaald.
Insulinepomp
Een insulinepomp is een klein apparaatje dat de hele dag door om de zoveel tijd (kortwerkende) insuline afgeeft. Dat gebeurt via een naaldje in de huid van uw buik. Dit naaldje is met een slangetje verbonden aan de insulinepomp.
Deze hulpmiddelen worden meestal vergoed van de zorgverzekering
Reden voor een hulpmiddel
De zorgvrager heeft hulpmiddelen nodig zo dat hij het zelf kan kontroleren of er insuline moet gespoten worden. Zo hoeft de zorgvrager niet naar de docter te gaan of naar het ziekenhuis, en zo is het ook nooit te laat.
CVA
Wat is CVA?
CVA is de afkorting voor Cerebro Vasculair Accident. Een CVA kan een herseninfarct of hersenbloeding zijn en wordt ook wel een beroerte genoemd. ... Bij een herseninfarct wordt een bloedvat afgesloten door een bloedpropje. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen te weinig of geen zuurstof.
Oorzaken CVA?
Bloedprop doorslagader verkalking
Bloedprop die uit het hart doorschiet naar de hersenen.
Bloedprop, kan ontstaan door operatie van de hartklep, gezwel in het hart of boezemfibbileren
Ziekte verloop
Als de bloedvoorziening naar een deel van de hersenen stopt, sterft dat deel van de hersenen af door zuurstofgebrek. Dit noemen we een herseninfarct of beroerte. In medische termen heet dit een CVA (cerebraal vasculair accident). Je kunt hierna veel klachten krijgen aangezien een deel van je hersenen is afgestorven. Je kunt klachten krijgen zoals verlamming, verwaarlozing, problemen met zien, vermoeidheid en incontinentie.
Wat kunnen de redenen zijn dat de zorgvrager technogische hulpmiddelen nodig heeft.
De klachten na een CVA kunnen verschillend zijn maar bij sommige is het handig om een hulpmiddel te hebben. Zoals bij incontinentie en bij verlamming kun je niet makkelijk meer verplaatsen. Maar nog een klacht bij CVA is dat je sneller vermoeid bent misschien is het handig dat er een hulpmiddel is die mensen die CVA hebben gehad daarbij helpt. En ook is er een kans dat je verlamt raak, als dat gebeurt kunnen mensen natuurlijk niet zo heel veel zelf meer het zou mooi zijn als er een hulpmiddel komt die mensen daarbij kan helpen. Maar bij CVA zijn er heel veel klachten die je daarna kunt krijgen waarbij niet altijd iets is om te helpen, en daarom zouden er technologische hulpmiddelen moeten zijn voor CVA.
wat is een CVA
Parkinson
Wat houdt parkinson in?
De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waarbij een kleine groep cellen in de hersenen (in de substantia nigra) beschadigt en afsterft. Daardoor kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken. En die chemische stof hebben we juist nodig om soepel te kunnen bewegen en onze lichaamsbewegingen onder controle te houden.
Het gevolg is nare ziekteverschijnselen zoals:
trillen
moeilijk praten
stijve armen
stijve benen
De ziekte van Parkinson
De ziekte is langzaam progressief en genezing is nog niet mogelijk. Maar het ParkinsonFonds doet er met steun van donateurs alles aan dit wél te realiseren.
Wie krijgt de ziekte van Parkinson?
Niemand is immuun voor Parkinson. De ziekte treft vooral mensen boven de 50 jaar. Ruim 55.000 Nederlanders hebben Parkinson en helaas zien we een alarmerende stijging onder dertigers en veertigers. Een klein percentage heeft erfelijke Parkinson. De ziekte is niet besmettelijk.
Wat is de oorzaak van parkinson?
De oorzaak van Parkinson is nog niet bekend. Wel is wetenschappelijk achterhaald hoe bepaalde parkinsonismen zich ontwikkelen. Parkinson ontstaat door het afsterven van zenuwcellen in de hersenen. Wanneer ongeveer 70% van deze dopamine producerende cellen is afgestorven, verschijnen de Parkinson symptomen. Het is echter nog niet bekend waarom deze zenuwcellen sterven.
Dat probeert het ParkinsonFonds met medisch-wetenschappelijk onderzoek te achterhalen. Alleen dan kunnen we een medicijn ontwikkelen om de ziekte te overwinnen.
Er zijn wel verschillende theorieën voor de oorzaak van Parkinson
Onderzoekers zochten al naar genetische oorzaken en afwijkingen en omgevingsfactoren die een rol kunnen spelen, zoals:
virussen
bacteriën
giftige stoffen
zware metalen
Ziekteverloop
Ontwikkeling van de ziekte van Parkinson
De ziekte is progressief: klachten beginnen vaak geleidelijk, meestal aan een kant en nemen na verloop van tijd meestal toe, in volstrekt willekeurige volgorde. Vroege symptomen die achteraf al op Parkinson wezen, zijn een moe en zwak gevoel, moeite met schrijven (een kleiner en onduidelijker handschrift) , een trilling in de arm, een voet die opeens ‘op slot’ gaat.
De ontwikkeling van de ziekte – snelheid en symptomen – verschilt per persoon. Met de juiste behandeling, die door de jaren heen telkens wordt aangepast, zijn de klachten vaak redelijk te beheersen. Dat neemt niet weg dat de ziekte een grote impact heeft op het dagelijks leven.
De ziekte van Parkinson kan verschillende klachten veroorzaken:
Uw bewegingen: trillen, stijfheid, schuifelen, wankelen, evenwicht verliezen/vallen, moeite met opstaan vanuit een stoel of bed, moeite met schrijven, minder gezichtsuitdrukking (masker).
Uw gedrag: vergeetachtig (Parkinsondementie), dingen horen of zien die er niet zijn (hallucineren), ongeremd eten, winkelen, gokken of seks.
Uw lichaamsfuncties: verslikken, kwijlen, afvallen, verstopping, plasproblemen, erectiestoornissen, veel zweten, minder goed ruiken, duizeligheid, minder goed uit woorden kunnen komen.
Uw slaap: overdag vaak duf, ’s nachts wakker liggen, onrust door krampen, rusteloze benen, moeilijk draaien.
Parkinson is een gecompliceerde ziekte die zich uit in talrijke symptomen. Deze zijn vaak te onderscheiden in motorische (gericht op beweging) en niet-motorische klachten zoals depressieve gedachten. De symptomen van Parkinson verschillen per patiënt, dus niet iedereen zal alle klachten ervaren.
De meest voorkomende symptomen van Parkinson:
trillen (in rusthouding)
stijfheid
langzamer en minder bewegen
vermoeidheid
schuifelend lopen
arm of been niet meer kunnen bewegen
moeite met evenwicht houden en coördinatie
moeite met praten (zachter en monotoon)
moeite met schrijven (verkrampt)
vlakke gelaatsuitdrukking (‘masker’)
Andere symptomen die regelmatig voorkomen bij Parkinson:
blaas- en darmproblemen
obstipatie
vallen en duizeligheid
oogproblemen
pijn in ledematen
depressiviteit
emotionele instabiliteit
geheugenstoornissen
slaapstoornissen
lage bloeddruk
cognitieve achteruitgang
hallucinaties
dementie
freezing (blokkade bij het lopen)
rusteloze benen
huidproblemen
overmatig zweten
spraak- en communicatieproblemen
moeite met slikken
Parkinsonfonds
Op deze site is meer informatie te vinden over parkinson
Hulpmiddel parkinson 1
Hulpmiddelen Parkinson
De ADL-hond
Mensen met parkinson ondervinden vaak fysieke beperkingen van hun ziekte. Lopen gaat lastiger en het wordt moeilijker om uit een stoel op te staan of iets van de grond op te rapen. Ook neemt de kracht af en kosten dagelijkse handelingen meer energie.
In sommige gevallen kan een ADL-hond uitkomst bieden. In Nederland komt dat in de praktijk nog weinig voor. Dat komt waarschijnlijk omdat het onbekend is en omdat mensen vaak denken dat ze in een rolstoel moeten zitten om in aanmerking te komen voor een hulphond (wat niet zo is). In het buitenland – m.n. in de Verenigde Staten – is meer ervaring met de inzet van hulphonden bij parkinson.
Wat is een ADL-hond?
Een ADL-hond behoort tot de categorie assistentiehonden die speciaal zijn geselecteerd en getraind om mensen met een lichamelijke beperking te assisteren bij allerlei dagelijkse handelingen. De afkorting ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven.
Wat kan een ADL-hond?
De ADL-hond kan tot wel zeventig verschillende handelingen overnemen van iemand die beperkt is in zijn functioneren. Beperkt als gevolg van de ziekte van parkinson bijvoorbeeld. Denk aan het openen en sluiten van deuren en gordijnen, het uittrekken van kleding, het leeghalen van de wasmachine en het oprapen en aangeven van voorwerpen.
ADL-hond bij parkinson
Naast bovengenoemde ADL-taken kan een assistentiehond ook helpen bij:
Voldoende beweging
Balans houden bij het lopen
Vaste tred houden bij het lopen
Signaleren en oplossen van freezing
Wakker maken bij naar dromen
Vergoeding vanuit zorgverzekering
Sinds 1 januari 2016 vallen ADL-honden onder de Zorgverzekeringswet en worden zij vergoed uit de basisverzekering. De verzekeraar beoordeelt de aanvraag onder meer op basis van de verwachte kostenbesparingen. Het is zaak om, bij voorkeur samen met de ergotherapeut, inzichtelijk te maken met welk bedrag de (zorg)kosten verminderen als gevolg van de inzet van een ADL-hond (bv. minder fysiotherapie door meer beweging). Dat is lastig, zeker bij een progressieve ziekte als parkinson, omdat er een inschatting moet worden gemaakt welke zorg in de toekomst nodig is.
In de praktijk blijkt dat er geen eenduidig beleid is; de diverse verzekeraars beoordelen de aanvragen verschillend. Bij afwijzing is er de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.
De Parkinson Monitor is in samenwerking met UCB Pharma B.V. ontwikkeld om (problemen bij) het dagelijks functioneren in kaart te brengen. U kunt binnen acht categorieën aangeven waar u last van heeft en hoeveel last u hiervan heeft. Het doel van de Monitor is om een algemeen beeld te schetsen van welke klachten u het meest last heeft en waar dus het accent van de behandeling moet liggen. De Monitor is niet bedoeld om (de ernst van) alle klachten in kaart te brengen.
Vergelijken
Naast het schetsen van een algemeen beeld van de klachten, kan de Monitor ook gebruikt worden om twee momenten met elkaar te vergelijken. U kunt twee ingevulde Monitoren over elkaar heen leggen en zo zien of tussen de twee invulmomenten de ernst van uw klachten is veranderd en of het accent van uw behandeling dus verlegd moet worden.
Hulpmiddel parkinson 3
Oogdruppelaar
Hoe werkt het?
Het flesje met oogdruppels klemt u in de houder. Vervolgens brengt u het flesje inclusief houder op de juiste wijze naar uw gezicht/oog om de ogen te druppelen.
Waarvoor dient het?
Met een oogdruppelhulp kunt u zorgvuldiger oogmedicatie toedienen. Ook als u niet zo goed ziet en niet zo'n vaste hand hebt.
Loopblokkades zijn te verhelpen door gericht naar objecten op de grond te kijken (‘visuele cues’) en daar overheen te stappen, zoals bij een zebrapad. Dit helpt om andere circuits in het brein te activeren, waardoor de patiënt kan doorlopen. In huis worden hiervoor vaak strepen op de vloer gebruikt. Om ook buitenshuis beter en veiliger te kunnen lopen zijn de laserschoenen ontwikkeld. Het principe is eenvoudig: de linkerschoen projecteert een lijn voor de rechtervoet zodra de hak van de schoen de grond raakt. De patiënt kan hier vervolgens naartoe stappen. Dit activeert de laser op de rechterschoen en zo verder.
Onderzoeker Murielle Ferraye: “Onze tests vonden plaats in een gecontroleerde laboratoriumsetting, zowel met als zonder medicijnen. Verder onderzoek in hun dagelijkse omgeving is nodig. Dat gaan we doen met laserschoenen die inmiddels op de markt zijn.” Van de 19 patiënten die de schoenen hebben getest, zou de meerderheid de schoen graag in gebruik nemen. Dat de laserschoenen altijd ingeschakeld zijn, ondervinden de proefpersonen niet als hinderlijk. Murielle Ferraye: “Maar het mooist zou zijn als je zou kunnen detecteren dat de blokkade gaat optreden, om dan pas de laser in te schakelen, maar zo ver is het nog niet. Freezing is een erg complex fenomeen.”
Het arrangement Hulpmiddelen inzetten bij aandoeningen/ opdracht KDZ is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.