Soda Inline

Soda Inline

Soda bepalen in Sodawater d.m.v. een titratie

Inleiding

In dit practicum werk je met de Titrolyzer ADI 2016. Met de Titrolyzer ga je de concentratie soda in water bepalen. In de chemische industrie wordt soda gebruikt voor de productie van onder andere bleekmiddelen en verven.

Reagentia/Apparatuur

Appratuur:

Titrolyzer ADI 2016

Pomp

Stekkerdoos

Reagentia:

Natriumcarbonaat 99.5%

Zoutzuur 0,1M

Spoelwater (demi-water)

 

 

Werkwijze

Apparatuur:

De pomp gaat als volgt aan: Controleer of de stekker in de stekkerdoos zit. Zet doormiddel van het plusknopje de snelheid op ongeveer 90. De pomp gaat lopen door een richting te kiezen en op de groene S knop te drukken (het lampje moet branden). Als je de pomp wilt pauzeren kun je op de groene S knop drukken.

Voordat er gemeten kan worden moeten er een aantal dingen gecontroleerd worden:

Zijn de electroden gevuld, zo niet vul ze met KCl 3M. Zit er genoeg HCl 0,1M in het vat? Is het afvalvaat leeg zo niet moet die geleegd worden, Let hier tijdens de analyses ook op. Zijn er lekkages? Als er iets verkeerd gaat tijdens de analyse kan er op de emergency stop gedrukt worden.

Om de titrolyzer te laten meten werkt het zo: Zorg dat je op het main menu bent. Als je op het main menu bent wil je een run doen (F1). Als programma is de analyse geprogrammeerd onder analyse (F2). Nu moet je het aantal metingen invoeren, er staat al een 1 op het apparaat, maar als je dan op enter drukt werkt het niet, dus moet je handmatig 1 invoeren. De analyse wordt gestart (er hoeft geen meting zonder soda worden gedaan).

Om het resultaat terug te vinden moet je  het als volg doen: Je klikt op utility (F4), Daarna ga je naar result (F2), daarna wil je het resultaat van de analyse dus (F1). Nu zie je het resultaat van je vorige meting, deze was ook na de titratie even in beeld. Deze is uitgedrukt in g/l.

 

Monster:

Vul de reactor tot aan de streep met demi-water en laat het water ook door de slangetjes pompen. Weeg 1,0000 g soda af en doe het in de reactor, homogeniseer het door met de pomp het rond te laten pompen, de analyse kan gestart worden als al het soda opgelost is en gehomogeniseerd is door de pomp.

Na dit gemeten te hebben moet de reactor weer aangevuld worden tot aan de streep en wordt 0,5000 g ingewogen en toegevoegd. Let op! je haalt de overige vloeistof niet weg.

De laatste stap word nog twee keer herhaald.

 

Controlemonster:

Spoel de reactor om met demiwater en vul hem met 1 liter van het controlemonster. Laat het controlemonster ook even doorpompen met de pomp.

let op!

zorg er voor dat aan het eind van het practicum water in het vaatje staat zodat de elektroden niet droog staan.

Uitwerking

Bereken de concentratie soda in het monster in g/l.

Zorg dat in het meetrapport staan verwerkt:

Waarden uit titrolyzer

Berekeningen

Ijklijn

Discussie

Conclusie

Verwerk de resultaten in een meetrapport en lever deze op de afgesproken wijze in.

 

Afval

Al het gereageerde afval mag in afvalvat 0.

  • Het arrangement Soda Inline is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ioniers
    Laatst gewijzigd
    2020-03-03 13:48:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.