0968891 - Les

0968891 - Les

Startpagina

Inleiding en Inhoud

Hallo en welkom bij deze les Burgerschap. Vandaag gaan wij het hebben over de Europese Unie. Misschien heb jij wel eens van de Europese Unie gehoord, dat komt dan goed uit. Even in het kort: De Europese Unie is een verzameling van landen in Europa. Zij willen samen dat het veilig is, en dat de economie goed verloopt, voor de burgers in Europa.

 

De vlag hieronder hoort bij de Europese Unie.

Afbeeldingsresultaat voor europese unie

 

Deze les duurt ongeveer 45 minuten en ziet er als volgt uit:

1) Je begint met kijken naar een kort filmpje

2) Daarna ga je een stuk tekst lezen over de Europese Unie.

3) Als je klaar bent met lezen krijg je een aantal vragen te zien, die gaan over het stuk wat je daarvoor hebt gelezen.

4) Heb je niet alle vragen goed? Lees dan nog wat extra uitleg.

5) Lees het laatste stukje tekst nog eens goed door.

6) Daarna kun je de eindtoets maken.

7) Als je de eindtoets gemaakt hebt, dan wil ik graag van jou horen wat je van een deze les vond.

8) Klaar? Dan mag je de les afsluiten.

 

Veel plezier!

Lesdoelen

Aan het einde van deze les wil ik dat je het volgende kunt of weet:

1) Je kunt uitleggen, aan de hand van een voorbeeld, wat de Europese Unie is

2) Je kunt uitleggen, aan de hand van twee voorbeelden, waar je aan kunt merken dat Nederland lid is van de Europese Unie

3) Je kunt uitleggen, aan de hand van twee voorbeelden, hoe jij als Nederlander invloed hebt op de Europese Unie

 

Lesstof

Uitleg Europese Unie

Leestekst

De Europese Unie

De Europese Unie, ook wel afgekort de EU, is dus een organisatie van 28 landen die in Europa liggen. Zij werken met elkaar samen en maken afspraken over milieu, immigratie, handel en nog veel meer.

Nederland is ook lid van de Europese Unie, dit kun je herkennen aan dat wij in Nederland met Euro's betalen. Ook mag jij gewoon naar Belgie, Frankrijk, Italie, of een ander land in Europa reizen.

 

De blauwe landen hieronder, horen bij de Europese Unie.

 

De Europese Wetten

Samen maken de landen in de Europese Unie afspraken. Als deze afspraken worden goedgekeurd, dan worden de afspraken Europese Wetten. Alle landen die lid zijn van de Europese Unie moeten zich dan aan deze wetten houden. Nederland dus ook.

Elk land in de Europa heeft natuurlijk zijn eigen regering. Zo hebben wij de Eerste en Tweede Kamer die voor ons in Nederland beslissingen maakt. Wij beslissen zelf wat er in ons land gebeurt.

Toch hebben de wetten die de Europese Unie wel veel invloed op ons. De Europese Unie beslist bijvoorbeeld hoeveel vis er uit de zee gehaald mag worden of dat elk land goede wegen moet hebben.

Daarnaast beslissen zij ook over wat voor producten wij gebruiken. De shampoo of snoep die jij eet, moet volgens de Europese Unie gekeurd zijn, voordat het in de winkel mag liggen. Ook daar heeft de Europese Unie dus invloed op.

 

Het Europese Parlement

In het Europees Parlement zitten de volksvertegenwoordigers uit de landen in de Europese Unie. Volksvertegenwoordigers zijn de mensen die naar de vergaderingen van de Europese Unie gaan. Dit doen wij niet zelf, maar elke vijf (5) jaar, mag iedereen die ouder is dan 18 jaar, stemmen voor het Europese Parlement.

 

Zo ziet de vergadering van het Europese Parlement er uit.

Afbeeldingsresultaat voor europese parlement

 

De Europese Verkiezingen

Zoals je net gelezen hebt, heeft de Europese Unie veel invloed op jou leven. Daarom is het belangrijk dat ook jij mee stemt. Ben je nog geen 18 jaar? Dat geeft niet, de volgende verkiezingen zijn pas in 2024!

Afbeeldingsresultaat voor europese verkiezingen

Opdrachten

Opdracht 1

Opdracht 2

Extra uitleg

Had je alle vragen goed bij de vorige opdrachten? Dan mag je door naar de volgende pagina: 'Verdiepende stof'. Als je niet alles goed had, lees het stukje tekst hier onder nog eens goed door.

 

De Europese Unie

De Europese Unie is verzameling van 28 landen die in Europa liggen. Deze landen werken met elkaar samen en maken beslissen die voor bijna elk land binnen Europa van toepassing zijn.

Wat je in ieder geval moet onthouden is dat Nederland ook lid van de Europese Unie is. Dit kun je zien doordat wij in Nederland de Euro betalen. Waar je dit nog meer aan kan merken, is dat jij gewoon naar Belgie, Duitsland of Frankrijk mag reizen, maar daar ook mag gaan werken.

 

De Europese Wetten

De landen in de Europese Unie maken dus samen wetten en afspraken. Alle landen die lid zijn van de Europese Unie moeten zich dan aan deze wetten houden. Nederland hoort bij de Europese Unie, dus die moet zich daar ook aan houden.

De wetten die de Europese Unie maken hebben wel invloed op jou. Bijvoorbeeld over wat voor producten jij mag gebruiken. De shampoo die jij gebruikt of snoep die jij eet moet aan de regels voldoen

 

Europese Parlement

Elke vijf (5) jaar mag jij stemmen, als jij ouder bent dan 18 jaar. Dan kies jij mensen uit die over de regels en afspreken mogen gaan beslissen in Europa. Dit noemen wij het Europese Parlement.

 

De Europese Verkiezingen

Stemmen is dus zeker belangrijk! Ben je nog geen 18 jaar? Dat geeft niet, de volgende verkiezingen zijn pas in 2024.

Verdiepende stof

Hier lees je nog wat meer informatie over hoe het stemmen gaat bij de Europese Unie. 

 

Nu weet je dat je elke vijf (5) jaar kan stemmen op volksvertegenwoordigers en zij zitten het Europese Parlement. Zoals je ook eerder gelezen hebt, maakt het Europese Parlement dus beslissingen voor de landen in Europa, maar hoe zit dat nu precies?

 

Het Europese Parlement heeft drie (3) belangrijke taken:

1) Zij houden zich dus bezig met de wetten en regels. Deze wetten en regels gelden voor alle landen die lid zijn van de Europese Unie.

2) Het Europese Parlement houdt de landen in de gaten. Zij kunnen, als dat nodig is, de landen aanspreken op hun gedrag. 

3) Als laatste belangrijke taak maakt het Europese Parlement de 'begroting' voor de Europese Unie. De begroting is eigenlijk een heel groot overzicht van waar al het geld naar toe gaat en waar geld vandaan komt.

 

Je kunt dus elke vijf (5) jaar jou stem laten horen, maar jij kunt ook nu al contact opnemen met het Europese Parlement. Dit kun je doen door een petitie op te sturen. Een petitie is een voorstel of een vraag om iets te veranderen. Stel, jij bent een visser en jij wilt dat er minder strenge regels komen voor de visserij, want jij wilt meer vis vangen en verkopen. Door een petitie te sturen met dit verzoek, kun jij zo invloed hebben op het bestuur in Europa.

Eindopdracht

Afsluiting

Bedankt voor het volgen van deze les. 

 

 

Graag wil ik weten wat jij van deze digitale les vond.

Klink op de volgende link om jou mening te geven. Dank je wel!

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=zrpvyrp8U02GgaBihPf_RsuIsGiryFZMqgUeWH-e93tUNE9WV0ZQMTZFWkhVNkNQUjhYS0MyWlIxWS4u

  • Het arrangement 0968891 - Les is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Léon van Delden Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2020-03-12 13:54:14
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Les van Léon van Delden, 0968891, LERADL01X
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Uitleg Europese Unie
    https://youtu.be/gnJFBEQ6BVo
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Vragen over het Europese Parlement

    Eindopdracht

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.