MRSA
Inhoudsopgave
- Wat houdt de ziekte in?
- Door welke oorzaak is de ziekte ontstaan?
- Wat zijn de symptonen van de ziekte?
- Welke behandeling(en) is/zijn er tegen de ziekte?
- Hoe kun je deze ziekte voorkomen?
Wat houdt de ziekte in?
De Meticilline Resistente Staphylococcus aureus, kortweg MRSA, is een stafylokok. Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica. In Nederland komt MRSA in de open populatie sporadisch voor.
Door welke oorzaak is de ziekte ontstaan?
Stafylokokken zijn bacteriën die veel voorkomen bij gezonde mensen, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere stafylokok want hij is ongevoelig (resistent) voor behandeling met de meeste antibiotica.
Wat zijn de symptonen van de ziekte?
Mensen kunnen MRSA bij zich dragen zonder ziek te zijn. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus van deze ‘dragers’, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Dit MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard; men raakt de bacterie vaak ook weer vanzelf kwijt. MRSA kan ook huidinfecties veroorzaken. In zeldzame gevallen kan een bloedvergiftiging, botinfectie of longontsteking ontstaan.
Welke behandeling(en) is/zijn er tegen deze ziekte?
U krijgt van de internist-infectioloog behandelinstructies over:
- Ontsmetting van uw huid en haren met speciale ontsmettingszeep (Hibiscrub)
- Antibiotica zalf (Mupirocine) in de neus om de MRSA-bacteriën uit uw neus te verwijderen
- Soms krijgt u ook antibiotica voorgeschreven in de vorm van pillen. Dit is een kuur tussen de 7 en 14 dagen met twee soorten antibiotica. De internist-infectioloog van de Infectiepreventie Polikliniek zal beoordelen of dat in uw situatie nodig is
Het gaat vanzelf ook weg.
Hoe kun je deze ziekte voorkomen?
In Nederland wordt veel gedaan om verspreiding van MRSA Methicillin-resistant Staphylococcus aureus in ziekenhuizen en verpleeghuizen te voorkomen.
- Patiënten met MRSA worden apart verpleegd en behandeld.
- Bij medewerkers die zonder beschermingsmaatregelen voor een met MRSA besmette patiënt zorgden, worden kweken afgenomen om te onderzoeken of ze MRSA-dragers zijn.
- Bij patiënten en medewerkers die in een buitenlands ziekenhuis verbleven of werkten, worden ook kweken afgenomen. Zij worden tijdelijk apart verpleegd of mogen niet met patiënten werken totdat blijkt dat zij geen MRSA-drager zijn.
- Binnen de Nederlandse ziekenhuizen is vanaf begin juli 2006 het MRSA-beleid gewijzigd. Naast patiënten die worden opgenomen uit buitenlandse ziekenhuizen zullen ook patiënten die beroepsmatig in nauw contact komen met levende varkens op varkensbedrijven en zij die woonachtig zijn op dergelijke varkensbedrijven gecontroleerd worden op MRSA-dragerschap.
- Goede hygiëne kan bijdragen om de kans op MRSA-dragerschap te verkleinen. Was daarom na contact met varkens en kalveren de handen met water en zeep en droog ze zorgvuldig af.