3 - Kies informatiebronnen

3 - Kies informatiebronnen

3 - Kies informatiebronnen

Voorbeeldvraag

De gemeente Amsterdam wil sinds 2020 dat alle festivals in de stad volledig duurzaam zijn. Een festivalorganisator vraagt je om te onderzoeken welke manieren er zijn om zijn festival duurzamer te maken.

 

 

 

 

 

Soorten bronnen

Introductie

Je hebt in de basiscursus kennis gemaakt met verschillende soorten informatiebronnen ingedeeld naar vorm en inhoud.
Om te bepalen of je een informatiebron kunt gebruiken bij het beantwoorden van je vraag zijn er ook andere aspecten waarop je kunt letten: niveau en oorspronkelijkheid.

Niveau

Er zijn tijdschriften van verschillende niveaus. Wat zijn nu precies de verschillen tussen deze tijdschriften en wanneer zijn ze het meest geschikt om te gebruiken?

  • Vaktijdschriften

Een vaktijdschrift richt zich op de vakspecialist. Je vindt er praktische toepassingen van ideeën, modellen en/of theorieën. Artikelen beschrijven meestal voorkomende situaties in de beroepspraktijk. Deze kun je dan vergelijken met jouw eigen casus. Voorbeelden van vaktijdschriften zijn: Management Team en Technisch Weekblad.

 

  • Populair wetenschappelijke tijdschriften

Deze tijdschriften zijn bedoeld voor de algemene lezer. Je vindt daarom meestal geen uitgebreide beschrijving van een onderzoeksmethode of verwijzingen naar gebruikte bronnen. Om deze reden kun je dit soort tijdschriften beter niet gebruiken als bron voor je opdracht. Voorbeelden van populair wetenschappelijke tijdschriften zijn: Quest, Kijk en Psychologie Magazine.

  • Wetenschappelijke tijdschriften

Wetenschappelijke tijdschriften bevatten artikelen geschreven door wetenschappers voor wetenschappers. De onderzoeksmethode is altijd duidelijk omschreven en gebruikte bronnen zijn nauwkeurig beschreven. Zo kun je nagaan hoe de auteur aan zijn gegevens is gekomen. In de artikelen vind je ook vaak verklaringen voor bepaalde verschijnselen in de beroepspraktijk. Deze kun je vervolgens koppelen aan jouw eigen casus. Voorbeelden van wetenschappelijke tijdschriften zijn: The Lancet, The Journal of Machine Learning Research en The Journal of Applied Developmental Psychology.

 

Oorspronkelijkheid

Je kunt informatie ook indelen naar oorspronkelijkheid. Je kunt onderscheid maken tussen primaire en secundaire bronnen:

  • In primaire bronnen staan nieuwe gegevens. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeksverslagen en rapporten.
  • Secundaire bronnen maken gebruik van informatie uit primaire bronnen. Ze bespreken een onderwerp aan de hand van verschillende artikelen en publicaties. Vaak geven ze een goed beeld van wat er over een onderwerp is onderzocht en gepubliceerd. Denk bijvoorbeeld aan een handboek of een overzichtsartikel.

Databanken en Google Scholar

Je kent Google natuurlijk al en je weet dat de Bibliotheek toegang biedt tot verschillende databanken. Maar hoe vind je de juiste databanken voor jouw specifieke opdracht?

Open bestand Download tekst van deze video

Samenvatting

Wat heb je geleerd?

Je hebt geleerd:

  • dat informatiebronnen van elkaar verschillen in niveau en originaliteit
  • wat het verschil is tussen vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften
  • wat het verschil is tussen primaire en secundaire informatie
  • hoe je een databank vindt die past bij je vraag
  • hoe je Google Scholar gebruikt om in HvA-databanken te zoeken

Zoeklogboek

Het zoeklogboek kun je gebruiken voor je eigen project! Vul in wat je hebt gedaan en sla het op. Doe dit na elke module. Na de laatste module kun je het gehele logboek printen.

Noteer nu in jouw logboek de informatiebronnen die je gaat doorzoeken.

  • Het arrangement 3 - Kies informatiebronnen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-10-31 14:40:16
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://vimeo.com/199172696
    https://vimeo.com/199172696
    Video