Politieke Bril

Politieke Bril

Verenigde Naties en het Referendum.

 

In 1954 besloot Indonesië zich te melden bij de Verenigde Naties om de problemen met Nederland op te lossen. Dit werd gesteund door Afrikaanse landen, Aziatische landen en door de Sovjet-Unie. Om landen uit het continent erbij te betrekken kozen andere landen uit Oceanië zoals Australië te kiezen voor de kant van Nederland. Voor de landen aan de kant van Nederland was er geen intentie om er een gewapend conflict van te maken. Na enkele stemmingen door de Verenigde Naties in de jaren die daarop volgden werd niet veel bereikt binnen het conflict. In 1961 werd de steun voor Nederland alleen, maar minder rondom het beleid van West-Guinea. Mede doordat de Verenigde Staten bezorgd was over de aankoop van Sovjet wapens door Indonesië.

 

Om te voorkomen dat Indonesië een stap richting het communisme zou doen regelde de VS vredesregelingen tussen Indonesië en Nederland. Papua Nieuw-Guinea werd gebruikt om de Koude Oorlog niet te laten versterken in de richting van het communisme.


Tijdens het referendum in 1969 werd op nationaal niveau gestemd over de Papua´s of ze zelfbeschikking wilden of bij indonesië wilden blijven. In plaats van 816.000 Papua´s die gingen stemmen werden het er uiteindelijk 1022 van de Papoea-tribale vertegenwoordigers (stamhoofden). Zij werden allemaal gedwongen te stemmen dat West-Papua bij Indonesië ging horen, hier is duidelijk terug te zien dat de politiek door corruptie beïnvloed wordt. De landen als de VS en Australië accepteerden de stemming, de stemming werd mede geaccepteerd aangezien dit een manier was om de Sovjet-Unie van minder macht te voorzien. In 1975 werd het land “onafhankelijk”, Indonesië reageert nog steeds met geweld en onderdrukking tegen de bevolking van Papoea. Deze misstanden, en het verzet daartegen, duren tot de dag van vandaag voort.

 

 

Beantwoord nu onderstaande vragen!

  • Het arrangement Politieke Bril is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Bas Veldhuis Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-31 15:14:21
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.