Risico's in beeld

Risico's in beeld

De risico inventarisatie

Elke werkgever moet een arbobeleid voeren (zie wettelijke verplichtingen voor meer informatie). De basis van dit beleid wordt gevormd door de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De RI&E is een lijst met mogelijke risico’s. Met deze lijst kunnen bedrijven in kaart te brengen welke risico’s in hun eigen bedrijf voorkomen. Want pas als je weet welke risico’s er zijn, kan je de juiste maatregelen treffen. Deze RI&E is verplicht voor alle bedrijven met personeel. Met de RI&E wordt een Plan van Aanpak (PvA) gemaakt. In het PvA staat wie, wanneer, welke maatregel neemt. Door het PvA uit te voeren kunnen bedrijven het werk veiliger en gezonder maken.

De stappen van de RI&E op een rij
De uitvoering van de RI&E bestaat uit de volgende stappen:

  • Stap 1: Inventarisatie: Welke risico’s spelen in er in het bedrijf/de organisatie?
    Resultaat: een lijst met alle risico’s in het bedrijf.
  • Stap 2: Evaluatie: Hoe groot is het risico?
    Resultaat: de risico’s staan in volgorde van belangrijkheid.
  • Stap 3: Plan van aanpak: Welke maatregelen?
    Resultaat: een plan waarin staat wie, wanneer welke maatregel gaat treffen om de risico’s te verminderen.
  • Stap 4: Toetsen van de RI&E: Door een arbodienst of arbodeskundige.
    (deze stap is niet verplicht voor bedrijven met maximaal 25 werknemers die gebruik maken van een erkend Branche RI&E instrument)
    Resultaat: Een goedgekeurde RI&E, die voldoet aan de wettelijke eisen.
  • Stap 5: Aan de slag: uitvoeren en evalueren van het Plan van Aanpak
    Resultaat: de maatregelen zijn ingevoerd.

Meer informatie? In het boekje Aan de slag met de RI&E worden de stappen uitgebreider toegelicht

Wie maakt de RI&E?
Namens de werkgever houdt de preventiemedewerker zich bezig met het opstellen van de RI&E en het plan van aanpak. Daarnaast werkt de preventiemedewerker samen met, en adviseert aan de Ondernemingsraad (OR) of de Personeelsvertegenwoordiging (PVT). Een preventiemedewerker is dus eigenlijk iemand die zich in het bedrijf (ook) bezighoudt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. In kleine bedrijven (met 25 of minder werknemers) mag de werkgever zélf de preventiemedewerker zijn. De preventiemedewerker kan zich bij het opstellen van de RI&E eventueel laten bijstaan door een externe partij zoals een arbodeskundige of een arbodienst. Maar in ieder geval moet de RI&E door een gecertificeerde arbodienst of arbodeskundige te worden getoetst.

De preventiemedewerker kan ook de hulp inschakelen van andere werknemers in het bedrijf. Werknemers kunnen een goede bijdrage leveren aan het opstellen van de RI&E. Zij weten tenslotte het beste wat er op de werkvloer speelt. De OR of de PVT van uw bedrijf heeft als vertegenwoordiger van de werknemers instemmingsrecht op het gebied van arbeidsomstandigheden. Werknemers hebben recht om de RI&E  en het PvA in te zien. Dit heet het inzagerecht. Het inzagerecht kan worden vormgegeven door het digitaal aanbieden van de RI&E aan de werknemers óf door de werknemers een kopie te geven van de RI&E. De werknemer heeft het recht om zélf een kopie te maken van de RI&E.

Om het bedrijven makkelijker te maken hebben veel branches een branche RI&E-instrument gemaakt, waarmee snel een goede RI&E kan worden gemaakt.

Plan van Aanpak maken
De RI&E laat zien welke risico’s er zijn, maar niet hoe dit precies opgelost moet worden. Dit gebeurt in het Plan van Aanpak. Werkgevers en werknemers kunnen samen oplossingen bedenken. Vaak is het handig om de arbocatalogus van de sector te raadplegen bij het zoeken naar oplossingen.

De RI&E en het Plan van Aanpak actueel houden
Een RI&E maken is niet iets wat je één keer doet. Bedrijven en dus de risico’s veranderen steeds: nieuwe machines, een nieuwe manier van werken, een nieuwe locatie. Bij grote aanpassingen in het bedrijf moeten gekeken worden of er nieuwe risico’s zijn. Dat betekent dat opnieuw de verschillende stappen van de RI&E worden uitgevoerd en het Plan van Aanpak aangepast. Maar ook als er geen grote veranderingen zijn is het belangrijk regelmatig het Plan van Aanpak te bekijken en de voortgang te beoordelen. Veilig en gezond werken is een continu proces.

Weet u wanneer uw werkgever voor het laatst een RI&E heeft uitgevoerd?

Het project

Project Risico’s in beeld

Juridisch administratief dienstverlener niveau 4
Medewerker HRM niveau 4

Wat beogen we met dit project:

  1. Echte opdrachtgevers en een authentieke omgeving
  2. Een betekenisvolle opdracht voor studenten
  3. Studenten in contact met de beroepspraktijk
  4. Een win-wn samenwerking door begeleiding van bedrijven te vragen en daarvoor resultaat te leveren in de vorm van een RI&E rapport

Dit project start in periode 3 van leerjaar 1 en loopt door tot en met periode 4 van leerjaar 1.

Tijdens dit project ga je in opdracht van een écht bedrijf een risico inventarisatie uitvoeren. Om dit te kunnen doen verdiep je je eerst in de theorie, vervolgens maak je kennis met het bedrijf en uiteindelijk lever je een eindrapport in die je tevens presenteert.

Samenwerkingspartners

Amoureus

Amoureus is een banketbakkerij en chocolaterie in Meppel. Amoueus levert een zeer ruim assortiment aan banket, chocolade, taarten, koeken aan zowel particulieren als bedrijven. Producten kunnen online worden besteld of opgehaald worden bij de vestiging aan de Zomerdijk in Meppel. 

Michel Hoogendoorn is eigenaar van Amoureus. Hij heeft het bedrijf overgenomen van zijn ouders die jarenlang een winkel in de Hoofdstraat van Meppel hebben gerund. 

Michel: "Ik wil jonge mensen graag de kans geven het vak dat ze later willen uitoefenen in de praktijk te leren. Ze zijn van harte welkom bij ons."

Contact
Amoureus
Zomerdijk 31
7942 JS Meppel
0522 - 25 14 82
amoureus@hetnet.nl

Website Amoureus

I Need It

Ontwerpbureau iNEED!T: hét ontwerpbureau van Meppel. Aan de Kleine Oever 14, aan de rand van de historische binnenstad, werkt een creatief team aan het ontwerp en de vormgeving van diverse producten. Naast het ontwerpen kunnen wij jouw eindproduct ook drukken of printen. Daarnaast ben je bij iNEED!T aan het juiste adres voor textieldruk, reclame & sign én alles op het gebied van marketing & communicatie en social media & websites. Zo houden wij alles onder één dak en kunnen wij snel leveren. Een ontwerpbureau met het totale plaatje!

Loopt jouw hoofd over van ideeën of heb je juist nog geen concreet plan? Geen probleem! Wij geven je ideeën en visie graag visueel vorm en helpen je van A tot Z. Let’s create things together!

I Need It!
Jan Peter van Leeuwen
Kleine Oever 14
7941 BK Meppel
0522 47 57 19
info@ineedit.nl

Website I Need it

Barelds Schilderwerken

Welkom!
Graag willen wij ons ruim tachtigjarig bedrijf aan u voorstellen. We zijn een middelgroot bedrijf met 7 tot 15 werknemers. Onze werkzaamheden omvatten zo goed als alle diensten van het glas- en schildersbedrijf. Van groot onderhoud tot kitwerk en van betonrenovatie tot glasservice. Daarnaast beschikken wij over een speciaalzaak met verf- en wandproducten voor de professionele doe-het-zelver!

Onze diensten

Groot onderhoud (inclusief repair care en dry-flex houtreparatie)

Binnen- en buitenschilderwerk

Wandafwerking

Glaszetservice

Betonrenovatie

Metaalconservering

Kitwerk

En natuurlijk persoonlijk advies in onze speciaalzaak

 

De winkel
Onze speciaalzaak is dé winkel voor de professionele doe-het-zelver. Wij verkopen al uw benodigdheden voor wandafwerking, schilder- en kitwerk. Met meer dan 150 staalboeken is het de ideale showroom. U vindt in onze winkel onder andere behang, muurverf, plafondlijsten en ornamenten. Met de mengmachines creëren wij iedere gewenste kleur voor u. En natuurlijk geven onze medewerkers u persoonlijk advies.

Contact
Jan Barelds
Brouwersstraat 7
7941BN Meppel

info@bareldsschilders.nl
0653129616

Website Barelds

Herberg ´t Plein

Sinds 1986 ontvangen Jaap en Petra de Boer vele gasten in Herberg ’t Plein. Waar in de loop der jaren het straatbeeld behoorlijk is veranderd, heeft de ‘Pleinsfeer’ zich gehuisvest in de bodem van de prinsengracht.

Onze gerechten worden bereid met verse ingrediënten, die met zorg zijn geproduceerd en/of geselecteerd door onze plaatselijke leveranciers: 

Contact
Herberg 't Plein
Prinsengracht 1
7941 KD Meppel

Jaap de Boer
info@herberghetplein.nl
0522 - 251630
 

http://www.herberghetplein.nl/

Planning periode 1.3

Les 1

Wat gaan we doen deze week

  • Presentatie ARBO deskundige Giny van der Veen en Lense Lijzen
  • Fictief RI&E onderzoek m.b.v. vragenlijst
  • Uitleg project en leerarrangement Wikiwijs

Eindresultaat deze week

  • Bekend raken met de begrippen ARBO en RI&E
  • Beeld krijgen van het inhoud van het project

Hoe ga je aan het werk

  • Presentatie van ARBO-deskundige bijwonen
  • Presentatie over het project bijwonen

Les 2

Wat gaan we doen deze week

  • Vervolg fictieve RI&E onder leiding van Lense Lijzen en student klas 3 Valerie Smit
  • Onderzoek naar RI&E in het algemeen

Eindresultaat deze week

  • Student weet hoe een RI&E onderzoek wordt uitgevoerd

Hoe ga je aan het werk

  • Luisteren naar de instructies
  • Onderzoek volgens de vastgestelde stappen uitvoeren

Les 3

Wat gaan we doen deze week

  • Afronden fictief RI&E Denthe College
  • Formeren van 4 groepen met behulp van de Belbin methode
  • Het maken van een Kahoot met 10 vragen voor klasgenoten over de RI&E
  • Plenair de Kahoot toetsjes uitvoeren

Eindresultaat deze week

  • 4 onderzoekgroepen
  • Kahoot in elkaar gezet en gemaakt

Hoe ga je aan het werk

  • Teamrollen van Belbin test maken: https://werkenmetteamrollen.nl/vragenlijst/
  • Aan de hand van de test jouw teamrol bepalen
  • Groepen samenstellen obv de uitkomsten van Belbin test
  • Per groep een Kahoor maken en presenteren

Les 4

Wat gaan we doen deze week

  • Ieder groepje krijgt een opdrachtgever toegewezen
  • Ieder groepje verdiept zich in de odprachtgever. Wat is het voor bedrijf? Welk product of dienst leveren zij? Aan wie? Waarom? Enz.
  • Vragen voor de opdrachtgever voorbereiden
  • Introductie Plan van aanpak

Eindresultaat deze week

  • Elke groep kent de opdrachtgever
  • Elke groep heeft zich verdiept in de toegewezen opdrachtgever
  • Elke groep heeft vragen voor de opdrachtgever bedacht betreffende de opdracht
  • Elke groep heeft zich ingelezen in Pva

Hoe ga je aan het werk

Les 5

Wat gaan we doen deze week

  • Kennismaking met de opdrachtgever (bij het bedrijf of op school). Bedrijven presenteren zich plenair
  • Iedere opdrachtgever gaat nader kennismaken met zijn groepje
  • Uitwisselen van contactgegevens
  • Bezoek inplannen ]

Eindresultaat deze week

Hoe ga je aan het werk

Les 6

Wat gaan we doen deze week

  • Plan van aanpak uitwerken
  • Voorbereiden bedrijfsbezoek
  • Verdiepen in RI&E

Eindresultaat deze week
 

Hoe ga je aan het werk

Les 7

Wat gaan we doen deze week

  • Bezoek aan opdrachtgever
  • Inventariseren omgeving, voorbereiding uitvoeren werkelijke RI&E

Eindresultaat deze week
 

Hoe ga je aan het werk

Les 8

Wat gaan we doen deze week

  • Uitvoeren Risico Inventarisatie

Eindresultaat deze week
 

Hoe ga je aan het werk

Les 9

Wat gaan we doen deze week

  • Uitwerken gegevens van de scan

Eindresultaat deze week
 

Hoe ga je aan het werk

Plan van aanpak

Voordat je de werkelijke risico inventarisatie uit gaan voeren maak je een plan van aanpak. Hiermee zorg je dat alles vooraf duidelijk is voor alle betrokkenen, check je of de planning haalbaar is en voorkom je dat je dingen vergeet. 

Evalueren

De STARR methode

Waar staat STARR voor?

De basis van de methode (eigenlijk bedoeld voor recruiters) bestaat uit slechts vier letters: STAR. STAR is de afkorting voor Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Ondanks dat de methode eigenlijk is bedoeld voor recruiters, kunnen sollicitanten hier ook handig gebruik van maken tijdens het sollicitatiegesprek. Door het gebruik van STAR kun je namelijk heldere en concrete voorbeelden geven van je ervaring en kennis.

Situatie Wat was de situatie of context waarin het voorbeeld zich afspeelde?
Taak Wat was jouw taak of welke taak heb jij op je genomen?
Actie Wat is er precies gezegd en welke actie is ondernomen?
Resultaat Hoe werd er gereageerd hierop en wat was het eindresultaat?

 

Het idee achter de STAR-methode

Sollicitanten hebben soms de neiging om de werkelijkheid wat te ‘verfraaien’. De persoon die het interview afneemt, is in de meeste gevallen een volstrekt onbekende. ‘Een leugentje om bestwil, daarmee val ik niet snel door de mand’, lijken veel sollicitanten te denken. Enkele veelvoorkomende voorbeelden:

  • “Ik presteer beter onder druk”
  • “Ik kan goed omgaan met conflictsituaties”
  • “Ik had erg veel verantwoordelijkheden”

Recruiters willen een zo realistisch mogelijk beeld krijgen van een sollicitant. Om deze reden wordt vaak doorgevraagd middels de STARR-methode. Wanneer er aan de hand van een leugentje om bestwil wordt doorgevraagd naar een concrete situatiebeschrijving, wordt het ineens een stuk moeilijker om het leugentje om bestwil vol te houden. Toch is het ontrafelen van leugens niet de kern van de STARR-methode, het is een handvat.

De kern van de STARR-methode is dat gedrag uit het recente verleden de beste voorspeller is voor toekomstig gedrag.

De taak van een personeelsfunctionaris is om de juiste persoon op de juiste plaats te zetten. Hoe kun je beter iemand zijn gedrag en prestaties voorspellen dan door te kijken naar zijn gedrag en prestaties uit het verleden?

Doordat de sollicitant concrete situaties beschrijft en hierbij aangeeft wat zijn of haar taak en rol was, krijgt de interviewer een duidelijke profielschets. Deze profielschets kan dan naast het functieprofiel worden gelegd waaruit moet blijken of de sollicitant en de functie goed bij elkaar passen.

De STARR-methode: Een extra R?

Soms wordt er een extra R achter STAR geplakt. Deze staat voor Reflectie. Reflecteren is het onderzoeken van je eigen gedrag. Hoe handelde ik in een bepaalde situatie en waarom? Dit is overigens niet hetzelfde als evalueren waarbij je conclusies trekt of iets goed of fout was. Je kijkt slechts terug op situaties die plaatsgevonden hebben, zonder hierover een oordeel te vellen.

Voor een personeelsfunctionaris is dit interessant, omdat hij of zij zo een beeld krijgt van jouw reflectie-vaardigheid. Dit is het vermogen om je eigen gedrag goed te overdenken. Iemand die moeite heeft met reflectie is bijvoorbeeld niet erg geschikt voor functies waarin leiderschap en planning erg belangrijk zijn. Enkele voorbeeldvragen:

  • Hoe reageerden anderen op jouw handelen?
  • Denk je achteraf gezien dat je goed hebt gehandeld?
  • Als je het over zou moeten doen, zou je het dan anders doen?

 

 

Voorbeeldvragen

40 STARR-methodevoorbeeldvragen

Als het goed is, heb je nu een goed idee van het type vragen dat je kunt verwachten. Om je kansen op een succesvolle sollicitatie nog verder te vergroten, vind je hieronder 40 voorbeelden van sollicitatievragen opgesteld volgens de STARR-methode. Kan je alvast goed oefenen.

Situatie: wat gebeurde er precies?

  • Waar speelde de situatie zich af?
  • Hoe lang speelde deze situatie al?
  • Kun je de plek voor mij beschrijven?
  • Waar stond jij op dat moment?
  • Hoeveel mensen zaten er in jouw team die hierbij aanwezig waren?
  • Op welk moment speelde deze situatie?
  • Wat was het doel van deze bijeenkomst?

Taak: wat was jouw rol?

  • Welke rol vervulde jij in het team?
  • Welke specifieke taken had jij?
  • Wat werd er van jou verwacht in deze situatie?
  • Hoe was de rolverdeling?
  • Met wie werkte je samen en welke rol speelde jij hierin?
  • Wat vond jij van jouw taak en hoe voerde je deze uit?
  • Wie droeg bij deze opdracht de eindverantwoordelijkheid?
  • Toen je deze opdracht aannam, hoe verwachtte je deze toen in te vullen?
  • Waarom kreeg jij deze specifieke taak?
  • Welke verantwoordelijkheden had jij?
  • Wat was jouw voornaamste taak?
  • Hoe voelde jij je bij deze rolverdeling?

Actie: wat heb jij gezegd en gedaan?

  • Welke actie heb jij toen ondernomen?
  • Hoe heb jij aan deze actie bijgedragen?
  • Welke aanpak heb je toen gekozen en waarom specifiek deze?
  • Hoe ben je met deze situatie omgesprongen?
  • Wat was je plan van aanpak?
  • Hoe ging je om met deze teleurstelling?
  • Wat heb je gedaan om de situatie te verbeteren?
  • Wat heb je toen precies gezegd?
  • Heb je de situatie nog kunnen redden?
  • Welke stappen heb jij toen ondernomen en waarom?

Resultaat: wat was het resultaat van je handelen?

  • Hoe liep de situatie af?
  • Welke specifieke rol heb jij gespeeld in het eindresultaat?
  • Was de opdracht succesvol?
  • Wat was het resultaat van jouw handelen?

Reflectie: vind je achteraf dat je goed gehandeld hebt?

  • Hoe reageerden anderen op jouw handelen?
  • Achteraf gezien, denk je dat je goed hebt gehandeld?
  • Als je het over zou moeten doen, zou je het dan anders doen?
  • Wat voor gevoel heb je hieraan overgehouden?
  • Ben je trots op het resultaat?
  • Wat heb je van deze situatie geleerd?
  • Denk je dat je met een andere aanpak betere resultaten had kunnen behalen?

STARR formulier

Wekelijks vul je gezamenlijk met je groepje een STARR formulier in. Dit ingevulde formulier ga je vervolgens voor zien van een datum en upoladen in de gzamenlijke online werkruime.

Beoordeling

Het basisdeel van de beide opleidingen is gelijk. De werkprocessen B1K1W1 en B1K1W2 zullen tijdens dit project aan de orde komen. 
 

De werkprocessen worden formatief beoordeeld. De beoordeling bestaat uit: 

  1. Het plan van aanpak (door de docent)
  2. Het eindrapport (door de opdrachtgever én de docent)
  3. De presentatie van het eindrapport (door de opdrachtgever én de docent)
De werkprocessen uit het kwalificatiedossier van de opleiding Juridisch administratief dienstverlener niveau 4
De werkprocessen uit het kwalificatiedossier van de opleiding Juridisch administratief dienstverlener niveau 4
De werkprocessen uit het kwalificatiedossier van de opleiding Medewerker HRM niveau 4
De werkprocessen uit het kwalificatiedossier van de opleiding Medewerker HRM niveau 4

Opleidingsinformatie

Meer informatie over de opleiding en wettelijke kaders Juridisch administratief dienstverlener

Meer informatie over de opleiding en wettelijke kaders Medewerker HRM

Contact

Vragen? Opmerkingen? Neem contact met ons op!

Rena Reinds
Docent Drenthe College Meppel
r.reinds@drenthecollege.nl


Diana Eijgenraam
Docent Drenthe College Meppel
d.eijgenraam@drenthecollege.nl

  • Het arrangement Risico's in beeld is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Jennifer Wessels Boer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-01-23 12:05:33
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Studenten voeren een risico inventarisatie uit voor een opdrachtgever. Hierdoor leren ze in een contextrijke omgeving met opdrachtgevers die werkelijk met de output aan de slag kunnen gaan. Dit arrangement biedt informatie over de vorm en inhoud van het project voor alle betrokken partijen. Te weten; bedrijven, studenten en docenten
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    ri&e

    Bronnen

    Bron Type
    Website Amoureus
    http://www.amoureus.nl
    Link
    Website I Need it
    http://www.ineedit.nl
    Link
    Website Barelds
    http://www.bareldsschilders.nl/
    Link
    http://www.herberghetplein.nl/
    http://www.herberghetplein.nl/
    Link
    Meer informatie over de opleiding en wettelijke kaders Juridisch administratief dienstverlener
    https://www.s-bb.nl/beroepen/juridisch-administratief-dienstverlener
    Link
    Meer informatie over de opleiding en wettelijke kaders Medewerker HRM
    https://www.s-bb.nl/beroepen/medewerker-human-resource-management-hrm
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.