Hoe kan ik een nieuw begin markeren?

Hoe kan ik een nieuw begin markeren?

Introductie

Welkom bij deze quest voor Godsdienst met de vraag: "Hoe kan ik een nieuw begin markeren?"

In deze quest verdiep je je in allerlei vormen van (opnieuw) beginnen en hoe daar in godsdiensten mee om wordt gegaan. Je gaat terug naar je eigen begin, leert over geboorterituelen in godsdiensten en ontwerpt een ritueel dat een moment van opnieuw beginnen tijdens je leven kan markeren. 

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

Dit is een gestructureerde quest. Je bepaalt zelf wanneer en waar je deze quest doet. Het onderwerp, de vraagstelling en de uitwerking zijn bepaald door de docent.

Building Learning Power

We oefenen in deze quest vooral de leerspieren:

- doorgronden: je verdiept je in het onderwerp van deze quest en je laat met jouw uitwerking van de opdrachten zien dat je het thema eigen hebt gemaakt. Je besteed aan elk detail van de opdrachten aandacht.

- logisch redeneren: je laat met je uitwerking van de opdrachten en vragen zien dat jij straks ook kunt uitleggen waarom mensen rituelen doen en wat volgens jou een goed ritueel kan zijn om een nieuw begin te markeren. 

Ondersteuning

Heb je moeite met het lezen van de (soms lange) teksten? Jouw iPad kan deze teksten voor je voorlezen. Daarvoor moet je de volgende dingen doen.

1. Ga naar je instellingen.

2. Kies 'Toegankelijkheid'.

3. Kies 'Spraak'.

4. Tik op het schuifje achter 'Spreek selectie uit'. Het balkje wordt groen.

5. Selecteer de tekst in de wikiwijspagina die je wilt laten voorlezen.

6. Kies 'Spreek uit'.

Reisblog

Het reisblog van deze quest bestaat uit drie 'haltes' met de volgende deelvragen:

- Hoe was mijn eigen begin?

- Wat zijn voorbeelden van geboorterituelen?

- Hoe kan je tijdens je leven opnieuw beginnen?

Tijdens jouw reis door deze quest leg je de uitwerking van de opdrachten vast in één Keynote presentatie die je, naast je show, inlevert via Seesaw - Godsdienst. Wil je voor een bepaald onderdeel toch graag een filmpje maken? Lever die dan apart in.

Mijn eigen begin

In deze stap beantwoord je de vraag: "Hoe was mijn eigen begin?"

Wat weet jij nog van het begin van je eigen leven? Misschien heeft jouw familie je daar wel over verteld. Misschien hangen er wel foto's van jou als klein baby'tje aan de muur. Misschien heb je hier geen idee van. In deze deelvraag verdiep je je in je eigen begin en leer je wat een ritueel is.

Stap 1 Kies een presentatievorm die je wilt oefenen (denk aan: een filmpje, een poster, een verslag, een keynote, of zoek een coach op voor inspiratie ;-))

Stap 2 Duik in jouw eigen verleden, en dan vooral het stuk van jouw geschiedenis rond je geboorte. Verwerk in jouw presentatie:
- waar je bent geboren;
- wanneer dat gebeurde;
- wie er allemaal bij waren;
- wat belangrijke gebeurtenissen (binnen jouw eigen familie) waren in de maand voor en na jouw geboorte.
Gebruik in jouw presentatie (die dus allerlei vormen kan hebben) zoveel mogelijk 'bewijsmateriaal' van vroeger. Denk aan: foto's, citaten van familieleden die je hebt geïnterviewd, je geboortekaartje, etc.

Stap 3 Beantwoord in jouw presentatie de volgende vragen:
- Wanneer is een gebeurtenis een ritueel?
- Welke drie voorbeelden kun je geven van rituelen?
- Welke gebeurtenissen rond jouw geboorte zijn rituelen en waarom?

Stap 4 Voeg jouw presentatievorm toe aan de keynote die je voor deze quest maakt. Heb je een video gemaakt? Lever die dan alvast in via Seesaw - Godsdienst.

 

Geboorterituelen

In deze stap beantwoord je de vraag: "Wat zijn voorbeelden van geboorterituelen?"

Hieronder vind je vier voorbeelden van geboorterituelen in godsdiensten. Lees de teksten door en bekijk de filmpjes.

 

In de mandir

De mandir is het heilige gebouw van hindoes.

Het eerste ritueel ondergaan hindoe-baby's al voor hun geboorte. Er worden speciale gebeden opgezegd om ervoor te zorgen dat er een zoon geboren zal worden. Deze plechtigheid heet 'punsavan'. Een zoon is belangrijk, omdat volgens hindoes de voorvaderen voortleven in zoons.
Na de geboorte wordt tijdens een plechtige bijeenkomst het hoofdhaar van de baby afgeschoren. Dit is bedoeld om het kind te reinigen van alles wat met de geboorte te maken heeft. Mundan betekent letterlijk 'afscheren' en is een van de zestien sacramenten (belangrijke rituelen, die in het hindoeïsme ook wel sanskaar worden genoemd) van hindoes.

Deze rituelen zijn allemaal bedoeld om het lichaam te reinigen en voor te bereiden op het ultieme doel: bevrijding. Je moet namelijk lichamelijk en geestelijk rein zijn. Het lichaam is de drager van de ziel. En om de ziel zo goed mogelijk zijn werk te kunnen laten doen, is een schoon lichaam belangrijk.

In de synagoge

De synagoge is het heilige gebouw voor de joden.

Op de achtste dag na de geboorte worden joodse jongetjes besneden. Dat betekent dat tijdens een plechtigheid de voorhuid van de penis rondom wordt losgesneden en verwijderd. De besnijdenis wordt met een groot feest gevierd.

Voor joden is de besnijdenis een eeuwenoude traditie. In de Thora, het heilige boek van de joden, staat dat God een verbond sloot met Abraham. God beloofde hem een grote familie, veel nakomelingen en een vruchtbaar land. Als teken van die belofte moest Abraham zichzelf besnijden en daarna moest dat gebeuren bij alle mannen die bij zijn familie hoorden.

Die traditie wordt tot op de dag van vandaag voortgezet. Als je besneden bent, dan ben je ook een onderdeel van dat verbond. Je hoort er helemaal bij. De besnijdenis wordt uitgevoerd door iemand die daarvoor speciaal is opgeleid, de moheel. Door zijn kundigheid en ervaring heeft de baby zo min mogelijk pijn. 

 

In de moskee

De moskee is het heilige gebouw voor de moslims.

Vijf keer per dag kun je vanaf de moskee de azan horen: de oproep tot gebed. Het begint met de woorden: 'Allahu akbar'. Dat betekent: God is de grootste. De woorden van de azan worden ook ingefluisterd bij een pasgeboren baby. Zo krijgt het kindje meteen mee wat het belangrijkste is in het leven: het geloof in één God die de grootste is en dat Mohammed zijn profeet is. 

Veel moslimjongetjes worden na de geboorte besneden. Dat is niet verplicht - het staat niet in de Koran dat dit moet - maar veel moslims doen het wel. Voor een deel is het een hygiënische maatregel. Als je besneden bent, kan een jongen zijn penis makkelijker schoonhouden. Maar het is ook een teken dat je bij de moslimgemeenschap hoort. Er is geen vast moment voor de besnijdenis. Vaak gebeurt het bij baby's, maar in elk geval voor het dertiende levensjaar. In de Koran wordt ook verteld over Gods verbond met Abraham - daar heet hij Ibrahim. Ibrahims oudste zoon Ismaël werd op dertienjarige leeftijd besneden. 

In de kerk

De kerk is het heilige gebouw voor christenen.

Voor christelijke ouders is de doop van hun kind een groot feest. Het dopen gebeurt meestal in de kerk. De dominee of pastoor giet een beetje water uit het doopvont over het hoofdje van het kind. Daarbij noemt hij of zij de naam van de baby en vraagt om de zegen van God. 

De doop betekent voor christenen dat je vanaf dat moment bij God en bij de mensen van de kerk hoort. Vaak krijgen de ouders als herinnering een doopkaars mee. Die kunnen ze branden op belangrijke momenten in het leven van het kind. 

Sommige christenen vinden dat een kindje niet gedoopt kan worden, omdat het nog niet zelf voor het geloof kan kiezen. Maar zij willen hun kinderen wel opdragen in de gemeente waar ze bij horen. Dat gebeurt bijvoorbeeld in de Ghanese kerk in Amsterdam. De predikant tilt het kindje omhoog boven zijn hoofd en zegt: 'Zie je al die mensen? Kijk goed, want dit is jouw familie. Ze zullen er zijn voor jou.' Ook het opdragen wil laten zien: je hoort erbij!

Een eigen ritueel

Veel ouders voelen bij de geboorte van hun kind een grote dankbaarheid. Ook degenen die niet zo'n vastomlijnd geloof hebben. Die dankbaarheid willen ze delen met familie en vrienden.

Een geboorteritueel helpt daarbij. Sommige mensen geven een tijdje na de geboorte een kraamfeest. Alle vrienden en familieleden worden uitgenodigd om het kind welkom te heten in de wereld. Iedereen kan de baby bewonderen en cadeautjes geven. 

Er zijn 'ritueel-begeleiders' die samen met de ouders een eigen geboorteritueel bedenken. Alle gasten nemen bijvoorbeeld een speciaal gedicht voor de baby mee. Of een boek dat in hun eigen leven veel heeft betekend. Ze vertellen waarom ze dat boek aan de baby geven met een wens voor zijn of haar levensweg. Via 'Rent a Priest' kun je ook een echte dominee of pastoor inhuren voor een doopritueel. Dat lijkt dan wel op wat er in de kerk gebeurt, maar er zijn allerlei aanpassingen mogelijk. 

Opdracht
Schrijf een verslag van ongeveer 200 woorden. In dit verslag vergelijk je twee geboorterituelen met elkaar. Bespreek in jouw verslag:
- wat de overenkomsten en verschillen zijn;
- wat de voor- en nadelen zijn van elk ritueel voor het kindje;
- leef je in in de (gelovige) ouders: waarom zouden zij kiezen voor dit ritueel?

In de inleiding vertel je waar dit verslag over gaat en welke vragen je gaat beantwoorden. In het middenstuk geef je antwoord op de drie bovenstaande vragen. Schrijf een afzonderlijke alinea voor het beantwoorden van elke vraag. In de conclusie geef je jouw mening over de rituelen en beschrijf je wat je zelf zou doen als je vader of moeder wordt. Vergeet je verslag geen titel te geven en let ook goed op je taalverzorging.

Voeg jouw verslag toe aan de keynotepresentatie die je bij deze quest maakt. Tip: schrijf je verslag in Pages en gebruik een liggende afdrukstand. 

Opnieuw beginnen

In deze stap beantwoord je de vraag: "Hoe kan je tijdens je leven opnieuw beginnen?"

Soms gaat het mis en lopen mensen helemaal vast. Ze weten niet meer hoe het verder moet. De mensen zeggen bijvoorbeeld: 'Eens een dief, altijd een dief.' Kan iemand dan zijn leven niet beteren? Moet je iemand die een fout maakt, een nieuwe kans geven? En zou je zelf graag een nieuwe kans krijgen in zo'n geval?

Een tweede kans

Lees het artikel over vergeving via de link hieronder en bekijk het filmpje dat bij het artikel hoort.

 

Artikel - Ontroering in rechtbank: jongen (18) vergeeft agente die zijn onschuldige broer doodschoot

Bekering

In veel religies is bekering een bijzonder moment. Dan kies je voor een bepaald geloof. Zo'n keuze is een ommekeer. Het is het begin van een nieuw bestaan als gelovige. Vanuit het christendom en de islam worden alle mensen opgeroepen om zich te bekeren tot God.

Een bijzondere vorm van 'bekeren' is, als iemand zich van een godsdienst afkeert. De laatste vijftig jaar komt dat vooral voor bij christenen in de westerse wereld. Mensen die gedoopt zijn en thuis gelovig opgevoed, keren later de kerk de rug toe. Ze voelen zich daar niet langer thuis. Of ze geloven niet meer in God. Ook moslims en joden wenden zich soms af van hun geloof. Al zijn er ook mensen die beweren dat dat niet kan. Toch gebeurt het.

Bekering tot het christelijk geloof

Christenen noemen de bekering 'opnieuw geboren worden'. Je oude leven laat je achter je en je begint een nieuw leven als christen. Veel mensen groeien gewoon op in een christelijk gezin. Maar mensen die zich bekeren tot het christelijk geloof, kiezen daar bewust voor. Ze voelen zich gegrepen door het geloof in God de Vader en in zijn Zoon Jezus Christus. Hij heeft door zijn dood en opstanding verlossing gebracht. Mensen die zich bekeren laten zich dopen of doen belijdenis in de kerk.

Bekering tot het joodse geloof

Volgens de joodse wet moet iemand die zich tot het jodendom wil bekeren, dat van harte willen. Zonder bijbedoelingen. Een man die zich bekeert, moet ook besneden worden.

Mensen die zich bekeren, beloven zich aan de joodse mitswot te houden: dat zijn voorschriften en richtlijnen om goed te leven. Joden zien het als een eer om de mitswa te mogen doen. Dan beloven ze zich aan deze voorschriften te houden. Bij de bekering hoort ook een rituele onderdompeling in een bad, gevuld met regenwater. Veel synagoges hebben zo'n bad. En de bekeerling neemt vaak een nieuwe, joodse naam aan.

Bekering tot de islam

In de islam bekeert men zich door het uitspreken van de islamitische geloofsbelijdenis, de shahada: 'Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet.' Door deze zin uit te spreken, belijd je het geloof dat er maar één God is. Dat is Allah. Allah is de naam waarmee God zichzelf noemt in de Koran. Ook getuig je dat Mohammed zijn dienaar en boodschapper is. Uiteraard is deze getuigenis oprecht. Die oprechtheid zorgt ervoor dat je je leven volgens de islam gaat leven.

Beantwoord in jouw keynote de volgende vragen:

1. Wat vind je ervan dat Brandt Jean de moordenaar van zijn broer vergeeft?
2. Hoe zorgt deze keuze voor vergeving van Brandt Jean ervoor, dat de moordenaar van zijn broer een nieuwe kans krijgt? Ze ontloopt haar straf namelijk niet.
3. Wat denk je dat de invloed van vergeving is op het leven van de moordenaar?
4. Heb je zelf wel eens iemand vergeven? Hoe was het voor jou om dat te doen?
5. Als mensen zich bekeren, dan kiezen ze bewust voor een nieuw leven als gelovige en alles wat daarbij hoort. Waarom kiezen mensen ervoor om zo'n keuze te markeren met een ritueel?

Lever de Keynote met alle onderdelen van jouw reisblog in via Seesaw - Godsdienst.

Show

De hoofdvraag van deze quest is: "Hoe kan ik een nieuw begin markeren?"

In deze show ga jij zelf een ritueel ontwerpen voor een moment waarop alles verandert in jouw eigen leven of dat van iemand anders.

Show - Jouw eigen ritueel

Stap 1 Kies een onderwerp voor het ritueel dat jij gaat ontwerpen. Je kunt kiezen uit de volgende opties:
- de aankomst van een adoptiekind;
- de start van een samengesteld gezin;
- de vrijlating van een gevange uit de gevangenis;
- de start van een nieuw leven in een ander land na emigratie of vluchten;
- een eigen onderwerp (overleg dat onderwerp eerst met mevrouw Rebel, voor je verder gaat)

Stap 2 Ontwerp het ritueel. Geef daarbij antwoord op de volgende vragen:
- wie zijn erbij?
- waar vind het ritueel plaats? Hoe ziet die ruimte eruit?
- wat gebeurt er? Denk aan muziek, toespraken, wat de gasten doen, etc.
- welke plechtige handeling vindt er plaats?
- hoe noem je dit ritueel?

Stap 3 Presenteer jouw ritueel. Dat kan op verschillende manieren. Denk daarbij aan:
- een collage
- een Adobe Spark Video
- een animatievideo
- een poster
- een kijkdoos
- etc. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Stap 4 Lever jouw show in via   Seesaw - Godsdienst.

 

Jouw show wordt beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

  ⭐️ ⭐️⭐️ ⭐️⭐️⭐️ ⭐️⭐️⭐️⭐️
Complexiteit - logisch redeneren

 

  Je reisblog en show zijn compleet en je legt in jouw uitwerking van de opdrachten en het ontwerpen van je ritueel steeds duidelijk uit wat je bedoelt.  

Authenticiteit -

doorgronden

    Je hebt in de opdrachten van het reisblog en de show laten zien dat jij je dit onderwerp eigen hebt gemaakt. Je hebt persoonlijke ervaringen gedeeld en in het afronden van de opdrachten heb je laten zien dat je je in het thema van deze quest hebt verdiept.  
Vakmanschap     Al je uitwerkingen zijn volledig en je hebt duidelijk zorg besteed aan de manier waarop je de opdrachten hebt gepresenteerd. Je hebt gebruik gemaakt van de ruimte die je had om zelf een presentatievorm te kiezen.  

 

Terugkijker

Geef in een comment bij jouw show in Seesaw antwoord op de volgende vragen:

1. Hoe verliep het werken aan deze quest?
2. Hoe heb je jouw leerspieren ingezet om deze quest af te ronden?
3. Hoeveel sterren zou jij jezelf voor deze quest geven? Geef jezelf 1-4 sterren voor de inhoud en voor doorgronden. Waarom geef je jezelf deze sterren?