Welkom bij deze wikiwijs les, we gaan vandaag paragraaf 3 van hoofdstuk 7 uit de methode 'De Geo' bespreken.
Deze paragraaf gaat voornamelijk over orkanen en hoe die bijdragen aan de natuurrampen in Japan. Hier in Nederland kennen wij bijna geen natuurgeweld en is het dan ook lastig om je voor te stellen hoe zoiets tot stand komt en wat de gevolgen ervan zijn.
Daarom gaan wij bij deze les hier alles over leren, wat zijn de kenmerken van orkanen, wat zijn de gevolgen ervan en hoe bepaal je hoe gevaarlijk een orkaan is.
Klik onderin op de pijltjes om door de verschillende kopjes heen te lopen.
Inhoud van de les
Net heb je in de introductie al het een en ander gelezen over deze les, hieronder vind je de planning:
- We kijken naar de lesdoelen
- We behandelen de theorie/lesstof
- We gaan een oefentoets maken
- We behandelen nog wat extra stof
- We maken de eindtoets
- We sluiten af met een evaluatie
Lesdoelen
Aan het einde van deze les:
... weet je wat de menselijke, economische en landschappelijke gevolgen van orkanen zijn
... wat de kenmerken van een orkaan zijn
... wat het verband is tussen het ontwikkelingspeil en het aantal slachtoffers van een orkaan
... weet je hoe je een orkaan indeelt volgens de saffir-simpsonschaal
Cycloon, Orkaan of Tyfoon?
Wat voor gevolgen heeft deze vorm van natuurgeweld op de mensen, de economie en het landschap?
Cycloon, orkaan en tyfoon zijn drie namen voor vrijwel hetzelfde fenomeen. Wanneer ze in de buurt komen van het land veroorzaken ze vrijwel altijd schade. Niet alleen raast er een harde wind door deze storm, ook komt er een enorme hoeveelheid regen mee.
Het is te gevaarlijk voor mensen om tijdens deze storm naar buiten te gaan en daarom worden scholen en bedrijven gesloten, dit is slecht voor de economie.
De harde wind en regen zorgen voor veel aardverschuivingen, hierdoor vallen de meeste slachtoffers. Dit is een deel van het mensenlijke en landschappelijke gevolg
Opdracht: Bekijk het onderstaande filmpje en lees bovenstaande tekst goed door. Maak daarna de vragen
Kenmerken van orkanen
Je hebt net wat geleerd over de gevolgen van tropische stormen die enorme schade kunnen aanrichten in een land en voor veel gevaar kunnen zorgen bij de inwoners.
Bekijk hieronder de korte kennisclip. Als het nog niet helemaal duidelijk is of er iets te snel ging kan je links per onderdeel nog een korte uitleg vinden.
Hoge windsnelheid
De hoge windsnelheden van orkanen worden ingedeeld volgens de 'Saffir-Simpsonschaal', dit wordt gedaan in vijf orkaanklassen. Misschien ken je wel een andere schaal om windsnelheden te meten, namelijk de schaal die van windkracht 1 tot windkracht 12 loopt, dit is de 'Schaal van Beaufort'. Als de windsnelheden te hoog zijn voor de schaal van Beaufort, dan gaan we over naar de Saffir-Simpsonschaal.
Hevige regenval
Zoals je misschien al weet beginnen orkanen altijd boven zee, ze hebben namelijk een hoge zeewatertemperatuur nodig. Omdat ze boven zee beginnen nemen de orkanen ook heel veel water mee en wanneer de orkaan dan boven land komt en afkoelt begint hij met het loslaten van dit water in de vorm van regen. Het is zó veel water dat het tot grote overstromingen en aardverschuivingen kan leiden.
Door de enorme hoeveelheden aan regen is een groot deel van de grond van deze berg erg zacht geworden en naar beneden geschoven
Hoge golven
De harde wind zorgt niet alleen voor veel schade aan bijvoorbeeld auto's en gebouwen, maar heeft ook invloed op de zee. De hoge windsnelheden kunnen op zee hele hoge golven laten ontstaan en wanneer deze hoge golven bij de kust komen, kunnen ze ook daar veel shade aanrichten
De lange zandstranden met brede duinen zijn best wel uniek voor Nederland. Je kan je voorstellen dat wanneer dit soort golven op de wegen en bebouwing slaan dat het veel schade kan aanrichten
Oefentoets
Oefening: Oefentoets
0%
Hieronder zie je de oefentoets, deze oefentoets bestaat uit zes vragen. Vul deze vragen in en ga verder naar het volgende onderdeel. Wanneer je meer dan 2 vragen fout hebt ga je verder naar het kopje aanvullende stof en klik je op extra stof. Wanneer je minder dan drie vragen fout hebt ga je naar het kopje aanvullende stof en klik je op verdieping.
Als je moeite hebt met de stof probeer dan voor jezelf te bedenken wat je lastig vindt of niet helemaal begrijpt. Lees daarvan nog een keer de uitleg en informatie door, en lees dan onderstaande extra informatie.
Tropische storm
Een orkaan is een zware tropische storm. Andere namen voor een orkaan zijn: Tyfoon en Cycloon.
Zo'n orkaan heeft veel gevolgen, denk hierbij aan: Hoge windsnelheden en windstoten, dit kan voor schade bij bijvoorbeeld gebouwen zorgen, maar ook voor hoge golven langs de kust die op zichzelf ook weer schade aanrichten.
Daarnaast zorgt een orkaan ook altijd voor veel regen, omdat ze boven warme zee ontstaan nemen ze veel regen mee, zodra ze boven land komen koelt het af en valt de regen naar beneden. Grote hoeveelheden regen zorgen dan weer voor veel overlast en kunnen ook leiden tot aardverschuivingen. Deze aardverschuivingen zijn de reden voor het vallen van de meeste slachtoffers. Bij zo'n aardverschuiving glijden duizenden tonnen grond langs een helling naar beneden en wordt alles in dat pad vernietigd.
Kenmerken
Orkanen hebben drie kenmerken die er samen toe kunnen leiden dat er veel slachtoffers vallen en er veel schade ontstaat. Lees eventueel nog de kopjes over deze kenmerken door en kijk dan de onderstaande filmpjes voor extra informatie en uitleg.
Verdieping
Orkanen en ontwikkelingspeil
In dit hoofdstuk ging het voornamelijk over Japan. Het is een goed voorbeeld van hoeveel schade natuurrampen kunnen aanrichten in een sterk ontwikkeld land, maar hoe zit het met landen die minder te besteden hebben aan voorzorgsmaatregelen voor bijvoorbeeld een tropische storm?
Vaak richten orkanen veel meer schade aan in armere landen, ze hebben daar minder geld voor het bouwen van goede huizen en eventueel dijken. Ook is er geen geld voor een waarschuwingssysteem, of is het systeem veel minder goed waardoor de mensen niet of veel te laat gewaarschuwd worden.
Als de overheid optijd gewaarschuwd wordt en het gevaar dat dreigt te groot is moeten ze de mensen evacueren. De inwoners krijgen dan hulp met het verlaten van hun woongebied en eventueel met het verplaatsen van hun bezittingen.
Eindtoets
Toets: Talas raast over Japan
Toets: Talas raast over Japan
0%
Je bent aangekomen bij een van de laatste stappen van de les, de eindtoets. Hier controleren we of je de stof/theorie goed hebt begrepen.
Wat ga je doen? Je gaat de eindtoets maken
Hoe ga je dit doen? Je doet dit Individueel en in stilte
Hulp? Je mag bij deze eindtoets geen hulp gebruiken
Tijd? Je hebt tot een paar minuten voor het einde van de les om deze toets te makene
Klaar? Als je klaar bent ga je verder naar het volgende kopje: "Afsluiting"
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Ik wil jullie nu graag vragen om een feedbackformulier in te vullen voor mij, het is een verplicht onderdeel van deze les, maar het kost niet zo veel tijd.
Wat ga je doen? : Je klikt op de link om het formulier in te vullen
Hoe lang? : Het invullen van het formulier duurt ongeveer 3 tot 5 minuten
Klaar? : Je klikt als je klaar bent op de verzendknop en vervolgens sluit je de les af.
Het arrangement Talas raast over Japan is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Mark Dockhorn
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-06-07 22:51:02
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Deze les gaat over de natuurrampen in Japan, specifiek over de tropische stormen. Deze informatieve pagina is voornamelijk gericht op leerlingen van havo/VWO-niveau
Deze les gaat over de natuurrampen in Japan, specifiek over de tropische stormen. Deze informatieve pagina is voornamelijk gericht op leerlingen van havo/VWO-niveau
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefentoets
Talas raast over Japan
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.