Stap 1: Algemene uitleg over het profielwerkstuk
Welkom op de wikiwijspagina voor het maken van je profielwerkstuk. Op deze pagina staat een stappenplan dat jij gaat doorlopen om op de juiste manier te werken aan je profielwerkstuk.
Profielwerkstuk? Wat is dat eigenlijk?
Voor het profielwerkstuk moet je een werkstuk maken en presenteren dat gaat over een maatschappelijk relevant onderwerp dat past bij jouw profiel. Dit werkstuk combineer je met het verslag voor Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB). Door het maken van dit werkstuk laat jij zien dat je informatie kunt verzamelen én verwerken en de basisvaardigheden van onze taal beheerst op een hoger niveau. Je moet een voldoende halen voor je profielwerkstuk om aan het examen te mogen deelnemen.
Wat moet ik doen?
Voor het maken van het werkstuk ga je op zoek naar een onderwerp, daarna formuleer je een hoofdvraag. Wanneer de hoofdvraag voldoet aan de gestelde eisen ga je deelvragen bedenken. Je bedenkt ook alvast een hypothese, dat is het antwoord wat jij uiteindelijk denkt te krijgen op je hoofdvraag. Je gaat ook een plan van aanpak maken en daar leg je een aantal ideeën en afspraken in vast. Je bedenkt bijvoorbeeld alvast welke presentatievorm je gaat kiezen, wie je publiek is en op welke manier je onderzoek gaat doen.
Na deze eerste stappen ga je bronnen raadplegen om informatie vandaan te halen. Een bron kun je vinden in de bibliotheek, op het internet of je kunt een interview afnemen. Naast deze mogelijkheden zijn er nog veel meer opties om informatie te zoeken over jouw onderwerp. Je kunt het verslag van je LOB hier goed bij gebruiken.
Uitiendelijk ga je controleren of de bronnen jou antwoord hebben gegeven op jouw deelvragen en je hoofdvraag. Je gaat je werkstuk afronden en je zorgt ervoor dat het voldoet aan de gestelde eisen. Je LOB-verslag moet als een apart hoofdstuk in je werkstuk verwerkt worden. Hierna kun je de presentatie gaan voorbereiden en uiteindelijk natuurlijk uitvoeren.
Krijg ik daar een cijfer voor?
In het stappenplan kom je een aantal momenten tegen waarop een bepaald onderdeel af moet zijn. Dit onderdeel wordt beoordeeld door jouw docent en pas na goedkeuring kun je verder met je werkstuk. De uiteindelijke presentatie, het werkstuk en je LOB-verslag worden beoordeeld. Het uiteindelijke cijfer voor dit werkstuk komt op je diploma te staan, samen met de titel van je profielwerkstuk. De titel mag daarom maximaal uit 60 tekens bestaan, dan past het precies op je diploma.
Hoeveel tijd krijg ik om het profielwerkstuk te maken?
Het is wettelijk bepaald dat een leerling minimaal 20 uur aan het profielwerkstuk moet werken. Door middel van het gebruik van je logboek kun je dit aantonen. In het stappenplan kom je vanzelf tegen hoe je het logboek moet gebruiken. Je moet je PWS uiterlijk op vrijdag 07 februari 2020 inleveren.
Wat nu?
Voordat je begint met het stappenplan ga je het onderstaande filmpje bekijken met daarin nog wat praktische tips voor het maken van je profielwerkstuk.
De beste tips voor het maken van je profielwerkstuk
Heel veel succes en plezier met het maken van je profielwerkstuk!