4 - Zoek informatie

4 - Zoek informatie

4 - Zoek informatie

Voorbeeldvraag

Je zoekt informatie over het verbeteren van de luchtkwaliteit in Amsterdam. Je eerste zoekactie in een databank heeft 15 resultaten opgeleverd die allemaal relevant zijn.

 

 

 

 

 

 

Hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk relevante informatie vindt, terwijl je tegelijkertijd zoveel mogelijk niet-bruikbare informatie wegfiltert?

Verbeter je zoekresultaten

Zoeken met de thesaurus

Als je zoekt in een databank is het niet altijd duidelijk met welke zoektermen je de beste resultaten krijgt. Een thesaurus kan je daarbij helpen. In module 2 heb je al gezien dat een thesaurus kan helpen bij het bedenken van zoektermen. Je kunt in een aantal databanken ook direct zoeken met behulp van een thesaurus. Je zoekt dan heel gericht en krijgt daardoor vaak goede zoekresultaten.

Citatiezoeken

HvA Bibliotheek

Wanneer je een artikel hebt gevonden dat over je onderwerp gaat, kun je dit goed gebruiken om andere publicaties over hetzelfde onderwerp te vinden. In de basiscursus heb je al gezien dat je oudere literatuur kunt terugvinden aan de hand van literatuurlijsten bij gevonden artikelen. Wil je recentere artikelen vinden? Dan kun je gebruik maken van de "cited by" functie.

Stel, je zoekt naar informatie over het verband tussen sterftecijfers en de luchtvervuiling door het verkeer in Amsterdam. Door te zoeken in de HvA Bibliotheek vind je het volgende artikel:

 

Dit artikel sluit mooi aan op je onderwerp, maar is niet heel recent. Wanneer je nu "Cited by" (Geciteerd door) aanklikt, krijg je een overzicht van bronnen die dit artikel hebben geciteerd. Je hebt grote kans dat hier ook artikelen tussen staan die over hetzelfde onderwerp gaan. De artikelen die je op deze manier vindt, zijn altijd recenter dan het artikel waaruit geciteerd is. Bovendien zegt het aantal citaties iets over het gevonden artikel. Wanneer een artikel vaak geciteerd is, is het waarschijnlijk een heel belangrijk artikel. Door op "Citations" te klikken krijg je juist een overzicht van oudere artikelen waarnaar in dit artikel wordt verwezen. Tip: Ook Google Scholar biedt beide mogelijkheden.

Science Direct

 

 

Wie citeert wie, en wat er geciteerd wordt vind je terug in de databank Web of Science. Hier vind je onder andere verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen. Als een gevonden titel ook in onze databanken aanwezig is, dan kun je het direct full text ophalen.

Samenvatting

Wat heb je geleerd?

 

 

Je hebt geleerd om:

  • je zoekresultaten specifieker te maken
  • te zoeken met behulp van een thesaurus
  • te zoeken met behulp van een citatie-index

Zoeklogboek

Het zoeklogboek kun je gebruiken voor je eigen project! Vul in wat je hebt gedaan en sla het op. Doe dit na elke module. Na de laatste module kun je het gehele logboek printen.

Noteer nu in jouw logboek op welke manier je hebt gezocht en wat je hebt gevonden.

  • Het arrangement 4 - Zoek informatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-10-31 14:41:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://vimeo.com/199173074
    https://vimeo.com/199173074
    Video
    https://vimeo.com/199173585
    https://vimeo.com/199173585
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.