In de meest westelijke provincie van China genaamd Xinjiang wordt de lokale bevolking de Oeigoeren zonder pardon opgesloten in wat China heropvoedingskampen noemt. China zelf zegt dat dit is om terrorisme te bestrijden, wat is er nou echt aan de hand in het Chinese Xinjiang?
Aan het einde van deze opdrachten weet jij:
Hoe de situatie in Xinjiang echt is
Waarom China de lokale bevolking opsluit
Wat jij kunt doen om de situatie te veranderen
Afsluiting
Ter afsluiting van deze opdrachten is er een kleine toets aan het einde en maak je een muurkrant over de situatie.
Tijd:
Voor deze opdrachten zijn twee lesuren nodig.
Over China
China is een land in het oosten van Azië. China heeft de grootste bevolking ter wereld, namelijk 1.4 miljard mensen. De hoofdstad is Peking en ze spreken er voornamelijk mandarijn chinees. China heeft een erg lange en ingewikelde geschiedenis maar werd in 1949 de volks republiek China met een communistische regering. Die hebben ze vandaag nogsteeds met president Xi Jinping als staatshoofd. Momenteel is China een van de meest invloedrijke landen ter wereld en een van de grootste handelaars.
China op de wereldkaart
De Oeigoeren
Wie zijn de Oeigoeren?
De lokale bevolking van Xinjiang heet de Oeigoeren. Dit is geen Chinees volk maar een Turks volk. Hierdoor is hun cultuur heel anders dan dat van de Chinezen zelf. De Oeigoeren zijn bijvoorbeeld islamitisch en ze spreken een hele andere taal. Deze mensen wonen al eeuwen in Xinjiang al ver voordat de Chinezen het land overnamen.
Sinds 1949 hoort Xinjiang bij China en word het dus geregeerd vanuit Peking. Sinds toen zijn er vele Chinezen ook wel “Han-Chinezen” naar de provincie verhuist. China moedigt dit aan door mensen 3000 yuan (394 euro) te betalen om ernaartoe te verhuizen. Inmiddels wonen er al meer Han-Chinezen in de provincie dan Oeigoeren, en het verschil wordt alleen maar groter.
Dit is de Chinese provincie Xinjiang, waar de Oeigoeren wonen
Wat is het probleem?
Wat is het probleem in Xinjiang?
In China worden de Oeigoeren opgesloten in wat China zelf ‘heropvoedingskampen’ noemt. China doet dit omdat het volk niet bij China wil horen en in 2009 zelfs in opstand kwam tegen China. Er zijn toen en daarna aanslagen gepleegd tegen Chinezen in de regio. China heeft vervolgens alles wat met de islam te maken heeft als gevaarlijk voor de samenleving bestempeld. Voor het lezen van de koran of het dragen van een hoofddoek word je nu naar een heropvoedingskamp gestuurd. China zelf zegt dat de Oeigoeren hier gratis onderwijs krijgen waarmee ze leren hoe ze een brave burger moeten zijn. Dit opsluiten gebeurt zonder waarschuwing en proces, vaak weet de familie niet eens dat ze daar opgesloten zitten.
Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn die heropvoedingskampen gewoon strafkampen. Mensen worden hier gemarteld, uitgehongerd en er sterven zelfs mensen. Ook schatten die organisaties dat er wel tot een miljoen Oeigoeren in deze kampen zitten.
Opdracht beantwoord de vragen:
Mag de Nederlandse overheid jou zomaar oppakken en opsluiten? Waarom wel/niet?
Waarom kan de Chinese overheid dit zomaar doen?
Wat zou jij doen als je een Oeigoer was in deze situatie?
Wat moet er volgens jou gebeuren zodat China hier mee stopt?
je zou antwoorden op deze vragen kunnen vinden via nieuws sites of sites van mensenrechtenorganisaties.
De echte reden van China
Wat is nou de echte reden van China?
Volgens gelekte staatsdocumenten, verschillende organisaties en de media heeft China nog een heel andere reden om zo hard op te treden tegen de Oeigoeren. En die reden heeft alles te maken met geld. China is namelijk een handelsnetwerk over land aan het maken met veel treinspoor. En wat blijkt; er zitten twee belangrijke knooppunten in Xinjiang. China heeft tussen de 900 en 7000 miljard euro geïnvesteerd is dit project. Ook lopen er veel gasleidingen door Xinjiang waarmee China gas aan het buitenland verkoopt. Nu zit de grond van Xinjiang ook nog een vol met bruikbare grondstoffen die China maar al te graag wil hebben. Dit alles gecombineerd met een bevolking die niet bij China wil horen is natuurlijk onvoordelig voor China. Hierdoor wil China de provincie dus zo Chinees mogelijk maken en daar gebruikt het land de strafkampen voor.
In de afbeelding hierboven is goed te zien hoe deze handelsroute door Xinjiang loopt. De provincie is dus van groot economisch belang voor China.
Wat kun jij doen?
Wat kun jij doen om te helpen?
China is een erg machtig land waar landen liever niet te veel tegen ingaan maar toch helpt het als er druk wordt uitgeoefend op China daarom voeren mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International actie tegen dit conflict. Zoals ze het zelf uitleggen: “Deze situatie moet meer aandacht krijgen. Hoewel de bekendheid van dit onderwerp groeit, moet er veel meer bewustzijn komen om druk te kunnen uitoefenen op China. Deel onze sociale mediaberichten. Laat ook je stem horen door onze petitie te tekenen. Samen voeren we de druk op om China de kampen te laten sluiten”
Vrijwillige opdracht
Ga naar de link hieronder en teken de petitie om de heropvoedingskampen te sluiten, alleen met veel druk kan er iets veranderen.
Om andere mensen meer te laten weten over dit probleem ga je een muurkrant maken. Hierin komen de belangrijkste zaken te staan zoals wie China opsluit en waarom. Bedenk zelf verder wat er van belang is om op je muurkrant te zetten. Zorg ervoor dat je het een interessante opmaak geeft zodat mensen ernaar willen kijken. Als je inspiratie nodig hebt staan er online veel voorbeelden van een muurkrant. Onthoud goed dat het doel van de muurkant is om mensen met het probleem bekend te maken, Succes!
Het arrangement Strafkampen in China is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
luc van der meulen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-02-24 20:24:27
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Toets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.