Wereld vol Woorden

Wereld vol Woorden

Wereld vol Woorden

In dit arrangement vind je de aanvullende zelfgemaakte clusters bij Wereld vol Woorden.

Deze zijn gedeeld op de FB groep voor Nieuwkomers in de Klas.
Alle afbeeldingen zijn rechtenvrij en de clusters komen van Rezulto.

 

Auteurs:
Anna Sigtermans - Boekeloeren week 1

Wat is wereld vol woorden?

WERELD VOL WOORDEN

Lesmateriaal voor nieuwkomers: Wereld vol Woorden
Het was de wens van ons allemaal: goed lesmateriaal voor nieuwkomers ter versterking van de mondelinge taal. Wereld vol Woorden vervult deze wens! Scholen kunnen in het nieuwe schooljaar 2019-2020 meteen aan de slag met dit materiaal. De eerste uitlevering vindt plaats in september 2019 en de tweede na de kerstvakantie, zodat de doorgaande leerlijn gewaarborgd blijft. Wereld vol Woorden voorziet daarmee in lesmateriaal voor een heel (school)jaar.

Wereld vol Woorden is speciaal ontwikkeld voor nieuwkomers op de basisschool in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar, in opdracht van LOWAN en Stichting Kinderpostzegels. Met Wereld vol Woorden bied je, ondersteund door de materialen van LOGO 3000, de eerste basis van het Nederlands aan. Leerlingen leren de frequente basiswoorden (BAK) en oefenen hiermee in mondelinge activiteiten en opdrachten. Hierbij is veel aandacht voor interactie tussen leerling en leerkracht en tussen de leerlingen onderling. In Wereld vol Woorden wordt ook nadrukkelijk ruimte gegeven aan de eigen taal van de leerlingen. Al het materiaal is geschreven door en samen met leerkrachten uit de praktijk.

Nieuws LowanMeer informatie en tevens contactformulier voor verdere vragen

Samen met LOGO 3000
Om met Wereld vol Woorden te kunnen werken, is aanschaf van LOGO 3000 noodzakelijk. De uitgever heeft een speciale nieuwkomersregeling getroffen voor de aanschaf van LOGO 3000 voor scholen die met Wereld vol Woorden gaan werken. Wij adviseren je daarvoor een e-mail te sturen naar info@logo3000.nl.

Selectie schooltaalwoorden
Om de overgang naar de hogere groepen in het regulier basisonderwijs te versoepelen, is er een speciale selectie schooltaalwoorden uit het materiaal van LOGO groep 3 en LOGO Schooltaalwoorden (groep 4/5) meegenomen. De losse A3-platen worden in een map meegeleverd.

De kosten
Zowel Wereld vol Woorden cursorisch werken als Wereld vol Woorden thematisch werken kosten ieder € 500,-. De schooltaalwoorden selectie kun je aanvullend op beide versies gebruiken. Deze kost € 300,-. Je kunt er ook voor kiezen om zowel de thematische aanpak als de methodische aanpak te gebruiken (€ 1000,-).

https://www.lowan.nl/primair-onderwijs/nieuws/wereld-vol-woorden/

Thema's

Boekeloeren

Open bestand boekeloeren clusters week 1

Open bestand Boekeloeren clusters week 2-deel 1

Open bestand Boekeloeren clusters week 2-deel 2

Open bestand Boekeloeren extra clusters week 2

Open bestand Boekeloeren clusters week 3

Open bestand Boekeloeren - aanhaakwoorden

Praktische inzet in de klas

auteur: Hanna Kuijs

Voorbeeld van een weekrooster met Wereld vol Woorden (thematisch) erin, van mijn school in Amstelveen. WvW staat als Thema op het rooster. Wij integreren grammatica in de thematijd. Dat is inhoudelijk waardevol: grammatica en woordenschat worden gekoppeld en het thema biedt allerlei functionele contexten. Plus: het bespaart tijd op het rooster. We geven de themalessen in de stamgroep, voor de andere vakken werken we groepsdoorbroken met drie NK-groepen.
Het blijft altijd zoeken naar de beste balans tussen vakken, maar de 90 minuten voor thema werken erg fijn! Soms lukt het niet om 90 minuten aaneengesloten in te plannen, dan verdelen we het in kleinere blokken. Ook dat werkt prima. 

Open bestand voorbeeld weekrooster met Wereld vol Woorden

Hanna Kuijs:

Voor wie werkt met de thematische variant van Wereld vol Woorden én met Horen Zien en Schrijven: een suggestie voor hoe je de delen van HZS kunt verdelen over de thema's van WvW. Sommige delen van HZS sluiten heel direct aan bij een thema, in andere gevallen is de relatie wat losser ;-). En er zijn natuurlijk een aantal delen van HZS die vooral over school gaan, die kun je op ieder gewenst moment aanbieden.

Open bestand koppeling WvW thematisch en HZS

  • Het arrangement Wereld vol Woorden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Aurora Smit Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2019-10-28 21:29:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    in dit arrangement worden aanvullende materialen bij Wereld vol Woorden gedeeld.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    clusters, mondeling, nederlands, nt2, rezulto, wereld vol woorden, woordenschat