Bronvermelden B3: Methoden (o.a. RefWorks)

Citatietool

Of je nu zelf een stijl kiest, of een voorgeschreven stijl gebruikt, het is belangrijk dat je de regels weet te vinden en ze consequent toepast. Hoe werkt dit in de praktijk?

Als je dit handmatig doet, typ je alle verwijzingen in de tekst, voetnoten of eindnoten, en de volledige referenties in de literatuurlijst, waarbij je alle regels nauwgezet toepast. Dat is een hele klus en je ziet kleine fouten gemakkelijk over het hoofd.

We bevelen aan om dit werk te automatiseren met behulp van een citatietool ofwel citatiesoftware. Ons advies is om de citatietool Zotero te gebruiken. Daarmee bespaar je veel tijd.

 

Zotero is een tool waarmee je een persoonlijke databank opbouwt met alle bronnen die je voor je paper of scriptie hebt gebruikt of nog gaat gebruiken. In elke tool kun je de databank handmatig vullen (gegevens plakken of typen). Maar veel fijner is om al tijdens je zoektocht naar literatuur (bijvoorbeeld in CatalogusPlus, PsycINFO of Scopus) de gevonden pareltjes automatisch in je eigen databank op te slaan, zonder dat je zelf iets hoeft te typen of plakken.

Bij het schrijven van je paper of scriptie voeg je vanuit je persoonlijke databank een verwijzing naar bv. een boek of artikel in.

Tot slot kunnen de tools jouw tekst consequent formatteren volgens de stijl die jij kiest, compleet met voet- of eindnoten en literatuurlijst.

Ook bij het gebruik van een citatietool blijft het belangrijk om je werk goed te controleren en zonodig achteraf correcties aan te brengen.

Test jezelf

Aan de slag met Zotero

Op de website van de UvA Bibliotheek vind je informatie om aan de slag te gaan met Zotero, door het logo aan te klikken.

 

 

De Bibliotheek van de UvA biedt gratis workshops Zotero aan, waarin je oefent en routine opbouwt met de tool. Houd daarvoor het studentenportal (Events) van de UvA in de gaten.

Slotwoord

Dit is het eind van deze cursus.

Je weet nu dat er vereisten zijn aan bronvermelding en dat je hierop als (aanstaand) wetenschapper mede beoordeeld wordt.

Je hebt kennis van verschillende citatiestijlen en je hebt stilgestaan bij de citatiestijl die je gaat gebruiken om aan te sluiten bij jouw academische gemeenschap.

Je hebt gezien hoe Zotero het invoegen van bronvermeldingen in je tekst en het toepassen van een stijl wat makkelijker maakt.

Rest ons je veel succes te wensen met je verdere stappen in academisch schrijven en publiceren.

 

 

 

  • Het arrangement Bronvermelden B3: Methoden (o.a. RefWorks) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2025-05-27 12:04:58
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Gemaakt voor onderwijsdoeleinden aan de UvA.

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur 15 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.