Vaak zijn zangers, acteurs en sporthelden onze idolen. Ze kunnen dingen die wij niet kunnen. Ze hebben daarom geen gewoon leven. Maar ze moeten er wel hard voor werken. Ze herinneren ons eraan dat we er eigenlijk veel voor moeten doen als we iets willen bereiken.
Je ziet in de onderstaande video dat je iets bijzonders moet hebben. Maar soms moet je ook geluk hebben. En vooral niet valsspelen.
In de sport is soms alles mogelijk
Wat is voor jou het meest bijzondere sportmoment?
Epke Zonderland
Bij Epke Zonderland werden aan het begin van de voorafgaande video de spectaculaire beelden van zijn turnoefeningen vertoond. Hij was meerdere keren van de rekstok gevallen, maar hij bleef doorgaan met zijn gouden droom. Het was de droom van de gouden medaille op de Olympische Spelen. Die droom heeft hij verwezenlijkt, maar hij heeft ook gestudeerd. Hij mag zich inmiddels arts noemen.
vragen:
Is zo iemand een inspiratie? Is zo iemand een held?
Of zou zo iemand heilig moeten worden verklaard? Waarom wel of niet?
Wat is voor jou het verschil tussen een held, een heilige en een idool?
Welke bijzondere actie voert Epke Zonderland uit aan het begin van de video? Kijk nog eens goed naar de video in de inleiding: Ethiek in de sport
In de volgende video's gaan we ongeveer 1000 jaar terug in de tijd. Toen waren er geen sportheden of mooie films. Het leven was hard. Wie is in die tijd een inspiratie geweest voor anderen?
Willibrord
Prediking van Willibrord
De val van het Romeinse Rijk en het begin van de Middeleeuwen was een moeilijke tijd. Europa werd beheerst door elkaar bevechtende stammen. De christelijke Frankische koningen gaven in de 8e eeuw monniken zoals Willibrord en Bonifatius de kans om het verhaal van Jezus rond te vertellen. Ze hadden wel bescherming nodig, want veel heidense stamhoofden hadden het niet zo op de nieuwe christelijke ideeën. Zeker de Friezen in het Noorden van de Nederlanden, geloofden sterk in allerlei goden.Soms werden prekende monniken om die reden vermoord.
Dat gebeurde bij Willibrord niet. hij zorgde ervoor dat jonge mensen konden leren lezen en schrijven. Het lukte hem zelfs om enkele stammen zich laten te bekeren tot het christendom. Er bleven echter een aantal heidense gebruiken nog bestaan. Zo zijn bijvoorbeeld de namen van de week nog steeds genoemd naar Germaanse goden, zoals de zon en de maan (zondag en maandag), de woensdag is genoemd naar de god Wodan,de donderdag is genoemd naar de god Donar en de vrijdag naar de godin Frya.
Karel de Grote
Karel de Grote
Als er een keizer de titel "Vader van Europa" verdient, dan is het wel Karel de Grote. Onder zijn leiding werden de onrustige Europese stammen tot een toenemende eenheid gebracht. Hij wist vijanden aan de grenzen van zijn rijk te verslaan. Sterker nog, hij wist zijn rijk sterk uit te breiden. Omdat zijn opvolger Lodewijk de Vrome niet zo een sterke persoonlijkheid was, weten we wat die stabiliteit van het rijk van Karel betekende. Het rijk werd aangevallen door Vikingen in het Noorden, maar aan aan het Oosten en Zuiden dreigde ook gevaar.
Meer nog dan dat, heeft Karel ervoor gezorgd dat aan veel jongeren onderwijs werd gegeven. Hij zorgde ervoor dat in zijn rijk het alfabet werd ingevoerd. Dat alfabet gebruiken we nog steeds. Karel reisde veel rond in zijn rijk om te kijken of het allemaal wel goed ging. Als dingen echt goed gingen, dan wist hij het ook te belonen. Hij zorgde ervoor dat in de kloosters geschriften van vroegere tijden werden overgeschreven. Aan hem hebben we het te danken dat we nu nog best wel veel weten over de tijd van het Romeinse Rijk. Ook liet hij monniken vertellen over het christendom aan de inwoners van zijn rijk. Die vertelden dat je God en je naaste moest liefhebben. Dat was niet gemakkelijk bij stammen waar geweld heel normaal was. Ook heeft hij enkele keren de leider van de Katholieke Kerk, de paus, gered uit de handen van zijn tegenstanders. Het is dan ook niet vreemd dat een van die pausen hem heeft gekroond tot keizer. Het werd een begin van een traditie van ongeveer 1000 jaar waarin heersers van het Heilig Roomse Rijk (Duitsland en uiteeenlopende gebieden er omheen) zich op dezelfde manier lieten kronen. Ze wilden allemaal zo zijn als Karel de Grote, maar dat is niemand gelukt.
Franciscus van Assisi
Franciscus is even alleen
Franciscus had een goed leven en genoot ervan. Dat werd anders toen er een kleine oorlog uitbrak in zijn stad. Hij werd gevangen genomen en moest ruim een jaar in de gevangenis. Hij heeft veel nagedacht over wat hij wilde als hij vrij zou komen. Uiteindelijk gebeurde dat ook. Hij vond dat het niet goed ging met zijn stad. Ook de kerk moest dingen veranderen. Hij besloot om zelf te veranderen en te doen wat goed was. Hij ging zieken helpen. Hij ging eenvoudig leven. Hij ging mensen die in de problemen zaten bemoedigen. Hij ging zelfs zo ver dat hij toespraken ging voorbereiden in de bossen tussen de dieren. Hij was daarbij zo goed voor de dieren, dat hij een echte dierenvriend werd genoemd. Zijn liefde voor de dieren ging zelfs zo ver dat 4 oktober de werelddierendag wordt genoemd.
4 oktober was zijn sterfdag. Hij had een leven geleid waar iedereen nog over spreekt. Zelfs de paus in Rome heeft zich vernoemd naar hem.
Hoe hij dat allemaal deed? Kijk daarvoor eerst naar de video.
Terug naar onze tijd
In vervlogen tijden waren zij helden voor kinderen
Willibrord, Karel de Grote en Franciscus zijn helden uit het verleden. Ze hebben mensen leren schrijven, rust gebracht in het land of zieke mensen geholpen. Soms kunnen we ze vergelijken met mensen uit onze tijd.
Kun je daarvan een voorbeeld noemen?
Natuurlijk zijn er veel meer voorbeelden te noemen. Maar misschien zijn het geen heiligen of helden. Misschien zijn het gewoon idolen, mensen die een voorbeeld zijn omdat ze gewoon iets bijzonders doen wat jij erg goed vindt.
Zou jij een acteur of een sportheld kunnen vergelijken met de bovengenoemde mensen? Waarom wel of waarom niet?
Welke persoon zou jij graag aan het rijtje helden toe willen voegen?
Het arrangement 2. Idolen, helden en heiligen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Pieter van Stiphout
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-10-02 17:06:55
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.