Bronvermelden B3: Methoden (o.a. RefWorks)

Citatietools

Of je nu zelf een stijl kiest, of een voorgeschreven stijl gebruikt, het is belangrijk dat je de regels weet te vinden en ze consequent toepast. Hoe werkt dit in de praktijk?

Als je dit handmatig doet, typ je alle verwijzingen in de tekst, voetnoten of eindnoten, en de volledige referenties in de literatuurlijst, waarbij je alle regels nauwgezet toepast. Dat is een hele klus en je ziet kleine fouten gemakkelijk over het hoofd.

We bevelen aan om dit werk te automatiseren met behulp van een citatietool ofwel citatiesoftware. Daarmee bespaar je veel tijd. Je kunt kiezen uit RefWorks, Zotero of Mendeley.

De volgende video legt uit hoe deze tools werken.

Bekijk de video

RefWorks, Zotero en Mendeley

RefWorks, Mendeley en Zotero zijn tools waarmee je een persoonlijke databank opbouwt met alle bronnen die je voor je paper of scriptie hebt gebruikt of nog gaat gebruiken. In elke tool kun je de databank handmatig vullen (gegevens plakken of typen). Maar veel fijner is om al tijdens je zoektocht naar literatuur (bijvoorbeeld in CatalogusPlus, PsycINFO of Scopus) de gevonden pareltjes automatisch in je eigen databank op te slaan, zonder dat je zelf iets hoeft te typen of plakken.

Bij het schrijven van je paper of scriptie voeg je vanuit je persoonlijke databank een verwijzing naar bv. een boek of artikel in.

Tot slot kunnen de tools jouw tekst consequent formatteren volgens de stijl die jij kiest, compleet met voet- of eindnoten en literatuurlijst.

Ook bij het gebruik van een citatietool blijft het belangrijk om je werk goed te controleren en zonodig achteraf correcties aan te brengen.

Test jezelf

Kies een tool

Elke tool heeft voor- en nadelen, en je keus hangt ook van af welke werkwijze je prettig vindt, wat voor computer je hebt en welke versie van Word.  

Gebruik je een Mac-computer met MacOS Mojave of Catalina, of heb je een Mac met Word 2019? Dan is Zotero de beste keus.

Wil je snel zoekresultaten uit een catalogus of database verzamelen? Dit gaat het gemakkelijkst met  RefWorks. Zotero is ook heel geschikt als je vooral zoekt in CatalogusPlus, JSTOR, Web of Science en Scopus. Je kunt ook titels uit andere databases verzamelen maar dat vergt een extra stap.

Heb je al veel PDF-versies van artikelen opgeslagen en wil je daar aantekeningen in maken? Dat kan met Mendeley en RefWorks. Mendeley is het meest geschikt als je je aantekeningen ook met anderen wilt delen.

Wil je met anderen aan hetzelfde document werken? Dat gaat het beste in Mendeley of Zotero.  

Gebruik je een andere tekstverwerker dan Word?

  • GoogleDocs: kies dan voor RefWorks of Zotero
  • Libre Office: kies voor Mendeley of Zotero
  • Pages: geen van de drie programma's is bruikbaar.

Aan de slag met de tools

Op de website van de UvA Bibliotheek vind je informatie om aan de slag te gaan met de tool van jouw keuze (klik op een logo en de informatie opent in een nieuw venster).

 

 

 

 

 

De Bibliotheek van de UvA biedt gratis hands-on cursussen waarin je oefent en routine opbouwt met de tools.

Slotwoord

Dit is het eind van deze cursus.

Je weet nu dat er vereisten zijn aan bronvermelding en dat je hierop als (aanstaand) wetenschapper mede beoordeeld wordt.

Je hebt kennis van verschillende citatiestijlen en je hebt stilgestaan bij de citatiestijl die je gaat gebruiken om aan te sluiten bij jouw academische gemeenschap.

Je hebt gezien hoe RefWorks, Mendeley en Zotero het invoegen van bronvermeldingen in je tekst en het toepassen van een stijl wat makkelijker maken.

Rest ons je veel succes te wensen met je verdere stappen in academisch schrijven en publiceren.

 

 

 

  • Het arrangement Bronvermelden B3: Methoden (o.a. RefWorks) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2021-02-01 12:43:38
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Gemaakt voor onderwijsdoeleinden aan de UvA.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 15 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    RefWorks, Zotero en Mendeley
    https://youtu.be/bhjg3acGa5s
    Video