Wat verkopen jullie op de (online) kerstmarkt?

Wat verkopen jullie op de (online) kerstmarkt?

Introductie

Over deze quest...

Schuilt er een ondernemer in jou? In deze quest ga je dat ontdekken, veel plezier!

LET OP: deze quest eindigt met de pitch van jullie ondernermingsplan. Dan ben je klaar om te ondernemen. Dit doen we buiten de quest. Echt je onderneming starten is dus geen verplichting voor het maken van deze quest.

 

Begeleiding Heb je een vraag, ik help je graag!

 

Tijdbesteding

Mate van vrijheid

Dit is een gecontroleerde quest. Je bepaalt zelf met wie, wanneer en waar je deze quest doet. De groep mag maximaal uit vier bestaan. Het onderwerp, de vraagstelling en de leerstof zijn bepaald door de docent. De uitwerking, welk bedrijf jullie gaan starten, bepaal je zelf.

Progress Monitor

Met deze quest werk je aan: Economie (onderbouw) - Duurzaam ondernemen - Duurzaamheid

Leerspier

Centraal in deze quest staat koppelingen maken: je zoekt de samenhang tussen allerlei bronnen die al in deze quest staan, maar ook van daarbuiten zoals het materiaal van Day for Change en de aangeboden eXplore sessions. Vanuit de samenhang zoek je verder naar relevantie en betekenis om van daaruit jullie eigen onderneming te bedenken.

Verbinding

In de Aardrijkskunde quest Rijk en Arm heb je geleerd over de verschillen in de wereld en het wereldburgerschap. Een laag gemiddeld inkomen per inwoner is één van de kenmerken van ontwikkelingslanden. Op de website van indexmundi wordt gesproken over het BNP (Bruto Nationaal Product (= de waarde van alle in een land geproduceerde producten in één jaar = gelijk aan het inkomen van alle inwoners samen). Als je wil weten wat het gemiddeld inkomen per persoon is dan kijk je naar het BNP/hoofd (Bruto Nationaal Product per hoofd van de bevolking).

Routeplanner

Planning

Tijd Onderdelen

1. Motivatiemotor

2. Inclusieve Financiering

3. Ondernemerschap

4. Laat je leren zien

  • Seesaw:

    Keynote met een screenshot van de 6 samenvattingen bij de opdrachten Ondernemerschap.

    De eindopdrachten bij de onderdelen maak je niet!

6. Show

7. Ondernemingsplan

  • Seesaw: show

8. Terugkijker

  • Seesaw: terugkijker

 

Motivatiemotor

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ondernemen is echt mijn ding."   "Ik wil anderen verder helpen." "Wat als we iedereen inclusieve financiering zouden kunnen bieden?" "Ik wil weten wat microkredieten betekenen."

 

Zet in Seesaw welke van deze vier pijlers jou het meest motiveert om deze quest tot een goed einde te brengen en waarom. Plaats je blog in het mapje Economie en geef het de naam: MM Day for Change

Verderkijker

Deze economie quest stelt als vraag: Wat verkopen jullie (op de kerstmarkt)?

Maar deze vraag gaat wel wat verder dan dat. De ondertitel is namelijk: onderneem hier voor ondernemers daar. In deze quest werk je samen met Day for Change. De Day for Change Actie is een uitdaging voor jou en je groepje om te leren hoe je een bedrijf opzet en dit ook echt uit te voeren. Je doet dit in eerste instantie niet voor jezelf. De winst die jullie maken gaat via Day for Change naar projecten in ontwikkelingslanden.

Om een bedrijf te kunnen starten zijn er een aantal onderwerpen waarover je kennis moet verzamelen:

(Inclusieve) financiering

Markt, vraag & aanbod, produceren en gedrag; hoe zit dat?

Ondernemen; wat is dat en wat gaan jullie ondernemen?

Deze onderwerpen komen allemaal in deze quest aan bod.

LET OP: deze quest eindigt met de pitch van jullie ondernermingsplan. Dan ben je klaar om te ondernemen. Dit doen we buiten de quest. Echt je onderneming starten is dus geen verplichting voor het maken van deze quest.

Reis(blog)

Laat je leren zien!

Voordat je je ondernemingsplan kunt maken, ga je basiskennis opbouwen. Hiervoor ga je de opdrachten doorlopen die hieronder volgen. Na iedere opdracht maak je een screenshot van de samenvatting die je bij die opdracht maakt. Deze screenshots verzamel je t/m de laatste opdracht. Je hebt dan 6 screenshots. Deze plaats je op 1 dia in Keynote. Hier staan dus 6 screenshots  van de samenvattingen van de 6 gemaakte opdrachten.

  • Seesaw: Keynote met 6 screenshots van de samenvattingen bij de 6 opdrachten.

     

Introductie Day for Change

Bij economie doorloop je altijd 3 stappen: kiezen, samenwerken en verdelen. Dit doe je voor jezelf (individueel), dit doet een bedrijf en de overheid volgt dezelfde stappen.

In deze quest kijken we naar bedrijven in het algemeen, en jullie eigen bedrijf in het bijzonder, en hoe jullie deze 3 stappen zetten. Je gaat dus een eigen bedrijf beginnen. Maar dat doe je niet zomaar, de ondertitel is namelijk: onderneem hier voor ondernemers daar. Day for Change geeft jou de kans om mee te doen aan een bijzonder project. Tijdens dit project ga je zelf een bedrijf starten met echt geld, een eigen microkrediet/startkapitaal en zo geld verdienen ten behoeve van ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Je gaat kennismaken met ondernemerschap, leren omgaan met geld én iets voor een ander betekenen. Met een microkrediet (een kleine geldlening) van Day for Change zet je, alleen of samen met anderen, een eigen bedrijf op. Met de winst die jullie maken, steun je ondernemende mensen in ontwikkelingslanden zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

Stichting Day for Change vindt dat iedereen het recht heeft zich te ontwikkelen, zijn of haar talenten te ontdekken en de middelen te verwerven om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Dat geldt voor jullie hier én voor ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Toegang tot een betaal- of spaarrekening, verzekering of pensioen kan veel bijdragen aan de ontwikkeling van een mens. Onze Koningin Máxima is dat heel erg met Day for Change eens. Als ‘Special Advocate for Inclusive Finance for Development’ voor de Verenigde Naties werkt zij samen met andere landen en organisaties om wereldwijd ook voor de allerarmsten de toegang tot fatsoenlijke fnanciële dienstverlening mogelijk te maken. Jullie gaan daar ook een bijdrage aan leveren!

Inclusieve financiering

Microfinanciering en financiële educatie zorgen samen voor een financieel systeem dat toegankelijk is voor iedereen, ook voor de allerarmsten. Dat noemen we inclusieve financiering.

Wereldwijd hebben 1.7 miljard volwassenen nog geen bankrekening (dat is één op de drie mensen, volgens de Wereldbank in 2018). Hierdoor kunnen ze niet veilig sparen, en geen geld lenen in geval van nood of om een bedrijfje te starten. Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden voor hen om tóch toegang te krijgen tot financiële diensten, via inclusieve financiering. Via banken, maar ook via hun mobiele telefoon. Dit is een belangrijke stap om te kunnen ontsnappen aan armoede. Net als goed onderwijs, goede wegen en goede gezondheidszorg is inclusieve financiering een basisvoor- waarde voor een goede economische ontwikkeling van een land.

Toegang tot financiële diensten en financiële educatie is vooral nodig voor jongeren, vrouwelijke ondernemers en kleine boeren. Zij zijn vaak uitgesloten van het formele financiële systeem. Omdat ze op het platteland wonen waar banken niet actief zijn. Omdat ze weinig opleiding hebben. Of omdat ze weinig bezittingen hebben die als onderpand kunnen worden gebruikt voor een lening.

Hiervoor bestaat het microkrediet. Dit is vooral bedoeld voor ondernemende mensen met een laag inkomen. Microkrediet wordt gebruikt om een bedrijfje te starten. Zo kunnen mensen in ontwikkelingslanden bijvoorbeeld een koe kopen en dan de melk verkopen. Of iemand met een klein stukje grond kan de juiste zaden kopen en zo een betere oogst krijgen. Als mensen succes hebben met hun eigen bedrijfje kunnen ze mensen in dienst nemen die daarmee dan ook weer geld kunnen verdienen. Zo kan microkrediet heel veel mensen helpen.

Als mensen geld gaan verdienen willen ze ook kunnen sparen. Met een spaar- rekening kan een gezin geld veilig bewaren om de school van de kinderen te betalen of om naar de dokter te gaan. Als je een eigen bedrijf hebt kan het ook belangrijk zijn om een verzekering af te sluiten. Een kleine boer kan zich bijvoorbeeld verzekeren tegen het mislukken van zijn oogst door droogte of juist overstromingen. Microkrediet, de mogelijkheid om te sparen of een kleine verzekering af te sluiten noemen we samen microfinanciering.

Op de website: www.dayforchange.nl kun je lezen over de projecten in ontwikkelingslanden die day for change steunt.

Microkrediet

Per land en regio kunnen de vormen en hoogte van een microkrediet erg verschillen. Dit komt doordat microfinancieringsbanken goed kijken naar wat er aan de hand is in hun land en omgeving. Het leven in Kibera in Kenia, een van de grootste sloppenwijken ter wereld, is bijvoorbeeld heel anders dan het leven op het platteland van India. Er zijn verschillende soorten leningen zoals een groeps- lening of een individuele lening. Afhankelijk van de omstandigheden waarin de persoon die het microkrediet krijgt leeft, wordt bepaald wat het beste bij hem/ haar past.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Een groep vrouwen in Gawu (Kenia) heeft bijvoorbeeld een groepslening afgesloten om een machine te kopen voor hun pindakaasproductie. Door deze aanschaf kunnen ze nu 180 potjes pindakaas per maand maken in plaats van de 30 potjes die ze maakten toen ze dat nog met de hand met een stamper deden. Ze hebben nu meer zekerheid, omdat ze elkaar kunnen helpen en opvangen als een groepslid niet genoeg geld heeft om de lening af te lossen.

Smeuige pindakaas in GAWU door training

Maar ook in hun eentje kunnen mensen het ver schoppen met een microkrediet.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Norma Cruz uit Nicaragua begon met een geïmproviseerd stalletje voor haar huis waar ze traditioneel eten verkocht. Mensen vonden het zo lekker dat ze binnen de kortste keren bekend was en wilde uitbreiden. Met behulp van een microkrediet werd dat mogelijk gemaakt. Nu is ze eigenaar van een aantal restaurants en zelfs van een hotel!

Ondernemerschap

Creativiteit, doorzettingsvermogen, inzicht: je hebt het allemaal nodig als ondernemer. Dat maakt de Day for Change Actie ook zo leuk. Jullie vormen samen een onderneming en halen zo het beste uit jezelf en uit elkaar.

Een bedrijf

Ondernemen begint met het inventariseren van de mogelijkheden en kiezen! Waar ben je goed in? Waar is een markt voor? Waarvoor heb je voldoende middelen? In jullie geval is het ook belangrijk om iets te doen dat meerdere leerlingen ligt en dat, binnen de tijd die je hebt, is op te zetten (kiezen en samenwerken!). Vaak wordt gestart met een brainstorm en komen jullie zo met ideeën voor activiteiten. 

De markt

Zonder klanten ben je nergens met je bedrijf. Wat worden jullie doelgroepen en hoe ga je die bereiken (marketing). Wie zullen de meeste interesse hebben in jullie diensten of producten? Ouders, familie, buren, medeleerlingen, docenten? Hoe gaan jullie deze doelgroep bereiken? Met een folder, poster, website, een mailing of via social media? 

Bedrijfsmiddelen

Als jullie echt gaan starten moet je als beginnende ondernemer investeringen doen. Hiervoor kunnen jullie het microkrediet gebruiken. Het is verstandig om een begroting te maken, zodat het geld goed wordt besteed. Net als in ontwikkelingslanden kun je het geld maar één keer uitgeven. Natuurlijk kun je geld dat je hebt verdiend wel weer investeren in nieuwe bedrijfsmiddelen.

Produceren

Voordat je je eigen onderneming kunt starten moet je wat weten over het maken van goederen of het leveren van diensten. Daarover gaan deze opdrachten. 

Je kunt uitleggen dat er verschillen bestaan tussen productie en consumptie, je kunt het verschil uitleggen tussen goederen en diensten.

Maak een screenshot van de samenvattingen bij de opdrachten.

De eindopdrachten maak je niet!

Opdrachten

Opdracht 1

Produceren en productiefactoren

Opdracht 2

Van grondstof tot eindproduct

Van kosten tot winst

Als ondernemer wil je jouw product met winst verkopen. Maar welke kosten moet je maken om een product te maken en wat voor prijs kun je vragen voor je product. Daar gaat deze opdracht over.

Om producten op een markt te brengen moeten deze geproduceerd worden. Hierbij komen de economische begrippen: bedrijfskosten, afzet, omzet en winst. Na dit blok kun je de winst uitrekenen met behulp van de verkoopprijs, afzet en de kostprijs.

Maak een screenshot van de samenvatting bij de opdracht.

De eindopdracht maak je niet!

Opdrachten

Opdracht 1

Een product verkopen: van bedrijfskosten tot winst

Vraag en aanbod

Als ondernemer wil je je product verkopen aan klanten. Daarvoor moet je het wel de juiste prijs geven en moet je jouw kopers ook vinden. Daar gaat deze opdracht over.

Op een markt komen vraag en aanbod bij elkaar. Kiezen staat hier centraal. Hoe er gekozen wordt leidt tot prijsvorming. Voor een succesvolle (ver)koop zijn een koper en een verkoper nodig.

Maak een screenshot van de samenvatting bij de opdracht.

De eindopdracht hoef je niet te maken!

 

Opdrachten

Opdracht 1

Vraag en aanbod

Consumenten- en producentengedrag

Hoe jij als ondernemer jouw product presenteert heeft veel invloed op jouw kopers. Hoe je jouw kopers kunt beinvloeden leer je in deze opdrachten. 

De keuzes die consumenten en producenten maken bepalen wat er gebeurt op een markt. Na deze module kun je laten zien dat je begrijpt dat het koopgedrag van consumenten te beïnvloeden is door producenten.

Maak een screenshot van de samenvattingen bij de opdrachten.

De eindopdrachten hoef je niet te maken!

 

Opdrachten

Opdracht 1

Koopgedrag en reclame

Opdracht 2

Marketingmix

Laat je leren zien!

Voordat je aan je ondernemingsplan gaat beginnen, laat je zien dat je de daarvoor benodigde basiskennis verzameld hebt. Je hebt nu 6 opdrachten gemaakt:

1. Produceren en productiefactoren

2. Van grondstof tot eindproduct

3. Een product verkopen; van bedrijfskosten tot winst

4. Vraag & aanbod

5. Koopgedrag en reclame

6. Marketingmix.

Na iedere opdracht heb je een screenshot gemaakt van de samenvatting van die opdracht. Nu plaats je deze 6 screenshots op 1 dia in een Keynote. Hier staan dus op 1 dia de screenshots van de samenvattingen van de 6 gemaakte opdrachten.

  • Seesaw: Keynote van 1 dia met daarop 6 screenshots van de samenvattingen bij de opdrachten. 

Show

De show voor deze eco quest bestaat uit 2 onderdelen:

1. een ondernemingsplan. Gebruik hiervoor het stappenplan Ondernemingsplan om tot de juiste inhoud te komen (zie Ondernemingsplan voor verdere uitleg). Maak je ondernemingsplan in Keynote of Pages en gebruik Numbers voor het financeel plan.

2. een filmpje van maximaal 3 minuten. In dit filmpje pitchen jullie jullie plan. Zorg dat alle leden van de onderneming in beeld zijn en ondersteun je verhaal in het filmpje met bijvoorbeeld een Keynote of een poster/moodboard (zie Film voor verdere uitleg).

Deze show/pitch wordt beoordeeld volgens onderstaand beoordelingsformulier.

Ondernemingsplan

Tijd om te starten met ondernemen

Day for Change projecten
Doe inspiratie op met voorbeeldprojecten van Day for Change

Het ondernemingsplan dat jullie gaan maken bestaat uit 5 onderdelen: de ondernemers (onderdelen 1a, b en c), de onderneming (onderdeel 2), de markt (3a, b en c), het marketingplan (4a, b, c, d en e), financieel plan (5 a, b, c en d). Alle stappen worden hieronder aan je uitgelegd. Maak ze stap voor stap dan heb je uiteindelijk een compleet ondernemingsplan. Dit is een verplichte bijlage voor de show!

Introductie ondernemingsplan

“Wat voor ondernemer wil ik zijn?” Ga je puur voor de winst? Of wil je graag iets bijdragen aan je omgeving of misschien zelfs een maatschappelijk probleem oplossen? Steeds meer succesvolle ondernemers vinden dat het ook hun verantwoordelijkheid is om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan Elon Musk, de oprichter van Tesla, die elektrisch rijden hip heeft gemaakt. Hij draagt bij aan een beter milieu en verdient daarmee veel geld. En misschien ken je het merk Tony Chocolonely die zich inzet om slaafvrije chocolade op de markt te brengen? In 2014-15 behaalde dit chocolademerk een omzet van 17,8 miljoen netto! Muhhamad Yunus, de oprichter van de eerste microkredietbank in Bangladesh, is een echte sociale ondernemer. Hij wil armoede uit de wereld helpen! Zijn Grameenbank bestaat inmiddels meer dan 30 jaar, heeft een omzet van 1,5 miljard per jaar en heeft al vele miljoenen mensen ondersteund om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Een goed doel steunen en geld verdienen hoeft elkaar niet te bijten!

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVO Nederland omschrijft MVO als volgt: ‘MVO is een integrale visie op een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijf dat maatschappelijk verantwoord onderneemt, maakt bij iedere bedrijfsbeslissing een afweging tussen de verschillende maatschappelijke en economische efecten hiervan, en houdt hierbij rekening met stakeholder belangen. Elke bedrijfsbeslissing heeft immers invloed op de stakeholders (belanghebbenden) van een bedrijf. Dat kunnen medewerkers of klanten zijn, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, leveranciers, investeerders en ook ‘de maatschappij’ in algemene zin.’ (bron: http://mvonederland.nl/wat-mvo )

Er wordt ook wel gezegd dat maatschappelijk verantwoord ondernemen waarde creëert op 3 gebieden: sociaal = People ecologisch = Planet economisch = Profit of nu Prosperity. Hierin maakt de maatschappelijk verantwoorde ondernemer steeds keuzes.

People, Planet en Prosperity

Begin 2000 veranderde de top van de Verenigde Naties over duurzame ontwikkeling de term Profit in Prosperity. Zij vonden dat het maatschappelijk belang even zwaar meeweegt als het financiële belang. Profit staat voor winst en voordeel. Prosperity betekent welvaart en daarmee trekt men het begrip winst breder. Verschillende bedrijven hebben de nieuw term overgenomen.

Duurzaamheid is een lastig te omvatten begrip. Hoe leg je duurzaamheid uit? Wat betekent duurzaamheid eigenlijk? Wat is duurzaamheid? Bij het woord duurzaamheid komen vaak de woorden natuur, milieu en de planeet naar voren. Maar duurzaamheid gaat niet alleen om die drie woorden. Veel deskundige op het gebied van duurzaamheid zullen eerder over de 3 P’s spreken.

 

De ondernemers

Wat voor ondernemers zijn jullie? Zijn jullie vooral enthousiast en creatief? Zijn jullie heel precies? Goed in techniek? Volhouders? We leren jullie graag een beetje beter kennen!

1 a. Leden van de onderneming: lijstje met jullie namen

1 b. Sterke en zwakke punten van de leden: Bespreek met elkaar waar je denkt goed in te zijn en wat je denkt niet zo goed te kunnen. Wees eerlijk tegen elkaar maar oordeel niet. Iedereen heeft sterke en zwakke punten! Maak daarna een lijstje met per persoon sterke en zwakke punten. Wie neemt daarom welke taken op zich? Bijv. Voorzitter, penningmeester, secretaris en afhankelijk van jullie voorstel mogelijk een inkoper of een kok of maker enz.

Je kunt hierbij de groepsrollentest gebruiken www.123test.nl/groepsrollentest/

1c. Beschrijf kort wat voor ondernemers jullie zijn. Wat voor ondernemers zijn jullie? Zijn jullie vooral enthousiast en creatief? Zijn jullie heel precies? Goed in techniek? Volhouders? We leren jullie graag een beetje beter kennen! Maak een korte beschrijving.

De onderneming

Het idee!

Beschrijf kort en krachtig jullie idee. Gebruik hierbij de kennis die je in de opdracht Produceren hebt opgedaan. Gaan jullie ijsjes verkopen, een oppas- centrale opzetten, zwemles geven aan koeien, sieraden maken van recycle materialen, hotdogs verkopen, vogelhuisjes bouwen of een modeshow organiseren? Alles kan, maar je moet wel uitleggen hoe jullie dat gaan aanpakken. Eigenlijk is dit de voorbereiding op de pitch die jullie later in het project moeten geven. Wees enthousiast en omschrijf jullie plan zo dat anderen meteen zin krijgen om mee te doen. Gebruik hierbij het Business Model Canvas van Day for Change (het invulschema hieronder).

2. Ingevuld Business Model Canvas: we gebruiken het model van Day for Change.

 

Hulp bij invulling

Idee: hier staat jullie idee voor de kerstmarkt

Product: Zorg voor een duidelijke omschrijving van product of dienst.

Prijs (kosten): Wat hebben jullie nodig om dit product te maken of deze dienst aan te bieden (welke spullen moet je kopen, wat kun je hergebruiken, wat kun je lenen, etc.). Hoeveel gaat het uiteindelijk kosten en wat voor winst denken jullie te maken.

Promotie: voor wie is het bedoeld en hoe gaan zij weten dat jullie dit aanbieden; hoe en  waar gaan jullie reclame maken?

Plaats: Afgesproken is dat de producten en diensten op de HVX kerstmarkt verkocht gaan worden. Mogelijk wil je dit nog uitbreiden, geef dat dan hier aan.

Personeel: Wie gaat wat doen? Hoe verdelen jullie de taken?

PPP: hoe draagt jullie product of dienst bij aan de samenleving, het behoud van de aarde en hoe jullie daar geld mee gaan verdienen. Bijvoorbeeld: van gerecyclede autobanden een poef maken, van oude flessen lampen maken of van lege blikjes kettingen maken enz.

De markt

Wie zijn jullie toekomstige klanten?

Gebruik hierbij de kennis die je in de opdracht Vraag en aanbod hebt opgedaan. Je zou jullie school kunnen omschrijven als een lokale markt. Zo’n lokale markt heeft verschillende doelgroepen. Hebben jullie een aanbod dat heel leuk is voor de onderbouw of juist voor de bovenbouw? Gaan jullie misschien een dienst aanbieden waar vooral de docenten blij van worden? Beschrijf de doelgroep.

En waarom denken jullie dat deze mensen jullie product gaan kopen? Hebben jullie concurrenten, dat zijn andere bedrijven die eenzelfde soort product aanbieden?
Zo ja, wie zijn dat en hoe gaan jullie deze concurrenten de baas worden? Zijn jullie goedkoper, verkopen jullie op een handige plek of zijn jullie gewoon leuker?

3 a. Doelgroep: Wie zijn jullie klanten? (Bijvoorbeeld alle jongens uit de onderbouw)

3 b. Wat zijn de belangrijkste kenmerken van jullie klanten? Maak een beschrijving.

3 c. Zijn er anderen die eenzelfde soort product aanbieden? Dat noemen we concurrentie. Als jullie bijvoorbeeld appeltaart gaan verkopen, dan is de bakker jullie concurrent. Bedenk hoe je meer gaat verkopen dan de concurrent. Zijn jullie goedkoper? Of hebben jullie een mooie verpakking?

Marketingplan

Een onderdeel van het ondernemingsplan is het marketingplan. Hierin staan de marketinginstrumenten beschreven. Gebruik hierbij de kennis uit de module Consumenten- en producentengedrag. 

Marketinginstrumenten 5 P’s: Product, Prijs, Plaats, Promotie en Personeel.

4 a. Product: Welk product of welke dienst gaan jullie leveren? Zijn de klanten blij met jullie aanbod? Waarom denken jullie dat?

4b. Prijs: Welke prijs krijgt je product of dienst? Klopt deze prijs, met de kwaliteit van het product? Kijk ook naar de concurrentie, wat kosten de producten daar?

4c. Plaats: Waar ga je het product verkopen? Komen hier veel mensen? Als je bijvoorbeeld auto’s wil gaan wassen kan je dit doen op het schoolplein, bij de lokale supermarkt op de parkeerplaats of door langs de deuren te gaan. Wat is de beste plek om jullie product of dienst aan te bieden?

4d. Promotie: Wat is de naam van jullie bedrijf. Wat is jullie logo? Wat doe je om jullie product bekend te maken bij de doelgroep? Hoe maak je reclame?

4e. Personeel: Gebruik de uitslag van de discussie over jullie talenten bij vraag 1b om af te spreken wie welke rol krijgt in jullie bedrijf. Verdeel de rollen (iemand kan meerdere rollen hebben en sommige rollen kunnen bij jullie bedrijf niet noodzakelijk zijn). Zijn er mensen van buiten jullie groepje die julie gaan helpen?

Overzicht bedrijfsmiddelen
Overzicht bedrijfsmiddelen

Financieel plan

Maak het financiele plan voor je onderneming.Gebruik hierbij de kennis uit de module Van kosten tot winst.

Het plan heeft 4 onderdelen:

5 a. Maak een lijst met dingen die je nodig hebt voor je onderneming: de bedrijfsmiddelen. Schrijf erachter wat je denkt dat het kost. Tel de bedragen op. Hoeveel microkrediet heb je nodig om je bedrijf te starten?

5b. Sponsoring mogelijk? Je kunt ook kijken of er bedrijven zijn die jullie willen sponsoren. Ze geven jullie dan korting op de artikelen of geven de artikelen gratis. In ruil daarvoor noemen jullie de naam van dat bedrijf in je reclame. Welke bedrijven kun je hiervoor vragen?

5c. Hoeveel gaan jullie verkopen? Hoeveel producten/diensten moeten jullie verkopen/uitvoeren om winst te maken? Hoe hebben jullie dat berekend?

5d. Winstverwachting. Wat verwachten jullie aan winst te maken?

Bijvoorbeeld, jullie willen 2 appeltaarten bakken. Jullie microkrediet bedraagt € 6,- want dat is het bedrag dat jullie nodig hebben voor de boodschappen. Jullie gaan de appeltaart in punten verkopen voor € 1,- per punt. Jullie snijden uit elke taart 8 punten, in totaal dus 16 punten. Als jullie alle appeltaart verkopen verdienen jullie: 16 x € 1,- = € 16,-. Na aftrek van het microkrediet is jullie winst dus € 10,-.

5e. Eindafrekening. Als je echt gaat ondernemen maak je ook een eindafrekening. Hiervoor bewaar je alle kassbonnen van de inkopen die je doet. Verder registreer je alle verkopen die je met jouw product doet.

Je maakt een berekening hoe je jouw microkrediet hebt besteed (waar is het geld aan uitgegeven dat je voorgeschoten hebt (of hebt gekregen van Day for Change))? Als bijlage voeg je de bewaarde kassbonnen bij. 

Je maakt een definintieve eindopstelling van je kasboek waarin je de werkelijke omzet en werkelijke winst berekent. Hiervoor voeg je de verkoopregistratie toe die jullie gemaakt hebben.  

Kasboek
Kasboek

Film

Als jullie ondernemingsplan klaar is maken jullie een filmpje van maximaal 3 minuten. In dit filmpje pitchen jullie jullie plan. Voor het filmpje gelden de volgende 4 criteria:

1. Zorg dat alle leden van de onderneming in beeld zijn en aan het woord komen.

2.Ondersteun je verhaal in het filmpje met bijvoorbeeld een Keynote of een poster/moodboard.

3. Van je product laat je in ieder geval een tekening zien, maar misschien heb je ook al wel een demo-product, zodat duidelijk wordt wat de bedoeling is.

4. Benoem in het filmpje in ieder geval:

* de naam van jullie bedrijf

* de naam van jullie product

* de hoogte aan microkrediet die jullie nodig hebben/vragen

* de vijf P's

* People/Planet/Prosperity, hoe jullie bijdragen aan MVO

* hoeveel jullie moeten verkopen om winst te maken

 

Terugkijker

Plaats in Seesaw een reflective journal (in het mapje Economie met als naam TK Eigen bedrijf) met daarin antwoord op de volgende vragen:

  • Heeft je motivatiemotor gewerkt, waarom wel/niet?
  • Heb je gepresteerd op het niveau dat je voor ogen had?
  • Wat vond je moeilijk? Wat heb je toen gedaan?
  • Deze economie quest kent drie kernonderwerpen: inclusieve financiering, ondernemingsplan en Business Model Canvas. Kun je deze drie onderwerpen nu omschrijven en er in een gesprek over meepraten?

  • Hoe ben je uitgekomen met de geplande tijd?

  • Je kent de beoordelingscriteria voor de show. Hoeveel sterren geven jullie daarnaar kijkend aan jullie eigen show?

  • Het arrangement Wat verkopen jullie op de (online) kerstmarkt? is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2020-08-06 18:10:20
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Onderneem hier voor ondernemers daar!
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    'Arm en Rijk' over microkrediet in Oeganda
    https://schooltv.nl/item/geoclips-arm-en-rijk/
    Video
    Smeuige pindakaas in GAWU door training
    https://youtu.be/3TA4aGhirJ4
    Video
    Day for Change projecten
    https://dayforchange.nl/de-day-change-verkiezing-2020/
    Link

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2019).

    Het koffertje van Wopke

    https://maken.wikiwijs.nl/148231/Het_koffertje_van_Wopke

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.