Burgerschap. Radicaal idealisme

Burgerschap. Radicaal idealisme

Je eigen mening

Altijd moeilijk om te bepalen wie er gelijk heeft.
Altijd moeilijk om te bepalen wie er gelijk heeft.

Sommige mensen zijn zo sterk overtuigd van hun mening, dat ze vinden dat eigenlijk iedereen die mening zou moeten hebben. Een klein aantal mensen gaan zelfs nog een stapje verder. Ze zijn bereid om hun eigen leven te riskeren om die mening meer onder de aandacht te brengen. Dat noemen we radicalisme. Het zijn mensen die radicaal zijn in het naar voren brengen van hun ideaal. Een ideaal kan een geloof  zijn, maar ook een politieke mening.

 

Heeft een radicaal idealist ook bewust de bedoeling om zoveel mogelijk mensen te vermoorden, dan wordt hij een terrorist.

Extreem moslim

Op 11 september 2001 was de grootste aanslag in de westerse wereld.
Op 11 september 2001 was de grootste aanslag in de westerse wereld.

Tegenwoordig denken we bij radicaal idealisme vaak aan moslims die zichzelf opblazen met het doel de ongelovigen te raken. Bovendien geloven ze met deze actie om in het paradijs te komen. Iedere keer als een moslim tot een dergelijke daad komt, dan haalt dit het nieuws. Een voorbeeld zijn de aanslagen in Parijs in 2015. Er kwamen toen massa’s mensen op de been om te demonstreren tegen de radicale moslims. Het gaat steeds om een klein aantal moslims, want de meerderheid van de moslims wil een goed leven hebben zoals ieder ander.

We spreken dus van radicaal idealisme als iemand bereid is om andere mensen te doden met de bedoeling om zijn eigen geloof of ideaal dichterbij te brengen. Hij is zelfs daarvoor bereid zelf risico’s te lopen. Als hij immers ontdekt wordt, kan hij gedood worden of levenslang de gevangenis in moeten.

 

De laatste jaren zijn er ook andere vormen van terrorisme. Kijk daarom naar de onderstaande video.

Religieus en ideologisch geweld

Extreem rechts of links

Neonazi brengt de Hitler-groet
Neonazi brengt de Hitler-groet

In onze tijd zien we dat er aanslagen worden gepleegd op veel manieren. Sommigen gaan naar een school of een bioscoop om willekeurig zo veel mogelijk andere mensen dood te schieten. Of ze gaan naar plaatsen waar veel mensen met een andere huidskleur naartoe gaan om te proberen zo veel mogelijk mensen dood te schieten. Soms zijn ze antisemitisch en soms voelen ze zich niet meer thuis in de steeds veranderende samenleving.

Soms is er sprake van radicaal idealisme, maar soms is het frustratie.

 

Gelukkig gebeurt zoiets niet vaak in Nederland.

Maar in Nederland is in 2002 ook een mogelijke minister-president dood geschoten. Dat werd toen een politieke moord genoemd. Het heeft er in veel landen toe geleid dat er werd gevraagd om opnieuw de doodstraf in te voeren. In de onderstaande video staan de bekendste voorbeelden van de laatste tijd.

Doodstraf of levenslang voor de grootste schurken ter wereld?

In de afgelopen eeuw is het enkele keren gebeurd dat een extreem rechtse of linkse persoon leider is geworden van een groot land. Dit heeft geleid tot massale ellende.

Extreem rechts: Adolf Hitler

Hitler in 1932.
Hitler in 1932.

Een van de bekendste vormen van radicaal idealisme is dat van Adolf Hitler. Hij meende op grond van de evolutietheorie dat er verschil was tussen mensen. Er waren mensen van een hoger en van een lager ras. Dat zou dan een gevolg zijn van de evolutie. Hitler vond dat mensen van een lager ras dood moesten. Hij had het vooral gericht op de Joden, maar ook op Slavische volkeren, zoals de Russen, de Polen en de Oekraïners. Het heeft geleid tot meer dan 10 miljoen doden. Het ging daarbij vaak om gewone mensen, niet eens mensen die actief tegen de regering van Hitler geprotesteerd hadden. Deze doden staan nog los van de slachtoffers die zijn gevallen vanwege de oorlog.

 

De laatste jaren worden de aanhangers van het gedachtengoed van Adolf Hitler steeds gewelddadiger. Ook hier is het een kleine minderheid die door aanslagen steeds in de publiciteit komt. Vooral islamitische en joodse gemeenschappen zijn het slachtoffer van hun aanvallen.

Horror van het Duitse racisme en fascisme: de extreem rechtse ideologie

Extreem links: Jozef Stalin

Jozef Stalin in 1943
Jozef Stalin in 1943

Jozef Stalin was een tijdgenoot van Adolf Hitler. Adolf Hitler wordt extreem rechts (fascistisch) genoemd en Jozef Stalin extreem links (communistisch) . Hij wilde dat mensen anders zou gaan samenleven. Het geld van de rijke mensen zou moeten worden verdeeld en iedereen zou min of meer evenveel moeten gaan verdienen. Wie daar niet aan meedeed, liep het risico te worden gedood. Dat gold ook voor gelovige mensen. Ook zij liepen de kans om te worden gedood. Stalin was immers atheïstisch. Uiteindelijk heeft Stalin meer mensen dood laten maken dan Hitler. Het grote verschil tussen beide massamoordenaars is echter dat Stalin de Tweede Wereldoorlog heeft gewonnen, terwijl Hitler deze heeft verloren.

In China zijn zelfs nog meer doden gevallen. Dat gebeurde onder de eveneens communistische Mao Zedong. Ook hij liet mensen doodmaken als ze het niet met hem eens waren. En ook bij hem was het gevaarlijk om gelovig te zijn.

 

In de onderstaande video kun je meer zien  over de gevolgen van het communistische denken. In die tijd was het leven een hel voor veel mensen. Er zijn tientallen miljoenen dodden gevallen als gevolg van hongersnood en massamoord.

Extreem niks

Met een dergelijk vliegtuig werd in de bergen gevlogen
Met een dergelijk vliegtuig werd in de bergen gevlogen

Vaak wordt gedacht dat achter terrorisme of  massamoord een politieke overtuiging of een geloof zit. dat is in veel gevallen niet zo. Vaak gaan mensen schietend door een winkelcentrum of een schoolcampus en plegen daarna zelfmoord. In 2015 was het een piloot die wist dat hij vanwege een oogafwijking niet lang meer zou kunnen vliegen. Hij was depressief en besloot om op een van zijn laatste vluchten in de bergen te vliegen met alle passagiers aan boord. Hij handelde niet vanuit een geloof of een politieke overtuiging. Omdat die er niet was, en omdat hij vanwege zijn eigen dood ook niet voor de rechter kwam te staan, kreeg de zaak minder aandacht dan ze anders zou hebben gekregen.

Geen terrorisme, wel ruim 150 doden

Onze tijd

Gaat de mens de dinosaurus achterna en gaat ze snel uitsterven?
Gaat de mens de dinosaurus achterna en gaat ze snel uitsterven?

Misschien is de afgelopen eeuw wel de meest gewelddadige tijd geweest uit de wereldgeschiedenis, omdat er de meeste slachtoffers zijn gevallen. Het zijn enkele wereldleiders geweest die verantwoordelijk waren voor vele miljoenen doden. Het is echter wel zo dat deze leiders bij veel landgenoten volledige medewerking hadden. Ze stemden in met hun ideeën. Ze werkten mee aan hun radicale idealisme, ook al wisten ze dat het veel doden zou kosten.

 

Is het in onze tijd beter? Wel als we kijken naar het aantal terroristische aanslagen. Er  vallen geen tientallen miljoenen doden, zoals dat in de vorige eeuw wel gebeurde bij Hitler, Stalin en Mao. Nu kennen we vrijheid en die hadden ze niet in de tijd van Hitler, Stalin en Mao. Bovendien hebben we een luxe leven met de mooiste apparaten en de leukste uitjes.

 

Die vrijheid heeft echter wel een prijs.

 

Wetenschappers zeggen dat we snel ons leven moeten veranderen om de wereld bewoonbaar te houden voor een toenemend aantal mensen. Onze luxe gaat ten koste van de mensen die na ons leven. Wetenschappers voorspellen dat veel mensen niet meer kunnen leven in veel landen vanwege het veranderende klimaat. De eerste eilanden stromen al onder vanwege de stijgende zeespiegel. Woestijnen rukken op vanwege de droogte in bepaalde warme landen. En ook in Europa zullen tornado’s komen. En ga zo maar door. Ze zeggen dat onze luxe levensstijl op die manier ook voor miljoenen doden zal zorgen.

Kijk daarvoor naar de onderstaande video:

Zijn er te veel mensen die te veel consumeren?