In Wikiwijs heb ik een digitale les over het oog gemaakt. De bedoeling is dat je deze les individueel doorloopt. Het duurt ongeveer 55 minuten om deze les te maken. Het doel van deze les is:
het noteren van de anatomische benamingen van het oog.
het benoemen van ziektebeelden van het oog in het Nederlands en in het Latijn.
het uitleggen waarom je kiest voor een bepaalde urgentiecode.
De les begint bij de anatomie van het oog, vervolgens komen er een paar ziektebeelden aan bod. Er zijn foto’s, teksten, animatie, video’s en toetsen in verwerkt. Via linken in Wikiwijs heb ik oefenopdrachten toegevoegd door middel van Padlet, Playposit en WRTS. Afsluitend vind je een feedback formulier dat gemaakt is via docs.google. Het zou fijn zijn wanneer je dit formulier invult zodat ik het digitaal zal ontvangen en van jouw feedback kan leren. Veel plezier en succes.
Opdracht A: het oog
Als doktersassistent is het je werk om patiënten die klachten hebben goed te kunnen helpen door de correcte urgentie te bepalen. Hiervoor moet je inzicht hebben in ziektebeelden. Wanneer je de anatomie van het oog kent, is het makkelijker om ziektebeelden te leren en te herkennen. We beginnen dus met een afbeelding met een paar benamingen van het oog: afbeelding 1. Bekijk de afbeelding van het oog en leer de benamingen uit je hoofd. Wanneer je op de afbeelding geklikt hebt, kun je teruggaan door op escape te klikken.
Oogafbeelding 1
Hoe werkt je pupil?
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord of gezien dat een pupil groter en kleiner kan worden. De pupil is het kleine zwarte rondje in het midden van het oog. De pupil lijkt zwart omdat het een gaatje is in de gekleurde iris. Licht komt het oog binnen via de pupil. De iris bepaalt de kleur van je ogen, bijvoorbeeld bruin, blauw of groen. Een ander woord voor iris is regenboogvlies.
Bij fel licht trekt de spier van de iris samen. De pupil wordt daardoor kleiner en laat minder licht in het oog. In het donker wordt de iris wijder en staat de pupil wijd open. Zo kun je bij fel licht en in het donker toch zo goed mogelijk zien. Om bij patiënten tijdens een onderzoek goed in het oog te kunnen kijken, gebruikt de arts vaak oogdruppels. Deze zetten de pupil wijd open.
OPDRACHT: Ga kijken of het je lukt om jouw eigen pupil te zien veranderen. Loop naar een spiegel. Kijk vervolgens naar je pupil en zie hoe groot de pupillen zijn. Schijn daarna met een zaklamp, bijvoorbeeld van je telefoon, in je ogen. Kijk direct in de spiegel en wat zie je gebeuren met je pupil?
Bekijk de video over de werking van de pupil hieronder:
Opdracht B: anatomie van het oog
Bij deze opdracht ga je de anatomie van het oog bestuderen door middel van oogafbeelding 2. Bekijk de afbeelding goed en probeer de namen uit je hoofd te leren. Wanneer je op de afbeelding geklikt hebt, kun je teruggaan door op escape te klikken.
Oogafbeelding 2
Opdracht C: oefeningen via Padlet
Nu ga je jouw kennis over de anatomie van het oog testen in Padlet.
Als eerste zie je dadelijk een invuloefening om je kennis over het oog te testen. Noteer de antwoorden achter de cijfers voor jezelf op een blaadje of in een Word bestand. Later tijdens deze digitale les ga je de antwoorden nakijken.
Als tweede opdracht ga je door middel van WRTS moeilijke oogwoorden leren. Je kunt jezelf aanmelden en inloggen in WRTS. Wanneer je nog geen account hebt kun je een account aanmaken of inloggen met facebook of instagram. WRTS spreekt de woorden voor je uit. Wanneer jij ook WRTS Plus hebt, kun je de woorden leren op verschillende manieren.
Als derde ga je in deze Padlet een filmpje bekijken met een duidelijke uitleg over de werking van het oog.
Nakijken van de invuloefening: controleer met oogafbeelding 4 je antwoorden. Wanneer je op de afbeelding geklikt hebt, dan kun je teruggaan door op escape te klikken.
1 = oogspier
2 = glasachtig lichaam
3 = vaatvlies
4 = netvlies
5 = oogzenuw
6 = gele vlek
7 = blinde vlek
8 = lens
9 = harde oogvlies
10 = iris
11 = pupil
12 = lensbandjes
13 = hoornvlies
Zo dadelijk klik je op de link hier beneden. Allereerst leg ik je uit wat je dadelijk moet doen. Wanneer je in de animatie bent, klik je op het woord "begin". Hierna kun je op de plusjes klikken om te ontdekken wat het is. Door rechts op de pagina op de groene pijl te klikken, ga je iedere keer door naar de volgende pagina. Vergeet niet om tussendoor op plaatsjes te klikken zodat je kunt ontdekken hoe we zien. In totaal zijn er drie pagina's.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Klik op de volgende link en ga een filmpje over staar bekijken. Dit filmpje is gemaakt in Playposit.com. Hier moet je jezelf aanmelden. Dit kan via Edmodo, Clever, Office, Google, ClassLink of ga naar "Create an account". In het filmpje dat je dan te zien krijgt, staan verschillende vragen. Beantwoord deze.
Klik hieronder op de link waarmee je naar een filmpje gaat. Ook dit filmpje is gemaakt via Playposit.com. Je hebt al een inlog aangemaakt, dat hoef je dus niet meer te doen. Het filmpje laat zien hoe het gaat wanneer een patiënt in het ziekenhuis komt met glaucoom. Er zijn vragen in dit filmpje verwerkt. Beantwoord deze.
Bestudeer de tekst die verschijnt nadat je op onderstaande link hebt geklikt. Het gaat over welke urgentiecode je toe moet passen bij verschillende ziektebeelden. Hierna krijg je hierover een aantal toetsvragen.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Test:Toets over urgentiecodes met betrekking tot ziektebeelden van het oog.
Opdracht F: feedback
Dit was de digitale oogles. Ik hoop dat je het prettig en leerzaam vond. Als afsluiting vraag ik jou om mij van feedback te voorzien. Het zou fijn zijn wanneer je mij onderstaand feedbackformulier eerlijk in wilt vullen. Door jouw feedback, heb ik de mogelijkheid om deze digitale les te verbeteren. Klik op de link:
Het arrangement Ogen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteurs
Luciëlle van Wijlick
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2020-01-03 21:22:24
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Maak de toets over conjunctivitis.
Toets over urgentiecodes met betrekking tot ziektebeelden van het oog.
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.