Over Zoeklicht Basis
Inhoud van de cursus
Voor het goed uitvoeren van projectopdrachten heb je betrouwbare informatie nodig. Wat je oplevert moet immers goed worden onderbouwd. Dat zal ook in je latere loopbaan zo zijn. Om informatie te vinden is het essentieel om goed te kunnen zoeken.
In deze cursus leer je:
- wat de beste stappen zijn om de juiste informatie te vinden
- manieren om goede zoektermen te bedenken
- een aantal internetbronnen en databanken te gebruiken
- de gevonden informatie te beoordelen
- hoe je deze informatie op een juiste manier in je verslag opneemt.
.
Opbouw van de cursus
De cursus bestaat uit 6 modules en een afsluitende toets.
Iedere module bevat:
- tekst, korte video’s en quizvragen
- zoeklogboek
- een eindtoets van 20 vragen.
In het logboek kun je bijhouden hoe je hebt gezocht. Zo zie je wat je al hebt gedaan en nog gaat doen. Je voorkomt dubbel werk en bespaart hiermee tijd. Het volledig ingevulde logboek kun je aan het einde van de cursus bewaren en uitprinten. Je vult het volgende in:
- zoekvragen
- zoektermen
- manier van zoeken
- gebruikte bronnen
- zoekresultaten
Wanneer je 60% goed beantwoord hebt dan ben je geslaagd. Het hangt af van je opleiding op welke manier de cursus Zoeklicht wordt gebruikt en welke waarde wordt toegekend aan het slagen voor deze cursus.
De geschatte tijdsduur voor deze cursus is één uur.
Zoeken en GenAI
Door de komst van GenAI-tools zoals ChatGPT is het zoeken naar informatie nu meer dan ooit gericht op het snel vinden van een kant-en-klaar antwoord. Kort gezegd: je formuleert een vraag in een prompt en krijgt als resultaat een uitgeschreven antwoord . Maar is dat antwoord ook gebaseerd op relevante en actuele bronnen? En zo ja, hoe?
Waar hebben we het over?
Voordat je hier antwoord op krijgt, is het goed om eerst te weten wat GenAI is. De beschrijving houden we hier kort. Wil je meer weten? Volg dan de module op Brightspace: Slim studeren met GenAI.
- GenAI: een geavanceerde vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren, zoals teksten, afbeeldingen, video's en audio. Deze technologie werkt door enorme hoeveelheden bestaande data te analyseren en daaruit patronen te leren.
- Large Language models (LLM’s): Een specifieke vorm van kunstmatige intelligentie, getraind om menselijke taaluitingen te analyseren en te genereren. Het systeem analyseert enorme hoeveelheden tekst. Zo leert het om patronen en relaties binnen de taal te herkennen en kan het als een mens antwoorden. Dit doet het LLM door op basis van statistische waarschijnlijkheid het volgende woord in een zin te voorspellen. Een soort rekenmachine dus, die berekent wat het meest waarschijnlijke volgende woord in een zin is.
- Chatbots: computerprogramma’s die menselijke gesprekken nadoen. Ze gebruiken AI om vragen te begrijpen en te beantwoorden. Chatbots kunnen heel eenvoudig zijn, denk aan de chatfuncties bij bijv. KPN. Maar ook heel geavanceerd, zoals ChatGPT of Perplexity, die gebruik maken van LLM’s om met de gebruiker te communiceren.
Zoeken chatbots op internet?
Dit verschilt per chatbot en/of per versie. Sommige chatbotversies, zoals de gratis ChatGPT-variant.