Les 4: Planeten en kometen

Les 4: Planeten en kometen

Planeten en kometen

Als je een vallende ster ziet mag je een wens doen, maar wat is een vallende ster? En hoe komt het dat de zon op en onder gaat? Vandaag leren we waarom het dag en nacht wordt, welke planeten er allemaal zijn en wat een komeet nou eigenlijk is.

Deze les

Na deze les weet je...

 

...de acht planeten van ons zonnestelsel.

...dat Pluto een dwergplaneet is.

...een ezelsbruggetje voor de acht planeten uit ons zonnestelsel.

...dat door draaiing van de aarde het dag en nacht wordt.

...drie kenmerken van een komeet.

 

Planeten

We weten allemaal dat wij op aarde leven en dat er een zon en een maan is, maar er zijn nog 7 andere planeten in ons zonnestelsel. Het dichtste bij de zon is Mercurius, daarna Venus, dan de aarde, dan Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en het verste weg Neptunus. Tot voor kort was als laatste Pluto ook nog een planeet, maar die vonden de wetenschappers tóch te klein. Daarom is Pluto nu een dwergplaneet.

 

Dag en nacht

Elke ochtend komt de zon op en elke avond gaat de zon onder. Dit komt omdat de aarde rondjes draait. De zon schijnt op de aarde, maar omdat de aarde rondjes wordt maar één kant van de aarde belicht. Daar is het dan dus dag en is het aan de andere kant donker en dus nacht. De aarde doet er 24 uur over om een rondje te maken, daarom duurt één dag bij ons dus ook 24 uur. Bij andere planeten is dit heel anders!

 

 

Kometen

Kijk de onderstaande video tot 2:40.

Naast de planeten, zon en maan hebben we natuurlijk ook nog sterren in de lucht. Wetenschappers noemen al deze dingen die in het heelal rondzweven hemellichamen. Kometen zijn ook hemellichamen. Ze bestaan uit ijs, gas en stof en als een ster te dichtbij de zon komt, dan wordt hij te warm en vliegt hij in de fik. Wij kennen dit als een vallende ster en als hij snel genoeg gaat dan kan je die herkennen aan zijn lange vuurstaart. Kometen kunnen vaak de warmte van de zon niet aan en dan vallen ze uiteindelijk uit elkaar, maar het kan ook voorkomen dat hij neerstort op een andere planeet!

 

Samengevat

-  De acht planeten uit ons zonnestelsel zijn: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus.

-  Op aarde wordt het dag en nacht doordat hij elke 24 uur een rondje om zijn as draait en het licht van de zon steeds op een ander deel van de aarde valt.

-  Doordat de aarde ook nog om de zon draait en soms dus verderweg van de zon staat dan op andere momenten ontstaan er bij ons seizoenen.

-  Kometen zijn ballen van ijs, gas en stof die in een baan door de ruimte zweven. Als ze in de dampkring van onze aarde komen verbranden ze, een vallende ster.

 

We hebben het vandaag over de planeten, dag en nacht en kometen gehad. Hopelijk is nu duidelijk geworden dat wat er in de ruimte afspeelt een onwijs grote invloed heeft op onze (toch wel kleine) aarde!

  • Het arrangement Les 4: Planeten en kometen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-01-26 16:13:48
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Leerniveau
    PO groep 5;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    1 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.youtube.com/watch?v=4lSQE8LCDiU
    https://www.youtube.com/watch?v=4lSQE8LCDiU
    Video
    https://youtu.be/0zXovjSdtP4
    https://youtu.be/0zXovjSdtP4
    Video
    https://youtu.be/6ItAdZNwMEg
    https://youtu.be/6ItAdZNwMEg
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Ruimtereis OvL. (2020).

    Les 2: De raket

    https://maken.wikiwijs.nl/154814/Les_2__De_raket

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.