Les 1: Kostensoorten:
In het bedrijfsleven worden producten en diensten geleverd. Deze komen er niet vanzelf. Daar moet aan gewerkt worden, worden opgeslagen en nog veel meer. Dat zijn allemaal kosten die uiteindelijk bij de klant in rekening worden gebracht. Alle te verwachten kosten en opbrengsten vatten we samen in de exploitatiebegroting. Dat noemen we de "voorcalculatie".
Hieruit kunnen we afleiden of er wel genoeg winst gemaakt gaat worden om het bedrijf draaiende te houden.
We behandelen hier van Hoofdstuk 3 uit het boek de paragrafen 3.1 en 3.1.1
En als huiswerk staat: opdracht 3.1 op pagina 27 van het werkboek op het programma.
Les 2: Vaste, variabele en afschrijvingskosten
In deze lesronde gaan we het hebben over diverse kostensoorten. We behandelen daarmee de paragraaf 3.2 van het theorieboek en als huiswerk worden de volgende opdrachten gemaakt: 3.2; 3.4; 3.5; 3.6; 3.14; 3.17 en 3.19 uit het opdrachten boek.
We gaan ons bezig houden met vaste- en variabelekosten. Met afschrijvingen en levensduur van een duurzaam productie middel (DPM).
Alsmede met de personeels/loonkosten van Bruto naar Netto.
Les 3: Afschrijvingen en Complementaire kosten.
In deze lesronde gaan we diverse berekeningen uitvoeren om zo tot inzicht te komen hoe de kosten zijn opgebouwd. Dat betekend dat je te allen tijde een rekenmachine nodig en bij je hebt.
We hebben de paragrafen 3.2 en 3.3 in deze les aan de orde gesteld. Die paragrafen moet je doorlezen en leren. Verder is het huiswerk voor de volgende keer de opgaven: 3,3; 3,7; 3,8; 3,1; 3,12 uit het opdrachtenboek. deze staan ook in de wikiwijspresentatie.
Les 4: Rente en voorraadkosten
In deze les gaan we het kort hebben over wat nu rentekosten en voorraadkosten zijn. Dat zijn de paragraven 3.4 en 3.5. Deze kosten zijn vaak de "vergeten" kosten. Waarom vergeten? Heel simpel, ze worden vaak niet meegerekenend, omdat ze niet direct zichtbaar zijn.
Het huiswerk voor de volgende keer de opgaven: 3.15; 3.21;3.23; 3.24; 3.26; 3.27; 3.30 uit het opdrachtenboek. Ze staan ook in de wikiwijs presentatie.
Zorg ervoor dat je altijd je rekenmachine bij je hebt. Je moet er mee leren omgaan en niet zo goed kunnen bedienen als je mobiel. Je mag op de toetsen namelijk je mobiel niet gebruiken.
Les 5: De indelingen van Kosten.
lesstof overzicht
Voor deze periode behandelen we de lesstof "Kosten" uit het theorie- en werkboek "bedrijfseconomie: Exploiteren en beheren".
Een onderdeel dat jij later als beheerder dierverzorging, als leidinggevende, mee van doen krijgt. Veel opgaven maken we met Excel of een vergelijkbare spreadsheet. Nu geeft ZONE.College met haar intranet je via de button "office 365" de mogelijkheid gebruik te maken van alle Microsoft office bestanden, waaronder Excel, Word en PowerPoint. Daar kun je gebruik van maken zolang je aan het ZONE.College studeerd. Je kunt het downloaden op je laptop via je schoolaccount. Lukt het je niet, vraag dan aan je coach om je daarmee te helpen.